Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zamilovaný pár, bankovní úředník Sam a výtvarnice Molly, se přestěhuje do nového bytu. Jsou spolu opravdu šťastní, po cestě z divadla Mollly poví Samovi, že si ho chce vzít za manžela. Náhle je přepadne muž s pistolí, chce peníze a uhodí Molly. Sam se rozzuří a při rvačce ho muž zastřelí. Sam zemře, ale jeho duch zůstává na zemi, aby mohl být nablízku Molly. Ta je ze Samovy smrti na dně. Jednoho dne se do bytu dostane muž, který Sama zabil, a něco zde hledá. Sam ho chce zastavit, ale jako duch není schopen se ničeho dotknout. Muže sleduje, aby zjistil jeho jméno a bydliště. Při zpáteční cestě Sam naváže kontakt s černoškou Ody a neustálým otravným zpíváním ji donutí, aby šla k Molly domů a pověděla jí, co on řekne. Sam jí sdělí jméno a adresu muže, který ho zabil, a také, že to byla plánovaná vražda. Molly nejprve ničemu nevěří, ale pak je přesvědčena, že žena opravdu se Samem mluví. Když Molly poví vše Carlovi, Samovu nejlepšímu příteli a kolegovi, tak ten jede informaci do vrahova bytu ověřit. Sam jede s ním a zjistí, že Carl a vrah jménem Willie Lopez se znají, Carl objednal Samovu vraždu, protože potřebuje kódy do počítače, díky kterým může převést velké množství peněz. Molly jde na policii, ale nikdo jí neuvěří. Ukážou jí spis Ody, která byla několikrát zadržena za podvody. Večer k Molly do bytu přijde Carl, aby ji dokázal, že je přítel a ona se na něj může spolehnout... (TV Prima)

(více)

Recenze (602)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Výborná, dojemně strašidelná podívaná se skvělým Patrickem Swayzeem, Demi Moore a excentrickou Whooppi Goldberg. Opravdová klasika. Nevím, jestli je film víc krimi, thriller, nebo fantasy, ale výsledný mix je opravdu povedený. Nejvíc mě baví scény, kde Samův duch straší své vrahy a pak ty s čerty. Pecka! P.S. V roli ducha, který učí Swayzeho v metru dotýkat se předmětů, lehce zapamatovatelný Vincent Schiavelli, kterého můžeme znát třeba z Přeletu nad kukaččím hnízdem a dalších Formanových filmů. Mysteriózní klenot. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V "Duchovi" sa stretli traja známi hollywoodski herci - Patrick Swayze, Demi Moore a Whoopi Goldberg, pre ktorých sa stal tento film vrcholom ich hereckej kariéry. Svoje úlohy tu zvládli na výbornú. Duchársky thriller, na ktorý sa nezabúda. Romantická dráma, ku ktorej sa rád vraciam. Tento snímok bol ocenený dvoma soškami Oscara. Jednu získala Whoopi Goldberg za výkon herečky vo vedľajšej úlohe a druhá bola poctou za najlepší pôvodný scénar. "Duch" je vyváženou kombináciou romantického filmu, krimi thrilleru a mystickej drámy. ***** ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Nádhera! Tenhle film jsem viděl už podruhé a pořád se mi líbí a pořád mi přijde stejně originální. Jakousi shodou náhod jsem si poslední měsíc říkal, že bych se nezlobil, kdyby se tenhle film objevil v televizi. A ono se to splnilo. Tenhle film považuji za velmi kvalitní podívanou a jeden z nejromantičtějších filmů vůbec. Patrick Swayze se zhostil své role naprosto bravurně, stejně jako Demi Moore a Whoopi Goldberg, která za tento snímek získala svého jediného Oscara. A co se mi vlastně na tomto filmu tak líbilo? Vlastně ani nevím. Možná originalita námětu, možná herecké výkony, možná ta skvěle zvolená hudba, a možná všechno dohromady. Protože film jako celek působí neuvěřitelně kompaktně a já jsem si to celé ty dvě hodiny užíval. Takže u mě je volba jasná. Nemohu jinak, než udělit pět hvězdiček, protože tohle je prostě úžasné skloubení komedie, thrilleru, romantiky a duchařiny. A za to má ode mne Jerry Zucker mé uznání a můj obdiv. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Za kvalitu ruku do ohně. Film ve většině ohledech splňuje vše, příběh, zápletky, napětí, sympatické herce ( kromě Whoopi Goldberg tu dvakrát nemusím ), dobrou hudbu, hlavní herce ( Patrick Swayze a Demi More ), scénář a jiné. Prostě pěkný romantický a dramatický film. ( Hodnocení: 9/10 ) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Takže na rovinu na podobný dojemný a romantický filmy si zrovna moc nepotrpím, ale přiznám se, že Duch mě dostal. Nejenom tím originálním námětem, ale i zpracováním a minimálně dává odpověď na některé otázky. Takže už vím proč se někdy náš kocour začne chovat jako šílenec a lítá po domě sem a tam. To bude asi tím, že máme barák plnej duchů jak to tak vypadá. Jo a taky už vím co se se mnou bude dít až konečně natáhnu brka. A sice přijdou si pro mě ti černí bubáci a odnesou mě rovnou do pekla. Ne, že bych teda o to nějak stál, ale je to vždycky dobrý vědět. Každopádně svoje původní hodnocení zvedám o hvězdu. Místama to sice možná až moc hraje na divákovy city, ale jako celek to funguje téměř dokonale. A mimo té romantické emotivní části jsou tu i skvělý vtipy a hlášky. Původní dabing Swayzeho od Pomejeho pak nemá chybu. Rezatý rezatý ty já mám nejradši... Rezatý rezatý ty já mám rád.75% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

jeden z najkrajších romantických filmov čo som videl.vynikajúci herci a krásna atmosféra. Divácka prevarenosť spôsobená množstvom televíznych repríz väčšine filmových fanúšikov zahmlila oči. Zabúdajú totiž, akou veľkou peckou táto snímka je. Výborne namiešaný mix romantiky, kriminálky, drámy a humoru je krásnou ukážkou, ako sa pracuje s diváckymi emóciami. Možno je to gýč, ale parádny gýč, obsahujúci jednu z naikonickejších romantických scén kinematografie. Držiteľ Oscarov za najlepší pôvodný scenár a herečku vo vedľajšej úlohe (Whoopi Goldberg) a troch ďalších nominácií vrátane najlepšieho filmu. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

V dnešní době už hlavní zápletka nepůsobí sice tak originálně, ale přesto se jedná o docela vtipnou záležitost se skvělou Whoopi a okořeněnou dávkou laskavého kýče. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Některé filmy stárnou bohužel trošku rychleji. Patrick Swayze miluje krátkovlasou Demi Moore, ve filmu scénaristy Bláznivých střel Jerry Zuckera. Po tom co si s ním osud divně zalaškuje vyhledá pomoc Whoopi Goldberg a dokáže, že i po smrti se dá žít téměř plnohodnotný život. Městská doprava zdarma, může okukovat všechny největší kočky New Yorku zadarmo při jakékoliv situaci, jenže on si umane, že vypátrá svého vraha... Mrzí mě že komediální rovina po letech už nefunguje tak jak by měla a hlavně Whoopi toho nemá zkrátka moc co nabídnout. Patrick předvedl lepší roli v Bodu zlomu a na Hříšný tanec se také těším čím dál víc. Demi hrát nikdy moc neuměla. 70% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vidět tuhle romanticky smutnou komedii někdy před deseti lety, byla bych asi nadšenější. Při mém současném dospěláckém cynismu už sladkobolný příběh Patricka Swayze a Demi Moore neměl moc velkou šanci ohromit, a přestože nepatřím k odpůrcům Whoopi Goldberg, v tomhle filmu mi její přehnaná gestikulace, pitvoření a hlasité pokřikování lezlo na nervy. Na svou dobu byl "Duch" jistě slušný nadprůměr s dobrými efekty i hereckými výkony, ba ani ten scénář není vyloženě špatný... Chápu vysoká hodnocení, ale já už jsem to jednoduše viděla příliš pozdě, kouzlo je pryč. 66,6% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu musím dát 5 hvězdiček, protože se mi velmi líbí. Je to skvělá směs hned několika žánrů. Napínavá romantická komediální fantasy. Milovník komedie si užije naprosto úžasný výkon Whoopi Goldberg, milovník fantasy se přímo vyžije v postavě Patricka Swayzeho, milovník thrilleru bude nadšen při mnohých napínavých scénách a milovník romantiky se dočká velké porce emocí. Výborný děj s dobrými herci. Lahůdka. 90% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, dobře zpracované, příjemné a oddechové. Největší překvapení snímku (rozuzlení) opravdu stojí zato! ()

juta 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších romanťáků, i když je tak trochu postavený na hlavu. :-) Nechybí dobrá zápletka, přední herci devadesátých let a zajimavý příběh doplněný skvělým, pasujícím songem. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Ach bóže, to je vzdychání, vzlykání a tak. Vidět jednou? Ano. Dvakrát? Možná.Třikrát? Je ze mě taky duch:-)) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Dnes už večná klasika. Film samotný sa mi prekvapivo veľmi páčil a podarilo sa mu skombinovať thriller s romantickou drámou okoreneným štipkou komédie a z tohto zmiešania vznikol naozaj vydarený film. Vydarený snímok režiséra Jerryho Zuckera. Dostala ma úžasná a krásna pieseň, ktorá robí film ešte lepším a romantickejšom než je. Demi Moore je inak nádherná herečka a mrzí ma, že práve v tomto filme jej to veľmi nepristalo. S chlapčenským účesom nevyzerala pôvabne a keby vyzerala ako v Striptíze, alebo Neslušnom návrhu, bolo by to ešte lepšie. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Romantický příběh, který je vlastně hrozně kýčovitý a přeslazený, ale tady to z nějakého důvodu funguje a na diváka dokonce i působí. Také pro mě je to film, kde mi ani v nejmenším nevadí mí jinak nepříliš oblíbení herci a ke kterému se jednou za čas vracím.. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Jméno Jerryho Zuckera je nesmazatelně spojené s parodiemi, konkrétně s uznávaným Připoutejte se, prosím!, Zucker se ovšem časem po tvůrčí stránce vydal vážnější cestou. Konkrétně cestou Ducha, romantického filmu, který již v podstatě patří mezi klasiky, které jsou často spouštěné na svatého Valentýna, svěží je Duch ovšem i po letech v tom, jak nesází čistě na romantické prvky. Scénář Bruce Joela Rubina totiž pracuje i s kriminální zápletkou, nadpřirozenem a především zajímavým konceptem, který je následně zúročen ve filmu, který člověk může snadno milovat i přesto, že vůči slavení svátku lásky krapet zahořkl.   Spolu s Hříšným tancem jde zřejmě o nejslavnější roli Patricka Swayzeho, Whoopi Goldberg mohla dokázat, že i za komediální výkon lze získat Oscara, kropě Goldbergové obdržel Oscara i Rubin za svůj scénář. Byl to právě Rubin, který zvládl skloubit tolik různorodých žánrů do smysluplného celku, samotný film nepostrádá napětí, šikovné postupování dějem i lehce dojímavou úvahu nad posmrtným životem, který může být spojen i s nevyřízenými účty a přetrvávající starostí o milovanou osobu.   Duch je tak nejdříve v podstatě strukturován jako drama, následně se stane detektivkou, následně vyloženým thrillerem, kdy je ovšem po celou dobu zakořeněn ten správný romantický cit. Samotný Zucker se své první vážné látky chopil fantasticky, Duch působí jako řemeslně bravurně odvedená podívaná. Zucker zvládá s nástupy poslů pekla prodat tyto dané scény až hororovým nádechem, v momentě, kdy Sam umírá se Zuckerovi daří prodat jeho zmatený svět, kdy kouzlo nejsilnějších momentů kazí snad jen triky, na kterých je otisk roku 1990 přeci jen v jistých momentech až příliš poznat. V součtu jde ovšem pořád jen o drobné vady na kráse.   Samotný scénář jinak velmi zábavně pracuje s motivem posmrtného života, existence, kdy náhlá neviditelnost a neslyšitelnost neplatí pouze na zvířata a lidi s jistou formou šestého smyslu. Existence v podobě ducha může způsobovat mentální poruchy, kdy je důkazem výrazná postava podzemního ducha v podání Vincenta Schiavelliho, který v příběhu skvěle funguje v kontrastu se samotným Samem, který se v případě nedořešení záležitostí může vydat na stejnou cestu věčného utrpení v rámci limba. Působí to dojmem, že se Rubin zamýšlel nad pravidly svého světa a zdánlivě nedotknutelnému světu duchů dodal jistou formu živnosti. Duch má sice po letech pořád především pověst velmi vděčné podívané, dodnes ovšem čítá mnoha zajímavých aspektů, které jsou mnohými prakticky nedoceněné, v rámci svého žánru je to až ostudné přehlížení.   Na Ducha se tak vyplatí vzpomínat i kvůli jiným věcem, než kvůli hrnčířské scéně. Jde o film plný důstojných až výrazných hereckých výkonů (mimo Swayzeho, Moore a Goldberg především nedoceněný Rick Aviles a v podstatě i Tony Goldwyn), hlavní záporák tu má též potenciál v drobných detailech naznačit, že není čistým zlem, závěr Ducha přeci jen ve finále vyznívá tragicky. V jisté perspektivě by šlo prakticky říct, že je Duch až ideální antivalentýnský film, na to je v něm ovšem pořád dostatek citu a i přes fantasy prvky dostatek realistického nádechu. Patrick Swayze si tak před svým skonem zvládl do kariéry zapsat dva výrazné valentýnské stálice, jen jedna z nich má ovšem v součtu kapánek větší hodnotu. Duch možná nesvádí ke zvedačce, rozhodně ovšem nenechává diváka sedět v koutě.... () (méně) (více)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Má filmová modla. Patrick Swayze se stal touto rolí pro mě nezapomenutelnější více než Hříšným tancem, Demi Moore nebyla nikdy tak sexy a Whoopi Goldberg vlastní Oscara za černošskou duchařku zcela oprávněně. Nebylo by špatné být jednou duch... ()

Související novinky

Channing Tatum chystá remake Ducha

Channing Tatum chystá remake Ducha

18.01.2023

Channing Tatum (Loganovi parťáci, Pes) se za pár týdnů objeví ve třetím díle série Bez kalhot, jinak toho ale herec v plánu moc nemá. Snu na jeho srdcový projekt Gambit se už vzdal, jak ale nyní… (více)

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

22.11.2013

Zkrátka za hrstí televizních novinek. Studio Paramount chystá masivnější útok na malé obrazovky. Především by chtělo proměnit několik svých klasik v seriály. Třeba Duch, oscarový trhák s Patrickem… (více)

Spielberg chce Jacksonovy kosti

Spielberg chce Jacksonovy kosti

12.05.2007

Určitě si vzpomenete, jak Peter Jackson zářil, když z rukou Stevena Spielberga přebíral Oscara za nejlepší film (jen pro jistotu: za Pána prstenů: Návrat krále). Nedávno si potřásli pravicemi opět.… (více)

Reklama

Reklama