Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve třech povídkách se Máša se ctí vyrovnal se zadáním zobrazit téma "současná mládež a její vztah ke společnosti". Satirická povídka Jak se kalí ocel ukazuje, jak se na práci tzv. svazáků podepsala všudypřítomná agitace: šestnáctiletý student je pověřen kampaní za včasné dokončení zemědělských prací, avšak ani svazáčtí funkcionáři jej neberou vážně. Lyricky laděný příběh Místo představuje mladé pražské studenty na chmelové brigádě, jejich setkání s první láskou a snahu zařadit se do party. Poslední povídka, nazvaná Optimista, vypráví o nesmělém a nešikovném chlapci, který na zemědělské brigádě trpí posměchem a neporozuměním ze strany ostatních, nakonec však pozná, že jeho spolupracovníci jej mají rádi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Socialistická mládež trochu jinak. 1) 29letý Antonín Máša napsal scénáře ke všem povídkám, které však mají nestejnou výpovědní hodnotu._____ 2) Jak se kalí ocel. Agitační metody raných padesátých let se o desetiletí později už míjejí účinkem. Dobromyslná satira (jiná ani nepadala v úvahu) pěkně zobrazuje změnu společenského vnímání. Atmosféra městečka plného lišek vyštěkávajících svá přání dobré noci je výstižná. Scéna na OV ČSM mluví sama za sebe._____ A k tomu i pěkní kluci - Milan Kos (nedobrovolný agigátor Milan Petráň), 20letý Aleš Košnar (Piskáč), 18letý Jiří Ornest (svazák Buchal) ve svém debutu._____ 41letý režisér samouk Václav Gajer (jindy i scénárista) odvedl příjemnou práci. Povídka mi připadá neobyčejně trefná, silně kritická (obstála by i dnes) a prostě dobře udělaná. 5*_____ 3) Místo. Chmelová brigáda je místo, kde se velmi přitažlivý 19letý Ladislav Potměšil v hlavní roli (nevypadal ve svém věku Shia LaBeouf nějak podobně?) snaží dostat se do party mazáků, kterou vede rovněž přitažlivý Jiří Sedlmayer (Jarda). Chování členů party rozhodně nelze označit za chování socialistického člověka. Ještě jsou tu 15letý Tomáš Sedláček (Karel zvaný Ptíca) a 18letý Petr Svojtka (Joža)._____ Kontrast mezi neobyčejně sympatickým Potměšilem a jeho nepříliš sympatickým jednáním se 37letému režiséru samoukovi Zbyňku Brynychovi podařilo ukázat docela pěkně._____ Svou roli hrály i parádní dobové písničky._____ Pěkné... 3*_____ 4) Optimista - pro mě nejslabší, resp. velmi slabé setkání města a vesnice. 18letý Ivan Vyskočil (student Jirka na brigádě) byl téměř k nepoznání, Pavel Holeček (traktorista a šikanista Jéna Hrabák) působil autenticky._____ 64letý Václav Krška možná neměl zrovna své dny. 1* ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jeden z tych lepsich Gajerovych filmov, sklada sa z troch poviedok. A hodne do seba ma tema sucasna mladez a jej vztah k spolocnosti. 69 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Na Místo v houfu se vzpomíná jen těžko, protože nezáživný a místy agitační snímek vyprchá z hlavy stejně rychle, jako režim za kterého byl natočen. 20% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Ze semínek let plácků, s rýhou prvních vlaštovek. Let ptáků v hejnu nad různými polnostmi. Přistání na  stanovištích rozfoukaných lidských situací. Nechť se pamětí přemostí. "Zazimované"  plody zrání, sklizeň pocitů, na věk pak. Uprostřed  místnosti "tvých" bytostí. Hrou na harfu odrostlých poupat. Ujasní stopy výletních pout slunce, sena... ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé povídky: Jak se kalí ocel *****, Místo ***, Optimista **. .................. První povídka o nešikovném agitátorovi je povedená a vtipná. Ve druhé povídce jsem občas nechápal chování některých postav, ale je tu hezky zachycena atmosféra chmelové brigády. U třetí povídky chápu všechny postavy, ale přišla mi zbytečná. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Kvalitně zpracovaný povídkový film s vynikajícími herci a rozsáhlým komparzem. 1. povídka - Jak se kalí ocel: Kontrast chlapce lebedícího si na koupališti s jeho následným povoláním pro službu režimu. Počáteční zápal střídá nedůvěra a nakonec odpor, poeticky vyjádřený psaním po zdech za zády pochůzkáře. Dobře vystavěný děj, který však působí až příliš dobově a v dnešní době působí úsměvně i v místech, kde to asi satira být neměla. 2. povídka - Místo: Na chmelové brigádě se student František nejprve setkává s odporem dominantní party. Končí u chlapce, který se snaží svou ctižádostí získat obdiv svých nadřízených, za což je nenáviděn u svých vrstevníků. František se snaží vmísit do dominantní party provokativním chováním vůči nadřízeným a celému táboru. Jednou večer potkává dívku a něco mezi nimi proběhne. František se dostává do dominantní party a opět se mění jeho chování. Tato povídka se mi líbila asi nejméně, provokativní chování Františka je sice Ladislavem Potměšilem dobře zahráno, ale není podloženo dostatečnou motivací. Chování dívky je také podivné, stejně jako většiny postav. Nejzajímavější částí je poetická jízda s balonkem na kolotoči v půlnoční tmě a následné prostřelení balónku v nocležárně. 3. povídka - Optimista (režie Václav Krška): Brigádník přijíždí do vesnice. Setkává s místními lidmi a dívkami. Chová se trochu jako intelektuál. Nezapadá sem. Pracuje u místního dominantního muže a flirtuje s dívkami, z nichž jedna má pletky i s jeho nadřízeným. Celé rozčleněno do obrazů, které pracují s jistým tajemstvím a neurčitostí. Spoustu charakterových vlastností přičte okolí brigádníkovi a on přikyvuje, aby pak v úplném závěru již mimo vesnici ukázal svou skutečnou tvář. Velmi zajímavá povídka s nádherným vyústěním. *** Ve zkratce: Mládež obrazem doby. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tři etudy studentů AMU na téma mládež a socialistické zemědělství. Povídka Jak se kalí ocel byla relativně povedenou satirou na formalismus,s jakou se za starých časů agitovalo. Povídce Místo jsem moc nerozuměl. Pobíhání mezi chmelnicemi a večerním kolotočem, Potměšil jako hoch, pobíhající mezi "uvědomělým" šprtem a bandou zlomyslných mladíků, jimž by se chtěl podobat. Třetí povídka o pražském studentovi, přijíždějící na pomoc při žních mezi odrostlejší mládež, pro niž je budoucí intelektuál při pomoci spíše přítěží, ale zklame ho až zjištění, že s tím sólem pro něho to bylo myšleno jeko legrace. Ivana Vyskočila v brýlích nebylo moc poznat.Celkem vzato - film, který ve mně nezanechá žádnou stopu. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Krásné, na svou dobu poměrně odvážné- no typický Máša. Povídka č.1: Nepamatuju si třeba jiný film, kde by bylo zachyceno tohle agitování na vesnicích a Máša ho tu taky patřičně podal: Vysmátí dělníci, kteří si prohlížejí hlaďounké ručičky politického agitátora. Povídka č.2: Výborná kamera Jana Čuříka, stále aktuální příběh o studentech na chmelu. Dneska se možná natáčejí na mobily, ale princip prosazení se v partě(houfu) je pořád stejný. Povídka č.3: Přijde mi svým vyzněním trochu plošší či jednodušší. Ale Ivan Vyskočil je tak příjemný trdlo, že se na to prostě dobře dívá. Co však nechápu je, že tento film získal všechna ocenění jen za Brynychovu povídku. Bylo to tím, že posílali na festivaly jenom ji? Ostatní mi totiž nepřišli nijak horší. p.s: Cameo mladé dělnice Růžičkové potěší, ta se prostě pro roli rázné vesnické ženy narodila, to je vidět už tady. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Panenkomarjá, to je řevu a k tomu ještě tuny přiblblých nápěvů a jiné nanervyjdoucí hudby. Myslím, že i v šedesátých letech v ČSSR žila mládež poněkud jinak, než jak se nám to tady snaží formou dekadentní "nové vlny" předvádět víceméně anti-rudý vyvrhel, scénárista Antonín Máša. Že mu trojice dosti významných režisérů čs.kina skočí na lep, je též s podivem. Ale asi viděli ve scénáři něco jiného než vidím já. Lidé jsou různé...Velmi hezký pohled na mladého Potměšila a úplně mě uchvátil mladý Vyskočil svým mládím a kouzelným přirozeným hereckým projevem. Za oba jedna hvězda! ()

GIK 

všechny recenze uživatele

První povídka: Neuvěřitelná ptákovina o agitaci mezi pracujícími družstevníky, že se nemají flákat, ale pořádně dělat. Hašek: sakrování a krucifixování. Nicméně začátek není špatný. Pěkná hudba, povedená atmosféra rozpáleného Pelhřimova a jako bonus originální verze Kytice. Ve druhé povídce předvede Potměšil své skvělé pohybové dovednosti. Dobrý Pleskot jako učitel na chmelové brigádě. Třetí povídka s famózním výkonem mladého Vyskočila. Krásný závěr. Symbolika: 17:24 – kino vesmír; 57:17 – Potměšil – one eye symbolism; 1:05:55 – vesmír podruhé; 1:21:06 – skrytá ruka; Vyskočil: „Šel jsem nahoru po ohromném schodišti.“ // „Jestlipak už někdo spočítal hvězdy?“ „No, na každý je přibitej evidenční lístek.“ Žalm 147:4 (Jahve) Sčítá počet hvězd, všem dává jména. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Nová vlna přinesla do kinematografie nový svěží vítr. Tím samozřejmě neříkám, že v padesátých letech nevznikaly výborné filmy, ale ten kontrast těchto dvou dekád je obrovský. Ne vše ze žánru nové vlny je nutně kvalitní (něco může být i dost nudné), ale tento povídkový snímek je příjemný, nabízí neokoukané tváře a nadupanou dobovou muziku. Nejvíce se mi líbila poslední povídka. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

První povídku jsem vůbec nepobral, druhou jakž takž, ale byla to blbina. O třetí se ani nemá smysl rozepisovat. Asi jsem starej a blbej. Potěšila jen generace herců, ale to je vše a celkově to byla blbina s hnusnou „muzikou“. ()

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Jak se kalí ocel ** nádherná jazzová hudba, Místo ** nádherná Jorga Kotrbová, nesnesitelný Potměšil. Optimista **** nejlepší povídka, trochu mi připomněla Díru u Hanušovic ()

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na téma mládež počátku šedesátých let. Nejvíc jsem se pobavil u "rebelského" gesta hlavního hrdiny první povídky, když nenápadně (aby ho neviděl nedaleko stojící příslušník SNB) píše postupně po jednotlivých písmenkách na stěny různých domů slovo HOVNO. A k tomu hraje dramatická muzika... ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Tak bych řekl, že mne v tomto filmu zaujali hlavně herci, tehdy mladí Potměšil a Vyskočil nebo v menší roli Svojtka. Také krásné herečka, třeba Jorga Kotrbová. Námět odpovídá době a zpracování filmovému stylu šedesátých let. ()

Reklama

Reklama