Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Norská diplomatka se vydává na Blízký východ a spoléhá se na to, že jí staří přátelé (a hluboké tajemství) pomůžou vysvobodit unesenou dceru. (Netflix)

Recenze (29)

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Ružovolíca nórska kača si to naženie do Izraela, kde je hlavná zábava ISIS natáčanie si na videá podrezávanie hrdiel práve takých ako ona Jej mama je bývalá diplomatka podieľajúca sa kedysi na mierových rokovaniach medzi Čurákmi a Nórmi. A nedôjde jej, že to môže byť nebezpečné. Nešla by som tam, ani keby som bola neviem ako nahnevaná na mamu, ktorá tam v celom seriály iba vyplazuje jazyk (čo ma iritovalo viac ako tí únoscovia) a robí zbytočne prenáhlené rozhodnutia. A ako pozerám opis, nijaké "hluboké tajemnství" tam nie je. Jasné už od prvého dielu. Zase samé naháňanie, strieľanie, vyhrážanie sa, výbuchy... A motanica. Ale dobre natočené, zahrané, a celkovo to malo hlavu a pätu. Ešteže to má krátku minutáž. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Díky půlhodinovým epizodám seriál neskutečně šlape, takže se tu nenajde ani jedna chvilka, aby se divák rozhlížel, co kde lítá. O dramatické chvilky není nouze, najde se i jedna nervydrásající sekvence, ze které mi nebylo dlouho dobře a ani herecky to není vůbec špatné, ačkoliv norská matka mi občas fakt lezla na nervy. Nicméně přesně podle dnešních trendů jsou tu v hlavní roli ženy a chlapi jsou tu odsouzeni do role juniorních partnerů. A v muslimském světe, kde se seriál částečně odehrává, to vynikne o to víc. Druhou věcí, která mě zarazila, je neznalost prostředí. Pokud by se jednalo pouze o norskou produkci, tak ještě dejme tomu, ale vzhledem k tomu, že se na sérii podíleli i Izraelci, tu některé věci bijí do očí. Ale to dobré nakonec převládlo. 70% ()

Reklama

petikacka 

všechny recenze uživatele

Český název je opravdu nomen omen. Je to taková dívka z osla. Ostatní nechť mi prominou, ale toto bylo o ničem. Akorát se tu přehazovala politika z ISIS na Hamás, Mosad se tu tajně mísil tu více či méně a Norsko o ničem "vlastně" nevědělo. A všechno se to dělo pouze díky norské rozprávěčce, která se kdysi při mírových dohodách seznámila s palestinkou a izraelcem  a teď po nich chce zachránit dceru. Mě to připomnělo dávné zprávy z TV, že západní břeh Jordánu a pásmo Gazy jsou neustále ve velkém napětí a blablabla... Každý má máslo na hlavě, všichni chtějí ze situace něco vytřískat a navíc zrádců je tu habakuk a přitom nikdo neustoupí ani o píď a západ se k ničemu nehlásí. Mě to tedy vůbec neoslovilo akorát mi to odhalilo ty zákulisní intriky o kterých se běžně žádný obyčejný člověk nedozví. Za mě 45% ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Seriál má jenom na Netflixu tak silnou konkurenci, až mi to přijde skoro nefér. Ačkoliv se to ke konci moc hezky rozjede a hodně by mě štvalo, kdybych Dívku z Osla nemohla dokoukat, takovému Chalífátu se to nemůže rovnat ani omylem. Já měla bohužel navíc problém s maminkou unesené dívky, jejíž postava mi absolutně nesedla. A jelikož dostávala ze začátku nejvíc prostoru, prokousávala jsem se prvními epizodami hodně pomalu. Tím, jak děj gradoval, dokázala jsem se na její chování nesoustředit, ale stejně jsem přesvědčená o tom, že její chladná povaha měla vliv na můj celkový požitek. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zatímco místní kmen sborově slintá nad Zaklínačem, já jsem objevil tenhle kousek, který je úplně stranou mimo veškeré dění což si absolutně vůbec nezaslouží. Věci o únosech ISIS nebo vztahy Izraele vs Palestiny jsme to už měli x krát, vzpomeňme  třeba luxusní Faudu, ale tady ten seriál je dokonalej v postavách, jejich provázanosti a schopnosti neskutečně ovlivňovat vývoj děje. Nechybí tomu vůbec nic z hlediska dramatičnosti, kvality scénáře, schopnosti překvapovat diváka, jediný, že to skončilo v momentu, kdy bych si přál další dávku. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama