Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev se potřebuje zviditelnit a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Toho se rozhodnou využít Bartleby a Loki, dva padlí andělé, které bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je sice katoličkou, ale víru už dávno ztratila, serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít a zachránit tak svět. Slíbí jí dva pomocníky a ochránce, kterými se stanou svérázní drogoví dealeři Jay a mlčenlivý Bob. Ti ji hned druhý den zachrání život, když je přepadena Styxskými trojčaty, pomocníky démona Azraela, který má v plánu zničit boha a chce k tomu využít právě dvojici padlých andělů. Bethany, která je ve skutečnosti praneteří Ježíše a jeho posledním vzdáleným potomkem, se s Bobem a Jayem vydává na místo konání slavnosti. Cestou se k ní přidává z nebe spadlý třináctý apoštol Rufus, o kterém se v Bibli nepíše, protože je černoch a také mýtická múza Serendipita. Čeká je dlouhá cesta plná nebezpečí, jako třeba útok pekelného zabijáka Golgoťana, a překvapivých informací, jako třeba, že Ježíš byl taky černoch a bůh je ve skutečnosti žena. A na jejím konci pochopitelně střetnutí s Lokim, Bartlebym a také démonem Azraelem, který nehodlá dopustit, aby někdo překazil jeho plán. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (563)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Podle zdejších reakcí jsem si měl pro první schůzku s Kevinem Smithem zvolit asi jiný film, ale co se dá dělat, už se stalo. Přes mé průměrné hodnocení režiséra nezavrhuju, naopak musím ocenit jeho přehled, nadhled a vhled do náboženství. Některé nápady a narážky byly super, ale celkově jsem nějak nepochopil, co tím bylo míněno. Velký finálový souboj na konci je pro mě spíš velkým tápáním, kde si nejsem jistý, o co komu jde a proč se postavy chovají tak, jak se chovají. Trochu chaotický film, nevypointovaný, ale ne prázdný. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Asi zatím nejdivnější a nejslabší film z repertoáru Kevina Smithe. Přesto se jedná o kvalitní snímek který by neměl žádnemu fanouškovi uniknout. Jen mi trochu neseděla Alanis Morissette v roli boha. ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Bohužel. Na film jsem se těšila. Hlavně kvůli Rickmanovi, ale asi v půlce jsem to vypla. Občas padla nějaká dobrá hláška, ale vůbec mě to nabavilo. * za Rickmana. Pokud bůh mluví jeho hlasem, dám se na víru. Jinak bohužel. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Průměr, bigotní katolíci tenhle film nejspíš pošlou do samého pekla:-) Některé hlášky byly fakt masakroidní, ale většinou se jednalo o neuvěřitelně rozkecané dialogy na téma víra a lidé apod. Morissete jako Bůh byla k sežrání, ale já nevim, celkově mi téma přišlo jako hodně ulítlé. 60%... ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekala něco jiného, něco, u čeho se opravdu pobavím. Nápad celkem dobrý, ale mě neoslovil. Herecké výkony především mužských herců, pana Alana Rickmana a Bena Afflecka, jsou vynikající. Božská Alanis je esem večera. Tak třebas někdy jiny pane režisére. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Tak tohle ANO!!! Smith se strefuje do křesťanství chytře a hlavně vtipně. Inteligentní humor je to i při výstupech Jaye a Boba, dokonce i když se na scéně objeví hovnodémon. Super komedie s řadou postřehů a tolika postavičkami, že nebudete vědět, kterou mít radši. Z Bondovek vím, že nesmím prozradit svůj plán, ani když to vypadá, že mám vyhráno. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Rozhodne nejlepsi film Kevina Smithe se spravne bozskym tematem a konecne take poradnym scenarem namisto jeho tradicne nezabavnych hlaskovacek. Ben Afleck a Matt Damon v rolich andelu jsou sice nejhorsi casting, ktery se da vubec predstavit, ale aspon muzete v realu porovnavat kdo z nich, ze je horsi herec. Ve finale to vychazi tak, ze Matt Damon je sice vetsi slizak, ale na hereckou nemohoucnost Bena Aflecka se ani on nehrabe. Kevin Smith ma bohuzel skrze celou svou karieru zasadni netalent na obsazovani svych filmu, takze zde otravuje plejada jeho oblibenych hercu, kterou ale nastesti doplnilo i par prijemnych zpestreni jako Alan Rickman, nebo Alanis Morissette. "Leave it to the Catholics to destroy existence." 6/10 ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Velice neobvyklý a z jistého pohledu geniální snímek!!! Takhle zdařilou a opravdu vtipnou parodii na všechno možné, která se zároveň vyvaruje trapností a nechutností jsem už hodně dlouho neviděl.. Věřící lidi to možná bude iritovat, ale jinak dokonalá zábava od začátku do konce. Nejvíc se mi líbily postavy dvou andělů smrti v podání Bena Afflecka a Matta Damona. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Jako zase jednou zajimave uchylnej snimek.... Dost psycho, hodne srandy a celkove zajimavy snimek s hodne zajimavym nametem... ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, který není kvůli přehnané délce a dějové přeplácanosti tak příjemně zábavný jako ostatní Smithovy filmy, které většinou těží právě z totální jednoduchosti a nezajímavého prostředí, útočí na úplně jinou metu. Právě poselství a témata, která si bere na mušku, zvedají tenhle film z průměru do něčeho vyjímečného. Protesty katolické církve v Americe koncem 90 let proti ďábelským režisérům jsem ještě tehdá nesledoval...ale jestli dokázal Da Vinci Code udělat takovej rozruch...tak tenhle film musely provázet minimálně davový ozbrojený hromadný nepokoje s hromadou obětí. Všechna náboženská tabu se zde hroutí pod důmyslnými připomínkami hollywoodských celebrit toho nejvyššího kalibru, to vše na pozadí debilního příběhu, který ale vážně není důležitý. Film to všechno ale nedělá zcela bezúčelně, ani se nesnaží těžit na vzrůstající nepopularitě církve u dospívajícíh....z tohohle katolíky asi velice nenáviděného filmu totiž sálá totální svoboda názorů a tolerance, byť skrytá za klasické Quick Stop vulgarity první třídy...zbytek je už inteligentní humor, hlášky...vše na co jsme u Smithe zvyklí. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Je katolická církev skutečně přežitou a zatuchlou organizací? Víra je jako pohár. Ze začátku je malý, postupně se zvětšuje a vy ho musíte naplnit. Dogma dokonale naplnilo mé představy o náboženské frašce. Výborně jsem se bavila. Zajímavá podívaná se spoustou vtipných scén a zajímavé bylo herecké obsazení. Tolik dobrých herců se v jednom filmu hned tak nevidí. Na tenhle film se podívám určitě víckrát. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Nejnahláškovanější komedie dělající si otevřeně prdel z křesťanství (pozor...nikoli z víry) a dělající si prdel hodně. Poprvé jsem se smál půlku filmu, podruhé třičtvrtě, potřetí jsem se řezal od titulků do titulků. Tohle nemá chybu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Dogma" nepatří k mým oblíbeným filmům Kevina Smithe, ale díky tomu, že tam jsou dobré postavy - Jay je tu skvělý a výborně se Silent Bobem zapadnou - se to dá. Líbí se mi, jak se Smith nabourává do náboženství, jak se zaměřuje na některé jeho aspekty a hlavně při tom má pravdu. Samotný příběh mě tolik nedostal, ale ty dialogy jsou prostě dobré. Opět. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

A máme tady další anděly a démony. Andělé, padlí andělé, nejpadlejší andělé... A ti všichni o něco usilují. Upřímnost k poslední dědičce? Jen když to bude nutné. Kde vyhrabali černého žida Ježíše, černého třináctého apoštola a hlavně ty dva "zvláštní" proroky? Mno asi na samotném obsahu tolik nazáleží, hlavní je že, ta komedie byla většinu času zábavná a nesnažila se urážet. Alan Rickman jako skvělý anděl Metatron trousící poznámky o lidech samozřejmě výborný... ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s poznatkem, že film je to odvážný. Religiózní část Ameriky asi rozzlobil. Ale já jsem spíš zklamaný. Čekal jsem chytrou satiru namířenou proti církvi. Jenže moc chytré mi to nepřipadlo. Je to spíš takové to standardní rádoby drama, kde na straně Dobra a Zla bojují různé bájné a nadpřirozené bytosti. Tady to ale nebylo jen základem k obvyklým patetickým stupiditám, nýbrž hlavně ke srandě. Satira? Sotva, spíš jen ta sranda. ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Ukecané, no zábavné. Nie som dotknutý tvorbou Kevina Smitha, takže si to nemôžem porovnávať s jeho predchádzajúcimi dielami. Ale môžem to ohodnotiť ako veľmi svojský filmový zážitok. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

3/10 - Po tolika letech cekani jsem se k tomu dostal a dostavilo se mimoradne zklamani. Po svezich 10 minutach, kdy i uvodni titulky slibuj, ze nam COSI dojde, mi to taky doslo. Jedna se o nafouknutou bublinu, ktera opravdu horuje za katolickou cirkev a vlastne se jedna o jakousi agitku misto toho aby ji to dala poradne sezrat. Pravda u arabacu by diky jejich znacne "toleranci" takovy film asi nikdy nevzniknul, ale co. Nejedna se o zadne veledilo a ten zaver (poslenich 40 minut) to je hruza... ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

82 % - Rigidní katolíci zdrhejte! ;-) Jay a Mlčenlivý Bob jako proroci, užvaněný apoštol Chris Rock, padlí andělé Matt Damon a Ben Affleck, znuděný anděl Alan Rickman, múza Salma Hayek. Mlčenlivý bůh alias Alanis Morissette... :-) Kevin Smith prostě zůstal svůj, ale kdyby tam nebyli Jay a Bob, asi by hlavní pouto jeho rukopisu nebylo tak čitelné. Na každý pád mám radši jeho "civilní" jerseyské komedie, ale ve srovnání s ostatní produkcí je to prostě pecka. ()

swed 

všechny recenze uživatele

První polovina navnadila, druhá totálně znudila. Smith zneužil vysoký rozpočet k natočení přeplácané (mega)satiry, kde se střídají dlouhatánské hovory bez vtipu s prapodivnou akcí - obojí těžkopádné a nikterak přesvědčivé. Po "Chasing Amy" poměrně velké zklamání. 5/10 ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama