Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V představách mladého muže se neodbytně vrací obraz tajemného domu -- mystického stavení, které symbolizuje duchovní svět neznámé víry. Realizace snových výletů do exotických prostředí byla umožněna spoluprací s expedicí Tatra kolem světa. (oficiální text distributora)

Recenze (9)

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Stavení uzavírá duchovní trilogii filmů, započatou Domem pro dva a prostřednictvím Masseby dále směřující k větší stylizaci a abstrakci. Režisér se v těchto snímcích pokouší vyjádřit naléhavou potřebu víry v životě člověka. Stavení je putováním světovými kulturami a náboženstvími, mezi nimiž dominantní místo nachází křest´anství. 50 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem svým hodnocením film vytáhl z černých čísel, protože tohle si v černých číslech rozhodně být nezaslouží. Na rozdíl od Masseby, která mě málem unudila k smrti, mě Stavení příjemně překvapilo. Prvních 25 minut mě popravdě i dost bavilo, bylo to i celkem mysteriózní, bohužel to pak začalo upadat tak trochu do stylu Masseby a byly tu i 5 minut dlouhé scény, ve kterých hlavní hrdina někde chodil a vůbec nemluvil. A takových scén bylo víc, takže jsem se pak začal nudit, naštěstí finále bylo hodně povedené. Celé Stavení je o tom, že potřebujeme mít v životě nějakou víru, třeba v Boha (kterou zde na konci filmu nalezl hlavní hrdina, tak i v jiného boha jiných náboženství (proto zde jsou záběry třeba z Peru) a s tím je spojené i to, že nikdy vlastně nejsme sami. Myšlenka je to zajímavá a za náboženskou agitku bych to fakt neoznačoval.Do toho je zde skvělá kamera, celkem i dobré herecké výkony a rozhodně to není film, co by měl být v černých číslech. Teď už naštěstí není, tak snad aspoň v těch modrých chvíli vydrží. Tenhle film se nedá nikde stáhnout, takže jsem ho kupoval na DVD a popravdě, po zkušenosti s Massebou jsem se ho dost bál, ale nakonec mě příjemně překvapil. Jen je to pak celkem nudné, no, osobně bych to viděl spíš na lepší 2*, ale ten film je tu neprávem dost podhodnocený a dát 3* mi fakt problém nedělá. 3* ()

Reklama

Prubner 

všechny recenze uživatele

Zábranský chtěl natočit něco jako filozofický film a zachytit duchovní svět člověka. Hrdina hledá Stavení, což je metafora pro poznání smyslu života a světa, hledá ve všech náboženstvích i filozofiích, a nakonec ten smysl najde ve víře v boha (samozřejmě toho křesťanského). Což je znázorněno tím, že se divný týpek trmácí po všech čertech, bloumá zbořeništěmi, hřbitovy a chrámy po celé Zemi, kde zamyšleně čumí do blba, občas vede divné monology a ještě divnější dialogy s manželkou a jejími rodiči (= symbol pragmatismu), a nakonec najde polorozpadlý barák a v něm Bibli a Josefa Kemra, který to na závěr všechno shrne, aby to pochopili i ti nejblbější, zacituje z Bible a postaví kříž. Do toho Zábranský přihodil kupu omšelých symbolů a metafor (rogallo = povznesení se nad materiálno a vnější svět apod.) Nakonec z toho vylezla spíš náboženská agitka. Ale to by mi ani tak nevadilo (i když křesťanská věrouka jde zcela mimo mě). Problém vidím v tom, že filozofický film o hledání smyslu života si představuju úplně jinak a ne takhle primitivně. Na takový film se stejně nebude dívat nikdo jiný než intoši, takže pryč s polopatickým vysvětlováním, pryč s okoukanými metaforami a symboly ! Jenže to by chtělo filmového básníka a ne snaživého, leč nenápaditého pseudoumělce. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tohle hodnocení absolutně nechápu!! Tenhle film vůbec není špatnej a kdo zná režiséra Zábranského, tak ví, že točí vždy zajímavým způsobem a jeho filmy mají zvláštní symbolickou atmosféru. Nejinak je to i u snímku Stavení, který je ze všech jeho filmů asi nejatmosféričtější. Film, který se prolíná v různých snových rovinách a který mystickým zbůsobem hledá cestu víry, či poznání. Snímek se natáčel 2 roky a tvůrci filmu - režisér Zábranský, herec Dolanský a kameraman Brabec procestovali i Jižní Ameriku a Indii, kde natáčeli materiál snových sekvencí (zajímavé a doplňující informace zazní přímo z úst zmíněných tvůrců, jako bonusy obsažené na dvd). A opět geniální a magicky dokreslující hudba Pavla Dražana a Jana Paukerta - to snímku přímo vtiskuje onu mystickou atmosféru, zejména scény na hřbitově. Výborný, netradiční film o hledání smyslu života. Rozhodně si nezaslouží takhle slabé hodnocení!! ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

10% - Film o ničem. Zdeněk Dolanský se potácí mezi domem, ve kterém žije společně s maloměšťáckou rodinou svého tchána a tchýně (to v realitě), a mezi tibetskou /?/ krajinou (to ve svých představách), přičemž občas potká Josefa Kemra, který táhne vozík a pronese prvoplánová moudra. Nakonec dojde do polorozpadlého statku, kde ho také dostihne jeho milující manželka. A Josef Kemr nám na konci vysvětlí, proč že se film vlastně jmenuje Stavení a o co v něm šlo. A zjistíme, že Zdeněk Dolanský si vybral. A nejspíš správně. Jenom nevím, proč to muselo trvat 77 minut. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama