Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev se potřebuje zviditelnit a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Toho se rozhodnou využít Bartleby a Loki, dva padlí andělé, které bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je sice katoličkou, ale víru už dávno ztratila, serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít a zachránit tak svět. Slíbí jí dva pomocníky a ochránce, kterými se stanou svérázní drogoví dealeři Jay a mlčenlivý Bob. Ti ji hned druhý den zachrání život, když je přepadena Styxskými trojčaty, pomocníky démona Azraela, který má v plánu zničit boha a chce k tomu využít právě dvojici padlých andělů. Bethany, která je ve skutečnosti praneteří Ježíše a jeho posledním vzdáleným potomkem, se s Bobem a Jayem vydává na místo konání slavnosti. Cestou se k ní přidává z nebe spadlý třináctý apoštol Rufus, o kterém se v Bibli nepíše, protože je černoch a také mýtická múza Serendipita. Čeká je dlouhá cesta plná nebezpečí, jako třeba útok pekelného zabijáka Golgoťana, a překvapivých informací, jako třeba, že Ježíš byl taky černoch a bůh je ve skutečnosti žena. A na jejím konci pochopitelně střetnutí s Lokim, Bartlebym a také démonem Azraelem, který nehodlá dopustit, aby někdo překazil jeho plán. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (563)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

"Tak počkat, vy jste protestanti?!?!" - "To jako ti vořežpruti s obrázkama mrtvejch děcek? To teda kurva ne, tělo ženy je jen její věc!" - "Tak co tu děláte???" - "Balíme kočky!" - "Prosím?!?!" - "No na potraty choděj ženský, co rády šoustaj, jinak by tu nebyly, ne!" - "Aha......Tak díky za pomoc a nashle...." Vynikající komedie, která si dělá prdel z černoprdelnictví, tohle fakt můžu. Překvapí spousta známých tváří. Doporučuju! ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Dokonalá Smithovina která si dělá srandu hlavně z náboženství a biblických dogmat, ale aniž by ho nějakým způsobem urážela, jen ho staví do "jiného" světla. Asi nejlepší film o náboženství jaký je vůbec možné natočit. 9/10 ()

k212 

všechny recenze uživatele

Já se přiznám ... bavila jsem se, ale poněkud křečovitě, v určitých chvílích mi dokonce ustrnul úsměv na tváři. Asi mě zaskočilo, co všechno se dá nahrnout do jednoho scenáře. Jistě, film je to neotřelý, navážející se okatě do náboženství, ovšem, nejen do něj. Nicméně herecká skladba je příliš omračující na to, aby dostaly postavy svůj prostor a směr. Prostě a jednoduše Kevin Smith se snaží toho sdělit strašně moc, tolik moc, že to není schopen urežírovat. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Nuda? Ne... Nesmithovsky? Ne! Dlouhy? Leda tak Jayova chlouba... (vlasy, samozrejme) Nechytam tu lidi okolo, muj treti nejoblibenejsi film od pana Kevina. Uznavam, ze abyste si ho opravdu vychutnali, musite znat i dalsi jeho dilka, ale proc ne, ze? ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Příjemná a místy velmi vtipná kritika církve, která pobaví i snad i nejotrlejšího křesťana. Střídají se zde vážné, lehkovážné, směšné a přehnaně směšné scény, což je skoro Smithovým poznávacím znamením. Je zde dost charismatických herců, kteří svou práci odvedli víc než dobře. Ovšem Jay a Mlčenlivý Bob opět vítězí na plné čáře! Jen tak dál. PS. Alan Rickman v roli otráveného anděla rulez! ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Komedie našlapaná nekorektními hláškami, zajímavá Bůh (roztomile morbidní Alanis Morrissette ) k tomu Jay a Mlčenlivej Bob, a užitečný návod co dělat, pokud lidstvu a vůbec celé existenci všehomíra odtikávají poslední okamžiky. No přece rozepnout si poklopec, stáhnout kalhoty a... Dobrá a svižná oddechovka, co si přát víc. Mínus hvězda za hovnodémona Golgoťáka, to bylo moc i na mě a to opravdu nejsem katolík, ani v neděli. Golgoťáka s historkou, jak vzniknul, bych možná, mooožná... zkousnul u Monty Pythonů. Naopak mě dost potěšilo, že "Ježíš je kámoš" a konečně slezl z toho morbidního krucifixu, aby nás zbytečně nestrašil :-). ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Kevin Smith je pro někoho možná jen zvrhlík a prasák, pro mě je však svérázným géniem, který se ve svých filmech nebojí použití nějakého toho sprostého slova, respektive otevřeného (a úžasně zábavného) diskutování o (nejen) partnerských vztazích a o různých sexuálních praktikách, ale také zjevného prokazování své lásky ke kinematografii, komiksům a popkultuře obecně (každý jeho film je plný zamilováníhodných citací a odkazů). Dogma je sice tak trochu jiný film v jeho filmografii, ale v zásadě je to pořád on bez sebemenšího zaváhání, jen s tím rozdílem, že tentokrát se vášnivě nerozmlouvá nad vztahy a popkulturou, ale nad jiným, neméně v(d)ěčným a delikátním tématem - náboženstvím (a o všem s ním spojeným). Smith to má v hlavě moc dobře srovnané a všechny ty chytré a vtipné narážky na katolickou církev, bibli atd. jsou prostě geniální a často i velmi inspirativní a trefné. Přál bych si, aby zhlédnutí téhle mile provokativní konverzačky mělo na náboženské fanatiky stejný účinek jako Damonova promluva k jeptišce v úvodu filmu. Třináctý apoštol Chris Rock to vyjádřil skvostně: Víra je na nic, lepší je mít názor! ;-) 90 % ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Několik starších filmů Kevina Smithe jsem viděl, líbily se mi, ale tahle parodie na bibli si mě nezískala. První polovina je ještě na úrovni a je v ní několik vydařených vtipů, ale druhá půle je totální maglajz. Seriózně jsem uvažoval, že to vypnu, ale čekal jsem na Alanis Morissette, která nakonec dorazila mou trpělivost, když udělal jako Ona-Bůh stojku u stromu. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Další zhlédnutou Smithovku si můžu odškrtnout z jeho filmografie. V jeho kariéře slušný standart, celkově určitě nadprůměr. Dogma se pyšní obsáhlejším hereckým obsazením, které je zasazeno do příběhu, které nám už na začátku poví že se nemá brát vážně. Jinak to totiž ani nejde. V průběhu jsem se sice zasmál maximálně jednou, snímek však bylo příjemné sledovat a nuda se naštěstí nedostavila. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Alan Rickman, Alanis Morissette a Salma Hayek v jednom filmu? Přidejte ještě will-huntingovskou dvojku Damon-Affleck coby padlé anděly v road movie, kde jim jde po krku roztomilý čertík Jason Lee a exkrementový démon z Golgoty. Vyjde vám hodně netradiční film, který hezky kope do církevních dogmat. Rozhodně stojí za vidění. Pokud se vám bude líbit, přečtěte si Dobrá znamení od Gaimana a Prattcheta, odkud, mám ten dojem, si Kevin Smith vypůjčil námět. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ ste fanúšikom Kevina Smitha, budete sa zabávať. Môžete byť aj fanúšikom Simsonovcov alebo South Parku. Ak ste na iný typ humoru, nebudete chápať, kde je sever. Keďže som natoľko otvorený, že si dokážem zachovať nadhľad, prepáčim Smithovi aj slabšie chvíľky a uznávam jeho špecifickú a veľmi relatívnu komediálnu genialitu, ktorá ale dosiahla vrchol o niekoľko rokov neskôr v Clerks 2. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ach ten příběh, to byl totální hnus, nuda, trapas a jiné nevulgární slovo k jeho vyjádření mě nenapadá. Čas od času to zachránila nějaká hláška ukecaného Jaye, nebo gesto mlčenlivého Boba, popřípadně rasistická poznámka rasistického negra. Ze zbytku se mi chtělo blít. Dlouho jsem neviděl film, který by mě takovým způsobem nebavil a nudil. Přes všechnu snahu nemohu dát více než 1*. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Kevin Smith je borec! Tohle je první film, co jsem od něho viděl. Dost jsem se nasmál. Dělají si tu dobrou prdel z křesťanství. 13. apoštol: "Ty znáš Ježíše? No jasně, ten negr mi dluží 10 babek." :D ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Viděno 5x. Před Dogmatem jsem nevěděl, kdo je to Kevin Smith. Víc se mi líbí Jay and Silent Bob strike back, ale tohle je taky sranda. Kámoš Ježíš, Hovnodémon a můza... a vůbec, co to je za film o tom klukovi, co je sám doma?:-) Dogma je Smithovým nejznámějším, ale paradoxně taky nejslabším filmem. Sice tu zpracovává své osobní téma (snad každý kdo čte titulky ví, že tento tvůrce věří v boha a děkuje mu v každém svém filmu na prvním místě) a nefuckuje se tu tak, jak je u něj obvyklé, přesto (nebo právě proto?) to nějak drhne - což se ovšem na první shlédnutí ani moc nezdá, pokud člověk není s jeho dalšími filmy obeznámen. V poslední době mám pocit, že Smith je geniální scénárista, jako Silent Bob je také skvělý, ovšem jako režisér se za těmito dvěma funkcemi malinko ztrácí. Občas mu dělají problémy akční sekvence (hlavně rvačky - povšimněte si, jak řeší souboj Jaye, Silent Boba a Styxských trojčat na začátku filmu, nebo souboj hovnodémona s členy gangu - Smith se vyhýbá tomu mít protivníky v jednom záběru a spokojuje se buď jen s detailem, nebo reakcemi přihlížejících). Kromě toho pravděpodobně došlo ke konci filmu ke změně materiálu z filmové suroviny na digitál, to mi docela trhalo mé rozmazlené oči. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tak trochu 'jiná' Smithovka. :) Mojí největší výtkou je asi délka trvání..i dvacetiminutové zkrácení by - upozorňuji k MÉMU USPOKOJENÍ (mluvím o uspokojení z filmu, NE uspokojení filmem:D) - pomohlo. Ovšem padlí andělé Damon s Affleckem jsou dokonalí (hlavně scéna, kdy Damon předvádí voodoo..SPOILER a pak všechny zabije:), Jay a Silent Bob jsou zkrátka Jay a Silent Bob (Jayovy neustálé narážky na sex jsou jednoduše vtipné i po stopadesáté..jen mi tentokrát chyběl nějaký jeho pořádný taneček:D), Alan Rickman jako 'hlas boží' (či snad Hlas Boží?!) je charismatický až hanba (už se těším na dalšího Pottera:), Salma Hayek jako bezpohlavní striptérka-múza pobavila a Alanis jakožto TA Bůh mě naprosto zaskočila, potom znechutila (a to ji mám opravdu rád), ale nakonec mě dostala při stojce na rukou. :D Ale hlavně!! Hlavně bych vystřihl - podruhé, viď Bobe :) - Kevina Smithe, tedy režiséra. Jeho velmi inteligentní a dá se říci, že i trefné, narážky na církev jak ji známe (tj. zprofanovanou..), jsou geniální, originální a rozhodně takovým způsobem ještě neopotřebované..BRAVO! ()

predators 

všechny recenze uživatele

Docela ujetý příběh na docela vážné téma. Ale co? Filmy a především komedie jsou tu od toho, aby se člověk bavil a proto se mi taky tato parodie na téma křesťanství líbila. Sice nehrozí bůhví jaké výbuchy smíchu, ale po celé dvě hodiny jsem byl zaplavován efektními hláškami, které dokázaly udržet moji pozornost. Podstatný vliv na to taky mají postavy, za nimiž se herci museli opravdu vyřádit:-) Prostě pohodička na sobotní večer...75% ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Veľmi smiešna vecička, určite sa na nej zasmejete viac ako na iných podobných filmoch. Obrovské plus je pravdaže to skvelé herecké obsadenie, od nášho drahého Bena až po úžasného Alana, ktorí sú základom filmu. Ostatní sú krásnym doplnkom týchto dvoch, Boba žereme už len preto, že je to Bob. Scenár je v pohode a tie infantilné akože efekty ma dostanú do šialenstva. takže asi 75% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem se skvěle bavil, ale to nejlepší přišlo až nakonec. Jako fanoušek Alanis Morissette ani nemusím jezdit do New Jersey a snažit se tam projít do nějakého kostela! ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama