Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jerry Zucker, známý parodista, natočil parodii na Artuše, ALE dodnes o tom neví.... Ono obsadit do notoricky známých charakterů mýtu mediální ikony a přitom ty charaktery nechat plavat ve sračkách metropolitního kanalizačního systému, to chce jistou dávku buď smyslu pro (sebe)parodii, nebo totální ignorantství. Bohužel jedna filmařská pravda praví: Na mizerný scénář dobrý film nenapasuješ. A natočit evropskou (!) literární ikonu bez pokory, jen s úmyslem "hezkých herců a obrázků", to chce veřejnou omluvu. Jediné, co stojí za zmínku, je hudba Mistra Muzikanta JERRYHO GOLDSMITHE. Zajímalo by mě, co na tenhle film řekli po projekci Šón, Ríša a Julča........ ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Pokud je to parodie na artušovskou legendu, pak je to za čtyři...jenže mám pocit, že to tvůrci mysleli vážně, takže sorry, ale tohle se fakt nedá. Navíc Richard Gere jako Lancelot má charisma asi jako Pepek Vyskoč. ()

Mi Nü-Chai odpad!

všechny recenze uživatele

Zatím nejhorší zpracování artušovské legendy, jaké jsem měla tu smůlu vidět. Connery vypadá, že každou chvíli dostane infarkt, rozhodně ne jako hrdý král, s hraním se taky moc nepřetrhnul, Julia Ormond má sice hezké vlasy a umí smutně poulit očka, leč nic dalšího už nepředvádí a R. Gere je případ sám pro sebe - neschopný, necharismatický, nesympatický a ošklivý. Tuhle sestavu by si před kameru pustil jen šílenec a to nejspíš režisér této tragedie vskutku je, jinak by jej nenapadlo sebrat mizerný scénář, unuděné herce a kulisy jako z ABC vystřihovánky a snažit se tuto nesourodou směs nějak zaznamenat pro budoucí generace. Nemám vůbec nic proti romantickým příběhům, jenže toto není romantika, nýbrž kbelík plesnivého medu rozlitý na plátno. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Nuda k posrání, která je tak strašně nezajímavá, že si ani nezaslouží abych k ní psal něco dalšího. 3/10 ()

Aidan

všechny recenze uživatele

Film by byl snad snesitelný, kdyby se neodehrával v kulisách artušovské legendy. Takto je to svatokrádež. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Ze začáku zdůraznuji, že historické filmy nijak extra zvlášt nemám v lásce. Tenhle film mě ale docela zaujal, má slušný příběh, dobré scény, i souboje a dva skvělé herce - Richard Gere a Sean Connery. Funguje zde i lehce nostalgie. V rámci žánrů slušný film. Já ho vidím tak na 60% = *** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jerry Zucker se pustil do historického eposu a dopadlo to slabě. Chybí zde vše, co má správný historický film mít. Souboje jsou nezvládnuté, bitky až trapné, a na to nejsem zvyklý. Zucker prostě na tohle nemá. Není divu, že Richard Gere působí dojmem, že se zde ocitl omylem, Julia Ormond ničím neoslní, a tak hereckou čest zachránil charismatický Sean Connery. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Artuš neprojde kvůli paroží Camelotem, neboť Guinevera je zamilována do cukrouše Lancelota. Naprostá tragédie a fraška, která nebýt Conneryho, byla by absolutně nekoukatelná. Vzhledem k celkovému vyznění filmu považuji za velmi překvapivé, že Lancelot nevyznal lásku Artušovi a neodcválal s ním v dál uzavřít registrované partnerství. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tenhle film aspiruje na jednu nz nejhorších artušovských adaptací. Ne proto, že by byl nezajímavý a nudný (no, občas nezajímavý a nudný je). Jenže když vidíte Camelot, který vypadá jako z Disneylandu, ty nablýskané čisté mečíky a hrozný výkon Richarda Gerea jako Lancelota, "nejlepšího a nejvznešenějšího rytíře Kulatého stolu", pak se prostě musíte smát. A nezmění to ani Sean Connery, nejlepší filmový král Artuš. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvý rytier je absolútne nezávadná "historická" popcornovka bez jedinej umeleckej ambície. Treba ju tak brať a možno sa vám bude páčiť. Je to niečo pre novších fanúšikov Angeliky alebo povedzme Sissi. Ciže pre sentimentálne ženy. Na tom nie je nič zlé, ale keďže ja som iba sentimentálny muž, takže film chváliť, ale ani haniť nebudem. Pokiaľ očakávate od podobných filmov historickú edukatívnosť a presnosť faktov, treba prepnúť. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Jedna z mych nejoblibenejsich ztvarneni krale Artuse a Camelotu. Takhle jsem si to vzdy predstavovala. Videt bych to mohla milionkrat, nemam nejmensi tuseni proc, ale bavi me to uz od detstvi. Je to dobre zpracovane a myslim, ze je tam tolika prvku, ze by hodne divaku v tom mohlo najit to sve. Skvely vyber Guinevery a Artuse - dodavaji filmu charisma. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Velmi pohodová záležitost, oddechový romantický příběh představující další filmové zpracování legendy o králi Artušovi, čekáte-li příběh plný násilí a krutosti, který by spíš odpovídal reálnému pozadí doby do které zapadá král Artuš, jste na špatné adrese, Jerry Zucker přišel s lehkým dobrodružným příběhem tzv. rodinným filmem, ve kterém netečou potoky krve, nedočkáme se žádných temných čar a kouzel ani přehršle násilí a krutosti, prožijeme však nádherně pohádkový příběh o síle lásky a odvahy plný dobrodružství.... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Z Artušovských legiend sa dá vyťažiť oveľa viac, ale aj tento popcornový filmík je celkom príjemný. Gere prekvapil, Connery je na nehorázne správnom mieste, romantika príjemne gýčovitá a SÚBOJE fakt berú dych... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Film na mne působil hodně chladně a jakoby "uměle", co se týče atmosféry je to bída. Tři hvězdičky hlavně za Conneryho a Ormondovou. Pokud jde o Artušovskou legendu, znám mnohem lepší zpracování - za takovým "Excaliburem" zaostává "První rytíř" o mnoho koňských délek. ()

Reklama

Reklama