Ben YoungerKamera:
Enrique ChediakHudba:
The AngelHrají:
Giovanni Ribisi, Vin Diesel, Nia Long, Nicky Katt, Scott Caan, Ron Rifkin, Jamie Kennedy, Taylor Nichols, Bill Sage, Tom Everett Scott, Ben Affleck (více)Obsahy(1)
Devatenáctiletý Seth Davis nechá vysoké školy a začne provozovat ilegální domácí kasino, kam chodí především jeho bývalí spolužáci. Nerozumí si s otcem, váženým soudcem, kterému se nelíbí způsob jeho života a podnikání mimo zákon. Kamarád Adam se starším Gregem Feinsteinem ho navnadí řečmi o výši výdělků u makléřské firmy J. T. Marlin natolik, že se Seth rozhodne práci získat. Láká ho i možnost dostat poctivou práci a udělat tak dojem na přísného otce, který se s ním odmítá bavit, dokud se nebude živit poctivě. Začínají tři měsíce, během nichž se má Seth zaučit v Gregově týmu. Dostávají seznamy potenciálních klientů a denně musí zvládnout i několik set hovorů. Z nováčků je to kupodivu on, komu se podaří ulovit prvního klienta doktora Jacobse, kterého přesvědčí o koupi akcií nového léku, který mu pak prodá zkušený makléř Chris. Záhy se stane náhodným svědkem podivného chování šéfů Michaela a Jima a začne si všímat drobných nesrovnalostí v obchodech. Začíná tušit, že s firmou není něco v pořádku. Sleduje ji také FBI, která si ho vytipovala jako možného kandidáta na spolupráci. Krátce nato mladík zjistí, že firma, jejíž akcie prodávají, vůbec neexistuje. Odtud už je jen krok k tomu, aby odhalil šokující pravdu. (TV Nova)
Slušný žánrový kousek z prostředí bezohledných amerických yuppíků, kteří se coby burzovní makléři s ostrými lokty snaží oškubat důvěřivé kavky ze střední třídy. Giovanni Ribisi má k podobným týpkům svým vzhledem a mimikou blízko, zkrátka a dobře, podobně jako náš Miloš Kopecký nebo Josef Vinklář, si ty padouchy vyloženě užívá a nelze se divit, že byl obsazený i do role šéfa mocné těžební společnosti ve velkofilmu Avatar, kde je doslova ztělesněním chamtivosti a bezskrupulóznosti. Hlavním a jediným motivem pro tuhle ambiciózní sebranku jsou peníze a prožitky. Tam, kde takové Americké psycho selhává, tam se Riziko pohybuje na pevné půdě a přináší solidní kriminálku se zajímavými padouchy, silným příběhem a poučným a efektním rozuzlením. Celkový dojem: 75 %. ()
Na rozdíl od Wall Street, který je velmi kvalitním filmem, avšak pro mě odborně docela náročným, v němž jsem se po chvíli začala v zamotaných finančních uličkách ztrácet, je Riziko odlehčenější, ale stále našlapanou exkurzí do jisté makléřské korporace, v níž se prohánějí maníci v drahých oblecích, s telefonem v ruce a kvapně se zvyšující hodnotou "vydělaných" dolarových bankovek. Zdařile je skloubeno zpracování námětu, který na mě působil jako vysoce odborně prezentované prostředí obchodu s akciemi, ale na druhou stranu je vše podáváno jakoby s ohledem na diváka, takže jsem se při sledování necítila jako člověk, absolutně nechápající děj a terminologii a vůbec jsem se v celém prostředí neztrácela. Giovanni Ribisi je pro mě osobitý herec a na to, že mu zde bylo šestadvacet let, vypadal skutečně jako nevinný, uhlazený studentík. Nicky Katt mi připadal jako syn, nebo nějaká mladší verze Chazze Palmintariho. Přišlo mi, že je mu nehorázně podobný, i díky své obdobně "vysoce postavené" roli. Především jsem v něm viděla mafiánského bosse, jehož Chazz ztvárnil ve filmu Příběh z Bronxu. Potěšil Ben Affleck a jeho projevy za podmanivé hlasové podpory Michala Dlouhého:) Stejně jako mě potěšil i Vin Diesel, ač jsem měla pocit, že nedostal příliš prostoru. A hip-hopový soundtrack mi sem skvěle pasoval. ()
Celkom schopne natočený snímok z prostredia burzových maklérov ťaží hlavne z toho, že táto téma nieje filmovo až tak rozoberaná. Je tu pár pekných maklérskych hlášok, kde sa vyznamenal hlavne Ben Affleck. Kopa známych hercov, vrátane Bena tu majú len netradične vedľajšie úlohy a celý film je taký nenápadný a pritom taký pohodový. Mňa potešil Vin Diesel inak ako v typických akčných scénach. A veľmi pomohla hudba. 80%. ()
Nerozumiem, čo tomuto filmu toľkí vyčítajú a majú chuť si v komentári "kopnúť". Dôveryhodnosť? Znalosť tématiky? Načo, preboha?! Koľkí z vás milujú vojnové filmy a vojnu nikdy nezažili? Je to predsa film! Pohyblivé obrázky, ktoré majú hlavne pobaviť. Riziko baví výborne a to je dôležité. Je napínavý, herecké výkony sú prirodzené i kvalitné, prostredie správne surové. Záver je myslím takisto slušný a na sile mu ešte pridávajú vedľajšie zápletky, ktoré zostanú otvorené. Každá scéna, ktorú kritici nazývajú "hluchou", pomáha preniknúť do života a pohnútok hlavného hrdinu Setha. Keby tam tie scény neboli, vyčítali by sa filmu pre zmenu ploché postavy a plytký scenár. Ja som sa nenudila ani chvíľu a Boiler Room sa po Wall Street stane mojím druhým obľúbeným filmom o makléroch. ()
Na tenhle film se mi teda nedívalo moc dobře. Dokázala jsem se vcítit do těch obětí podvodů, jsou slabí a jestli se nacházejí zrovna v nějaké životní situaci, kdy by se jim pár dolarů navíc opravdu hodilo, tak se jim vůbec nedivím, že takovým lidem jako byl Seth naletí. Já bych nedokázala žít s pocitem, že si svými sliby získám něčí důvěru a i když dopředu vím, jak se věci skutečně mají, tak je zklamu, odřu na kost, pošlapu jejich sny a plány ... hnusný pocit. ()
- Film, na který se Giovanni Ribisi, Vin Diesel, Ben Affleck a Nicky Katt dívají, je Wall Street z roku 1987. (S.i.d.)
- Slovo "fuck" ve filmu zazní 153krát což je 1,29krát za 1 minutu. (Dixxx)
- Film sa natáčal v meste New York. (dyfur)