Reklama

Reklama

Českem na koňském hřbetu

(seriál)
  • Slovensko Po Česku na konskom chrbte
Česko, 2021, 6 h 7 min (Minutáž: 26–28 min)

Epizody(14)

Hipostezky, tedy stezky vyznačené a určené pro jezdce na koních, protínají většinu českých, moravských i slezských krajů. A pokud jsou lidé milovníci koní, stejně jako bratři a profesí herci Martin a Ondřej Krausovi, mohou se po nich vydat na vlastních či vypůjčených koních. Tvůrci čtrnáctidílného seriálu měli to štěstí, že jim pro natáčení půjčili v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem dva starokladrubské hřebce – bělouše a vraníka. Ale oba jezdci museli prokázat, že na to mají, aby bezpečně provedli koně po hipostezkách i polních a lesních cestách. Diváci nového cyklu se s bratry Krausovými vydají přes panské dvory, staré jízdárny, hrady a zámky. Podívají se do hřebčínů i hřebčinců, poznají plemena koní a zjistí, co znamenalo být kůň v toku staletí. Krausovi na koních přejedou přes řeku Moravu na Slovensko a navštíví císařský hřebčín, odkud pochází čistokrevná linie starokladrubských běloušů, nebo si vyzkouší jezdecké disciplíny a zkusí na závodišti Velké pardubické skočit překážku v sedle anglických plnokrevníků. Mimochodem při zastávce na hradě Křivoklát si připomenou zásadní rozhodnutí, k němuž zde v minulosti při schůzce s panovníkem došlo a jež rozhodlo, že Tribunní skok, dnes Taxisův příkop, zůstane překážkou v dostizích Velké pardubické. I na dalších hradech a zámcích budou hledat historii spojenou s koňmi a objeví pozoruhodné příběhy. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Během akce v Písku oba bratři prozradili, co byl pro ně během natáčení největší zážitek. Shodli se na tom, že to jednoznačně byla návštěva na pardubickém závodišti, kde si měli vyzkoušet na dostihových koních přeskočit jednu z překážek kurzu Velké Pardubické. Zkušenost s dostihovými koňmi popsal Martin Kraus takto: „Je to jako když normálně jezdíte Škodovkou, dobrou Škodovkou, abych neurazil naše koně, a pak si sednete do Ferrari. Měli jsme pod zadkem takové rakety, že jsme se báli, že už je nikdy nezastavíme.“ Pro Martina Krause bylo pak velkým zážitkem i to, že když si měli vyzkoušet voltiž, museli se obléci do sportovních legín a piškotů. Ondřej si z toho dělal legraci a prohlásil, že od té doby takto Martin chodí oblečený i doma. (Krocka)
  • V neděli 29. 8. 2021 se v jihočeském Písku konala akce k zakončení natáčení seriálu. Městem procházel průvod, ve kterém byli k vidění jak oddíly jízdní policie, tak oba bratři Krausové na hřbetech koní Sacramoso Sorga X-16 a Generalissimus Rarita II, a také šestispřeží starokladrubských běloušů vedené Jiřím Nesvačilem mladším. V Palackého sadech pak proběhly rozhovory s ředitelem píseckého hřebčince i Národního hřebčína Kladruby nad Labem, režisérkou seriálu, kameramanem i producentem. Následovala autogramiáda hlavních protagonistů seriálu Martina a Ondřeje Krausových. (Krocka)
  • Starokladrubské hřebce Generalissimus Rarita II a Sacramoso Sorga X-16 nepřekvapilo ani natáčení za jízdy, kdy cválali za autem, z jehož kufru je natáčel kameraman. Taktéž záběry pomocí dronu koním nedělaly problém. (Krocka)
  • Při natáčení na zámku Hluboká měli bratři Krausovi povolený i vjezd bránou na nádvoří zámku. (Krocka)
  • Během putování po jižních Čechách se natáčelo na Vondrově dvoře, zámku Hluboká nad Vltavou či ve vesničce Plástovice. (Krocka)
  • V jihočeské vesničce Plástovice, známé díky nádherně zdobeným domům ve stylu selského baroka, tamní obyvatelé a majitelé domů neváhali kvůli natáčení přeparkovat svá auta a odklidit popelnice. (Krocka)
  • Na otázku, zda nad nabídkou seriálu váhal, Martin Kraus odpověděl: „Ani chvilku, to byla krásná příležitost. Když jsem zjistil, že máme mít pod sedlem starokladrubské hřebce, tak to byla velká čest a jako jezdce mne samozřejmě zajímalo, jaké má kůň chody, jak se na něm jezdí.“ (Krocka)
  • Během natáčení se také řešila otázka bezpečnosti. Pokud Martin a Ondřej zkoušeli nové sporty, měli vždy na hlavách helmy a případně i další bezpečnostní prvky. Když se však natáčely záběry z putování v sedle, jezdili bez helmy. Jedná se o dramaturgický záměr, aby jim bylo vidět do obličejů. (Krocka)
  • Jen do prosince 2020 muselo být natáčení dvakrát přerušeno, protože oba protagonisté prodělali covid-19 a opatření zasáhla i samotné natáčení. (Krocka)
  • Do cestopisu jsou vybírány zajímavosti poblíž hipostezek, po kterých bratři Krausovi společně se svými koňmi cestují. V každém díle se navíc představují nejrůznější plemena koní a jeden ze sportů, který je pod ČJF. (Krocka)
  • Původní plán bylo natočit celkem 8 epizod, z nichž sedm mělo být věnováno sedmi krajům a osmý pak pony sportu. (Krocka)
  • Kromě výběru herců dumali tvůrci seriálu také nad tím, jaké koně pro natáčení použít. Chtěli české plemeno klidné povahy, a tak je napadl Starokladrubský kůň. Řediteli Národního hřebčína v Kladrubech na Labem se zpočátku nápad příliš nezamlouval, po několika dnech je však pozval, aby si přijeli koně vyzkoušet. Po pěti minutách, kdy viděl bratry Krausovi na koních jezdit, se začal usmívat a bylo vyhráno. (Krocka)
  • Tvůrci seriálu zpočátku netušili, koho na hřbety koní posadit. Následně dostal René Šír tip na Martina Krause. Když se s ním potkal, prý bylo hned jasné, že to je přesně člověk, kterého tvůrci do seriálu hledali. Stále ale nevěděli, koho na putování společně s Martinem poslat. Původně přemýšleli nad slečnou, když ale režisérka Jana Škopková viděla na kolbišti jezdit jakéhosi blonďatého mladíka a dozvěděla se, že je to Martinův bratr Ondřej, shodou okolností také herec, bylo rozhodnuto. (Krocka)

Reklama

Reklama