Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roztomilý dětský film poplatný době především kvalitou výpravy. Holčička Veronika žijící v dětském domově dostane k narozeninám od víly kouzelný raneček, který jí splní každé přání. Ve chvíli, kdy se o něj nechce rozdělit s kamarády, o raneček přichází a musí si ho v pohádkovém světě (Svatojánek, Liška, Myšák, Havran...) vysloužit zpět. Film je milý především díky písničkám a kvalitnímu českému dabingu (J. Zíma, N. Urbánková...). Pro řadu pamětníků "pohádka mládí". (ilonaho)

(více)

Recenze (29)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Pro generaci dnešních čtyřicátníků rezonující nostalgie, pro mě naprosto obludná sbírka kombinace zmateného děje, monotónních hudebních čísel a děsivých masek. Prvních dvacet minut jsem to bral s nadsázkou, ale po příchodu do „země za zrcadlem“ to sklouzne do něčeho tak nepopsatelně bizarního, že ač to začnete nenávidět sebevíc a modlit se za konec, chcete si to rvát rovnou do žíly i nadále. Film plný paradoxů, který každému doporučím, ale sám ho už nikdy nechci vidět. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Docela roztomilý muzikál pro děti s pěknými písničkami, mluvícími zvířátky a kouzelným ranečkem. Pro děti jako stvořené, a to i pro ty dnešní, ale jaksi se na to v naší "nové realitě" pozapomnělo a všechny "socialistické" filmy jsou házeny do jednoho (odpadkového) koše. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Veronika šla u nás v 70. letech opakovaně v televizi a já byl zrovna v raných dětských letech, takže mi tenhle roztomilý muzikál pro nejmenší dokonale sednul. Před pár dny jsem využil YouTube a zkusil si ten zážitek zopakovat dospělýma očima. Musím přiznat, že to byla čistokrevná hrůza a to rozhodně nejen z důvodu, že už jsem z dětských botiček dávno vyrostl. To, co kdysi vypadalo hravě a roztomile, mi dnes přijde jako futrovaný kýč se silně zastaralými triky, který by pro dnešní generaci dětí už byl nestravitelný. Hodnocení na ČSFD je zkrátka dané nostalgií těch, co film viděli kdysi dávno, tak jako já. Celkový dojem: 20 %. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nezasažena kultem Veroniky v dětství, čekala jsem, co to se mnou udělá a jak ničivou tsunami kritiky na Veroniku a její svět vrhnu. Moje jediná výtka je vůči extrému, který je v otázce nesobeckosti po Veronice požadován. Dítě, siroteček ubohý, společně s kamarády zlobila (kdo z nás jako dítě nikdy před usnutím nedělal brajgl?). Potrestaná ze všech dětí má být jenom ona. Kde je lítost ostatních? Kde je jejich soucit a zastání? Na hřbitově zakopáni, nejspíš hned vedle rodičů všech ostatních dětí. Veronika dostane od kuchaře a obsluhujícího personálu dort, který je následně při oslavě sežrán. Ten dort byl tak barevný, že byl nejspíš toxický, ale stejně, lze spravedlivě požadovat po čtyřletém děcku, aby se radostně dělilo o dort? Já se k tomu, abych se dělila o čokoládu bez vnějšího donucení propracovávala řadu let a dodnes, kdo mě zná, může poznat, jak si u mě stojí podle toho, jakou čokoládu jsem mu ochotná nabídnout. Následně dítko dostane od dobré víly dárek, ovšem, je to dar s podmínkou, podmínkou je, že obdarovaná má být vždy poslušná. Veronika si dárek ani nestihne užít a ostatní děcka už se po ní sápou, že chtějí její dárek také a ať jim ho kouká dát. A co na to Veronika? Co na to dětské já každého z nás? Co na to náš vlastnický pud dospělých? Pokud by tady někdo chtěl tvrdil, že by se rozdělil, tak lže a přijde do pekla. Ve chvíli projevu přirozené touhy užívat svou věc přichází trest a Veronika je za porušení podmínky (jiné, než s kterou byl dar předán) potrestána odejmutím daru. Žádné z dětí ji opět ani nepolituje. Aby získala kouzelný raneček zpátky, musí se napravit, v daném případě stát se patologickým sluníčkářem a fanatickým altruistou, který sice nikdy nic hezkého nebude mít pro sebe, za to se na něj ve chvíli, kdy potřebuje pomoc a oporu ve svém okolí, všichni vykašlou. Veronika zažije kouzelné dobrodružství mezi zvířátky - naživo prožije bajku o havranovi a lišce, zastepuje si s myškami a od Svatojánka (jehož písnička se mi líbila nejvíc) se naučí kouzlo. Je to pohádka, takže hádejte, zda svůj kouzelný raneček získá. Film si vystačí se dvěma prostinkými melodiemi, v čem se tvůrci vyřádili jsou zvířata a tanečky. Co nám film už neukáže je, že Liška z rumunského lesa utekla a stala se z ní Paní liška, která je prostě nej nej nej. ()

zahadna 

všechny recenze uživatele

tak na tento muzikálový rozprávkový film si pamätám ešte z detstva, rada by som si ho znova pozrela...tá maličká bola rozkošná... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Varování: Film je vhodný pro děti do pěti (slovy: 5) let! Čeští tvůrci si hodně vyhráli s dabingem, ale co naplat, Veronika je prostě slabomyslná rýmovačka s (prý) jedinou stále se opakující melodií. Roztomilé, ale bez děje a pro dospělé nevhodné. Pepík Zíma ale zpíval nádherně, jistě poznáte i Jirku Korna a možná Naďu s Petrou Saxanou. A trochu vykrádačka Čaroděje ze země Oz. Ještě štěstí, že pokračování filmu se v dabingu nedá sehnat :-) ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Veronika je jakýmsi pokusem o rumunského Čaroděje ze země Oz, jehož kvalit ale bohužel v žádném případě nedosahuje. Film v hlavní roli s tehdy čtyřletou Lulu Mihaescu nefunguje ani jako pohádka pro děti (ve zpívaných dialozích se ztrácí souvislosti a film je tak pouze jakýmsi obrazovým panoptikem bez skutečného děje), ani jako muzikál, jelikož hudební stránka filmu obsahuje všehovšudy jednu banální melodii, která se neustále opakuje. Na druhou stranu se Veronice nedá upřít jistá kultovnost, protože mnoho tehdejších diváků na ni vzpomíná s velkou nostalgií (což se promítá i na zdejším hodnocení). ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 24.12.1975, réžia českého znenia (ÚPF 1974) = ZDENEK SIROVÝ (4.1.2016) ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Asi skutečně příliš utahaná, ucouraná a uzpívaná muzikálová vzpomínka. Přesto jsem se potěšil touto filmovou sladkostí, která dokazuje, že i země Mezimoří dokáží natočit barvité fantasy povídání. Dílko, které jsem si vyhledal jen podle útržků ústřední písně v mé mysli. Perfektní český dabing a skvělé české verše nesou svou další hvězdu navíc. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak krásně bizarní rodinný film, hlavně v tom smyslu, jak je natočen s postavami ve zvířecí podobě, ale přitom tak skvělý v tom, jak je zvládnutý jako muzikál, že to je rozhodně zážitek, který stojí za to. Nevím, jestli mu dnešní děti přijdou na chuť, ale já jsem nadšeně zíral, co to sleduji. Hudba mě dovedla uhranout. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Vzpomínka mládí, která ožila díky youtube, kde je celý film v původním cz dabingu. Vůbec by člověk nevěřil tomu, že jde o Rumunský film, navíc z dob hluboké totality. Velmi vydařený pohádkový muzikál z naprosto vyjímečným českým dabingem :-) ()

sklennenka 

všechny recenze uživatele

Mám velikou radost, že se mi konečně podařilo najít ve zdejší databázi tenhle krásný dětský muzikál. Je pravda, že jsem ho viděla v televizi jako hodně malá, možná ještě coby dítko předškolní, ale nedokázala jsem ho do dneška vymazat z hlavy. Pamatuju si jak na mne zapůsobily zejména ony pohádkové zvířecí bytosti. Tenkrát jsem opravdu věřila v jejich existenci. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pekny pohadkovy film, povedene masky a kulisy. Skoda pisnicek, ktere maji porad stejny rytmus. Uvodnich cca 20 minut, kdy se dej odehrava v detskem domove jsem myslel, ze to vypnu, pak se ale pribeh rozjede a nenudi az do konce. Kdo by to do tech Rumunu v roce 72 rekl...:-)? ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5  Tak toto je nostalgia jak hovädo! Ak by som mal zostaviť rebríček filmov, ktoré ma v detstve najviac zasiahli a zanechali najhlbšiu stopu, tak tento film by figuroval na vrcholných miestach. Žiaľ, dnes sa už naň nedokážem pozerať z perspektívy malého dieťaťa a vychutnávať plnými dúškami to kúzlo, ktoré z neho srší, no súčasná perspektíva mi zase odhaľuje zákutia filmu, ktoré som ako dieťa prehliadal. Všímam si, ako kvalitne sú stvárnené kulisy a masky. Nejde o technickú dokonalosť ako napr. v Planéte opíc, ale jednoznačne ide o vysokú umeleckú úroveň. Všetky tie detaily filmu (napr. v domčekoch) majú svoje miesto v perfektnom umeleckom štýle. Všímam si kvalitnú hudbu. Okrem hudby, ktorá si ma získala ako dieťa a ktorá vo mne dodnes rezonuje, hoci motívy sú pomerne jednoduché, zrazu objavujem aj množstvo kvalitných džezových motívoch, ktoré by som tu rozhodne nečakal. No a predstaviteľka Veroniky je jedno z najroztomilejších stvorení, aké som kedy na obrazovke videl. Na záver zhrniem, že sa jedná o výborný film určený predovšetkým malým deťom, ale jeho umeleckú hodnotu ocenia aj dospelí. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

70% - Tento film jsem viděl jako poměrně malé dítě a pak dlouho neběžel. Udělal jsem si o něm určitou představu a před jeho nedávným opětovným shlédnutím jsem měl velké obavy, že budu zklamán. A naštěstí opak byl pravdou. Byl jsem až překvapen, jak působivý ten film neustále je. K tomu si připočtu chytlavé melodie (ta titulní se mi v hlavě proháněla takřka celý život), sympatickou hlavní hrdinku - malou Veroniku, výbroný dabing a nemohu dát jinak, než čtyři hvězdičky. ()

Reklama

Reklama