Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

kacudzde 

všechny recenze uživatele

Tenhle romanticko-historický film mám prostě ráda. Krásné exteriéry, výtečná hudba, bitvy... R.Gere tu sice hraje o dost mladšího, ale to nevadí. S.Connery je výborný, J.Ormond půvabná a B.Cross opravdový záporák. ()

shinlove 

všechny recenze uživatele

Když se nudím a v televizi běží první rytíř, zapnu ho a koukám se. Nečekal jsem od něj robina hooda ani souboje do krve, proto už od prvního shlédnutí si myslím, že průměrné hodnocení je výsledkem důstojným 3* ()

SONYAGENT 

všechny recenze uživatele

Romantická dobrodružná pohádka s filmovými star, která nepostrádá nic, co od ní diváci čekali, ale nenadchne tak, že by jí vynesli do nebes. Já osobně se k filmu rád vracím a fandím Lancelotovi při průchodu uličkou smrti stejně jako Connerymu v poslední scéně.. Příběh nemá hluchá místa i když zkrátit ho by neuškodilo.. A pokud mě něco zklamalo, tak Julia Ormond, která si u mě touto rolí moc plusek neudělala. Taková bez jiskry, jdou snad vidět i písmenka scénáře napsané na rukou a ke Gereovi či Connerymu se hodí trošku jiná persona..70% ()

Niedal 

všechny recenze uživatele

Prostě už jen vzhled S.C. a krása J.O. musí stačit na 4*. Historik asi pláče, nicméně pro diváka je to příjemná podívaná. ()

Memfiska 

všechny recenze uživatele

Sean Connery patří mezi mé oblíbené herce, a tento film se mi líbí hlavně díky němu. A taky díky Julii Ormond, které tato role velmi sedla. Když jsem byla mladší, měla jsem tento film nahraný na videu a často se na něj divala. Teď už se na něj podívám jen když ho dávaj v televizi. Ale i přesto Prvního rytíře hodnotím jako pěkný film. ()

Mikovec 

všechny recenze uživatele

Vcelku zábavný film. Nejvtipnější je poslední scénka šermování, kdy "Princ" (omlouvám se jméno si už nepamatuji, tohle bylo jeho nejčastější oslovení ve filmu) neví vůbec co se děje a jen ustupuje, až ho pak šílený Richard Gere probodne a s otočkou rozseká. Nejlepší moment z filmu. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Pěkná přeslazná pohádka pro dospělé. Středověké kýčovité kulisy a kostýmy nacpané do artušovského starověku jsou opravdu vtipné, asi jako tropické listy nastrčené do kmene stromu, které jsou zde skutečně taktéž k vidění. Hollywood bez mozku a bez logiky, ale jinak prostě nádhera. Především hudba je tu na pět hvězdiček, Gere je frajer první kategorie, Connery bůh a Julia Ormond prostě k nakousnutí. K dokonalosti už tomu chybí jen nějací ti draci a Merlin. ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o časech krále Artuše, tentokrát bez jakékoliv magie, pouze meče a kuše zde určují pravidla hry. A osud lidu závisí na tom, zda v konfliktu zvítězí armáda krále Artuše nebo drancíře Černého Malaganta. Pozorujeme zde především příběh Lancelota, potulného šermíře, který tragicky přišel o rodiče a teprve až s návštěvou Camelotu, kam původně zamířil po stopách sličné Guinevery, zjistil že jeho život může mít i vyšší poslání než jen starání se sám o sebe. ()

Rankir 

všechny recenze uživatele

Tohle už nezachrání ani Connery. První rytíř postrádá jakékoli kouzlo, které je pro podobné snimky nezbytné. Ošklivý flek na artušovské legendě. ()

Ywec 

všechny recenze uživatele

Legendy o Camelotu a rytířích kruhového stolu patří mezi mé oblíbené. O nich tento film vskutku není, jde především o love story zasazenou do zajímavého prostředí. Ovšem Connery se opravdu na Artuše hodí a Julii Ormond to moc sluší. ()

Kiridan odpad!

všechny recenze uživatele

Pro mě možná nejhorší historický film všech dob a to ani nepočítam to sklamání když jsem viděl, že roli Artuše hraje Sean Connery. Richard Gere mi jako Lancelot příjde naprosto odporný a to se postupem času přenáší i na celý tenhle film. Kostýmy jsou strašné, historické prostředí narušeno takovou spoustou hovadin jako Keltské kříže u křesťanského panovníka zbroj rytířů, která by stěží vydržela bodnutí včely a megalomanské vypodobění Kamelotu. To celé mi dlouhou dobu nedávalo spát a já se v nočních můrách probouzel hrůzou(přeháním, no a co?) nad zjištěním jak Hollywoodským přičiněním, byla pošpiněna jedna z nejtajemnějších legend všech dob. Kež se všechny kopie tohoto filmu zničí! ()

morasten odpad!

všechny recenze uživatele

jako parodie by si tohle zasloužilo pět hvězdiček, ale oni to myslí vážně, tzn v hodnocení je to pravý opak. O co víc je to horší, že tam hrají dobří herci jako Ormondová a Connery. To je všechno tak umělé, že to působí spíš jako hra školního divadelního kroužku s lepšími kulisami. Prostě odpad! ()

radostR 

všechny recenze uživatele

Nemůžu za to, jsem jediná s tak vysokým hodnocením, ale tahle pohádka se mně prostě líbí. Asi proto, že jsem ji poprvé viděla, když jsem nebyla zrovna v pohodě a dokonce jsem byla dojatá. Mohu doporučit všem ženským (pro chlapy je to až příliš romantické). Komu dáte přednost - Connerymu nebo Geremu, když jsou oba tak skvělí? ()

Reklama

Reklama