Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prostřednictvím několika smluvených prostředníků se do Československa, konkrétně do Karlových Varů, pašují drogy ze Západního Berlína. Jedním z významných členů zločinecké organizace je elegantní Eva Krausová (J. Březinová). Ani příslušníci české bezpečnosti však netuší, že je to ve skutečnosti pracovnice naší kontrarozvědky. Díky jejím informacím mohou kriminalisté, vedeni podplukovníkem Kořánem (J. Vinklář), spustit masivní akci, zaměřenou proti pašerákům, českým překupníkům i samotným narkomanům. Přítomnost tajných policistů mezi „mravenci“ však nezůstane dlouho utajena a šéf pašerácké bandy vyšle do Československa nájemného vraha, který má za úkol zneškodnit všechny zúčastněné osoby… (Česká televize)

(více)

Recenze (188)

Lima 

všechny recenze uživatele

Jako malej capart jsem na tom byl se svými kamarády v kině a byli jsme úplně vytrslí z akčních scén, které nám připadaly hodně dramatické a ze scén s feťáky, o kterých se propagandisticky tvrdilo, že v socialistickém zřízení neexistujou. Naštěstí jsem od té doby posbíral ještě něco mozkových buněk a kvality snímku, včetně těch rádoby akčních momentů dnes ve vzpomínkách vidím trochu jinak. Přesto označení prvního protidrogově zaměřeného snímku mu nikdo neodpáře. A jako nechtěná komedie to je výborné :o) ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Valutami prolezlé Karlovy Vary jako hlavní tranzit pro distribuci smrtícího prášku po naší republice, zahraniční zabijácké eso s českými kořeny, honička se sodovkářským vozem, nesmrtelný Rudolf Hrušínský ml. (po dvou hodinách ve vaně je po škrcení zase jako rybička), Láďa Mrkvička v klíčové gore scéně československé kinematografie, uvědomělý hlídač mužstva a morálky Vinklář a dvojrole (!) Jana Kanyzy. V první chvíli se mi nechtělo věřit, že to nerežíroval Dušan Klein, ale teď už vím, že to chci vidět znova, a to ideálně na začátku července v sále hotelu Thermal. A dám si k tomu nejmíň dva cukříky. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Tohle se nemělo stát.“ Film, ve kterém se Vinklář během výslechu Kanyzy z nějakého důvodu drží za prsa. Vy se budete od začátku do konce držet za hlavu. Výsměch filmové formě (strašlivě zmatečné vyprávění) a stylu (ty akční scény!), tím zábavnější, čím urputněji se nás snaží přesvědčit, že drogy jsou největší zlo. Naopak si budete sami přát, abyste byli něčím sjetí a mohli si tuhle agresivní reklamu na VB vychutnat se vším všudy. Na párty ovšem ideální materiál. Panáka si můžete dát pokaždé, když začne Boudová hystericky křičet, když si nebudete jisti, zda sledujete zlého Kanyzu, nebo jeho hodný klon, když uvidíte socialistickou mládež kroutící se v rytmu disco hudby, když někdo řekne „Barták“, když se mezi záběry vytvářejícími iluzi Západního Německa objeví logo C&A, když Mrkvička vrhne nůž… 15% Zajímavé komentáře: kingik, Adam Bernau, J.Connor, Drom, Dupac, MickeyStuma ()

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby to aspoň nebyla taková nuda! Po těch letech ještě horší, než jsme čekali, patetické a zmatené, snaha přesvědčit, že drogový buzinec tu dělali emigranti, řízení západoněmeckými soudruhy, přitom jsme to skutečně zvládli sami. ()

woody odpad!

všechny recenze uživatele

"Bartáku, vzdej se, nemáš šanci!"_Policejní major jedoucí zatknout nebezpečného nájemného vraha: "Bacha chlapci.Může být i ozbrojen!" _ Automobilová honička Avia naložená sodovkami vs. žigulíci a volhy - všichni ve zběsilém tempu jedoucí rychlostí max. 40 km _ Náštěva narkomanského doupěte - 10 minut vydá za celé Mimikry... A jak vypadá dopadení Jelínka?Tak jak si to samozřejmě bolševický gauner Brynych představoval - pěkně bez upozornění do zad - a nejlépe dvakrát a se vší parádou...Takovouhle komedii by nevymysleli ani Monty Pythoni.Mám i určité pochybnosti, zda od nich scénárista nečerpal :-DDD ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Mravenci nesou smrt je dokonalý příklad kouzla nechtěného a rčení, že všeho moc škodí. Ve snaze ukazát feťáky, dealery a emigranty jako ty nejhorší zločince a morální spodinu společnosti se tvůrci uchylují k extrémnímu předimenzování úplně všeho. Celý film na mě působil asi tak, jakoby mě někdo zavřel do prázdné místnosti s obřími repráky a pustil do nich řvoucí mimino s maximální hlasitostí. Tenhle postup začne být otravný už v první scéně z feťáckého doupěte a táhne se pak celým filmem, což je téměř k nevydržení. Naštěstí je to sem tam proloženo legračními scénami z diskotéky, když se děj točí kolem místního šéfa drogového podsvětí a navrátilého emigranta v jedné osobě Moučky (Vladimír Kratina). Snad jenom ten Vinklář to zvládl se ctí. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tohle byl jeden z nejlegračnějších filmů, co jsem v životě viděl. Některý věci opravdu stojej za zmínku. 1) naprosto úžasná diskotéka s ještě úžasnější zvukovou kulisou 2) herec předvádějící absťák (jestli si to dobře pamatuju, tak to byl Michal Pešek), což vypadalo, že chvílema trpí průjmem a chvílema zase zácpou 3) automobilová honička odehrávající se v takový závratný rychlosti, že mohli jít klidně pěšky a vyšlo by to nastejno 4) dvojrole Jana Kanyzy - On hrál totiž jednak zločince a navíc ještě policistu, kterej čirou náhodou vypadal naprosto přesně jako ten zločinec. No prostě bomba!!! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Společensky angažovaná krimikomedie, která příchodem asasína Jelínka začala nebezpečně připomínat filmy ze série o Růžovém panterovi. Vždyť má bránice byla od smíchu vytahanější než svetr Nely Boudové! Teď už vím, proč v 80.letech rozjel Tony Montana svůj byznys na Floridě a ne na Karlovarsku - přes náčelníka z protidrogového v podání Pepy Vinkláře to zkrátka nešlo.. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Režisér si musel něco vyžehlit, že byl tak servilní? Jinak napětí a ukázka naivní představy o importu západního zločinu k nám, ale tomu "stojí proti nám nebezpečný protivník, typický český chytrý kriminalista, no hned bych ho najal" z úst drogového bosse jsem se chechtal už jako malé děcko za socíku :-) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Josef Vinklář, Jan Kanyza, Rudolf Jelínek a Jiří Zahajský jsou herci, které mám rád a kteří hrát umějí. Ovšem tento film je po všech stránkách tragédie. Autoři zřejmě nevěděli nic o drogách a feťákách a dostali stranický úkol ukázat občanům, jak dokáží zatočit ze svinstvem ze západu a ukázat, že akční film nemusí být jen z USA. Jenomže akční scény jsou tak strašné a konec tak neuvěřitelně debilní, že dávám jedinou špinavou a urousanou hvězdičku ze soucitu k na začátku vyjmenovaným hercům. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Feťákova milenka rekapituluje život: "Když jsem ho poznala, měla jsem všechno: nábytek, lyže, svetry, pár šperků... ...a taky vkladní knížku. Rozumíš? Taky vkladní knížku." Zasneno-túžobne spomína na vlastníctvo vkladnej knižky. Za socíku v tomto smere narkomanom ruže nekvitli. Peniaze z knižiek sa bleskom zmenili na štof. Za kapitalizmu ale vkladnoknižný snivý prameň feťákom vysychá úplne. Dôkazom je správa z 20. 8. 2020, zo stránky webnoviny.sk. Titulok znie:"Vkladné knižky na Slovensku od októbra definitívne končia" Okrem scén, spomenutých v komentároch, som si všimol dve, doteraz nespomenuté: 1. Pri prekračovaní štátnej hranice z NSR do ČSSR p. Krausovou si nemožno nevšimnúť, že jedným z najmasovejších vývozných artiklov do Západného Nemecka bola drevná guľatina - na hranici stojí v zábere spústa plne naložených kamiónov s kmeňmi ihličnanov. Vec, ktorá bola rovnako pálčivým negatívnym javom v socializme, a je ním aj dnes Prečo si nenecháva štát roky si vysoko kvalitné drevo pre vlastné spracovanie? ale podvodnými kšeftami umožňuje vývoz najcennejšej suroviny za lacný peniaz do zahraničia, kde ho spracujú na drahý nábytok, dovážaný čiastočne za drahé valuty predaj zase do ČSSR? 2. Aj za socializmu bolo možné v oblasti barovej zábavy napodobniť prvky zábavných show, dokonca s anglickým názvom. Tu ide o umelecké duo Mária and Ladislav, v ktorom Ladislavom je herec Ladislav Mrkvička, vrhajúci z diaľky na partnerku nebezpečne blízko tela sadu dlhánskych plochých nožov. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Drogy, tvrdé drogy... to nie je len strašiak dnešnej uvoľnenej, konzumnej, demokratickej spoločnosti. Problémy s nelegálnym užívaním narkotík a psychotropných látok tu bol už aj v časoch komunistickej diktatúry. Súdruhovia o tom síce neradi hovorili, ale feťáci tu boli aj vtedy. Film „Mravci nesú smrť“ je nesmelým, silne ideologickým, pokusom poodhaliť zákulisie drogového podsvetia. Bohužiaľ tento snímok zachytáva túto závažnú tému velice naivným, ba až primitívnym spôsobom. ** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Třeba mě mějte zase za divnýho, ale tahle naivní socialistická kriminálka je prostě boží. Vinklář je tvrdý potírač drog který sdílí názor, že kdo kšeftuje z drogama ten žádný svědomí nemá! Ve svý roli je celkem ikonickej. Jinak je to samozřejmě vylízaný až na půdu, ale kouzlo nechtěného tu prostě funguje. Jelínek jako zabiják je rovněž neodolatelnej a scéna drogovýho kšeftu a předávky je prostě cool. čau, čau, alles okej? alles ok! No prostě řežba co vám budu povídat. Jdu se zavlnit v socialistickým disco rytmu.75% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu slušná kriminálka, i když dnes už působí víc komicky, než napínavě. Jediné, co opravdu zaujme, je tehdy ještě krásná a duševně nenarušená Zora Jandová, která se pár let nato zbláznila do taiči a dnes je úplně mimo:-)) Vtipná byla i trojice smažek Brodský, Pešek, Boudová, která tesknila po vkladní knížce:-))) To už by se dneska nestalo ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Pyramida volá všechny vozy! '' ----- Tohle těžko objektivně hodnotit. Pohledem dneška je to srandovní záležitost, kdy zaujme úcta mafiánů k inteligenci naší VB a vyslání ,,čističe'' Rudy Jelínka z NSR k likvidaci rezidentury. Když se ale pak díváte na ty KV prolezlé feťáky a pankáči, s domy tehdy ještě bez opravených fasád, musíte se usmívat. Samotné angažmá Rudy v černých kožených rukavicích i závěrečná honička Avie s limoškami v ladách a stodvácách se v našich filmech hned tak neviděla. Dal bych jednu hvězdu, ale za závěrečnou pirulety Rudy ještě jednu přidám. Takže za mně dva sáčky cukru krystal. * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nechtěná tragikomedie v čele se 100%ním nehercem M.Brodským. Jeho výkon je na hranici nezájmu a sabotérství celého filmu. Za Pepu Vinkláře dávám hvězdičku navíc, protože "člověk, kterej kšeftuje z drogama nemá žádný svědomí!!" Na svojí dobu je to určitě varování a drsně zpracovaná sonda do světa feťáků 80tých let. Dneska je to skutečně úsměvný, i když praktiky ze světa drogového obchodu zůstaly stejné dodnes. ()

Reklama

Reklama