Reklama

Reklama

Nejhorší obavy

  • USA The Sum of All Fears (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jack Ryan představuje populární postavu tajného agenta CIA ze špionážních románů Toma Clancyho. Románová řada s životním příběhem tohoto výjimečného analytika si rychle získala své věrné čtenáře a dočkala se několika filmových zpracování. Jack Ryan se na filmovém plátně poprvé představil ve strhujícím thrilleru Hon na ponorku (1990), následně zmařil teroristický útok IRA ve Vysoké hře patriotů (1992) a čelil kolumbijské drogové mafii i zrádcům v řadách zpravodajské služby v Jasném nebezpečí (1994). Po několikaleté přestávce se Jack Ryan objevil znovu v akci ve filmu Nejhorší obavy (2002). Po Alecu Baldwinovi a Harrisonu Fordovi se role neohroženého agenta zhostil Ben Affleck. Setkáváme se s ním v pozici nastupujícího analytika CIA a specialisty na politické poměry v bývalém Sovětském svazu, kde se právě ujal moci nový ruský prezident. Ryan o něm před časem napsal odbornou studii, a proto se vydává s americkou delegací na zdánlivě rutinní inspekci ruských nukleárních zbraní. Během ní ovšem vychází najevo, že zmizeli tři elitní ruští fyzici, kteří jsou schopni sestrojit atomovou bombu. Politické napětí mezi oběma velmocemi narůstá a nejhorší obavy z nové studené války se naplňují. Když dojde ve Spojených státech k atomovému útoku, Rusko se jeví jako jasný viník. Svět se ocitá na pokraji jaderné katastrofy a Ryanovi zbývá k jejímu odvrácení zatraceně málo času. (Česká televize)

(více)

Recenze (364)

