Reklama

Reklama

Rudý škorpion

  • Jihoafrická republika Red Scorpion (více)

Obsahy(1)

Ruský důstojník tajné služby Nikolaj je vyslán do Afriky, aby zlikvidoval vůdce povstalců, kteří bojují proti tyranskému režimu. Nikolaj se snaží připojit k rebelům a po čase se jeho přesvědčení obrací proti původnímu poslání a je rozhodnut se přidat se zbraní v ruce na stranu spravedlivého boje za svobodu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (190)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Klasika mého dětství, i když to mělo být poněkud mládeži nepřístupné:) Nothing more než akčňák z let osmdesátých, ale to co nám dávaly, dává měrou vrchovatou. Specnasák Nikolai v nejlepší formě, k vašim službám. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Arnie si dával rande s panem Predátorem v jihoamerické džungli, Bruce snižoval počty teroristů na letišti v Los Angeles, Sly ruku v ruce s ušlechtilým Afgánským lidem propagoval olovo a červenou barvu v Afganistánu, Van Damme si hrál s Bolo Youngem na kopanou tak, že absenci fotbalovýho míče nahradili svejma hlavama a Dolph Lundgren ? Tak ten běhal po Africe v homosexuálních trenýrkách a hrál velmi zábavnou hru, na koho se kamera koukne, toho Dolphíček odbouchne. Ano, ano to jsou osmdésátá léta a naši ostří hrdinové, kdo by ty časy nemiloval. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $16miliónovTržby USA $4,192,440Tržby Celosvetovo $5,800,000║ Rambovské béčkové dozvuky. /30%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

První co Lundgren udělá, když dorazí do Afriky je, že se hrozně vožere a vymlátí vojenskej lokál. Pak je to dlouho docela nuda a vám nezbývá, než žasnout nad Lundgrenovejma impozantníma svalama. Bavilo mě to až když se skamarádil s křovákem a pak samozřejmě ten finální masakr. Tam má Lundgren obří kulomet a jednomu Kubáncovi s ním amputuje ruku. Prostě béčkovej akčňák o namakanym Rusákovi co se promění v dobráka a zachrání Afriku. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Stejná blbost jako všechny ostatní akčňáky Josepha Zita, ale tohle je rozhodně největší masakr (nechybí utržený ruce a tak ...). Navíc Dolph Lundgren tu hraje takovou zvláštní zamlklou roli, že se vlastně neví, jestli je to správnej americkej hrdina nebo tak trošku vykolejenej debil. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Ve své době naprosto nedoceněná perla akčního filmu. Naprosto nejlepší Lundgrenův film, jaký jsem od něj viděl. Film prověřený časem jsem viděl přesně po 20ti letech a byl jsem vyloženě nadšen a překvapen. Zito jako obvykle odvedl profesionální práci. I dnes velmi dobré a koukatelné akční scény, obrovské množství masivních výbuchů, nejmíň stovka postřílených nepřátel, Lendgren je obrovský hovado, kterýmu jsou všichni tak po kozy a když někomu utře rukou nebo nohou, tak ten jde hned k zemi. Jeho výraz v obličeji překonává Arnieho Terminátora a konkuruje Slyemu v Rambovi 4. Ale když se v několika scénách usměje, jeho postava dostává naprosto jiný rozměr. Celý film je vlastně o přerodu vymatlané vojenské gumy-stroje na smrt v myslícího citlivého a vděčného člověka-stroje na smrt. Jeho vztah s prťavým křovákem jsem jako dítě nechápal, ale dnes to dodává filmu ještě mnohem větší hloubku. Ve chvíli, kdy Rusáci pokropí křovákův mírumilovný kmen chemickou sračkou a všechno živé umře, jsem měl už ruce zaťaté v pěst ... Ve finále, kdy Lundgren popadne ultra-kulomet ála Sly a Arnie, bylo vymalováno ... Špičkový, nedoceněný a nadčasový akčňák, který jsem musel (znovu)objevit až 20 let po jeho vzniku ... Uznávám, že vykrádá Arnieho, Slyeho a Norrisovy akčňáky, ale to přece vůbec nevadí... Bomba! ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Pololetní vysvědčení Nikolaje Petroviče Rachenka: chování - velmi nekompromisní, infiltrace - přesvědčivá, tělesná výchova - brutálně impozantní muskulatura, projev - nenápadný na jedné a devastující na druhé straně, hudební výchova - uším lahodící zpěv ruské hymny, odhazování maníků z jedoucího auta - vtipné, souznění s divochy - intenzivní, výběr těžkotonážních kulometů - špičkový, likvidace ruských velitelů - luxusní... Počet akčních minut: 28. Počet neakčních minut: 48. Počet nudných minut: 19. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Dolph Lundgren jako ruský důstojník nemá chybu. Klasika mezi béčky a oblíbený film mého dětství :)........ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Že by se nám porouchal vraždící stroj?" V Africe se poláme všechno. Ale ponechme stranou fantazii, že by ruský voják upřednostnil pocity před rozkazem a užívejme si to. Ono to samozřejmě není zrovna lehké brát vážně Afriku plnou českých a kubánských vojáků, ale Nikolaj je borec, který dokáže rozpoznat tu "správnou" skupinu černoušků a vystřílet jim svobodu. S tímto blonďatým mládětem king konga prostě v osmdesátkách bývala docela zábava. Dneska už je to trošku slabší, ale nostalgie mě vždycky trošku rozstřílí. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to jako malej a jediný co jsem si pamatoval bylo, že Dolpha bodnul škorpión někde na poušti, víc nic, takže jiný řešení, než to vidět znova prostě nebylo. A teď když sem to po letech viděl, tak musim říct, že se jedná fakt o správný akční béčko s enormně drsně se tvářícím Lundgrenem, kterej snad překonává i sám sebe z Rockyho IV, což už je teda co říct, navíc Dolphovou rukou, potažmo kulometem a v jednom případě i největším dělem, co se snad kdy dostalo jakýkoliv akční ikoně do ruky, sundá několik desítek rusáků a jednou ranou i vrtulník. Takže nakonec jediná chyba týhle akční masáže je fakt, že je v příběhu zhruba 30ti minutová nudná mezihra, kdy se z Lundgrena stává "hodnej" a nevyhne se to stupidním dialogům, ale jinak super ()

choze 

všechny recenze uživatele

"POŘÁD JSEM SPECNAZ!" Béčkový remake RAMBA III a nostalgická intersoňácká videopecka na n-tou. Z žádného filmu viděného v pubertě si nepamatuju víc - mučení jehlicemi, kousnutí škorpionem, vyhození generála do povětří i s jeho létající ruskou pevností... a hlavně impozantní Lundgren s ještě impozantnějším kuláskem zpívající při kydlení hospody internacionálu a hromada náležitě třeskuté a krvavé akce (zejména parádní automobilová honička podmazaná rokenrolem v první třetině filmu), která vás vrátí zpátky do světa surrealistických eighties masakrů 1 proti 100. Bohužel druhá polovina filmu, kde se Lundgren prdelí po poušti s křovákem ztrácí tempo, takže i když to pyrotechnické jatkózní finále napraví, jen za tři. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Někdo by si mohl myslet, že se jedná o medailonek Vojtěcha Filipa, ale my VHS pamětníci dobře víme, odkud fouká vítr svobody.. Otevřeně protisovětské ladění, slabomyslně působící skříň značky Lundgren, která by se z fleku mohla stát sortimentem IKEI, M. Emmet Walsh jako buranský US zpravodaj a trochu té přemrštěné akce, po které africký lid utlačující soudruzi budou navráceni domů v dřevěných truhličkách. V roce 1987 byl natočen i Predátor a docela by mě zajímalo, kdo jako první stojí za využitím Long Tall Sally od Little Richarda.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Prvý plnohodnotný akčný film s Dolphom Lundgrenom, ktorý mal za sebou vlastne len hlavnú úlohu v infantilnom fantasy a kultového Ivana Draga v štvrtom Rockym, pričom v Červenom škorpiónovi ešte evidentne ťaží práve z tejto jeho slávnej postavy a tak je to opäť ruská mašina na zabíjanie, len päste vymenil za palné zbrane najrôznejších kalibrov v tejto vydarenej variácii na Ramba. Ale predsa len si myslím, že potenciál bol väčší, mám veľmi rád tieto zápletky o špičkových vojakoch, ktorí dostanú úlohu, no postupne zisťujú, že stoja na tej zlej strane a tak sa postavia svojim bývalým zamestnávateľom, ale v tomto filme práve tento prerod postavy nie je ideálne podaný. A pritom priestor tu na to bol, dej nie je zase až tak úplne priamočiary a tempo dynamické, aby sa to nedalo stihnúť a pritom tvorcovia sa o to aj celkom pokúšali, ale hlavnému hrdinovi nejak všetko dlho trvá, kým na to príde. Ale aj celkovo mi tu Dolph Lundgren ešte nesedel tak, ako v nasledujúcich filmoch, za svaly sa síce hanbiť nemusí a v akcii je na neho radosť pozerať, ale inak mi táto jeho postava neprišla moc sympatická a pôsobí dojmom, že rozumu veľa nepobral. V nasledujúcoch filmoch už bol sympatickejší, charizmatickejší a aj rozumnejší. No inak mi to dejovo celkom vyhovovalo, niektoré časti sa mohli skrátiť a iné zase predĺžiť, ale film si celkovo udržuje slušnú úroveň po celý čas. Nesklame ani obsadenie, Lundgren tu má dobre zvolených spoločníkov, či už zábavný M. Emmet Walsh, ale aj povstalci a domorodci, no nesklamú ani záporáci, medzi ktorými poteší aj niekoľko známych záporných tvárí ako Brion James alebo veliteľ základne Carmen Argenziano. Akcia je až prekvapivo vydarená a tak ma mrzí, že jej zase tak moc nie je. Vizuálne je ideálne zvládnutá, odohráva sa v atraktívnom prostredí a dokonca je aj celkom veľkolepá, takže nechýba dostatok explózíí, nasadenej bojovej techniky a samozrejme plno zabitých. Lundgren tu toho ručne moc nepredvedie, čo ma mrzí, má tu iba pár úderov a kopov, pričom mi tu chýbajú aj moje obľúbené tiché likvidácie, pričom priestor tu na to bol, ale inak je na neho v akcii skutočne radosť pozerať a vystrieda slušnú sériu zbraní. Najradšej mám celé veľkolepé finále, vystrieľanie ruskej základne, ale všetka akcia je na tom dosť dobre. A režijne je to úplne ideálne akčné béčko osemdesiatych rokov, ale Joseph Zito má s týmto žánrom už svoje skúsenosti, takže ma to ani neprekvapuje. Takže určite sa to dalo ešte doladiť, trochu vylepšiť scenár, Lundgrenovu postavu a pridať ešte nejakú akciu, kľudne aj komornejšiu, ale aj tak ma Červený škorpión baví, na tieto prvé Lundgrenove filmy sa stále dobre pozerá. 74% ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Rudý Škorion. Tohle jsou přesně ty role pro které se Dolph narodil a děkujme za ně, když vidíme kam situace dospěla a v čem hraje od poloviny devadesátých let. Děj naprosto nekomentovalný, pitomý, protě klasická hrdinská antirusagitka, ale to vůbec nevadí. Akce nestojí, závěr je tak neuvěřitelně béčkový, že mi připomněl Komando, avšak na to mu ještě dosti chybělo. Scéna s granátem je nezapomenutelná a ještě nejednou se nad ní pousměju. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Vsetci placu nad tym, ake uzasne becka sa kedysi tocili a do nebies vynasaju noveho Ramba, ktory im to tak uzasne pripomenul. A pritom skutocna klasika s prdackym Dolphom Lundgrenom, ktora schova do kapsy vsetkych Rambov, ma na CSFD 56%. Fuckin' A! (8/10) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Celé to šlo odvyprávět za čtvrt hodiny, a to včetně pauzy nutné pro návštěvu toalety, jenže to bychom přišli o dávný skorokult, který se na véháeskách ve videopůjčovnách zrovna dvakrát neohřál. Nekompromisní béčko a první velký film urostlého švédského objevu Dolpha Lundgrena, ve kterém si ukousl hlavní roli. Sovětský voják Nikolaj, velitel povstalců Kallunda a uřvaný americký reportér. Neslučitelné trio, které nakonec bojuje na stejné straně. Lundgren na rozdíl od svých kolegů (Arnie, Sly, Van Damme, Seagal) nemá na kontě ze „zlatých“ béčkových let žádný skutečně dobrý či kultovní snímek (ve čtvrtém Rockym a v Univerzálním vojákovi si střihl záporáky a nebyl za hlavní hvězdu). Úplně zlé to ani po letech není: zamlklý hrdina, pár slušných hlášek, množství solidních explozí a krapet nostalgie. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Dolph Lundgren je síce Švéd, ale len málo kto dokázal tak presvedčivo zahrať Rusa. Už vo filme "Rocky 4" bol ako nabúšený ruský boxerista Ivan Drago skvelý, veľmi presvedčivý. Znova si vyskúšal pózu drsného Rusáka v akčnom, vojnovom snímku "Červený škorpion". Zahral si príslušníka tajnej, vojenskej služby, ktorý zradí svoju vlasť a pridá sa na stranu nepriateľa. Nikolaj totiž zistí, že jeho komunistická matička Rus je bezcitná, rozpínavá mrcha. Tak si povie "Eto uže net!" a postaví sa do čela radikálnych rebelov. Pomôže tak vykopať svojich bývalých súdruhov z fiktívneho, afrického štátu Mombaka, kde Sovieti chceli presadzovať svoje geopolytické záujmy a socialistickú ideológiu. ** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Starej dobrej narez Dolph masakruje Rusaky Kubance a Cechoslovaky v Africe! je to sice hrozna pohadka ale zaroven klasickej produkt 80 let kterej ani 25 let po natoceni nezestarne takovy dilka uz se holt netoci skoda preskoda... ()

Reklama

Reklama