Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev se potřebuje zviditelnit a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Toho se rozhodnou využít Bartleby a Loki, dva padlí andělé, které bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je sice katoličkou, ale víru už dávno ztratila, serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít a zachránit tak svět. Slíbí jí dva pomocníky a ochránce, kterými se stanou svérázní drogoví dealeři Jay a mlčenlivý Bob. Ti ji hned druhý den zachrání život, když je přepadena Styxskými trojčaty, pomocníky démona Azraela, který má v plánu zničit boha a chce k tomu využít právě dvojici padlých andělů. Bethany, která je ve skutečnosti praneteří Ježíše a jeho posledním vzdáleným potomkem, se s Bobem a Jayem vydává na místo konání slavnosti. Cestou se k ní přidává z nebe spadlý třináctý apoštol Rufus, o kterém se v Bibli nepíše, protože je černoch a také mýtická múza Serendipita. Čeká je dlouhá cesta plná nebezpečí, jako třeba útok pekelného zabijáka Golgoťana, a překvapivých informací, jako třeba, že Ježíš byl taky černoch a bůh je ve skutečnosti žena. A na jejím konci pochopitelně střetnutí s Lokim, Bartlebym a také démonem Azraelem, který nehodlá dopustit, aby někdo překazil jeho plán. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (563)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Od Kevina Smithe jsem viděl mnohem lepší filmy, ale nemůžu přesto tuto myšlenkově originální komedii zavrhnout, protože se vkusně trefuje do bible a celé víry vůbec a hlavně kvůli skvělé dvojici Jay a Mlčenlivej Bob. Hlášky Jasona Mewese jsou naprosto geniální a vždy mě dostanou. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Katolická církev žádné chyby nedělá." A já s tím nesouhlasím. Bůh nedělá žádný chyby, alespoň mi to minule sám říkala, ale církve jsou zlo. Proto mě tenhle frontální útok na církve, náboženství a Bibli měl hodně bavit, ale zůstalo to někde na půl cesty. Asi proto, že nemám moc důkladně nastudovaný zbraně nepřítele, tak jsem nepobral některý souvislosti, ale povzdech arcibiskupa nad tím, jak má církev při náboru oveček nesrovnatelně horší výsledky než tabákovej průmysl, mě dostal. A taky souhlasím s tím, co žádná Bible netvrdí: "Kristus rád sedával u ohně a naslouchal mně i ostatním. Když jsme mluvili o něčem nepodstatným, měl na tváři takovej zvláštní úsměv. Na lidstvu ho štve jedině to, co všechno tu dokáže dělat jeho jménem. Války, fanatismus, televizní kázání ... ale nejvíc dělení všech náboženství. Lidstvo to špatně pochopilo, když vzalo dobrou myšlenku a vytvořilo institut víry." ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Možná nejméně vtipný film Kevina Smithe, ale na druhou stranu myšlenkově určitě nejzajímavější (byť resp. spíš právě proto, že je oblečen do hávu typické sprosté smithovské komedie) a nejoriginálnější. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Začíná to slibně, sympatické duo Damon + Affleck nás uvedou přímo do "božského" příběhu, který, nejen v tom negativním slova smyslu, paroduje a všemožně jinak naráží na Bibli a celé náboženství. Místy velice trefné a místy bohužel i zdlouhavé, avšak, než bychom se stačili začít nudit, svižně na scénu přiskočí Jay a Silent Bob s jejich BOŽSKÝMI vtípky (které naštěstí nejsou o BOHU, ale, jak u nich bývá zvykem, povětšinou o sexu). Celkově se jedná určitě o originální a nápaditou komedii, ale ve srovnání s další Smithovskou tvorbou, se mi zde jeho osobitého kouzla dostalo trochu méně. 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nápaditý film, který skutečně porušuje snad veškerá dogmata jen proto, aby se nakonec ukázalo, že se jimi řídí. Místy okaté moralizování, ale jinak zábavná a svižná věc. Poselství filmu je podáno docela vkusně. Místy trochu méně odvázaný Smith přesto ví, jak na to. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Vynikající SATIRA! A komu není shůry dáno... P.S. Na tuhle taškařici by se měl kouknout náš přesladký Kája. Aby konečně pochopil, že Boha je jen jedna... :-)) - - - P.P.S. ...a taky možná oba Vašíci, aby slyšeli, jak má vypadat boží hlas... :-) - - - P.P.P.S. ...no a o Vlku ani nemluvím! Že, pokrytče...! :-( ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Možná, že kdybych tenhle film viděla dřív, tak nemám podvědomě o Kevinu Smithovi tak špatné mínění. A o Benu Affleckovi. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Chudák Kevin Smith to měl koncem 90. let těžké. Nejlepší kamarádi Ben Affleck a Matt Damon ho po hospodách celého západního pobřeží pomlouvali, že neplatí a jakpak prý tu charitu vysvětlí berňáku. Kevin Smith se na tuhle nezaslouženou kritiku rozhodl reagovat natočením bijáku s podporou velkého studia, takže vznikl snímek, který má slušnou výpravu i obsazení. Do té doby se datuje nespravedlivé obvinění, že se Smith dal koupit a Dogma je mainstreamová studiová komedie, která ztrácí typické smithovské znaky a provokativnost. Nic z toho není pravda, protože natočit v Americe film s náboženským tématem, který tak neuctivě nakládá se všemi náboženskými dogmaty, počínaje Bohem jako ženou a konče utajeným černošským apoštolem, a zároveň film tak neuctivý k oficiálním náboženským autoritám je věc nadmíru odvážná, takže se nejspíš jedná o neodvážnější Smithův počin v kariéře. Film překypuje spoustou nápadů, komických situací a prvků absurdity, ale zároveň je, jako většina Smithových snímků poněkud nevyrovnaný a neučesaný. Pro vychutnání všech nuancí je opravdu dobré znát něco víc z křesťanské věrouky a společenskou situaci ve Spojených státech. Nejvíc se mi líbily scény, kde Affleck a Damon chtějí umravnit správní radu obchodní společnosti a použijí k tomu přímo pekelných metod. Herecké obsazení je netradiční, ale vyplatilo se včetně Alanis coby šéfky na nebesích. Celkový dojem: 80 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film Kevina Smithe. Jak tématem, tak zpracováním. Kult se vším všudy. Velká role pro budoucího Earla. A vůbec, nemá cenu film nějak komentovat, on se tak nějak okomentuje sám, když se na něj podíváte. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Moje první filmové setkání s Kevinem Smithem. A po zhlédnutí tohoto snímku nejspíš zdaleka ne poslední. Chvíli mi trvalo, než jsem si navykl na styl humoru (a taky třeba na věčně sprostého a nadrženého Jaye), ale pak se dostavila dobrá zábava. Bohužel problém filmu je, že někdy až moc sjížděl na vážnou notu, to mi nesedělo. Co se týče narážek na církvi, tak tleskám, jednak za kreativitu při jejich vytváření a pak za odvahu vyjít s nima na svět, a to v samotných USA (ale rozhodně netvrdím, že jsem pobral všechny, jednak nejsem dané tématiky moc znalý a pak si taky myslím, že Dogma celkem vybízí k opětovné projekci ). Co se týče konce, tak ten v mých očích docela skřípal a zachránila ho až závěrečná scéna na schodek, která ho vrátila na ty správné koleje. Váhání mezi 3 a 4* hodnocením mi usnadnila přítomnost Alana Rickmana (který mohl dostat ještě víc prostoru) a patriotství samotného režiséra zakomponováním 3 "ďáblů" s hokejkami (jako fanda týmu New Jersey Devils jsem tenhle možná nenápadný odkaz ocenil :-) ). Takže prozatím slabší 4*. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Přílišná délka ubíra tomuhle Smithovu dílku na atraktivnosti. Přesto je to výborná podívaná se spoustou vtipný scén. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Tento kúsok potrebujem zopáknuť, videl som ho až príliž mlado na to, aby ma nejak oslovil. Na ,,Jesus Buddy,, sochu sa však veľmi dobre pamätám :) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Všetky existujúce otázky o Bohu, anjeloch a všetkým s tým súvisiacim dal Kevin Smith do šablóny jeho známeho spôsobu humoru, ale tentokrát to bolo až príliš zmagorené. Všetko o viere a spol. je tu nápadito spomenuté, ale nejak divne poprekrúcané, niekedy aj ťažšie pochopiteľné a verím, že keby sa s tým Smith tak neponáhľal, mohlo to dopadnúť aj lepšie, hlavne vtipnejšie. Ale aj tak, Alanis Morissette v podaní Boha ma dostala. Síce je to z môjho pohľadu slabšie dielo z New Jerseyskej série, ale stále má čo-to do seba. 70%. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Katolický comics Kevina Smithe - legrační, vulgární a překvapivě nesoucí i jisté dramatické ostří. Přestože Smithe zjevně víc láká efektnost panteonu nebeských bytostí a brutalita Starého zákona než hloubka individuálního náboženského prožitku zákona Nového, DOGMA je prozatím jeho největším filmem. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý Damon a Affleck si možná střihl nejlepší roli. Smith obdivuhodným způsobem zmixoval náboženský film s komedií o feťácích aniž by to působilo rušivým dojmem. Na to že má film nějáké dvě hodiny celkem rychle uteče a nuda to není ani chvíli. Palec nahoru, ale ne až úplně nahoru k nebesům. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Humor Kevina Smithe mě asi zkrátka míjí. Závěrečná bitka na silnici je už z dnešního pohledu vyloženě k smíchu. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

První setkání se Smithem nedopadlo tragicky, ale rozhodně hůř než jsem čekal. Velice slušný rozjezd, velice dobré dialogy (slavná to Smithova devíza), slušné herecké výkony na podobný film neuvěřitelného ansámblu (taková sestava se většinou schází jen ve velkofilmech typu Armagedon), prapodivný námět a přeplácaný, chaotický scénář. Tolik heslovitě. Dále mě tam iritovalo několik ne zrovna vtipných či zajímavých nápadů - démoni v podobě teenagerovských hokejistů, hovnivý elemntál (neboli exkrementál), či Bůh v podobě Alanis Morissete. Ale v čerty, na druhou stranu je jich tam pár opravdu podařených (celá centrální myšlenka s nezpochybnitelností slova Božího např.). Celkově však - odvážné, ale hrubě nedotesané dílko, které se může brát jakkoli s nadhledem, ale u mě prostě víc než slabé tři hvězdy nedostane. 50% ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama