Reklama

Reklama

Rudý škorpion

  • Jihoafrická republika Red Scorpion (více)

Obsahy(1)

Ruský důstojník tajné služby Nikolaj je vyslán do Afriky, aby zlikvidoval vůdce povstalců, kteří bojují proti tyranskému režimu. Nikolaj se snaží připojit k rebelům a po čase se jeho přesvědčení obrací proti původnímu poslání a je rozhodnut se přidat se zbraní v ruce na stranu spravedlivého boje za svobodu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (190)

Luk80 

všechny recenze uživatele

Intersonic uvádí. Jan Přeučil vyslovil tuto kultovní hlášku a bylo vymalováno. Zito se po dvou vyvražďovačkách pustil do Ramba klonu. Hudebník Chattaway si už zde okusil některé motivy do Maniac Copa, kterého o rok později skvělé zhudebnil. Nikolaj z jednotky SpecNaz je tady tupá hora, která se stala díky křovákovi lovcem a pochopila rozdíl mezi dobrem a zlem. Je zajímavé , že tohoto Švéda nejvíce proslavily role ruských bojovníků:-) ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Určite jeden z najznámejších filmov od Dolpha. Lundgren tu len záčina vo svojej kariére nakopávať zadky a práve v červenom škorpiónovi ich nakopéva štýlovo. Šablóna filmu je v podstate taký Rambo štýl, ale vadí to vôbec niekomu v akčnom filme ? Podstate je, že sa na tie výbuchy a akcie dobre pozerá a to tu predovšetkým ide. Navyše je tu Dolph v najlepšej forme. 70% - 3* ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Lundgrenovu bohatou hereckou filmografii mám najetou téměř celou, a tak si myslím, že mohu objektivně zhodnotit, že právě Rudý škorpion je jeho nejlepším filmovým počinem vůbec. Samozřejmě tedy spolu s vedlejší rolí Ivana Draga v Rockym 4, kde na sebe strhnul veškerou pozornost a kde odstartoval svou kariéru, ovšem pro mě se teprve až Rudým škorpionem katapultoval mezi ty opravdové devadesátkové akční hvězdy, které sice postupně vesměs zase vyhasli, ovšem i tak za sebou nechali skutečně parádní kousky, mezi které lze právě Škorpiona neoddiskutovatelně zařadit. Příběh má tedy prostinký a předvídatelný až hanba, což ovšem nemá cenu řešit, pokud je to zpracováno s takovýma koulema, jako se to podařilo zde. Celý to má fakt parádní spád, akce střída akci, a navíc její zpracování bylo na tu dobu perfektní, přehledný, dynamický a poměrně nekompromisní, střílení, výbuchy, souboje, vše se tu pěkně prostřídalo a to ve vážně vysoké kvalitě. Filmu pak hodně pomohlo i prostředí Africké pouště, které navodilo velice působivou atmosféru, a zároveň lze ocenit i výrazný styl a vizuál, který mě též vážně zaujal a bavil. Překvapivě zde ale fungují i velice silné emoce a já si Lundgrenuv přerod ze zlého rusáka na neohroženého ochránce afrického lidu skutečně citově prožil. Hlavní předností Škorpiona je ale každopádně stejně právě dokonalý Dolph Lundgren, který sice za celý film pronese asi tak deset vět, ale ty jeho nekompromisní pohledy tu jsou doslova boží a já tak zvolávám, „je to bůh“!!! Ten film je zkrátka jeho, já ho v té roli zbožňuji, stejně tak jako vlastně celý ten film, nemám co dodat, já Rudého škorpiona upřímně považuji za naprosto nedoceněný akční klenot, který všem doporučuji! ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Padej, českej šmejde !!" ;) I křovák se mohl potrhat smíchy, hlavu si ukroutit, to až tak moc je tahle Lundgrenova - Ten je tu mimochodem opravdu výtečný !! - rambovská variace převážně zábavná.. Hodně slušné béčko, jemuž však příliš nesluší režijní břídil Joseph Zito, jinak jde ovšem o legendární záležitost.. V jakém jiném americkém bijáku se mluví o zkurvených Čechoslovácích ?? ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Rudý Škorion. Tohle jsou přesně ty role pro které se Dolph narodil a děkujme za ně, když vidíme kam situace dospěla a v čem hraje od poloviny devadesátých let. Děj naprosto nekomentovalný, pitomý, protě klasická hrdinská antirusagitka, ale to vůbec nevadí. Akce nestojí, závěr je tak neuvěřitelně béčkový, že mi připomněl Komando, avšak na to mu ještě dosti chybělo. Scéna s granátem je nezapomenutelná a ještě nejednou se nad ní pousměju. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • Počas akcie páli ruský vojak po nákladiaku z ručného protitankového granátometu, v ktorom však nemá raketu. Napriek tomu dokáže na kamióne preraziť sklo aj pletivo. (johnsnow)
  • Pre miesto odohrávania tohto filmu sa tvorcovia pravdepodobne inšpirovali tým, že väčšina afrických štátov bola v čase socializmu vo veľkom zásobovaná vyraďenou technikou zo socialistického tábora. (A deje sa tak stále.) Takže pre film nebol problém zohnať ruské osobné terénne vozidlo UAZ-469 (kópia amerického JEEP), stredné nákladné vozidlo GAZ-66 a neposlednom rade stredný tank T-34/85 . (andykovac)
  • Původní lokalita natáčení bylo Svazijsko. Vybavení, herci i členové štábu už byli na místě, když jim úřady zrušily povolení. Štáb tedy musel najít jinou lokalitu, kterou se stala Namibie. (Cheeker)

Reklama

Reklama