Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Svého času se kolem Prvního rytíře tolik nadělalo a ještě dnes spousta romantiků nad tímhle dílem vzdychá. A taky fanynek Richarda Gerea, což já nejsem, takže si myslím, že 3* jsou ještě tak za Juliu Ormond a to až až. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Překvapivě nestárnoucí romantická pohádka, kterou táhne hlavně ústřední milostný trojúhelník a obstojně nasnímané bitvy. Film, který jsem viděl nejmíň šedesátkát - ne úmyslně, jen mimoběžně v televizi, ale nikdy jsem nepřepl a třeba záchranu Guinevery nebo noční bitvu si vždy náramně užil. Skvělá hudba, přesně trefené herecké obsazení. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak si to vezměme pěkně popořádku - hudba podmanivá (aby ne, taky je to Jerry Goldsmith), Sean Connery jako obvykle skvělý, Richard Gere hraje mladšího než si může dovolit, výprava a kostýmy jsou úžasné (ano, já vím, že z historického hlediska je to do nebe volající hovadina od architektury až po zbroj;)) a Julia Ormond je tak krásná a silná jak jen žena může být:) Dost vtipů - krásnější Lady Guinevru jsem ještě neviděl. Nemůžu jinak... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $37,600,435Tržby Celosvetovo $127,600,435║ v prvom rade to ide v šlapajách Costnerovho Robina Hooda, má to dobrú akciu, lokácie, výpravnosť, aj obsadenie újde a niekoľko dosť dobre vystavaných momentiek, tá romanca tam troška škrípe ale dá sa prekúsnuť /75%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Sladká limonáda, která dělá z artušovských legend jeden velký a legrační Disneyland. Z mého pohledu tenhle film drží jednak Sean Connery, jednak Jerry Goldsmith a jeho soundtrack. Ale popravdě ani tyto dvě osobnosti nedokázaly smýt dojem laciných kulis a ještě lacinějšího příběhu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Legenda o Artušovi zase trošku jinak. Tentokrát pohádka pro starší se skvělým Seanem Connerym, mladým a (pro někoho viď. mami) hezkým Gerem a jemnou Julii Ormond. Ve výsledku však žádný úžas a obdiv. Je to škoda, potenciál tu byl, ale jak to bývá jednoduchá myšlenka se prostě nezakryje slabým scénářem ani sebe hvězdnějším obsazením. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Je třeba přijmout, že jde o pohádku ne o historické drama. Problém je, že se to tak někdy tváří. Pozitiva: Jerry Goldsmith a Sean Connery, negativa: Richard Gere, přeslazenost, nemastné souboje (kvůli přístupnosti). ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jerry Goldsmith : 1. Arthur's Fanfare ,2. Promise Me ,3. Camelot ,4. Raid On Leonesse ,5. A New Life ,6. To Leonesse ,7. Night Battle ,8. Village Ruins ,9. Arthur's Farewell ,10. Camelot Lives ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslím, že sa už nevrátim.“ Uchádzajúci a iný film (vyrozprávaný z pohľadu Lancelota, pričom legendárny Artuš je skôr vedľajšou postavou), avšak stále priemerný. Dosť nudný scenár, moc ma to veru nebavilo. Akcia slabá, herci neveľmi sympatickí. Pripadá mi to tak, ako keby sa Jerry Zucker po megaúspechu Ducha zľakol, čo ľudia povedia na jeho nový film a tak ho natočil čo najvážnejšie a najpatetickejšie. Ja osobne by som radšej znova siahol po znepokojujúcom Boormanovom Excalibure. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No dalsi variace na artusovskou legendu a docela povedena. Kdyz Gere machruje s mecem, hraje paradni hudba a neco se deje, tak je to naprosta parada. Bohuzel cas od casu tvurci pritvrdi na romantickou linku a ta me buhvijak nebrala. Nicmene nastesti to je vic dobrodruznej nez romantickej film, takze ty dve hodiny svizne utecou, do Gerea bych to nerek, ale hodil se sem, Connery jako kral byla jasna volba a Ormond to moc slusi. Takze celkove povedenej historickej film. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní film v tom smyslu, jak zvláštně na mě působí. Je pomazán trochou medové komerčnosti, není to na něm moc vidět, ale jen lehce cítit. Přesto se jedná o příjemný kousek. Dobrý Gear a Cnnery, strhující hudba Jerryho Goldsmitha...Zucker se vymanil z žánru komedií a natočil kvalitní historák! ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Dá se na to dívat, ne že nedá. Jen je třeba zapomenout na artušovskou legendu, spolknout fakt, že Julia Ormond je ve vetšině filmů spíš na ozdobu než na co jiného, a přetrpět Richarda Gerea coby velice nerytířského Lancelota. Odměnou budiž velkolepě zlotřilý Malagant, pohledné (ač historicky vyloučené) exteriéry a vynikající Connery. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Neni to úplně typicky podanej příběh o Artušovi a Lancelotovi, Zucker si s tim tak trochu dělal co chtěl, ale všechno to zachraňuje hlavní trojice Gere, Connery a Ormond, hlavně Gere a Connery jsou skvělý a Ben Cross se zase skvěle hodí na svojí zápornou roli.Ani nevim proč, ale tenhle film mam fakt rád a nějaký ty mušky co film má mi nějak zásadně nevadí ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jedna velká slabota, herci toporní a zcela nepřesvědčiví (i veliký Connery, o Gereovi nemluvě), příběh plytký, bitvy ubohé, výprava strašná. Z tak silného základu vykouzlit takovou patlaninu chce mimořádný talent. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tento film byl úplně jiný, než jsem si představoval. Richard Gere, nadaný herec, byl nesprávnou volbou. Zbytečný průměrný film. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Pre mňa docela zaújímavé obsadenie, a aj samotná atmosféra, v ktorej sa to odohráva, nemôže štvať. Príbeh však ničím neprekvapí, a tak sa celý potenciál stráca, a vytvára tak každodennú rutinu. ()

Reklama

Reklama