Reklama

Reklama

Nejtemnější hodina starověkého Egypta: Zánik Staré říše

(TV film)
  • Velká Británie Ancient Egypt's Darkest Hour (více)
Velká Británie / Francie, 2019, 90 min (Alternativní 55 min, Televizní verze: 41+45 min)

Režie:

Davina Bristow

Obsahy(1)

Před čtyřmi tisíci dvěma sty lety zanikla jedna z úchvatných civilizací starověkého světa – egyptská Stará říše... Francouzští archeologové Audran Labrousse a Philippe Collombert dostali zvláštní povolení otevřít pyramidu Pepiho druhého, poslední pyramidu Staré říše. Věří, že pyramida uchovává tajemství, které odhalí, zda se Egypt za vlády Pepiho druhého začal hroutit... Na konci období Staré říše se Egypt potýká s rozvratem společnosti, absencí řádu a selháním centrální moci. Archeoložka Salima Ikramová zkoumá kosterní pozůstatky nalezené v hromadném hrobě poblíž Luxoru, které by mohly být důkazem občanské války. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Cekal jsem na pointu nejtemnejsi hodiny a je celkem banalni. Faraon vladl 60-90 let a jeho pet prestarlych deti melo malo casu se vystridat. V druhé dílu se naopak popisuje rychlé střídání vlád, klimatická přeměna pastvin v poušť a občanské války. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slabučké tri hviezdy, málo pútavé a prečo sa tá ríša rozpadla? No Pepi II. zanechal krajinu v absolútnom rozklade. Niečo ako Matovič starého Egypta. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od dokumentu přeci jen trochu víc. V něm se dozvíme hlavně to, že po smrti Pepiho II., který vládl neobvykle dlouho, se střídali na trůnu panovníci a jeho synové vládli od desíti k pěti. Moc jim nepomohla ani přeměna Egypta, kterou si těžko představit. Že by se pyramidy nestavěly do písku, ale v trávě? To je samo o sobě asi to nejzajímavější z obou dílů. ()

Reklama

Reklama