Reklama

Reklama

Černý telefon

  • USA The Black Phone (více)
Trailer 4

Finney Shaw je normální třináctiletý kluk, kterému změní život sadistický vrah, jenž ho unese a uvězní ve zvukotěsném sklepě, kde nemá smysl volat o pomoc. Jenže pak zazvoní na zdi visící odpojený telefon a na Finneyho začnou ze sluchátka mluvit předchozí únoscovy oběti. Ty mají jeden společný cíl – postarat se o to, aby Finneyho příběh neskončil tak tragicky jako ten jejich. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (447)

Faustka 

všechny recenze uživatele

Nejsem tak kritická. Předlohu jsem četla a převést cca dvaceti stránkovou povídku do celovečerního filmu je obdobná výzva, jako tam nahustit tisíci stránkový román S. Kinga. Takže, atmosféra byla hutná, reálie přesné a vrah zdravě úchylný. O něm asi tolik. Co má rád: hrátky, přiměřeně zvídavé chlapce věkově tak akorát, vychechtané masky, mít vše pevně pod kontrolou i v rukách (a když se objeví kluk, který odmítá zlobit nastává problém). Co nenávidí: Pohled do zrcadla, hodné hochy a nejvíc ho vytáčí zazvonění telefonu (s obavou, že hovor je adresován jemu). A to nechce! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mason Thames vs. Ethan Hawke. Herecké mládí versus herecká zkušenost. Konec sedmdesátých let. Únosy nezletilých chlapců. Maniakální únosce přezdívaný Chmaták, s děsivou maskou, černými balonky a černou dodávkou. Sklep. Na jeho zdi nefunkční černý telefon. A poslední unesený chlapec, kterému prostřednictvím záhadného telefonu volají zavražděné oběti. A taky skoro žádná krev a ani žádná výrazně brutální scéna. Značně převažuje psychologický odér, který navozuje divákům úzkost a zvídavost, jak si chlapec v zajetí poradí se svým únoscem. Scott Derrickson ve svém dalším hororovém počinu vsadil na psychologickou obratnost a tlumenou režii, kdy se realita proplétá s nadpřirozenými prvky. Usnadněno je vše tím, že film prakticky nic není ochoten vysvětlovat. O únosci se toho moc nedozvíme, má bratra, normálního, sdílí spolu jeden dům, to je asi tak všechno. A bratr má jen chabé podezření a tuší jen přibližnou oblast, kde by se pachatel mohl nacházet. Taktéž není známa motivace jeho činů, ani čím se živí, proč si zrovna vybírá jen mladé chlapce a jak je možné, že policie mu není vůbec na stopě, když jsou vodítka vedoucí k němu poměrně zřejmá. Na druhé straně je možná dobře, že osoba Chmatáka zůstala zahalena tajemstvím. Nejspíš bychom dostali jen jakési tuctové objasnění jeho minulosti v podobě nějakých retrospektivních vysvětlení, kdy byl maniak týrán, chodil spávat bez televize a musel čichat smradlavé ponožky a trenky. Případně provolal majlant na erotické linky, jestli tedy v té době vůbec nějaké existovaly. Ovšem policejní vyšetřování, opírající se o varovné sny sestry uneseného, je opravdu příšerný prvek. Celá ta pitomina s "reálnými" sny se měla vynechat a nahradit něčím zajímavějším a věrohodnějším. Tohle už do dnešní hororové tvorby snad ani nepatří. Mason Thames a jeho pravidelná setkávání s maniakem v neútulném sklepě jsou skvělá. Funguje i napětí a "telefonování" ze záhrobí. Finále mohlo být o maličko výbušnější a delší, živná půda byla pro něj připravena dostatečně. Vznikl poměrně působivý horor, který má pár vad na kvalitě, a pro jednou dostala psychologizace přednost před potoky krve. 7/10 ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vítejte v soutěži Chcete být obětí Grabbera. Ve zkratce si projdeme pravidla nápovědy. Šance na přežití není v optimistickém poměru 50:50, pomoc publika nečekejte, i když zkušení fanoušci žánru by měli co říct. Jediné, co zbývá, jsou přátelé na telefonu.. Derrickson použil své charakteristické postupy, ale obávám se, že zavolal na telefon, který je momentálně obsazený a Kingův dauphin dál zůstává dauphinem. Pro postavu Hawkea, která je srovnávána s tou Lona Chaneyho v London After Midnight, dost udělá Saviniho maska. Je skoro stejně hnusná jako držka Lavrova.. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený, poctivý horor. Přečetl jsem si původní povídku a ta je taky moc fajn, ale tento film je lepší v tom, že má fakt dobré postavy. Jsou velmi dobře napsány, aby si je člověk hned zapamatoval a dokonce jim fandil a zároveň jsou velmi dobře zahrané mladými herci. V povídce jsou postavy obyčejnější a spíš jen letmo načrtnuté, což ale vzhledem k její krátkosti dává smysl. Samozřejmě museli autoři filmu ale také rozšířit děj, což se jim v lecčem podařilo... a v lecčem ne. Úplně si vymysleli tu stylovou masku (je vtipné, že nyní vyšel Černý telefon i v souboru povídek s maskou z filmu na obálce, ačkoliv ji v povídce nemá) a dost rozšířili děj - ale překvapivě se přitom obvykle drží vize Joea Hilla, a především rozšiřují to, co už tam je (např. i v povídce má ségra hlavního hrdiny nějaké zvláštní schopnosti, jen je moc nevyužije). Přimysleli si ale ještě třeba to, že má hlavní hrdina otce alkoholika, což ale do filmu krásně sedí. Je to další dobrá postava a není úplně černobílá. Ve filmu si toho hlavní hrdina stihne hodně zažít ještě před svým únosem. V 70. letech USA to asi pořádně rozjížděli se šikanou a dalšími krutostmi ve škole i mimo ní. Jak tvůrci pěkně rozšiřují děj, tak bohužel se jim sice všechno podařilo nějak dotáhnout do zdárného konce, ale zanechali taky tímto rozšiřováním za sebou mnoho nezodpovězených otázek a věcí, které by se daly považovat za nelogičnosti. Například je vrah příliš slepý k chlapcovým pokusům o útěk a linka ohledně feťáka dává taky větší smysl v povídce, zde už je to trochu přehnané. V každém případě jsem si tenhle horor fakt užil. Dají se v něm najít chybky, ale není vůbec hloupý, naopak. Přináší děsivý, zajímavý příběh s výbornými postavami. (8/10) ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Takže, já jsem spoko. Především výborné jsou herecké výkony hlavních protagonistů. Hlavní dětští hrdinové si kradou film pro sebe po celou stopáž a hlavně malá holka v roli sestry, která hledá svého bratra je perfektní. Musím ocenit i ďábelský výkon Ethana Hawkea, který si zde střihl roli psychopata. Jeho herecký projev je opravdu nepříjemný a takového člověka bych potkat v noci nechtěl. Jediná škoda je tak to, že většinu filmu, kdy je na scéně, nosí nějakou masku. Důležité je zmínit, že se opravdu nejedná o nějakou tuctovou duchařinu, která sází na lekačky, ale spíše thriller založený na napínavém příběhu, který pomaličku směřuje k zajímavému konci. Samozřejmě, jednu či dvě lekačky zde najdeme a musím přiznat, že zasáhnou přesně. Suma sumárum jsem spokojený, pár výtek bych ale našel. Film má trošku pomalejší tempo a chvíli trvá než se rozjede. Za mě to problém osobně nebyl, ale snímku chybí tah na branku nebo něco, čím by diváka úplně odzbrojil. Najde se zde i pár věcí, které nedávají moc smysl jako např. Když se ztrácejí děti v jedné komunitě, proč nikde nejsou policejní hlídky atd. Asi největší výtka patří konci, který bych si představoval víc intenzivnější a rozhodně by neuškodilo leccos dovysvětlit.  Takže jestli váháte zda jít do kina, tak Vám mohu jen napsat, že pokud nebudete čekat ultimátní lekací festival a přistoupíte na to, že se více jedná o thriller se zajímavým příběhem a skvělými hereckými výkony než o regulérní horor, budete určitě spokojeni. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (14)

  • Ve filmu zazní celkem 11x slovo „fuck“. (noelcoward73)
  • Film měl původně vyjít v únoru 2022, ovšem během testovacích projekcí zaznamenal takový úspěch, že se ho studio Blumhouse rozhodlo posunout na letní termín. (NiWi)
  • Během telefonních hovorů mluvil Mason Thames (Finney) skutečně s dalšími dětskými herci po telefonu. (NiWi)

Související novinky

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

31.05.2023

Hraná adaptace animovaného hitu studia DreamWorks Animation Jak vycvičit draka konečně našla své lidské představitele. Oba herci pak údajně byli vybráni i proto, že by se mohli v sérii zdržet i na… (více)

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Reklama

Reklama