golfista 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení i když jsem od Phila Robinsona (Hřiště snů, Slídilové) ani špatný film nečekal. Výborný scénář který vám nedá vydechnout a donutí vás rychle přemýšlet, obsahuje několik velmi překvapivých zvratů. Také skvělá práce s kamerou je vedle režie hlavní předností nového příběhu Jacka Ryana. To vše staví tohle "pokračování" minimálně na úroveň předchozích Ryanů. Herecky vyčnívá nad ostatní především Morgan Freeman a s menšími výhradami i Ben Affleck. Přes pár drobných chybiček na kráse je tohle určitě nejlepší akční thriller za poslední rok a rozhodně si ho nenechte ujít. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Spolu s Honem na ponorku nejlepší film s Jackem Ryanem. Takovýto thriller se už dnes moc často nevidí. Poklidný, pečlivě budovaný děj, který je současně napínavý a přináší spoustu překvapení. Důraz je kladen spíše než na efekty, na herce, kteří mají možnost hrát propracované postavy. Největší zásluhu na jednom z nejlepších thrillerů tohoto roku má především režisér Phil Alden Robinson, který opět po delší době dokazuje, že své řemeslo ovládá bravurně a že i z klasického hollywoodského "výrobku" se dá stvořit jedinečná podívaná. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Z uvědomění si skutečnosti, že film vypovídá o opravdové horzbě, která se vylíhne z úplné prkotiny a není tak úplně nepředstavitelná, mi během notné části filmu běhal mráz po zádech a ještě teď mi cvakají zuby. Napínavé, ucelené, skvěle zahrané, bez zbytečně samoúčelných efektních blbůstek...zkrátka pomyslný návrat ke kořenům technothrilleru, jak má být a velká pocta Tomu Clancymu, k jehož cenným knižním artefaktům po shlédnutí Nejhorších obav jistě pár jedinců najde cestu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo na průměrný thriller, ovšem od šokující zlomové chvíle v půli filmu (o které by nebylo fér se zmiňovat, i když někteří to tady již udělali), jsem místama chvílemi nedýchal. Nezapomenutelné jsou zejména momenty z prezidentského letadla, kdy se ve vzrušených diskuzích, které jsou zákomitě ovllivněny velikým stresem a časovou tísní, rozhoduje o MILÓNECH lidských životů. Z toho člověka úplně mrazí, když si uvědomí, jakou bezmocnou loutkou v rukouch "těch nahoře" vlastně je. I kvůli těmto scénám, a celkové míře realismu, jde o nadprůměrný thriller. Jedinou slabinou zhledávám obsazení titulní role. Ne že by Ben Affleck byl špatný herec, ale svým vzhledem sunny-boye a nedostatkem chlapského charismatu zkrátka nezapadá do mé představy tajného agenta, spolehlivě vytvořenou jeho předchůdci Baldwinem a Fordem. Zřejmě nejsem sám, kdo si to myslí, producenti další chystané "ryanovky" hledají namísto Afllecka někoho jiného. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi příjemné překvapení - ale neměla jsem obavy o režiséra, ale o Bena Affleca. Ten se kupodivu zhosti role Jacka Ryana solidně (i když na Harrisona Forda podle mě nemá ani v nejmenším). Film samotný má spád, je napínavý, zajímavý, nekončí jen u klišé (jako většina akčních filmů nebo thrillerů), doprovází ho hudba přesně naplňující to, co bylo žádáno, technicky je natočen taky obstojně... Podle mě jde o velmi povedený film v rámci žánru, ale stejně jako u ostatních adaptací Toma Clancyho mám jeden velký problém - u filmu se bavím, ale nezůstane mi z něj nakonec v hlavě po pár dnech vůbec nic. Pobaví, ale nezaujme. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ben "Keflek" (jak se v naší partičce napůl hanlivě říká od doby kdy se začaly veřejně propírat jeho celonoční tahy s kolegou Damonem, které mu nakonec JLo zatrhla, ke kterým se zase s chutí vrátil potom co si JLo zatrhla nehet a odtrhla se a skončil u přesvědčení, že jeho tělo je chrám a on už není nejmladší:)) mě pomalu ale jistě přesvědčuje, že není jenom floutek se skvělou vizáží. Clancyho romány se mi líbí, John Clark hraný Lievem Schreiberem byl příjemným překvapením, o to příjemnějším, že Affleckův Jack Ryan byl rozhodně lepší než Alec Baldwin v Honu Na Ponorku. O Morganu Freemanovi je škoda se rozepisovat, svoji roli Ryanova mentora ztvárnil klasicky skvěle, stejně jako starý agent KGB Anatolij Gruškov (Michael Byrne), oba prezidenti (James Cromwell a Ciarán Hinds) nebo záporák numero uno Alan Bates alias Herr Dressler. Tihle chlapi vypadají ve svých rolích přirozeně, čímž získává prožitek z filmu na síle. Je totiž dost lehko uvěřitelný. Takřka ke všemu hraje výborný soundtrack z dílny Jerryho Goldsmithe, i když vrcholná scéna je podkreslena jinou hudbou - možná nejhezčí operní árií jaká kdy byla napsána - Nessun Dorma z Pucciniho Turandot. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vemte libovolnou adaptaci Toma Clancyho, odmyslete si akci, odmyslete si drama, přimyslete si spoustu Bena Afflecka a vemte nohy na ramena. 50% Zajímavé komentáře: Gemini, Curfew, HawkeyP ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nic jsem nečekal, také jsem chvílemi nedýchal a dostal jsem něco, co bylo velice opravdové. Milostný vztah bych tam určitě nechal. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Neměl jsme úplně nejhorší obavy z filmu, ale ze jména Ben Affleck, což je ovšem můj problém, že dle mého patří do jiného typu filmů. Samotný film má tempo a napětí a některé scény jsou skvěle nasnímané. Souhlasím i s tím , že nejhorší obavou není Ben Affleck, ale jaderný útok . ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ze všech ryanovek má právě tahle největší potenciál. Ten bohužel drží u zemi příliš košatý scénář bez pevnější kostry, která by tomu všemu dala směr. Ten ultimátní zvrat v půlce potěší, ale následné handrkování s prsty na spoušti od nukleárních zbraní překvapivě nudí, protože režisér povážlivě váhá. Chybí tomu senzitivita a autorská protřelost Johna McTiernana, či politická angažovanost Phillipa Noyce. P.H. Robinson je pouze zdatný řemeslník bez osobitějšího autorského obtisku. Škoda, mohl z toho být nejlepší kus, protože i na toho Bena Afflecka se překvapivě dívat dá. Přesto za 4*, i s přihlédnutím k faktu, že se nejedná o takovou diváckou torturu, kterou bylo sledování předchozích dvou s Fordem. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Oproti jiným "ryanovkám" je tahle poněkud slabší, a to zejména "díky" rozvleklé a stereotypní první polovině filmu. Pak se ale děj zrychlí, na scénu nastoupí akce a konečně to začne vypadat jako správný politicko-špionážní thriller. Konečné vyznění je tak na 70%, ale přikláním se níž zejména kvůli Benu Affleckovi, jelikož tento typický představitel "americké rasy" s mohutnou dolní čelistí zřejmě od neustálého žvýkání pro mě absolutně postrádá byť jen náznak charismatu Harrisona Forda, či (dokonce i) Aleca Baldwina. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

600set stran knihy vměstnat do jednoho filmu opravdu nešlo i když se s tím tvůrci snažili hrdinně poprat a nakonec nechali vzniknout napínavý politický thriller s originální zápletkou A LA Tom Clancy, kterému tato kniha vyšla již v roce 1991 a která se stala nadčasovou v tehdejší době, jenomže jisté napětí mezi Západem a Východem roste a bude růst neustále. Některé scény jsou výborně natočené a nádherně mi ve příběhu splívali, ale u filmu jsem se chvílemi i nesnesitelně nudil a nakonec čekal, až se samotný DEFCON vyšplhá na nejhorší možnou hladinu, tedy 1, aby nakonec začlo to pravé peklo, což se podařilo a druhá půlku vcelku svižně odsejpá. K Nejhorším obavám se hodí tento citát řekl bych oprávněně. "Mír je, když se střílí jinde" - G. Laub ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příběhem velmi kvalitní (Tom Clancy je prostě někdo:)) a Ben Affleck jako Jack Ryan nového tisíciletí? Pravděpodobně potěší lidi očekávajícího jeho obvyklí výkon, ale zklame všechny kteří milovali Harrisona Forda. Herecké obsazení je kvalitní, Liev Schreiber potěší, Morgan Freeman dvojnásob a pro fanoušky seriálu Alias je tu Ron Rifkin(vzhledem k postavě kterou hraje v Aliasu mě rozesmálo, že právě on je druhý ministr, který musí dát souhlas k použití atomových zbraní :)). Každý komu se líbí filmy o agentu Bournovi a pamatují starého Jacka Ryana si film oblíbí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Co by se mohlo stát, kdyby .?.?.?.?.?.?.?. (v podstatě kdokoliv) našli jadernou pumu..... . Politika, CIA, vztahy Rusko – Čečensko – USA a B.Affleck, kterej má náběh na agenta 007. Tak tohle já nemusím. Hlášky typu ,,vítej v CIA chlapče“, nebo když Ruský president před napadením pronese ,,bože opatruj nás“ jsou stejně trapný jako keci o tom, že agenti CIA jsou nejschopnější a Američani. Ale možná jsem proti takovýmto filmům trochu zaujatej. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Phil Alden Robinson dokázal transformovat průměrnou ghostwritervskou clancyovku v film, kde a) Ben Affleck výtečně hraje b) Morgan Freeman ani v mentorské roli není sebeméně otravný c) ruský prezident je fyzicky atraktivní d) střih na hudbu a závěrečná sekvence s prostřihem na výstřely a podpisy (pen is mightier than sword?) je geniální e) dokáže i po konci bipolarismu vykřesat uvěřitelný, napínavý boj mezi uranovými velmocemi f) starosvětská olsschool atmosféra parádně kontrastuje s technologicky vyspělým lookem a videoklipovým střihem g) i ti nejvyšší hodnostáři CIA mají smysl pro humor. Phile, koukej se probudit ze zimního spánku. Jack Ryan už podupává před trailerem a já před kinem, protože sledovat práci analytika mi připadá stokrát zajímavější než koukat, jak agent v terénu sprintuje a střílí:) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nezbývá než litovat, že právě tady, v centru nejhorších obav, nevznikla nějaká trvalejší série s Jackem Ryanem. Na rozdíl od utahaného pojetí s tváří Harrisona Forda jsem se bavil od začátku do konce a všechny mé výhrady se ztratily ve strhujícím celku a hlavně výtečné vizuální stránce. Ze začátku sice celá hrozba vypadá až moc jednoduše, ale pak režisér Robinson začne nenápadně znepokojovat scénami typu "všem důležitým mužům Bílého domu zvoní mobil" a začne jít do tuhého. Tím spíš, že realističnost je tentokrát zapnuta na více než znepokojivou míru. To je ovšem jenom čajíček před tím, co se rozpoutá po výbuchu a ve zcela uvěřitelné apokalypse v gradujícím závěru. Možná se mohl výtečný Ben Affleck proplétat trochu méně složitými pletichami, ale ani s nimi v zádech si nemohl přát lepší thriller. Na podobně svěží špionážní akčňáky by se do kina vyráželo jedna báseň. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo to má ten pyrotechnik napísané vzadu na chrbte?“ – „Ak ma uvidíte utekať, snažte sa ma predbehnúť.“ Má to "to", čo predchádzajúcim filmovým ryanovkám (JASNÉ NEBEZPEČENSTVO, HRY PATRIOTOV) chýbalo. Dobrý príbeh, kvalitnú réžiu a nezabudnuteľné scény. Phil Alden Robinson (POLE SNOV, SLIEDIČI) je osobitý režisér. Jeho snímky oplývajú zvláštnou nadpozemskou atmosférou a NAJVÄČŠIA HROZBA nie je prekvapivo výnimkou napriek tomu, že je to "len" špionážny akčný technotriler. Výborný Affleck ako začínajúci Jack Ryan (jedná sa teda o prequel k hore spomenutým kúskom, ako i k McTiernanovej HONBE NA PONORKU, kde Ryana stvárnil Alec Baldwin), silné herecké obsadenie (Liev Schreiber dôstojne nahradil Willema Dafoea, ktorý tajného agenta Clarka stelesnil v JASNOM NEBEZPEČENSTVE, ale dobrí sú aj Morgan Freeman ako ľudský šéf a James Cromwell ako prezident), pôsobivé a mrazivé realistické scény (štadión), vynikajúca akcia a znepokojivá politická hi-tech atmosféra ustavičného ohrozenia v dobe "veľkého brata", vinou ktorého sa nič neutají. Scéna nukleárneho výbuchu je zatiaľ druhou najlepšou, akú som kedy vo filmoch videl (prvou je samozrejme T2). ()

RHK 

všechny recenze uživatele

"Nukleárně špionážní thriller" s věrohodným Benem Affleckem v roli analytika Ryana a především charismatickým Morganem Freemanem jako jeho šéfem v hlavních rolích. Ve finále už letí jaderné bombardéry, rakety vykukují ze všech sil :=( a Ryan ze všech sil zachraňuje svět na horké lince. Jeden z těch filmů, u kterých napětím ani nedýchám a které můžu vidět klidně mnohokrát. Trailer je zde na ČSFD: http://www.csfd.cz/film/10227-nejhorsi-obavy-sum-of-all-fears-the/videa/ ()

Související novinky

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Je Maguire dobrý Nemec?

Je Maguire dobrý Nemec?

22.04.2005

Tobey Maguire (na obr.), ktorý od čias Spider-Mana 2 herecky nepohol ani prstom, bude účinkovať v dráme THE GOOD GERMAN v réžií "pohodára" Stevena Soderbergha. George Clooney si v snímke zahrá… (více)

Reklama

Reklama