Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev se potřebuje zviditelnit a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Toho se rozhodnou využít Bartleby a Loki, dva padlí andělé, které bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je sice katoličkou, ale víru už dávno ztratila, serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít a zachránit tak svět. Slíbí jí dva pomocníky a ochránce, kterými se stanou svérázní drogoví dealeři Jay a mlčenlivý Bob. Ti ji hned druhý den zachrání život, když je přepadena Styxskými trojčaty, pomocníky démona Azraela, který má v plánu zničit boha a chce k tomu využít právě dvojici padlých andělů. Bethany, která je ve skutečnosti praneteří Ježíše a jeho posledním vzdáleným potomkem, se s Bobem a Jayem vydává na místo konání slavnosti. Cestou se k ní přidává z nebe spadlý třináctý apoštol Rufus, o kterém se v Bibli nepíše, protože je černoch a také mýtická múza Serendipita. Čeká je dlouhá cesta plná nebezpečí, jako třeba útok pekelného zabijáka Golgoťana, a překvapivých informací, jako třeba, že Ježíš byl taky černoch a bůh je ve skutečnosti žena. A na jejím konci pochopitelně střetnutí s Lokim, Bartlebym a také démonem Azraelem, který nehodlá dopustit, aby někdo překazil jeho plán. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (563)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Kdybych se někdy rozhodl, že začnu věřit v Boha, půjdu na to asi po Smithovsku, protože se mi líbí, jak Kevin přemýšlí (Bůh existuje, ale s dnešní moderní církví zřejmě nemá moc společného). A když v něco nevěříte a zároveň máte oči otevřené, tak si všimnete, co vše je špatně. Někdo na to bude nadávat v hospodě, někdo na diskuzích, ale jen Kevin Smith o tom natočí film, díky němuž svůj anti-fanklub rozšíří o tisíce lidí. A v dnešní době potrhlých organizací s církví v čele to muselo vyžadovat pořádný pár koulí tohle natočit a vydat. Za tohle, za perfektní casting a skvělý scénář dávám 80 % s tím, že jsem se hodně dlouho rozmýšlel i o vyšším hodnocení - druhé zhlédnutí napoví mnohem víc. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Režiséra Kevina Smithe by ve středověku zřejmě upálili. Dva padlí andělé se hodlají vrátit zpět do nebe a cestou pozabíjet pár lidí. Bůh je tady za ženu, v Bibli chybí důležité části a třináctý apoštol je negr, který jinému dluží peníze. Myšlenkově nejzajímavější a nejambicióznější, jinak ale z někdejší tvorby zřejmě jeho nejméně vtipný kousek. Sorry, jako. Ta kadence dialogů je šílená. Protesty ze strany špiček zaoceánské katolické církve krátce po premiéře se daly očekávat, Smith se nemilosrdně pustil do církevních dogmat, je kousavý, ale místy i přespříliš dlouhý. A to nevíme, kde a jak moc nešetrně stříhali producenti, protože původní verze byla ještě výrazně delší. Příběh je zajímavě poskládaný, ale občas mu chybí drajv a místy jsem se v množství postav a situací i ztrácel. Nejde si nevšimnout také několika děr v kontinuitě některých scén. Na druhou stranu, co bychom dnes za takového Smithe dali. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prierez bibliou, zaobalený do sarkastického podtónu. Spočiatku zaujímavý, originálny nápad pôsobí celkom vtipne, no odstupom času mi to prišlo akési trápne. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film. Dělání si legrace ze všeho možného, ať už je to z čehokoliv, tak to se mi líbí. Zde je kontroverzní výsměch katolické církve, což si myslím, že dost lidí by nedokázalo strávit. Jelikož já strávím vesměs vše, tak se mi to muselo líbit, a děkuji kámošce (bohužel pouze kámošce), která mi tento film doporučila, a tím pádem mi poukázala, že Jay a mlčenlivý Bob hrají ve více filmech Kevina Smitha. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Kevin Smith uhodil křesťanský hřebík na ateistickou hlavičku hóódně zábavnou formou. Vždyť ta víra je taková prča!! A tu noc po zhlédnutí jsem měla velmi barvitý náboženský sen, takže... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Pořádná porce šílenýho humoru a pěkně nekorektní a zábavnej výsměch všem zapřísáhlým pánbíčkářům. Sice tomu už ke konci trochu dochází dech, ale i tak víc než obstojná zábava.70% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Začínám pomalu chápat, že je Smith génius. Takovej, kterej se ovšem režijně docela nešťastně vyčerpal na přelomu milénia, zdá se... S čímpak asi přijdou Clerks 3? Jinak sem vždycky chtěl vidět hovínkovýho démona a potřeboval sem z jinejch než mejch vlastních úst slyšet, že je klimatizace pekelný vynález. Takže díky. Co jsem naopak nepotřeboval vědět je fakt, že v Pánovi Prstenů Howard Shore tak trochu vykrádal sám sebe. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem v poslední době dal šanci snímku Hledám Amy aby mě přesvědčil o svých kvalitách. Udělal jsem to samé s filmem Dogma. Zatímco Amy v mých očích povyrostla, tak Dogma možná ještě více spadla. A musím tudíž prohlásit že se jedná o režisérův nejslabší kousek. Dobře chápu že Kevin Smith si s tímto filmem musel dát dost záležet. Ale tohle téma mi prostě nesedí a pravděpodobně asi sedět ani nezačne. Nezajímají mě moc řeči o Kristovi, Bohu, Apoštolích atd. Kevin Smith tohle všechno pojal po svém a vloudil do dialogů hodně těch svých pitomin. Přesto chvílemi dost nuda, přestože se jedná o herecky nejlépe obsazený Smithiho filmík. 65% ()

juta 

všechny recenze uživatele

I když může křesťansky pojatý film působit hlavně v Americe, tak mně to vůbec nevadilo. Naopak, Smith dokáže výborně odvyprávět film a přidat do něho jeho specifický humor a neotřelé dialogy. V tom prostě vyniká a je to vidět hlavně v jeho starších filmech a dvojice Jay a mlčenlivý Bob tomu opět dominují. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Ujetá, ale zábavná komedie. Nevím, jestli to bylo zamýšleno jako nějaká parodie nebo útok na církev, ale všechny narážky na náboženství a to, jak si lidé pozměnili zásadní fakta, fungují dobře. Je to film, který určitě nemusí sednout každému, nicméně pokud se správně naladíte, pobaví. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jen lehce nadprůměrná zábava, která se nebojí vzít si do huby a udělat si srandu i ze samotného Boha( On je žena!!) nebo Ježíše( černoch se sourozenci). Některé myšlenky byly opravdu skvělé a hodně jsem se nasmál, ale vyústění příběhu bylo nanejvýš tuctové a dost nudné. Chtěl jsem dát spíše 3*, ale za "Tichého" Boba a hlavně za Alana Rickmana..... stejně za 3* :-D ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Je to síce príliš dlhé a dej je až príliš komplikovaný, dialógy nie sú také ostré (i keď vulgárne sú stále) a scény tak nekorektné (i keď sú dosť nekorektné) ako v predošlých filmoch a napriek prvému dojmu je Dogma korektnejší film ako predošlé smithovky, no napriek tomu je to veľmi vtipný a zaujímavý film. A v neposlednom rade je to spolu s The Last Temptation of the Christ najoriginálnejším náboženským filmom. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Z podoby Boha jsem nevěřil :-) ! Pro ortodoxní věřící křesťany tohle musí být hodně podobný nářez jako Život Briana. * * * ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Nekorektní - tak by se dalo Dogma popsat jedním slovem. Ježíš byl černoch, apoštolů bylo 13, kupa sraček (ne, tohle nejde popsat jinak) jako "biblická" postava Golgoťana - Smith prostě nenechává na křesťanské víře nit suchou a dělá to způsobem velice vtipným, úderným, místy drastickým ale hlavně inteligentním. Tomu všemu navíc vévodí nepochopený Rickman, zmatená Fiorentino a brutální Damon (ve své asi nejlepší roli). 4/5 s tím, že tenhle film musím vidět co nejdříve znova! ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Pokud nejste bigotním katolíkem nebo naopak zavilým ateistou, pak vám Dogma můžu jedině doporučit. S tvorbou Kevina Smithe sice nemám doposud moc zkušeností (viděl jsem předtím pouze Jersey Girl, které kdovíjak typicky smithovské nebylo), ale tady jsem se bavil opravdu skvěle. Líbí se mi, že si Smith umí utáhnout z křesťanství (rozuměj: sám je katolík) inteligentním způsobem a nepoužívá k tomu kdovíjaké fekálnosti (dobře, hovnový Golgoťan je výjimkou... ale opravdu vtipnou výjimkou). Není to ani vyloženě protináboženský film, jak by se mohlo zdát, ale spíš taková ztřeštěná a povedenými hláškami prošpikovaná komedie na téma křesťanství, která se však sama nesnaží brát vážně (úvodní titulky mluví za vše). Proč film stojí vidět? Pro mě byla na prvním místě ve výčtu oněch důvodů samozřejmě Bohyně (s velkým B nebo bez?) Alanis Morissette, která toho za celý film sice stejně jako Silent Bob moc nenamluví, ale její drobná role se mi fakt líbila. Plus samozřejmě ještě Still při závěrečných titulcích... slast. Ale dobře, to je jen čistě moje věc, že miluju hudbu Alanis a že jsem kvůli ní na film vůbec koukal. Co však rozhodně za zmínku stojí, je role Metatrona v podání Alana Rickmana – to bylo něco famózního. Hned jeho první scéna, ve které se objevil, mě opravdu dostala. Myslím, že ti, kteří si Rickmana moc nedovedou představit v komediální roli, se na film musí skoro až zákonitě podívat. Samozřejmě nejen oni, doporučuju ho všem kromě těch, co jsem zmínil na samotném začátku. Jo jo, tady jsem se po dlouhé době vskutku pořádně pobavil. Nebýt závěrečných dvaceti minut, které mi prostě do filmu nějak neseděly (nemyslím tu část s Alanis, ale to řádění před kostelem) a mírně pošramotily celkový dojem, dal bych jednoznačně 5*, takhle dávám jen lepší 4*. –– „Not born. Shit into existence!” ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

okouzlení se nekonalo, první polovina se táhla jak smrad z fekálního humoru, druhá už to moc nedohonila, i když byla o poznání lepší... asi jsem čekal víc, než jen občasný úsměv. nenadchlo, neutkví, takže nijak zvlášť nedoporučuju. snad mi to Ten (Ta) nahoře promine... 60% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Moje v pořadí páté setkání s tvorbou Kevina Smitha skončilo ze všech nejhůř. Dogma je strašně dlouhý film. Až moc velký prostor je věnován náboženství. Zkrátit o půl hodiny a je z něj příjemná záležitost. Ale takhle opravdu ne. ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama