Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Podobenství mají v české kinematografii dávnou tradici (připomínám aspoň Němcův snímek O slavnosti a hostech), ale ne všechny pokusy zhostit se podobenství dopadly úspěšně. Patří mezi ně i Masseba, kterou režíroval Miloš Zábranský. Měla dvojnásobnou smůlu: jednak rozhodně nepatří mezi díla srozumitelná a jasná, příliš podléhá vnějším efektům, jednak byl připravován ještě na sklonku komunistického režimu, avšak do kin uveden až po jeho pádu. Veškeré dosud odvážné jinotaje tím pádem ztratily na své závažnosti. Masseba se odehrává v tajemném podzemním městě, kde přežívá neznámá civilizace s krutými rituály násilí a teroru. Když se jeden mladý muž pokusí prchnout, ocitne se v centru pronásledování. Modelová situace je však rozehrána příliš prvoplánově, s hereckými výkony zbytečně přepjatými. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

sator 

všechny recenze uživatele

Páni...První slovo zazní ve 23.minutě,Kateřina Blažková holčička známá nechvalně jako Kristelová...😮 Masseba vznikala v roce 1989, k divákům se však dostala až v rámci „svobodné“ distribuce. To oslabilo spiklenecké jinotaje, jež byly spojené s totalitními praktikami modelově totalitní společnosti ve filmu. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Absolutně směšná sračka tvářící se jako nezávislý film, poselství nebo cokoliv ale halt to nevyšlo. Roden s tím co má ve scénáři, zachází skvěle. Postránecký se tu buď směje nebo řve nebo prostě vypadá jako prase. Nevím, co tím chtěl outsider Zábranský říct, snad instrukce o plýtvání filmovým materiálem. Rozhodně se tomu vyhněte! ()

Reklama

Bart 

všechny recenze uživatele

Natočit podobenství může lákat svojí zdánlivou snadností už jen proto, že ne vše musí být vždy úplně srozumitelné. Masseba je toho typickým důkazem. Film byl natočen ledabyle v jednoduchých dekoracích, na kterých se podílel mistr Knížák. Rozhodně neobsahuje žádné závažné poselství. Tvůrci si to velmi zjednodušili. Skupina lidí a samé násilí. Žádné jiné zákonitosti společnosti. Přesto však vcelku dobrý výkon Karla Rodena. Režisérovi Zábranskému se už nikdy nepodařilo překonat Dům pro dva. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Film kterej byl natočen před revolucí ale do kin se dostal až po ní. Jelikož jde o podobenství tak si divák pravej význam musí domyslet sám. Film si vystačí jen s pár větami takže o to je těžší rozluštit co tím chtěl "básník" říct. Na můj vkus je forma jakou je snímek vyprávěn nezáživná  a místy film působí nechtěně komicky. Rapidní zkrácení stopáže by určitě nebylo na škodu. Hodně slabý 2 hvězdy. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně slabý pokus o experiment, ve kterém herci rozhodně neměli práci si zapamatovat text. Nudná kamera, nulový příběh, zdánlivá myšlenka snímku je na hony vzdálená tomu co je na plátně. Touha po moci, neomezená moc vůdce této smečky a taky heslo dnes jsi v kleci ty, zítra já. Tak bych stručně nazval příběh tohoto filmu. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • První československý titul ozvučený systémem dolby stereo. (Snorlax)
  • Snímek se dostal do distribuce až po listopadových událostech roku 1989, takže alegorie s totalitním režimem, který zná jen používat násilí a umlčovat, už nebyla tak silná a byla také oslabena spoustou snímků, které byly nějakým způsobem zakázány a začaly se znovu promítat. (sator)

Reklama

Reklama