Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

Tayen 

všechny recenze uživatele

Věc, ve které se hlavně jedná o milostný trojúhelník a snaha diváka dojmout, než o jakoukoliv historickou přesnost. Film se mnohdy táhne, takže máte nutkání se pořád koukat na hodinky, ale zas na druhou stranu Artuš v podání Sean Connery je důstojný a vznešený, jak jen Artuš může být, ačkoliv chrabrost nikde. Richard Gere tady zase napodobuje to co předvedl v Preety woman, jen ve zbroji a Julia Ormond je na mne trochu moc emancipovaná. Na druhou stranu: pěkná hudba, pěkné kostýmy, prostředí a občas akční scény, ale na Exculiber, nebo Merlina to prostě nemá. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Nebyť toho rozprávkového ladenia (na ktoré mám z času na čas slabosť), tak za čisté 2. Čert to ber, niekedy ma viac ťahajú okolité farby, vyumelkované posolstvá a heroizmus naprieč logikou. Máloktorý film tak trefne charakterizuje jednu postavu v ňom ako tuna pripečenosť Richarda Gerea. A tým je veľa povedané. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Snad nejhorší zpracování artušovské legendy, které jsem kdy viděl. Scénárista úplně překopal notoricky známý příběh.. Richard Gere mě v hlavní roli velice zklamal!!! Režie také za moc nestojí a nejvíc mi vadilo, že v ději byla naprosto opomenuta mýtická část příběhu. Kdo jste se těšil na Merlina a Morgianu, tak se nedočkáte.. Pořádný filmový průšvih zachraňuje snad jen jako vždy dobrý Sean Connery a akční scény.. ()

BloodyVamp 

všechny recenze uživatele

Cukrkandlová hollywoodská vyprávěnka, která je spíše romantickou pohádkou, nežli historickým eposem (ač se o to scenáristé snaží). Celkově je scénář bídný a výprava na hollywoodský velkofilm laciná (papundeklové kulisy Camelotu). Nad vodou ji drží i na dnešní dobu fantasticky nasnímané bitevní sekvence a zvládnutá choreografie, vynikající monumentální hudba Jerryho Goldsmithe a ústřední herecké trio Connery-Ormond-Gere. Za mého děštství jsem však tento film zbožňoval a ztotožňoval se s postavou bijce Lancelota (to byl můj hrdina !). Ovšem plochost postav, povrchnost děje (jeho absence) mi však nedovolí jít výše než nad těsné 3... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ano, ano i já kolem tohoto filmu tolik nadělám a vzdychám kvůli Richardovi a Seanovi. Oba dva mají charizmatu na rozdávání. Connery jako Artuš byl vynikající. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Lehce zábavné příjemné dobrodružství  1)  vhodné zejména pro teenagery jasně profiluje dobro a zlo, lásku a čest, všechno to haraburdí, které tak okouzluje čtenáře - diváky tohoto žánru. Brother to brother. Yours in life and death._____ 2)  S historií ani s legendami snímek nemá moc společného. To ovšem nelze tvůrcům zazlívat. Variant, jak to všechno bylo, koluje v literatuře spousta a celkem příliš nezáleží na tom, jestli ji píší historikové nebo spisovatelé anebo v dnešní době filmoví scenáristé. Tato verze vychází z díla Chrétiena de Troyes - Lancelot, the Knight of the Cart, které francouzský spisovatel napsal někdy v létech 1175 - 1181. Také jako první uvedl do literatury (fiktivní) postavu Lancelota._____ 3)  A tak se opět setkáváme se známými jmény krále Artuše, rytíře Lancelota, královny Guinevery, bájného hradu Camelot a jeho kulatého stolu. Chybí tu meč z jezera, hledání svatého Grálu či čaroděj Merlin. Ovšem, jak ve filmu říká Artuš: Only a fool wants what he can not have._____ 4)  Naprosto skvělá je vznosná hudba velezkušeného 66letého Jerry Goldsmithe._____ 5)  Rovněž výprava snímku a prostředí je přesně takové, jaké bych si představoval._____ 6)  Hezky jsou podané nenásilné akční scény, rychlé, svěží a přehledné._____ 7)  Z herců mě zaujal přitažlivý 46letý (!) Richard Gere (oduševnělý Lancelot), 48letý Ben Cross (démonický rytíř Malagant), 24letý Stuart Bunce (pěkný podkoní Peter) a 65letý Sean Connory (král Artuš jako z pohádky)._____ 8)  Na druhé straně je film rozvláčný a chvílemi přímo nudný. Seškrtání o nějakých třicet minut by dílu nesporně prospělo._____ 9)  Rovněž logické nesmysly zvláště ke konci snímku kvalitě nepřidávají, tím spíš, že by šly docela snadno vyřešit věrohodnějším dějem._____ 10)  Film natáčeli především ve Walesu a na dalších místech ve Spojeném království._____ 11)  Výstižný koment o historické věrohodnosti díla Mlle*****, o dětskosti filmu píše Acrobat*. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

