Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na jednom z newyorských dálničních obchvatů se v ranních hodinách, kdy každý spěchá za svými povinnostmi, srazí dvě auta. Zdánlivě se vlastně nic nestalo, jen jedno auto zůstalo nepojízdné. Ale pro oba řidiče má jejich náhodné setkání nedozírné následky. Tím jedním je úspěšný mladý advokát Gavin Banek (Ben Affleck - Nejhorší obavy, Pearl Harbor ad.), který zmeškal klíčové stání a omylem našel klíč k nekalým praktikám v rodinné firmě, druhým Doyle Gipson (Samuel L. Jackson - Shaft, Vyvolený ad.), nešťastný otec, který se opozdil k rozvodovému řízení a zřejmě ztratil ženu i své děti, přestože by s nimi chtěl být každou minutu. Banek a Gipson jsou naprosto odlišní muži. První mladý, toužící za každou cenu po penězích, úspěchu a vysokém společenském postavení, druhý stárnoucí, který už se jen zoufale brání, aby se neocitl až na samém dně.Drobná autonehoda, která je svedla na okamžik dohromady, je ve svých nečekaných důsledcích staví proti sobě. Promění je v nepřátele na život a na smrt a zavede je až na samý okraj sebezničení... Ironie osudu, film o zcela nepředvídatelných zvratech lidského osudu, je americkým debutem britského režiséra Rogera Michella, který je mj. tvůrcem mimořádně úspěšné komedie Notting Hill s Hugh Grantem a Julií Robertsovou. O svém filmu, který se jednoznačně opírá o skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů, řekl: Scénář mne zaujal hned při prvním čtení. Líčí náhodné setkání dvou mužů, po němž se doslova protnou jejich životní kruhy. Zavede je, do jisté míry proti jejich vůli, na podivné cesty plné násilí a brutality, kterou by v sobě oni sami ani nehledali. Jenže z cest, po nichž se ti dva vydali, už není návratu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

golfista 

všechny recenze uživatele

Pro mě jen průměrný film o velice nepravděpodobné shodě náhod, které svedou dohromady dva odlišné typy NewYorčanů za účelem je potrápit a napravit (Ten scénář je vážně přitaženej za vlasy).Nemůžu si pomoct, ale Ben Affleck je velmi přeceňovaný "herec". Podle mého se prostě hercem nenarodil. Sydney Pollack by se zase klidně mohl vykašlat na reřírování a herectvím by se s přehledem uživil :) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Changing Lanes je brilantná psychologická sonda do sveta dvoch newyorčanov s odlišným sociálnym postavením, ale rovnakým psychickým strestom na svojich pleciach. Perfektne zahraná, ešte lepšie zrežírovaná. Možno trochu chladná, ale to je súčasť hry. Rovnako dusná dráma ako Schumacherov Falling Down. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem chvilku uvažoval i o 5*, ale to by si Michell musel odpustit poslední sladkobolný záběr na šťastnou rodinu... Do té doby však bez výhrad - hutný psychologický thriller s atmosférou mlhy Mechu a kapradí a krásná sonda do koloběhu osudu aneb vinou maličkostí zanikají města. V obalu Jacksona a Afflecka se navíc ztratí i drobné šrámy paní logiky. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Mám stejné pocity jako koCOUR. Také jsem uvažoval o 5*, nebýt toho konce, který narušuje atmosféru celého filmu. Ale na druhou stranu, pozitivní vyznění, že se občas vše v dobré obrátí, také není na škodu. Každopádně je zázrak, že takovýto nemainstreamový film se v USA bez problémů zaplatil a měl velice slušný ohlas. Pro mně jedno z filmových překvapení roku a Affleck s Jacksonem jsou borci. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama, ve kterém Ben Affleck předvádí něco jako herecký výkon. 65% Zajímavé komentáře: betelgeuse, PALINO ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Proč jsem si při sledování tohoto filmu, který mě totálně nudil přišel jako obět incidentu? K hereckému výkonu Bena Afflecka se raději nebudu vyjadřovat, ale tenhle chlapík má jistou cestu do mého anti-top 10 jasnou. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Dokonalá hollywoodská produkce s velkými ambicemi, leč celé je to tak průhledně vycucané z prstu - až běda... Hra s velkými emocemi, osudovými momenty a neuvěřitelně vykonstruovaným příběhem a chováním postav, vrcholící v tradičním kýčovitém >cajdendu< ... Konec dobrý, všechno dobré - a nic víc... Falešné - jak ta akta, když o to jde... Nemůžu proto souhlasit ani s Pomem, že tenhle film snese nějaké srovnání se Schumacherovým "Volným pádem". Tenhle film si prostě obsahem hraje na něco, na co formou nemá. Prostě další rutinní velkorozpočtová hwština, po které za pár let neštěkne ani pes. Tři hvězdičky s ironickým úšklebkem a sebezapřením za průměrný >dobrý< film... - - - P.S. Marno je hodnotit tradičně otřesný novácký dabing, kterým atmosféra děje padá kamsi do úrovně tuzemáckých televizních inscenací... ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Tento film i přes slibný námět nakonec vyšuměl do ztracena a pocity mám spíše rozpačité. Rozhodně jde o jednu z lepších rolí Bena Afflecka, ale za pár let už po tomto filmu neštěkne ani pes. Škoda, film to není špatný, ale spíš nevýrazný. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poměrně zručně napsaný, nicméně nikoliv výjimečný a především v oblasti mainstreamu se pohybující scénář ve spojení se slušným hereckým obsazením, kterému vévodí zkušený Samuel L. Jackson, vyzdvihují snímek do mírného žánrového nadprůměru. Čtyři hvězdičky nemůžu dát za kýčovitě naroubovaný happyend, který neodpovídá celkovému dějovému ladění. Ben Affleck, považovaný mnohými za ztělesnění špatného herectví, nehraje v tomhle filmu vůbec špatně, byť na Jacksona ani zdaleka nemá. Film je zajímavý právě střetem dvou vyhraněně odlišných postav a jejich hodnotových žebříčků. Celkový dojem: 65 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je všechno zlé k něčemu dobré? Co tě nepohřbí, udělá tě silnějším? Chybí Benovi magnesium, že chytá křeče do obličeje? Zajímavě natočená, byť lehce utopická hříčka o relativitě života. Kariérista osvícený jednáním nespolehlivého černého alkoholika ze společenské spodiny? V New Yorku? Za 24 hodin? A v dešti? Dopište, prosím, k žánru sci-fi.. Když ne v pondělí, tak o pár dnů později, vrátí Bůh Doylea k věcem kolem bourbonu a Gavina k lhaní zaštítěnému diplomem na zdi a pak se večer sám sebe zeptá: „Vykonal jsem dnes více dobra, než toho špatného?“ Hádejte, co si odpoví.. P.S.: Pokud máte rádi filmy o nevyzpytatelnosti osudu, doporučuji 13 Conversations About One Thing od Jill Sprecher. Přinejmenším uvidíte, že se McConaughey nestal dobrým hercem až v posledních letech.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Z pohľadu realistického je to úplný nonsens. No ak hodnotíme filmovú stránku a dajme tomu, že takáto situácia by niekedy nastala, tak myslím, že scenárista sa ozaj posnažil, pohral sa s jednotlivými situáciami, ktoré sú plné veľmi pôsobivých zvratov a poskytol nám veľmi podarený thriller s pozadím husto odohrávajúcej sa drámy. Chválim stopáž a s obsadením sa tiež trafili do čierneho. 85%. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Vedle teleshoppingu jsou největším kulturním morem současné Ameriky happy-endové morality. Slibný námět se pod nánosy zpytování, zpovídání a prozřívání propadá k rozvláčnému průměru. Tohle chtělo Hitchcocka či Wildera, nebo proboha aspoň Schumachera... ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dnes pro Gavina Baneka (Ben Affleck) a Doyla Gipsona (Samuel L. Jackson) nastal nejhorší den jejich života ve chvíli, kdy malá autonehoda zničila jejich životy. Gipson přišel o 20 minut později k rozvodovému řízení a přišel o rodinu a Banek ve zmatku nechal na místě nehody dokument, který, pokud jej neodevzdá, ho může klidně dostat do vězení. Jediné co jim může tochu zpravit náladu je pomsta! CHANGING LANES je film o lidech, o pomstě a drobnostech, které bez vašeho vědomí mění váš život. Affleck hraje přirozeně a jeho postava je příjemně civilní a realistická. Jackson je zase jako léčící se alkoholik a snaživý táta rovněž skvělý. Až na pár logických chyb je CHANGING LANES dokonalý psychologický thriller o hrátkách náhody a osudu. 4*. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Anglický divadelní, filmový a televizní režisér Roger Michell, jak je patrné z jeho rozpětí, si pro filmové plátno vyzkoušel několik rozmanitých žánrů. V komediích a romancích se však cítí zřejmě nejlépe. Jeho lehce thrillerové existenciální drama Incident (známé také jako Ironie osudu), které se stalo jeho americkým debutem, se řadí k jeho lepším režijním počinům. Stačí fádní autonehoda a ambicióznímu advokátovi, který spěchá k zásadnímu soudu, a stárnoucímu otci, léčenému alkoholikovi v rozvodovém řízení, se hroutí životy. A znáte to, křehké jistoty se otřásly, odrazit se ode dna je vždycky sakra těžké. Není to tak osudové, jak by si tvůrci přáli, naopak spíš lehce odtažité, což si zase nepřeje divák. Je to však inteligentní (když odpustíme ten zjevný kalkul), má to velmi solidní herce (i ve vedlejších úlohách), výbornou kameru a až příliš mnoho šťastných konců. Což je pochopitelně na škodu. Jinak však tenhle komorní psychothriller se sociálním podtextem výborně vyplní filmový večer, který nemá být explozivně akční nebo uslzeně romantický. Navíc má rozumnou stopáž.. tři až čtyři.. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale já se většinou filmu s problémama pronudil. Jistej potenciál by tu určitě byl, ale asi by se muselo kromě herců všechno předělat. Takže jenom díky hereckým výkonům se tento film nakonec dal dokoukat. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Prečo nechodíte na dohodnuté miesta s 20-minútovým predstihom ? Nestalo by sa vám to, čo sa stalo Benovi a Samovi v tomto filme .... Mne sa to stať nemôže, lebo nikdy nemeškám, a za druhé , tých nešťastných náhod a stretnutí tam bolo až nadmieru, na to, že sa to stalo v NYC .... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně se to sledovalo, a celá stopáž utekla jedna báseň. Snímek je celkem výjimečný i díky svému scénáři, protože takovýhle "silniční" film jsem nikdy předtím neviděl. Affleck a Jackson mne navíc svými výkony dokázali mile překvapit, čekal jsem průměrné drama. ()

Reklama

Reklama