Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jak vedly tajné aktivity, kódované rozhovory, nesourodá přátelství a tichá hrdinství norského páru a angažované izraelsko-palestinské skupiny k mírové dohodě v Oslu v roce 1993? Film, který je adaptací stejnojmenného divadelního dramatu ověnčeného cenou Tony, je inspirován skutečným příběhem o vyjednávání mezi nesmiřitelnými nepřáteli. (HBO GO)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (20)

Fr 

všechny recenze uživatele

„VYŘIĎTE MU, ŽE TEN DOKUMENT SPÁLÍME A POVEDEME PROTI NIM VÁLKU AŽ DO SKONÁNÍ SVĚTA! ALE ŽE JSME ZÁROVEŇ OTEVŘENÍ PROTINABÍDCE…“   Politickej film plnej lidskýho přístupu, při vyjednávání mírový dohody mezi Izrealem a Palestinou. Konverzačka o vynaloženým úsilí, vedoucí k překonání (jisté) nevraživosti mezi nesmiřitelnými národy. Jedním z producentů Spielberg, za kamerou Janusz Kamiński, mezi několika herci Karel Dobrý, Jana Plodková, Rosťa Novák (ml)… Hodně mě to bavílo!   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou divadelní hru, kterou napsal dramatik JT Rogers, neznám.  2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 3.) Zajímalo by mě. jak by vypadalo jednání mezi skíny a Romy.  ///  Thx za titule „Jiří Kobělka“.                PŘÍBĚH  ****  HUMOR  *  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dnes to na mírovou dohodu mezi Izraelem a Palestinou, kde vládne teroristické hnutí Hamas  nevypadá, ale tzv. „oselský kanál“ tendy uznávali pro jednání jak předseda Organizace pro osvobození Palestiny Jásir Arafat, tak premiér Izraele Jicchak Rabin.  Samotný film jako zákulisní politický thriller připomíná strnulou divadelní inscenaci. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Arogantní Izraelci a agresivní Palestinci jednají o míru. 1)  Divadelní hra Američana J. T. Rogerse z roku 2016 získala, pokud jsem správně počítal, celkem 12 cen (mj. Tony Award za nejlepší hru). Tříhodinové představení pak stejný autor upravil jako scénář filmu._____ 2)  Izraelsko - arabské soužití nemá bezbolestné řešení. Mnohé arabské i mnohé židovské postoje jsou historicky i morálně fundované. Problémem je, že jdou často proti sobě. K tomu připočtěme vzájemné křivdy a vášnivou mentalitu obou protichůdných, ale ve skutečnosti si hodně blízkých etnik. Přihoďme náboženské rozpory. Výsledný názorový guláš pak upravme podle politických či dalších zájmů a podle mravní vyspělosti dotčeného obyvatelstva. To se prostě vyřešit snadno nedá. I cannot help you. Only you, together, can do this. _____ 3)  Zaujal mě 34letý Jeff Wilbusch (Uri Savir z izraelského ministerstva) nejen pro svůj přitažlivý vzhled, ale i pro svou jazykovou výbavu. Mluví totiž plynně anglicky, německy, holandsky, hebrejsky a jidiš. Domluví se i afrikánsky, arabsky, rusky a španělsky._____ Jako nejstarší ze 14 sourozenců opustil ve 13 letech svou chasidskou komunitu v Jeruzalémě a přestěhoval se do Amsterodamu, kde posléze vystudoval ekonomii na universitě. Poté se přestěhoval do Mnichova, kde studoval herectví._____ 4)  Film se natáčel především v Česku (částečně i v Chorvatsku a Velké Británii) za bohaté účasti českého a chorvatského personálu. Zámek Kačina a klášter v Doksanech představují norské panství Borregaard, objeví se tu i zámek Dobříš. V Kongresovém centru v Praze vzniklo letiště v Oslu. Silnice u Berouna diváka přenese do Norska a dvůr v pražské Dlouhé ulici na izraelské tržiště._____ 5)  Covidové okénko. Testování metodou PCR probíhalo pravidelně 3krát týdně. Všichni měli stále nasazené roušky kromě herců ve chvílích před kamerou. Všude byl dostatek dezinfekce. Catering využíval balené jídlo a sezení bylo uspořádané tak, aby byla dodržena dvoumetrová vzdálenost mezi členy štábu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pěkná dialogovka o tom, kterak Norové chtěli spřátelit Palestinu s Izraelem a udělali to formou série rozhovorů. Nikdo mi nebude vykládat, že to bylo nezištné, protože v rámci diplomacie nic není nezištné, ale koukalo se na to dobře. Překvapivě více dramatické, než historické. Některé názory Palestinců a Izraelců byli nicméně velice zajímavé. Jana Plodková tu mimochodem byla moc fajnovou třešničkou na norském dortu. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Je fajn, že v dnešnej dobe, keď napätie medzi Palestínou a Izraelom stúpa sa HBO rozhodlo priniesť tento film "Oslo" je spracované podľa mňa celkom schopne. Nemá moc hluché miesta, postavy sú podľa mňa dobré a je fajn si uvedomiť ako jedna strana vidí druhú a naopak. Pretože to veľmi dobre vysvetľuje presne kde je problém s týmto konfliktom. A keď dnes niekto príde a povie, že jedni sú zlí a druhí tí dobrí, tak nevie reálne o čom hovorí. Pretože reálne obe strany majú svoju pravdu a vo svojich očiach sú tí dobrí. A niet sa im čo diviť. Je to pochopiteľné. A je dobre, že sa našli ľudia, ktorí sa rozhodli obom stranám ukázať, že na druhej strane barikády sú len tiež ľudia, ktorí roky vnímajú druhú stranu ako tých zlých. Pričom obe strany majú dobré argumenty. Moja manželka veľmi správne povedala, že najväčším problémom, ktorý momentálne Palestína má je Hámas. Vďaka ich politike napätie medzi oboma stranami opäť eskaluje a vyzerá, že sa čoskoro zase niečo stane. S filmom mám osobne jeden menší problém a to je to, že som mal občas pocit, že sa točíme v kruhu a situácie sa budú opakovať. Vždy sa stretnú palestínčania s novými židmi, ktorí jednajú arogantne a napätie začne stúpať, no potom sa atmosféra uvoľní a začnú normálne komunikovať a veci sa posunú ďalej. A tak to ide asi 3x. Viem prečo to tak je, ale nemohli nájsť trošku iný spôsob ako to podať? Tiež neviem prečo časti v Izraeli sú točené cez žltý filter. Má to indikovať, že je tam extrémne slnečno? Neviem. Ale inak som so spracovaním spokojný a určite ide o film, ktorý stálo za to pozerať. Produkcia je dosť dobrá a film pôsobí dosť úprimne. A možno je pravda, že palestínčania sú tu vykreslení ako tí ohnivejší a agresívnejší, no židia sú tu zase podľa mňa vykreslení ako tí arogantnejší a pyšnejší. Takže rovnováha na oboch stranách tam podľa mňa je v rámci negatívnych vlastností. Hodnotenie: B+ ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel v Praze, Dubrovníku a Londýně. (Yardak)

Reklama

Reklama