Reklama

Reklama

Obsahy(1)

David Green odchází z rodného městečka na prestižní střední školu. Ve snaze nelišit se zatají svůj židovský původ a jako nadějný sportovec získá roční stipendium. Zpočátku jde vše dobře, ale první komplikace se objeví ve chvíli, kdy David začne mít problémy s dodržováním náboženských tradic, které se na škole přísně dodržují a které se liší od těch jeho židovských, v nichž byl vychován. Dalším zdrojem konfliktu se stane seznámení s půvabnou Sally oba se do sebe zamilují, jenže všichni si myslí, že Sally chodí s Charliem a i Charlie sám to tak vnímá. Charlie zanedlouho zjistí, jak je to s Davidovou vírou a neváhá toho proti svému sokovi v lásce využít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Talita1 

všechny recenze uživatele

Mladý, pohľadný a športovo nadaný hrdina si okamžite získa sympatie diváka. Pri odhalení jeho židovského pôvodu v prevažne kresťanskej komunite nastáva veľký zvrat v jeho živote. Tento zvrat udržiava napätie vo filme. Zaujímavosťou je, že tu uvidíme hrať mnohé hviezdy v mladom veku: Fraser, Damon, O Donnel či Affleck. Dobrý záver pohladí diváka po duši. ()

Mr.Floyd 

všechny recenze uživatele

Film snažiaci sa ukázať ako rýchlo sa dokáže zmeniť všeobecná mienka len na základe určitého "kontroverzného" faktu. Pokiaľ David predstieral, že je kresťan bol obľúbený, mal veľa priateľov a pekné dievča. Po zistení, že je žid sa mu začali všetci vyhýbať akoby mal infekčnú chorobu. Pekný príklad americkej "liberálnosti" a "slobody", ktorý by si, ale zaslúžil dokonalejšie spracovanie. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Film, kterej se snaží ukázat, že v padesátých letech v Americe nebyli diskriminováni jenom černoši a další etnika, ale také Židi. Dost mi připomínal Vůni ženy a to hlavně prostředím školy. Na to, jak je to neznámej film je tam opravdu hodně herců, co jsou dnes oblíbení. Prostředí je vykresleno zajímavě a i příběh se docela dobře rozbíhá, jenže se vlastně celou dobu jenom rozbíhá. Téma rozpolcenosti hlavního hrdiny, který skrývá své židovství, přestože by se nejraději nechal domlátit do krve při jeho obraně, není nijak moc rozvinuto. Stejně tak rasismus nebo elitářství na elitní škole a finální happyend je už jen velká blbost. Mohl to být skvělý film, ale není. Prostě jen průměr, ale pokud jste fanoušky rugby, bude se vám to líbit víc. Já se v rugby vyznám jenom tak, že vím, že se tomu říká ještě americký fotbal, i když s fotbalem to nemá nic společnýho. Spíš hra na fotloukánka. ()

JB2203 

všechny recenze uživatele

Film balancující na hraně vydařeného uměleckého počinu a šedé opomenutelné průměrnosti. Velmi slibný námět z prostředí chlapecké internátní školy byl v motivu i detailech bezpochyby inspirován nádherným "Dead Poet Society" Petera Weira. Avšak na rozdíl od staršího filmu zpracovává Robert Mandel poněkud jiné ústřední téma, téma přátelství a lásky na pozadí sociálních rozdílů a elitářského antisemitismu. Leč právě odtud zeje pohříchu největší trhlina celého díla. Problém takovýchto "zásadních" témat totiž nezřídka spočívá v tom, že mohou vlastní velikostí pohltit i formu, kterou jsou vyprávěny. Celá stavba příběhu se pak stává poplatná výlučně tomu, co by mělo býti sděleno, jenomže právě na úkor toho, jakou řečí je to sdělováno. V konečné fázi bývá výsledek pokaždé stejný. Již od prvních sekvencí filmu divák v podstatě přesně ví, o čem to celé bude a pod kuratelou vlastní trpělivosti čeká na závěrečné tři, čtyři, minuty, aby se dozvěděl jaké rozuzlení mu tvůrci ve své blahosklonnosti tentokrát připravili. V případě "School Ties" to naštěstí zas tak úplně neplatí. Vše totiž zachraňují velmi věrohodné herecké výkony a několik drobných dějových vsuvek (až na ten nešťastný americký fotbal), které nám přece jen nedovolí v polovině promítání usnout. A také umírněné až konzervativní režijní pojetí důsledně se vyhýbající podbízivé přepjatosti. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Cole Hauser v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama