Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Americká středověká pohádková slátanina podle "neotřelého" mustru plná "neotřelých" hrdinských frází hlubokého významu s cool prvním rytířem Ryškou Gírem, který na divačky mrká svým roztomilým prasečím očkem - chyběla už jen Pretty woman. Z úcty ke starému dobrému Seanovi alespoň bodík.. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Taková taškařice stylem podobná Costnerově Robinu Hoodovi. Dnes to působí úsměvně...pohádka cukrkandlového hollywoodského středověku za 57%. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto po letech a překvapilo mě, jak hrozně nízký rozpočťák to je. I na tu dobu. Celý film se odehrává na jednom nádvoří Kamelotu, v pár komnatách a v nějaké jeskyni. Párkrát nějaké mattepainting záběry na celé království, které zdálky vypadá hrozně obrovitánské, aby se pak opět veškeré obléhání odehrávalo zase jen na nádvoří. Connery je i přes  obrovské charisma prostě castingově neskutečný fail. Film byl tehdy neúspěšný, bo jak jsem si myslel, byl nasazen do kin po Statečném srdci. Teď už vím, že by tomu nepomohl ani roční odklad, bo je ten film prostě strašně slabý. ()

LibertyX 

všechny recenze uživatele

Richarda Gerea opravdu nemusim a kdyz sedi na obrazovce dve hodiny a vysila kolem sebe stale stejne smutne pohledy, tak to ani sir Sean nezachrani. ()

deckardx 

všechny recenze uživatele

Na zakladce byl tenhle film jako jedinej v bednicce na video... Takze jakakoliv suplovana hodina byla zaplnena timhle skvostem... Ani nedokazu spocitat kolikrat sem ho musel videt, ale ted ho totalne nenavidim... ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem dlouhodobě zasažen jakousi všeobsažnou symbolikou, jež popisuje dvě základní formy citů mezi mužem a ženou a která je reprezentována právě odvěkým pravzorem trojůhelníku Artuš, Lancelot, Guinevra a jejíž variaci shledávám vyvedeně ve filmu Butch Cassidy A Sundance Kid.......tak nemohu dát více než dvě hvězdy. Tenhle film je prostě více romantický, než aby mu zbylo místo na další rozměry nejslavnější bájné legendy historie. Sám hrad je až cukrkandlově Disneyovský a příběh také. Když si vzpomenu na fantastický Boormanův Excalibur, je to naprosto nesrovnatelné a je mi jedno, že toto srovnání ani nebylo zájmem tvůrců, tomu se prostě nevyhnou. Takže za Seana 40% ()

Casablanca 

všechny recenze uživatele

Americké pojetí dějin... Tímto se tento film řadí ke stovkám dalších, které se snaží z antiky / Egypta / středověké kurtoazie / samurajů / mušketýrů udělat ehm... Americkou romanci. ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Stary dobrak Sean Connery toci na stare kolena naozaj odvazne filmy. Pribehy o kralovi Artusovi a Lancellotovi boli spracovane v mnoho podobach a tato sa mi zdala do znacnej miery prijatelna. ()

Thurin 

všechny recenze uživatele

Film vybočující z klasické artušovské legendy zdobí především výborný Connery a nic si s ním nezadavší Ben Cross. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Nevím. Možná jsem z toho nějak naměkko, ale myslím, že to celistvě má něco do sebe. Z faktografického hlediska a vůbec s ohledem na báje je to opravdu dost mimo. Je to taková klasika 90. let, ale je i velmi dotažená. Můžem celkem jasně konstatovat, že tady především jde o typický romantický film s Richardem Gerem, tentokrát hozený do historického hávu. Přidává se k tomu vynikající Sean Connery a lhal bych, kdybych neuznal, že snímek své kouzlo má, i když přednostně nejde o jeho technickou stránku. Ve filmu jsou jasně viditelné velmi skromné kulisy, ale není to až tak na škodu. Tento aspekt dělá z tohoto skromného počinu celkem komorní věc, která jisté kvality má. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Příjemný středověký film s perfektním výběrem herců - jak Connery, tak Gere a hlavně okouzlující Julia Ormond se do téhle doby a kostýmů hodí jak tři prdele do kastrolů..................moje hodnocení = 8 z 10. ()

Raevan 

všechny recenze uživatele

3,5. No film sám o sobě mírný podprůměr, zato bitvy... bitvy byly dobré, emotivní, výprava taky výborná a kostýmy zajímavé, ale spíš na módní molo... ()

uzzi 

všechny recenze uživatele

Limonádička, ale na jeden večer je to dobré. Středověk je tady naleštěn a vyšperkován hoodně kýčovitě. I když, kdo si ho z nás pamatuje ? :) ()

Borec3 

všechny recenze uživatele

Patosu až to mrazí, nablízkanosti až zabolí. Kdybych měl nejposlednějšímu amazonskému kmeni popsat význam slova "hollywood", pustím jim zuckerův film. Artuš by se otáčel... ()

rozbris 

všechny recenze uživatele

Tak o tomto fantastickém městě bylo dost filmu, ale tento byl asi nejlepší ze všech a k tomu obstojné herecké obsazení jako Gere a Connery - lámači ženských srdcí. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Hrůza, když se historického námětu, ač legendy, chopí americký režisér nebo producent. Takhle zmršit legendu o králi Artušovi. V zájmu podbízení divákovi a co největších tržeb, natočí jakoukoli krávovinu. Ti skvělí herci si nezaslouží hrát v takovém stupidním snímku. I když každý z nich už má vyděláno tolik, že mohl odmítnout. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Vybočím z rady, ale ja som bol z toho filmu naozaj nadšený. Áno, s realitou to nemalo spoločné okrem mien postáv nič, ale to spracovanie bolo také... ako to nazvať, komixové, veľkolepé, osudové. A hral tam pán Connery, takže niet o čom. ()

Reklama

Reklama