Reklama

Reklama

Hitler, Stalin a já

(TV film)
  • angličtina Hitler, Stalin and I

Životní osudy paní Hedy Margoliové-Kovalyové svými proměnami překonávají veškerou fantazii. Heda Blochová se narodila v židovské rodině spoluzakladatele známé pražské továrny Koh-i-noor. Provdala se za doktora práv Rudolfa Margolia. Brzy poté byli oba i s rodinou paní Margoliové odvezeni do ghetta v Lodži. Prožili tam několik let. Poté byli všichni deportováni do Osvětimi. Tam se viděli naposledy. Díky šťastné náhodě byla paní Heda po několika měsících převezena do dalšího tábora a zařazena do pochodu smrti. Podařil se jí útěk a tak se zachránila. To se psal únor 1948. Boj o přežití pokračoval. Heda se dramaticky protloukala i v Praze, kde ji nikdo z bývalých "přátel" nechtěl ubytovat. Optimistická povaha a činorodost jí pomohly opět přežít. Její manžel - JUDr. Margolius - prošel rovněž několika koncentračními tábory. Po osvobození se vrátil a shledal se svou ženou. Avšak tragická životní zkušenost byla jedním z impulzů jeho příklonu ke komunistické ideologii a ke vstupu do KSČ. Po únoru 1948 přijal funkci náměstka ministra obchodu a v rámci stranických čistek padesátých let se pak stal jednou z obětí procesu s Rudolfem Slánským. Odsouzen k smrti za zločiny, které nespáchal. Heda Margoliová prožila osud manželky "zrádce lidu", tak jako mnozí další. Ponižování, diskriminace i další životní peripetie - tentokrát už jako manželku Pavla Kovalyho (pod jehož jménem překládala mj. i Chandlera) - ji po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 dovedly až k emigraci. Do České republiky se vrátila teprve po roce 89.
V dokumentu nazvaném Hitler, Stalin a já vypráví svůj životní příběh, který na pozadí výjimečných archivních záznamů se stává i strhujícím obrazem dvacátého století se dvěma drtícími totalitními režimy, procházejícími Evropou a ovlivňujícím osudy jejích obyvatel. (Doc Alliance Films)

(více)

Diskuze

Vladajsoucna

Vladajsoucna (hodnocení, recenze)

Proč musí komentář i pod jinak pěkný dokument psát kdejakej pravičáckej čůrák? Viz uživatel Kostko a jeho Kostko superinteligentní kritická glosa "Marta Semelová se asi musí obracet v hrobě." Proč já se ale ptám - každej si léčí své sexuální problémy různým způsobem...

Krysap

Krysap (hodnocení, recenze)

Vynikající dokument o neuvěřitelně těžkém životním osudu. Paní Heda je obdivuhodná krásná dáma a pro mě velká osobnost. Přiznám se, že jsem to skoro komplet probrečela a v jednu chvíli se mi i skutečně zvednul žaludek - kupodivu ne při záběrech z koncentráků, ale pří projevu prokurátora Urválka. Doufám, že se nikdy nedožiju toho, co si prožívala tahle generace. I když, lidi jsou pořád úplně stejní a nepoučitelní.

Reklama

Reklama