udreli na moju slabu stranku. Rytierske pribehy, to ja odmalicka rada.. :) Jasne, je to totalna hovadina, architektura a ine veci, dalsia verzia legendy.. kaslem na to. Trochu mi skazili dojem niektorymi stupidnymi hlaskami, ktore este viac zdoraznuju typizovane idealizovanie spracovane v 20. st.,co uz. Skoda, ze Artusa nespravili aspon trochu mladsieho. Richard je tu velky sympatak, Guinevere som nikdy nemala rada ako postavu, tu bola celkom fajn. /pozn. mimo: niekedy si vsimnite rozne dlzky jej vlasov. Vlas. stylisti neskryli pricesky :D. Take obrovske ucesy by sa z jej prirodzenej dlzky nedali spravit.. - vlastna skusenost :))/ Nemozem si pomoct, mojej deckej fantazii sa First Knight pacil :)... tak raz za dlhy cas si ho opat mozno pozriem ()

stration 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná slátanina, snad parodie na legendy o Artušovi. Gere je příšerný, Connery mi poprvé v životě vadil taky. Prostě Amerika... ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Pitomoučká hollywoodská slátanina. I když nad americkou představou evropského středověku se člověk alespoň zasměje. Za to a za Seana Conneryho jedna hvězda. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi nikdy extra nelíbil. Už jen to, že Artuš už je pán v letech, bylo zvláštní. Ani dojatá jsem nebyla. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Jelikož mám docela dost ráda film Excalibur, starý známý a dobrý, tak mě hned tak něco na artušovské téma nezaujme, protože pořád musím srovnávat a je všem takovýmto filmům nastavena pořádná laťka. Tenhle film nebyl špatný, hlavně charizmatičtí Richard a Sean se mi velmi líbili, ale zase se mi na druhou stranu moc nelíbilo to, jak tento film pojali filmaři, protože z toho udělali hollywoodský milostný příběh s milostným trojúhelníkem místo pěkného historického filmu. A to mi vadí, to filmu dost ubírá body. ()

Suzana 

všechny recenze uživatele

Ach, jak slaboučké a naivní v porovnání s filmovým eposem Johna Boormana. Prvoplánový scénář, který udeří na strunu zejména romanticky založeným divákům na mně nijak nezapůsobil. Conneryho jako Artuše jakžtakž snesu, Julia Ormond je pouze krásná….ale Gere a Lancelot – to nemůže fungovat. A taky, že nefunguje. Ve výsledku hodnotím jako průměrnou podívanou, od které prostě nic nečekejte ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Film, z kterýho necejtim ani trochu uvěřitelnosti, všechno je nějaký divný, nudný, hloupý. Fakt špatnej film, ta špatnost je tu umocněná dvěma "hvězdami" v hlavních rolích, až mám pocit, že to bylo natočený především proto, aby si ženský mohly z Conneryho a Gerea rvát rodidla. Kdyby se jednalo o nějakýho chlapíka na koni a pasačku hus, řeknu oukej, ale ono jde o královnu a rytíře kulatýho stolu a je to podávaný fakt divnou formou. Uvedeno +/- pár týdnů po Statečném srdci, kterému se neblíží v žádném ohledu, ségra s matkou si to ale na videu pouštěly relativně často, nepletu-li se. Je to prostě film pro holky... Blbej film pro holky.... ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem někdy viděl nechutně naleštěný kýč, pak je to rozhodně První rytíř. A jestli mi někdy opravdu lezl Sean Connery na nervy, tak tím svým blahosklonným mlaskáním tady. ()

mahler 

všechny recenze uživatele

Proč se z filmu který má k dispozici takového krále jako Sean Connery stala tahle limonáda - může za to bezpochyby přítomnost Richarda Gera (od té doby ho nemám rád) a výprava která z Camelotu udělala jakýsi Disneyland. Ale je určitě lepší zabývat se přednostmi filmu - dokonalá hudba Jerryho Goldsmithe, scény bitev (ač téměř bez krve), již zmíněný stárnoucí Artuš, krásná Julia Ormond a padlý První rytíř Malagant v podání Bena Crosse (který je sice dokonalým padouchem ale má velice málo prostoru). Stejně jako u filmu Král Artuš ani zde by mi vůbec nevadila absence nadpřirozených prvků z Artušovské legendy ... kdyby to nebyla taková limonáda. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Rozhodně důstojné zpracování legendy o Artušovi, které je však místy hodně nudné. Sean Connery je okouzlující a podává jako vždy skvělý výkony, ale s Richardem Gerem je to horší, protože postava Lancelota vyžaduje i tak trochu akční potenciál a pro tuhle roli Gerovi jeho gentlemantnost a charisma evidentně nestačilo. Špatné to není, ale stačí to vidět jednou.... ()

Reklama

Reklama