Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nákladný a pôsobivý historický spektákel, ktorý sa však nestretol s očakávaným komerčným úspechom aj napriek lákavému námetu a hviezdnemu hereckému obsadeniu. Po umeleckej stránke to však také zlé nieje, naopak. Film si užijú najmä milovníci tohto druhu zábavy, ale ani ostatný divák nepríde skrátka. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Sorry, ale tohle je skoro na hranici odpadu. Pseudohistorické filmy z Hollywoodu přímo nesnáším, a konkrétně v tomhle si s Artušovskou legendou fakt vytřeli p...l. To už má k reálnému středověku na britských ostrovech blíž Žvahlav a Svatý grál. A i kdyby to byl jenom romantický film, pořád by to byla nuda k ukousání. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mne sa nikdy neošúchajú rozprávky pre dospelých z historického prostredia. Mám tento film veľmi rád a radím ho medzi kúsky ako Robin Hood. Samozrejme ten pôvodný, nie s Russelom Croweom. Vynikajúce herecké výkony a človek má dobrý pocit z toho, že dobro zvíťazí nad zlom aspoň vo filme. Len Ginevru by som vybral krajšiu, ale Julie Ormond bola vtedy v kurze. ()

Mi Nü-Chai odpad!

všechny recenze uživatele

Zatím nejhorší zpracování artušovské legendy, jaké jsem měla tu smůlu vidět. Connery vypadá, že každou chvíli dostane infarkt, rozhodně ne jako hrdý král, s hraním se taky moc nepřetrhnul, Julia Ormond má sice hezké vlasy a umí smutně poulit očka, leč nic dalšího už nepředvádí a R. Gere je případ sám pro sebe - neschopný, necharismatický, nesympatický a ošklivý. Tuhle sestavu by si před kameru pustil jen šílenec a to nejspíš režisér této tragedie vskutku je, jinak by jej nenapadlo sebrat mizerný scénář, unuděné herce a kulisy jako z ABC vystřihovánky a snažit se tuto nesourodou směs nějak zaznamenat pro budoucí generace. Nemám vůbec nic proti romantickým příběhům, jenže toto není romantika, nýbrž kbelík plesnivého medu rozlitý na plátno. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zase tolik bych nevytýkal. Zucker měl totiž pro diváka přichystaný lákavý plán – natočit výpravné historické drama, které by vzkřísilo klasické velkofilmy. Sehnal velkorysý rozpočet, velká herecká jména a v úctyhodné stopáži rozehrál milostný příběh o ženě, kterou milovali dva muži. A bude to právě ona, která se bude muset rozhodnout mezi city na straně jedné a slibem a strachem o svůj kraj na té druhé. Nakonec tak vznikl příběh, který místy má své kouzlo, ale jako celek se utápí v osvědčených schématech, naleštěném brnění a nepříliš strhujícím tempu. Body nahoru naopak zajišťuje hudba Jerryho Goldsmithe. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (22)

  • Filmári pracovali predovšetkým na mnohých miestach v Anglicku a Walese. Navštívili však aj mexický štát Durango. Film sa natáčal od 25. júla do 23. októbra 1994. (MikaelSVK)
  • Film měl původně režírovat bondovský režisér Terence Young, ale během natáčecích příprav zemřel. Kdyby usedl na režisérskou židli, spolupracoval by se tak znovu po třiceti letech s představitelem Jamese Bonda Seanem Connerym (král Artuš). Jejich poslední společný film byl Thunderball (1965). (HappySmile)
  • Julia Ormond (Guinevere) za svou roli dostala zaplaceno 350 000 dolarů, kdežto její dva mužské protějšky dostaly dohromady 14 milionů dolarů. (HappySmile)

Reklama

Reklama