Reklama

Reklama

Dynastie Windsorů

(seriál)
  • USA The Windsors: Inside the Royal Family (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Patří k nejznámějším rodinám na celém světě. Přežila válku, rozvody, skandály, hořké spory a tragédie, a přesto se jí v moderním světě, i přes všechna protivenství, daří. Britská královská rodina je zkrátka fenomén i dávno poté, co Velká Británie ztratila svůj koloniální vliv. Asi se nenajde mnoho lidí, kdo by neznal jméno panovnice Alžběty II. či kdo by nedokázal vyjmenovat alespoň dva další členy rozvětvené rodiny. Popularita Windsorů je neutuchající, ba dalo by se říci, že roste spolu s rozmachem médií a rozvojem technologií. Vraťme se však na začátek. Jak a proč se z dynastie sasko-kobursko-gothajsko-hannoverské stala dynastie windsorská? A co mají společného král Jiří V., jeho následník Eduard VIII., Alžběta II. a princ Harry? A co Wallis Simpsonová a Meghan Marklová? (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Těžko hledat v tomto seriálu cokoli nového, co se týče doby pozdější. Dobrá první půlka tak přeci jen stojí za to. Druhá polovina už se věnuje tématům, která jsou jen opakováním toho, co většina dobře zná. Manželství Charlese, Diany, princ Harry a William, jejich skandály, Meghan Markle a jejich zběsilý útěk. Z tohoto pohledu mě tak nejvíc zajímal začátek. Přesto bych ocenil, kdyby tvůrci šli do větší hloubky historie a my se dozvěděli, jak se vůbec jejich rod dostal na trůn, třebaže stručně. V pořadu mluví hlavně novináři, spisovatelé a nejbližší přátelé a širší příbuzní rodiny. Je asi nad slunce jasné, že samotná královská rodina a její členové v pořadu nevystoupili, přesto mi názory zúčastněných přes pestrost osobností a profesí připadají trochu jednostranné bez druhého pohledu. A rozhodně mi nepřijde ok, když v dokumentárním seriálu promlouvá bulvární novinář a doslova se chlubí, jakou špínu to tehdy na rodinu nebo její členy našel a zveřejnil. ()

subic 

všechny recenze uživatele

O celé dynastii a hlavně samotné královně a taky Dianě toho bylo napsáno a natočeno spoustu v různé kvalitě a vypovídací hodnotě. Tady se trochu detailněji autoři zaměřili i na Jiřího V. a Jiřího Vl. a potom taky Charlese, dneska Karla III., jeho dětství, dospívání a manželství. A to je to zajímavé, protože v kolika dalších dokumentech bylo na věc nahlédnuto jeho pohledem? Prvorozený královský synek, to už samo o sobě není jen tak, když se chtěl jít vybrečet k mamince, že mu někdo ublížil, tak si musel s rodiči domluvit oficiální schůzku a zkrátka neměl v nich tu oporu. Tak je jasné, že se upnul na některé své další příbuzné více než na rodiče. A pak se člověk nemůže divit, že vlastně řadu věcí udělal tak jak udělal. 7/10 ()

Reklama

papilon395 

všechny recenze uživatele

Průřez hlavními událostmi v britském královském rodu od počátku 20. století do současnosti, zdokumentovaný spoustou fotografických a filmových dobových materiálů. Většina informací je notoricky známá, toto téma je dobře vytěžené. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama