Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev se potřebuje zviditelnit a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Toho se rozhodnou využít Bartleby a Loki, dva padlí andělé, které bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je sice katoličkou, ale víru už dávno ztratila, serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít a zachránit tak svět. Slíbí jí dva pomocníky a ochránce, kterými se stanou svérázní drogoví dealeři Jay a mlčenlivý Bob. Ti ji hned druhý den zachrání život, když je přepadena Styxskými trojčaty, pomocníky démona Azraela, který má v plánu zničit boha a chce k tomu využít právě dvojici padlých andělů. Bethany, která je ve skutečnosti praneteří Ježíše a jeho posledním vzdáleným potomkem, se s Bobem a Jayem vydává na místo konání slavnosti. Cestou se k ní přidává z nebe spadlý třináctý apoštol Rufus, o kterém se v Bibli nepíše, protože je černoch a také mýtická múza Serendipita. Čeká je dlouhá cesta plná nebezpečí, jako třeba útok pekelného zabijáka Golgoťana, a překvapivých informací, jako třeba, že Ježíš byl taky černoch a bůh je ve skutečnosti žena. A na jejím konci pochopitelně střetnutí s Lokim, Bartlebym a také démonem Azraelem, který nehodlá dopustit, aby někdo překazil jeho plán. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (563)

verbal 

všechny recenze uživatele

Římští katolíci a všichni ostatní, kteří neshledáte následující text veselým, vyhněte se filmu velkým obloukem: V nebi se objeví jitrnice. Nikdo tam dosud nic podobného neviděl, tak jsou z toho celí paf a lámou si aureoly, co že to vlastně může být... Pak se davem procpe Marie, prohlídne si jí ze všech stran, potěžká a zamyšleně povídá: "No, kdyby to nemělo na konci ty špejle, vypadá to jako Duch svatý ... " ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší film Kevina Smithe, v kontextu standardní hollywoodské produkce přesto nadprůměrná komedie. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Víte co má společného nebeský anděl a figurka Kena z kolekce od Mattela? Zeptejte se Kevina Smitha.........Protesty ze strany špiček katolické církve v USA krátce po premiéře filmu nenechaly na sebe dlouho čekat. Kevin Smith totiž natočil nejenom vtipný film, ale i kontroverzní a inteligentní. Jasně, díky přítomnosti elementů Jaye a Silent Boba to možná někomu tak nepřijde :o), ale spousta dialogů je opravdu vychytaných, trefně se strefujících do církevních tvrzení a nauky a to nikoliv urážlivou formou, ale chytře a vtipně. Navíc si rozhodně si nemyslím, že by šlo o mainstreamový film. Kevin Smith zůstal svůj a herecké obsazení je už "kmenové" - Matt s Benem jako andělé-parchanti mají šmrnc, nechybí i známá dvojka režisér osobně alias Silent Bob a jeho vyhulenej parťák Jay, který opět chrlí jednu sexuálně podbarvenou hlášku za druhou a je opět komicky nechápavý. Azraelovi zabijáčtí pomocníci s hokejkami jsou cool a dokonce mi poprvé v životě tady nevadil užvaněnec Chris Rock coby 13. apoštol. To jsou mi věci....Chytrý Kevin, dobrý film. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé - Alanis JE bohyně;) Za druhé - institucionalizace víry je zlo, dříve nebo později. Za třetí - zatratit někoho do Wisconsinu ještě jde, mohli byste taky skončit na právnický fakultě v Plzni. Za čtvrté - Alane Rickmane, ty bys měl bejt bůh, aspoň podle tohohle filmu mi to přišlo jako fajn nápad:) Za páté - konečně film, který vás přesvědčí o tom, že na ženě není nejdůležitější "to jedno", protože Salma je úžasná i jako bezpohlavní anděl;) Za šesté - "negerská" satira, jakou předvádí na pokyn bělocha Smithe "bratr" Chris Rufus Rock, je opravdu úderná. Zvlášť když si vpomenete na ty panďuláčky co v maskáčích a s pár kily zlata kolem krku a na rukách mluví do hudby o tom jak má ten niga brotha těžkej život. Za sedmé - šťastná sedmička je stejnej blábol jako nešťastná třináctka, ale řečma o síle symbolu bych jen maskoval že nemám o čem psát:) Za osmé - sprostota jakou nás častuje především Jay nesahá ani po kotníky té sprostotě, která zneužívá děti (nejen pohlavně) a má při tom plnou hubu boží lásky. Navíc ta Smithovsko Jayovská je mnohem zábavnější. Za deváté - individuální prožitek ze zákona nového mám dnes a denně, při tom fofru s jakým se zákonoprodejci snaží bez ladu a skladu přiblížit EU, a řeknu vám že je to ještě větší grc než ten nový zákon co se prý má psát s velkými písmeny. A za desáté - výborná zábava budiž Smithovým poselstvím na věky věků ámen. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Komedie pekelného ražení. Zarytým katolíkům by mohla přivodit srdeční zástavu. Jsou tu desítky lidí zabitých anděly, stovky sprostých slov a sexistických narážek a taky třeba jeden hovnodémon (vypadá přesně tak, jak to zní). A že hlavní role dostali Affleck s Damonem? Málokdo by dokázal podobné grázly zahrát líp, věřte mi. 75% Zajímavé komentáře: Gemini, Visáč, mm, genetique ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ještě, že nejsem bigotní katolík... Kevina Smithe jsem znal jen podle jména, ale teď to budu muset dohnat. Někdo méně zasvědcený by se možná v té záplavě narážek ztratil, občas je to hodně polopatické, proto jedna hvězdička dolů, nicméně, bavil jsem se přímo božsky. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bohužel, toto není určeno pro mě narážky na církev a na náboženství jsem nepochopil, protože to celé je zcela mimo mé zájmy. Zajímavé je, kolik dobrých herců se v tom objevilo, stejně jako krásných hereček . ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Svého času moje první, nejvtipnější a nejmilejší smithovka sice s odstupem času neztratila nic ze své komediální kadence, jen ten pohled na ni je, vzhledem k přihlédnutím ke zbytku režisérovy tvorby, trochu odlišný. Smith odsunul své osobité pohledy na popkulturu a pustil se do církevních dogmat, jejichž častá neflexibilnost k současnému společenskému stavu je až do nebe volající. Kousavě je všechna porušuje, dělá si z nich nehoráznou legraci za pomoci nejnevkusnějšího humoru a přesto je tak ryze svůj, maximálně vtipný, přímočaře trefný, ale ani na chvilku se nesnižuje k trapnému variování (zdravíme Šifru mistra Leonarda), což dělá z jeho nejmainstreamovějšího (nepočítám Jersey Girl) kousku zatraceně vybroušený flák, který sice nemá ostří (ani humorné ani sarkastické) tak dokonale vybroušené jako zbytek, ale stále je nadmíru zábavné. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Dogma jsem se vcelku těšil. Kevin Smith, otázka křesťanství. Rozhodně to bylo zajímavý, ale nakonec mě to ale vůbec nebavilo. Začátek sice ukazuje, že si film nebere ohledně křesťanství žádné servítky a pak...se tam vlastně nic přehnanýho nestalo. Dobře andělé chlastali v Nebi o stošest než jim to Bůh zatrhnul, ani tam nic nemaj, aby nemohli nikoho znásilňovat a kopa dalších vymožeností, které na první pohled vypadají od Boha jako pěkná sviňárna, ale ve filmu je to i tak nuda. Čekal jsem od Kevina Smitha drzou legraci a dostal jsem jeho asi nejhorší film. Pro někoho možná revoluční, ale já jsem na tom fakt nic skutečně zásadního neviděl. To už mi Šifra mistra Leonarda příjde drsnější. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $30,652,890Tržby Celosvetovo $43,948,865║ úlet, dobré obsadenie a celé zvrhlé /55%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Tema dvou padlych andelu - originalni, spousta narazek na vse mozne - vetsinou hodne dobre, i kdyz tolik lidi utikat z kina v polovine filmu jsem jeste nevidel, ale Morissette jako Buh - to uz jsem nezkous. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Kevin Smith .. Takže, neznám celou Smithologii (vlastně, tohle byl můj první snímek), takže hlášky jako typický Smith si zatím dovolit nemůžu.. Zajímavě poskládaný příběh, kde se vedle dvojíce Jay&Bob objeví padlí andělé, neplodná katolička, zlý démoni, múza, nechybí třináctý (černý) apoštol a možná přijde i pan(í) Bůh. Z ujeté originality Kevina a jeho výkladu náboženství se nejspíš katolíkům dělá hodně špatně a Papež se v hrobě obrací ostošest(šestšest). Několikrát jsem se skutečně výborně zasmál a rozhodně si dám v blízké budoucnosti za úkol doplnit si povědomost o tvorbě Kevin Smith (dodatek: což se mi na jaře 2007 kompletně podařilo). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Místy vtipná, místy trapná záležistost, která mi do Smithovy tvorby, tak úplně nezapadá. Hodně fandů nadává na "Jersey Girl" ale tohle taky neni úplně ten pravej nářez z New Jersey. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Smith a 130minutová stopáž - to nejde dohromady. O půl hodiny delší než to mělo být, závěru dochází težce dech. Jinak by to byla jasná čtyřka. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

B.Affleck a M.Damon našli únikovou cestu a zbývají jim poslední 4 dny na světě..... . Komedie, která se nemá brát vážně. Dělá si legraci z věcí svatých, zemských i pekelných. Vzniká z toho krásný černý humor (nikdy by mě nenapadlo, jak moc se dá smát při vraždě). Taky jakožto odpůrce uchyláckých sexy vtipů musím konstatovat, že tady jsou skvělý! A nápad s A.Morissette? Vynikající! Prostě dobře ujetá komedie. Sice není šílená stále, ale rozhodně se vyplatí chvilku počkat na další fór. Prostě výborně zrealizovanej nápad, udělat si p.del ze svatých věcí. ()

Subjektiv

všechny recenze uživatele

Film jsem neviděl, ale asi bych měl, neboť jej ve své přednášce doporučil Dale B. Martin, profesor, který přednáší na Yale Nový zákon. Pravil, že by to všichni jeho studenti měli vidět, neboť je to důležitý teologický film. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Poslal ich do pekla?" – „Horšie. Do Wisconsinu." Kevina Smitha nemusím. Obdivujem jeho rozprávačský talent a schopnosť písať brutálne dobré brutálne dialógy. A zábavné postavičky. Ale jeho filmy mi jednoducho nijako geniálne nesedia a nad posteľou mi určite nevisí Kevinov portrét. Každopádne DOGMA sa tak troška vzpiera z jeho „smithovských“ komédií, pretože nie je príliš „civilná“ a „obyčajná“. Je o dvoch padnutých anjeloch (kamaráti Matt Damon a Ben Affleck), ktorí sa chcú vrátiť do neba vďaka tomu, že postrieľajú čo najviac pozemšťanov. Super nápad, obávam sa však, že 130 minút je 130 minút. Hoci je zaujímavé pozerať sa na to, čo si Kevin Smith predstavuje pod pojmom „akčná scéna“, výsledok je nakoniec predsa len troška rozpačitý. Odvážne, plné dobrých nápadov, skvelého hereckého obsadenia a výborných dialógov, no alebo je čohosi priveľa alebo korpusu niečo chýba. Najväčšia chyba je paradoxne pravdepodobne práve v réžii, keďže bombastický scenár (plný postáv a nápadov, ako sú trinásty apoštol a kanadský Boh) mal predsa len na viac. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobrej film, ale Smith uz natocil lepsi. Dej je hodne originalni, nevzpominam si, kde jinde bych videl padly andely, ale bohuzel je zbytecne rozvleklej. Zas az tak dobra zapletka tu neni, aby film trval dve hodiny. Samozrejme tu jsou klasicke Smithovo forky, kecy o Star wars atd, ale oproti jinejm Smithovo filmum mi prisel tenhle krapet vaznejsi, protoze zas az tolik komickych situaci tu neni. To neplati, pokud jsou na platne Jay a tichej Bob, v tu chvily to je masakr. Ostatni herci jsou taky v pohode, hlavne nerudnej Alan Rickman coby bozi hlas je super. Andele Damon a Affleck jsou taky v pohode. I presto, ze je ve filmu spousta vybornejch momentu a spousta skvelejch hlasek, nemuzu dat 5*. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ vám prevedenie kresťanských ideálov do praxe prostredníctvom cirkvi pripadá smiešne a antagonistické, toto je film pre vás. Kde inde sa môžete dozvedieť, že boh vyzerá celkom ako Alanis Morissette, anjeli sú bezpohlavní (aj Salma), Ježiš je gambler (a to nie je všetko !!! ) a svet môžu spasiť len dvaja proroci, ktorý teda naprorokov vôbec nevyzerajú. Ja osobne som sa na tejto komédii veľmi dobre bavil, scénka, keď Loki trestá za Zlaté teľa ma rozrehotala asi najviac. ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama