Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Koukatelný romantický příběh s Richardem v roli lamače dívčích srdcí. Nic proti, dokonce jsem snímek viděl více než jednou. Máme tu krásnou princeznu, moudrého krále, zlaté město... ovšem tím králem má být Artuš a tím městem Kamelot, a tím nastává problém, jelikož podobný parazitimus na legendě, aby pak z ní nebylo nic využito(spíše naopak), skutečně nemám rád (film tyto reálie vůbec nepotřebuje). Navíc mě uzemnily "bojové mikiny" rytířů, které jsou možná hezky barevně a střihově řešeny, ale pochybuji, že v boji obstojí pod hrudním plátem jako kroužková košile. Obvykle bych si takových věcí asi nevšiml, ale tady je to do očí bijící. Uznale musím ale zmínit, že hudba není v žádném případě špatná, i když povětšinou řádné nasládlá. Film 3*, ovšem pokud mluvíme o Kamelotu, beru si za trest hvězdičku. ()

Kotsour 

všechny recenze uživatele

Už jako malý kluk jsem tuhle dost netradičně pojatou legendu o Artušovi a jeho rytířích zbožňoval. Nejedná se sice o vrchol historických filmů, na druhou stranu mi přijde dost nefér, aby takovýto snímek zapadl do průměrné šedi nevýrazných jednohubek. Skvělá výprava, HUDBA a herecké výkony hlavního tria. Ano, je to celé trochu přitažené za vlasy, ale na druhou stranu to není film, na který jen tak zapomenete a já se na něj rád podívám kdykoli znovu. ()

Kritik. 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, že ide o jednoduchý film a tzv. oddychovku. Ale predsalen je z tých lepších, kde romantika i dobrodružstvo mali svoje miesto a jedno vedľa druhého príjemne ladilo. Atmosféra doby, kostýmy, sympatickí herci, prijateľný scenár, dobrá hudba, v niektorých prípadoch pomerne originálny strih. Film vo mne zanechal pozitívne dojmy a pekné spomienky. Nič viac ani menej som neočakával. ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Zpracování ala pohádka o rytířích u kulatého stolu, určitě to má sympatii a skvělého Seana, Richard tady je takový nemastný neslaný a celé je to takové, že tomu chybí spoustu věcí, pokud chcete víc než průměr, pusťte si jiné zpracování. ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Netuším, jak je to v literatuře, každopádně věkový rozdíl mezi Artušem a Guineverou mě tady mírně překvapil. Na druhou stranu to aspoň umocnilo dojem z Guineveřina dilematu mezi srdcem a rozumem. Možná si to jenom namlouvám, ale když jsem v titulcích zahlédl jméno skladatele, zdálo se mi, že opravdu slyším záblesky startrekoidní hudby. :-) Jinak pokud toužíte po krvavějším středověku, pak vás volá Statečné srdce natočené téhož roku. Pokud naopak toužíte po něčem oddechovějším a chcete Conneryho ještě jednou aspoň na chvíli vidět ve zbroji, vřele doporučuji o čtyři roky starší film o Robinu Hoodovi s Costnerem. ()

Lenart 

všechny recenze uživatele

Papundeklový romantický gýčik s v výbornou ústrednou trojicou, niekoľkými epickými momentmi a peknou hlavnou dilemou medzi citom a povinnosťou.         65 % ()

dEstr0y3r 

všechny recenze uživatele

Nádherná pohádka s dynamickým dějem, perfektním hereckým obsazením a vynikající hudbou. Vážně nechápu, proč tak nízké hodnocení.... ()

SharpChick 

všechny recenze uživatele

Ubohé ubohé ubohé... Richard Gere nepatřil nikdy k mým oblíbeným hercům a touhle svou rádoby rolí to jen potvrdil... Artušovský příběh bez Morgany a Merlina? To nemůže fungovat! 29% ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Tak to tedy pardon. Varuji všechny příznivce Excaliburu a Artušovské legendy jako celku. Tohle je děs běs obsahově, režijně a bohužel až na drobné výjimky (Julia Ormond) i herecky. Byl jsem zděšen a pro jistotu jsem to zhlédl ještě dvakrát. Děkuji, ale příště raději s někým jiným. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Ano, budu nekritický, neb za trochou romantiky, udělanou alespoň slušně, šel bych v tom dněšním počítačověinternetověmobilním světě, světa kraj. Ormond je úžasně krásná, Coonery nádherný ideál moudrého vládce, Gere přesvědčivý. Výprava famózní a to do všech detailů podporující romantický háv. Od pohádek taky nečekáte, nějaké historické reálie a rytíři kulatého stolu jsou přeci nádhernou pohádkou. ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Disneylandovejšie to už poňať asi ani nemohli... :-P Ormondová je tu vcelku fajn, Connery tu pôsobí, ako keby nebol vo svojom živle, a Gere a ostatní... ech, to už sa radšej ani nevyjadrujem. Zdieľam "WTF" dojem z tých minikuší a "brnení" s viacerými ďalšími komentármi k tomuto filmu. ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Celkem hezky vykradená legenda o králi Artušovi. Není to žádné "must see", ale kouká se na to hezky. Ben Cross v typické roli záporáka a Sean Connery si postavy ála Artuš vyloženě užívá. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

O tom, ako Artuš šedivý chlípnik a vandrák Lancelot na mladé mäsko chuť dostali alebo vzorová ukážka nátlaku na ženu a ako sa jej dostať do bombardiakov. Na Prvého rytiera sa nemôžete dívať ako na historický epos, ktorý vás má poučiť z dejepisu. To potom rovno môžete odvojkovať a nestrácať čas. Ku sledovaniu Prvého rytiera si je treba vziať ružové okuliare, dobrú dobrodružnú náladu a zamerať sa na krásne vrkoče Julie Ormond alebo vlnky Richarda Gereho, podľa toho čomu holdujete. Toto spravte a užijete si mečovačky, krásne kostýmy, víťazstvo dobra nad zlom, zakázanú lásku, či najhorší filmový bozk histórie. Podľa mňa je tento romantický film natočený pútavo. Že trvá cez dve hodiny si ani nevšimnete, no a že Rišo nemá krvavý meč po tom, čo odpraví dvoch týpkov alebo že pitie vody z listov až nápadne evokuje pissing, kto by sa tým zaoberal, že?! Sú tam predsa ešte aj iné “chuťovky”. Naivita proste k Prvému rytierovi patrí ako Artuš ku Camelotu. Mimochodom, vidím tú scénu a hneď viem, že toto Julia pozná dôverne. Bola pri tom prekrásna. No a tak udatný Lancelot mocnému Artušovi ženu pretiahol a žili spolu šťastne až kým nepomreli. No nie je to krásna rozprávka? Však sa uvedomte. Videl som to už toľko krát, ani neviem prečo. Tri poctivé, vlnkovité. ()

Nawri 

všechny recenze uživatele

Není dobré si tento snímek brát jako nějaký epos o Artušovi. Jak píšou i jiní, je to pohádka ( s trochou krve :) ). Nicméně musím ubrat 1hvězdičku po asi 6tém shlédnutí. Sice má děj mezery, celkově se u toho ale vždy ani chvilku nenudím. ()

Reklama

Reklama