Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve třech povídkách se Máša se ctí vyrovnal se zadáním zobrazit téma "současná mládež a její vztah ke společnosti". Satirická povídka Jak se kalí ocel ukazuje, jak se na práci tzv. svazáků podepsala všudypřítomná agitace: šestnáctiletý student je pověřen kampaní za včasné dokončení zemědělských prací, avšak ani svazáčtí funkcionáři jej neberou vážně. Lyricky laděný příběh Místo představuje mladé pražské studenty na chmelové brigádě, jejich setkání s první láskou a snahu zařadit se do party. Poslední povídka, nazvaná Optimista, vypráví o nesmělém a nešikovném chlapci, který na zemědělské brigádě trpí posměchem a neporozuměním ze strany ostatních, nakonec však pozná, že jeho spolupracovníci jej mají rádi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

GIK 

všechny recenze uživatele

První povídka: Neuvěřitelná ptákovina o agitaci mezi pracujícími družstevníky, že se nemají flákat, ale pořádně dělat. Hašek: sakrování a krucifixování. Nicméně začátek není špatný. Pěkná hudba, povedená atmosféra rozpáleného Pelhřimova a jako bonus originální verze Kytice. Ve druhé povídce předvede Potměšil své skvělé pohybové dovednosti. Dobrý Pleskot jako učitel na chmelové brigádě. Třetí povídka s famózním výkonem mladého Vyskočila. Krásný závěr. Symbolika: 17:24 – kino vesmír; 57:17 – Potměšil – one eye symbolism; 1:05:55 – vesmír podruhé; 1:21:06 – skrytá ruka; Vyskočil: „Šel jsem nahoru po ohromném schodišti.“ // „Jestlipak už někdo spočítal hvězdy?“ „No, na každý je přibitej evidenční lístek.“ Žalm 147:4 (Jahve) Sčítá počet hvězd, všem dává jména. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Ze semínek let plácků, s rýhou prvních vlaštovek. Let ptáků v hejnu nad různými polnostmi. Přistání na  stanovištích rozfoukaných lidských situací. Nechť se pamětí přemostí. "Zazimované"  plody zrání, sklizeň pocitů, na věk pak. Uprostřed  místnosti "tvých" bytostí. Hrou na harfu odrostlých poupat. Ujasní stopy výletních pout slunce, sena... ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tři etudy studentů AMU na téma mládež a socialistické zemědělství. Povídka Jak se kalí ocel byla relativně povedenou satirou na formalismus,s jakou se za starých časů agitovalo. Povídce Místo jsem moc nerozuměl. Pobíhání mezi chmelnicemi a večerním kolotočem, Potměšil jako hoch, pobíhající mezi "uvědomělým" šprtem a bandou zlomyslných mladíků, jimž by se chtěl podobat. Třetí povídka o pražském studentovi, přijíždějící na pomoc při žních mezi odrostlejší mládež, pro niž je budoucí intelektuál při pomoci spíše přítěží, ale zklame ho až zjištění, že s tím sólem pro něho to bylo myšleno jeko legrace. Ivana Vyskočila v brýlích nebylo moc poznat.Celkem vzato - film, který ve mně nezanechá žádnou stopu. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Kvalitně zpracovaný povídkový film s vynikajícími herci a rozsáhlým komparzem. 1. povídka - Jak se kalí ocel: Kontrast chlapce lebedícího si na koupališti s jeho následným povoláním pro službu režimu. Počáteční zápal střídá nedůvěra a nakonec odpor, poeticky vyjádřený psaním po zdech za zády pochůzkáře. Dobře vystavěný děj, který však působí až příliš dobově a v dnešní době působí úsměvně i v místech, kde to asi satira být neměla. 2. povídka - Místo: Na chmelové brigádě se student František nejprve setkává s odporem dominantní party. Končí u chlapce, který se snaží svou ctižádostí získat obdiv svých nadřízených, za což je nenáviděn u svých vrstevníků. František se snaží vmísit do dominantní party provokativním chováním vůči nadřízeným a celému táboru. Jednou večer potkává dívku a něco mezi nimi proběhne. František se dostává do dominantní party a opět se mění jeho chování. Tato povídka se mi líbila asi nejméně, provokativní chování Františka je sice Ladislavem Potměšilem dobře zahráno, ale není podloženo dostatečnou motivací. Chování dívky je také podivné, stejně jako většiny postav. Nejzajímavější částí je poetická jízda s balonkem na kolotoči v půlnoční tmě a následné prostřelení balónku v nocležárně. 3. povídka - Optimista (režie Václav Krška): Brigádník přijíždí do vesnice. Setkává s místními lidmi a dívkami. Chová se trochu jako intelektuál. Nezapadá sem. Pracuje u místního dominantního muže a flirtuje s dívkami, z nichž jedna má pletky i s jeho nadřízeným. Celé rozčleněno do obrazů, které pracují s jistým tajemstvím a neurčitostí. Spoustu charakterových vlastností přičte okolí brigádníkovi a on přikyvuje, aby pak v úplném závěru již mimo vesnici ukázal svou skutečnou tvář. Velmi zajímavá povídka s nádherným vyústěním. *** Ve zkratce: Mládež obrazem doby. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé povídky: Jak se kalí ocel *****, Místo ***, Optimista **. .................. První povídka o nešikovném agitátorovi je povedená a vtipná. Ve druhé povídce jsem občas nechápal chování některých postav, ale je tu hezky zachycena atmosféra chmelové brigády. U třetí povídky chápu všechny postavy, ale přišla mi zbytečná. ()

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v meste Pelhřimov. (dyfur)
  • Filmový debut Petra Svojtky. (M.B)

Reklama

Reklama