Reklama

Reklama

Hledám Amy

  • Česko Zoufalec (více)
Trailer

VOD (1)

Komiksoví kreslíři Holden a Banky jsou nejlepší přátelé už 20 let. Zdá se, že jejich bezstarostný život nemůže nic ohrozit. Dokud ovšem nepotkají Alyssu. Holden se zamiluje, pak ale zjistí, že si dělá plané naděje. Alyssa je totiž lesbička. Dva komiksoví nadšenci Holden McNeil a Banky Edwards, kteří žijí v New Jersey, jsou nerozluční kamarádi už dvacet let. Přes den tráví čas společně ve svém studiu a večer se chodí ven bavit. Jejich přátelství má však poprvé v životě dostat povážlivou trhlinu poté, co jim zkříží cestu nádherná mladá lesbička Alyssa Jonesová. Holden se do ní zamiluje a záhy musí čelit Bankyho žárlivosti i barvité minulosti své nové přítelkyně. (Cinemax)

(více)

Recenze (510)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ben pozná holku: je pěkná, vtipná, má ráda sex (debata na téma kdy a čím přijde holka o poctivost to je scénáristická perla) - prostě holka pro něj. Až na jeden drobný detail - je lesba a Ben se jí to snaží vyhnat z hlavy. To je jen začátek mě nejmilejšího filmu Kevina Smithe s duchaplnými konverzačkami, špičkovým Jasonem Lee a málo známou, zato dokonalou Joey Lauren Adamsovou. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Dokonalá, realistická a velmi netradiční komedie, která vypadá přesně tak, jak by ji natočil Kevin Smith až po uši zaláskovaný (čím to, he?). Originální, svěží, beroucí ohled na Smithovu generaci a její problémy, úchylky, sexuální záliby a "vytříbenou" mluvu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jestli máte averzi vůči Benu Affleckovi, shlídněte tenhle filmeček a změníte názor. Skvělý příběh, uvěřitelné charaktery, vychytané dialogy a především skvělé herecké výkony. Prostě Kevin Smith ve své nejlepší formě. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hledám Amy se až někdy do pětadvacáté minuty rozebíhá jako standardní romantická komedie: svobodný chlapec potkal zdánlivě svobodnou dívku, jsou si navzájem sympatičtí, začínají spolu chodit. Jenomže ta dívka není tak docela svobodná a více než chlapci ji zajímají jiné dívky. Nebo ne? ___ Smith se v málokterém ohledu drží žánrových konvencí. Humor je sprostější, postavy jsou nadrženější, zběhlejší v popkultuře a nepříliš jisté ohledně své sexuální orientace. Tradiční schéma sházení a rozcházení nesměřuje k předvídatelnému závěru a navíc je od začátku ozvláštněno tím, že jsou ve hře tři na sobě závislé postavy. Namísto plnokrevných hrdinů jde ale jen o trochu lépe prokreslené karikatury, zejména v případě Alyssy, ženy hříšné, citově nestabilní a lehce hysterické, se kterou Smith do značné míry nakládá, jako kdyby šlo o pouhé zhmotnění snu každého nerda. Jako vzorové manic pixie dream girl jí chybí autentičtější osobnost a coby bytost z jiného světa slouží zejména k tomu, aby citově nezralého hlavního hrdinu přiměla dospět (jedinkrát film přejímá její perspektivu, aby nám ukázal, jak na vztah reagují její kamarádky). Její osud režiséra nezajímá a logiku se v jejím jednání najít nesnaží. ___ Holdenův strach ze ztráty a nevratných životních rozhodnutí je nejlépe vyjádřen závěrečnou konfrontací všech tří postav. Nechce o nikoho přijít, nechce, aby na pohovce zůstalo prázdné místo. Teprve po této zkušenosti si uvědomí, že nemůže být vždy po jeho, že život není stejně jako komiksy naplněním jeho fantazií. Aby mohl učinit další životní krok, musí nejprve zabít jednu z postav svého komiksu a s tím symbolicky i svou závislost na dosavadním způsobu existence. Sdělení, které se nám Smith snaží předat, v sobě jistě má kus životní pravdy, ale je závažnější, než kolik jeho mikrokosmos komických figurek a dialogů o popkultuře a penetraci snese. ___ Realismus ve vykreslení mezilidských vztahů a citlivost vůči postavám si představuji jinak, což ale neznamená, že by Amy nebyla prvotřídní komedií. Vlastně je tak dobrou komedií zejména díky tomu, jak nepravděpodobně postavy uvažují a jednají. Smith ví, kde postavit kameru a jak rozmístit figury v prostoru, aby scéna byla vtipná už jen tím, kde kdo stojí/sedí a jak se tváří. Po většinu filmu mu stačí statická kamera a několik málo střídajících se prostředí. Bez podobné stylistické suverenity a perfektního timingu (zahřmení po vyznání „I love you“, prostříhávání zraňující konverzace s tvrdými střety hokejistů) by dialogy, na nichž je film postaven, tak nevynikly. Holdenova ztráta rovnováhy a zhoustnutí atmosféry jsou přibližně od poloviny filmu častěji vyjadřovány „nervózní“ ruční kamerou a film se alespoň způsobem snímání vzdaluje od frašky s pečlivě promyšlenými kompozicemi směrem k realističtějšímu záznamu spontánních emocionálních výjevů. Scénář sice ve své snaze o dospělost selhává, ale Smithovu režii bych za vyzrálou bez otálení označil. 75% Zajímavé komentáře: Subjektiv, Morien, chlievik ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Kevin Smith zahodil tradiční postupy romantických komedií a na kostře sexuálních odlišností a hříchů mládí postavil svoji vlastní osobitou verzi pohledu na lásku, která nepostrádá krom notné dávky „kultivované vulgárnosti“, také vtip, nadhled, ale zároveň je tak přímočaře pravdivá, až si většina vyspělejších (?) diváků bude při sledování kousat rty. Herecká sestava jako by nevnímala kameru a pouze strhujícím způsobem vypouští z úst dialogy hodné génia, které by si měli všichni zklamaní láskou vypisovat do svých deníčků. Ten, kdo nehledá svou vlastní Amy, ať se s klidem vyhne ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kevin Smith jednoduše o fanoušcích komiksu, vztazích a lesbách. Do toho sem tam Jay a mlčenlivý Bob, kteří ještě v tenhle moment nevraceli úder, ale na druhou stranu nechodili daleko pro nějakou radu ze života. Trošku slabší, než Clerks, ale jinak klasický Smith. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Romantická komedie, ve který neni přehnaně moc vtipu a už vůbec ne klasický romantiky. Je to chvilkama až nepříjemně skutečný. Ale geniální! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $250,000Tržby USA $12,021,272Tržby Celosvetovo $17,300,000║ podarené, uletené, roztomilé /65%/ ()

Renton

všechny recenze uživatele

Scénář: Kevin Smith .. Velice zvláštní snímek, se kterým jsem si dlouho nevěděl rady. Začnu od konce. To přišla obrovská katarze a o celku jsem dlouze přemýšlel, vlastně přemýšlím doteď.. Konečně vše dostalo smysl a vystoupla genialita tohoto snímku. Se vším co předcházelo jsem měl ovšem problém. Snímek je předně zbytečně dlouhý, v úvodu jsem se opravdu hodně nudil. Čekal jsem typickou Smithovinu, jenže humor byl na výjimky slaboučký. Pořád jsem čekal, kdy se strhne vlna humorných dialogů, jako ve dvou předešlých filmech, ale v hustě přecomicsovaném rozjezdu se ne a ne prosadit. Postupně však vyplouvala a roli přebírala originální romantická linka a s ní snímek začal velmi nabírat na poutavosti až do konečné hluboké duševní očisty.. Ponecháno bez hodnocení. Chasing Jitka. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný a velmi poučný dialogy. Nádherný slovní obraty, kdy se lidé snaží navzájem pochopit a zároveň se i smířit s tím, že nikdo nikdy nepochopí nikoho. U některých jsem se smála nahlas a některé mě zaskočily svojí jednoduchou trefnou logikou. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem opravdu nečekal. Ano přiznávám se že patřím k těm sociálům co viděli napřed Dogma pak Jay and Silent Bob Strike Back a teprve až potom Chasing Amy. Nu takže tohle mě čistě posadilo na prdel hlavně proto že to vlastně ani nebyla komedie sice jsou tam vtípky ale prostě je to ve vážnějším duchu od Jay and Silent Bob Strike Back, Clerks, Dogma a Mallrats se to prostě liší. Skvělý Jason Lee (jak jinak) super Ben Affleck (jak jinak ve Smithovejch filmech je vždycky super) a Joey Lauren Adams je taky skvělá. Přičtěte si naprosto dokonalý scénář jak je ostatně u Kevina Smithe zvykem, komiksové prostředí a hlavně Jaye a Tichýho Boba (kterej se nápadně rozmluvil) a vyjde skvělý film který má co říct a hlavně i když se na něj podívám postý furt mě bude bavit. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Kevin Smith zjevně ujíždí na vyšinutých postavách, o kterých dokázal své diváky přesvědčit, že jsou tak nějak opravdovější než existence z filmů jiných, protože je zajímají pitomosti nejen popkulturní, napadají je "sprosťárny", které kolikrát i realizují, otevřeně se baví o sexu a dokonce mají chyby, např. jsou paranoidními, sobeckými, egoistickými idioty, žárlivými psími ocásky či k nalezení vlastní sexuality se prošukávajícími ženštinami. Subjektiv na takových postavách tolik neujíždí, ač uznává, že je s nimi větší legrace než s upravenými, vzdychajícími krasavci. +++++ Fascinuje ho, že lidé tu užívají slova "realistické" či "ze života". Snad si též nejeden vztah zhatili tím, že doufali srovnat se s bouřlivou sexuální minulostí své partnerky a odcizením kamaráda tak, že jim navrhnou společný sex, penis i konečník. Subjektiv nepojal podezření, že by Smith snad o nějakou realističnost, vyjma postavy Amy (snad?), usiloval. Prostě se jen baví vršením, přeháněním a nemístnou aplikací úvah všelijakých všude queer a útlak žen vidících intoušů, aby oživil tuctový vztah zničený nepravděpodobným finále. Psina? Či psinka? ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Skvěle stupňovaný vtip i romantika, životní role Bena Afflecka a Tichej Bob se svým perfektně padnoucím monologem. Co ale klíčová scéna téměř v závěru, kdy Holden podává šílený návrh? Tenhle zkrat jsem nevstřebal a nebýt jej, mohla Amy útočit na pozici jedné z nejlepších romantických komedií, co znám. Má totiž plno kouzelných momentů (Alyssa zpívá na pódiu a Affleck začíná mít na tváři přiblblý úsměv, až přijde Jason Lee a pohledem ho zpraží), ale čím víc přemýšlím nad závěrem, tím víc mě vytáčí. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Smith natocil jednu z nejlepsich romantickejch komedii. Originalni a dostatecne nosna zapletka, naprosto spickovy dialogy, ktery se nevyhejbaj zadnymu tematu okolo vztahu a sexu a jsou vetsinou fakt skvele vtipny, par odkazu na Smithovo dalsi filmy, probirani komiksu a do toho skvely sympaticky herci. Jason Lee je osvedcena volba, ale tady precejen nema tolik prostoru, kterej mu krade Ben Affleck, na svy pomery skvele sympatickej a dobre hrajici. No a pak tu je Joey Lauren Adams, ktera ma desne vychlastanej hlas, ale jinak je naprosto perfektni. Jedina skoda je, ze Jay a Tichej Bob maj pouze jednu scenu, na druhou stranu, Bob si tu da asi nejdelsi proslov ze vsech filmu, kde se vyskytnul. Takze celkove naprosto spickova romanticka komedie, ale rozhodne ne muj nejoblibenejsi Smith. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Konverzačka je to dokonalá, hodně pravdivá, taková ze života. Podepsala bych se pod hodně vět, které v tomhle filmu padly. Když se blížil konec, pořád jsem si říkala, aby to nepokazili...a oni to zakončili přesně tak, jak jsem si přála. Takže mně osobně chyběla k dokonalosti jen lepší ústřední dvojice, protože tihle dva mi opravdu k srdci nepřirostli a to je velká škoda, protože všichni ostatní herci ( a hlavně Jason Lee) byli výborní. Takže mojí srdcovkou od Kevina Smitha stále zůstává Clerks. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Americký romantický film dle mého gusta. Zpočátku jsem si však říkal, do jakého lejna to Kevin Smith šlápnul, když se pokusil navázat na své báječné Clerks. Postupem času však příběh začíná mít hlavu a patu a vtipné hlášky o sexu člověku občas polechtají bránici. V závěru filmu se objevily i mí dva oblíbenci Jay a Mlčenlivej Bob. Zejména Jay v podání Jasona Mewese dokazuje, že je nenahraditelný originál. Ale výtečné jsou zejména nekonečné debaty o sexu. ()

Reklama

Reklama