Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká televize a Národní divadlo připravily premiéru záznamu divácky velmi úspěšné inscenace hry P. Morgana Audience u královny. Hlavní roli královny Alžběty II. hraje samozřejmě Iva Janžurová. Jejími partnery v rolích britských premiérů a premiérky, které královna každý týden přijímá k politickým konzultacím, jsou Taťjana Medvecká, František Němec, Igor Bareš, Igor Orozovič, Vladislav Beneš, Martin Pechlát či David Matásek. Královského komorníka hraje Jan Hartl. Režisérkou divadelní inscenace i televizního záznamu je Alice Nellis. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Děkuji ČT, že hru natočila. Z několika důvodu chápu proč se těší tak velkému diváckému zájmu. Jedním z nich je bezesporu Iva Janžurová, která snad s přibývajícími léty ještě zraje jak víno. Dříve takové  zábavné třestidlo je dnes ve vyzrálém věku jako královna tak lidská a autentická, že by si ji snad mohla vyzkoušet i v reálu. Přesto představení nestojí jen na ni a její partneři podávají srovnatelné výkony. Ostatní komentující vyzdvihují především Taťjanu Medveckou a Igora Bareše (jehož premiér má pravda asi nejvíce prostoru, jeho linka je až dojemná a líbilo se mi, jak zahrál i takové detaily jako machání fotografíí.:D ) Ale mě se tak nějak líbili všichni. Včetně Jana Hartla v roli komorníka, který ty elegantní gesta dokázal vystihnout tak dobře, že i on působí jako by v této práci obstál i v reálu. Velmi hezká a elegantní je také celá scéna. A celkově (jak už také někdo zmínil pode mnou) bych souhlasil s tím, že zatímco  pro Brity nejspíš půjde o tradiční vyobrazení jejich poměrů, tak pro našince je ta noblesní královská atmosféra (byť občas zatížena těžkou politikou) teprve osvěžující, poučná a tak  vzdálená  tomu, jaké poměry v současné době  probíhají tady v ČR, že to člověka až přenese jinam a cítí se v dobré společnosti. Atmosféra a herecké výkony, to je právě to na čem představení z mého pohledu nejpevněji stojí a táhlo mě. Řada  rozhovorů královny s premiéry na mě jinak byla na tak  velké délce jinak  občas trochu moc statická a vyčerpávající.  Může to být bezpochyby i tím, že opravdu nejsem ještě povolaný na to abych znal dobře  tehdejší politické reálie a musel jsem si před zhlédnutím vystačit jen  mini studiem na wikipedii. Přesto jsou ale dialogy z větší části solidně napsané a zajímavé. Takže se u toho nedá moc nudit. A  pokud se tak stalo na druhou stranu  zase  většinou nastalo nějaké oživení, které mě z toho vytáhlo. Jako třeba rozhovory Alžběty s jejím mladým já a hlavně zajímavé morální dilema, že královna musí vždycky stát za svým premiérem, i když s ním nesouhlasí. Což si nakonec Alžběta vyřeší tím, že je pro premiéry pořád užitečnější než prezident, který by se jim do všeho vrtal. Nakonec i emoce se v určité míře dostaví a musím říct, že s odstupem se mi i některé pasáže ze hry pořád uchovávají v pamětí a kdybych dostal příležitost hru si to dát naživo, určitě bych neodmítl. Takže určitě v pohodě dojmy a díky již zmíněné atmosféře a hercům budu na tohle asi dost vzpomínat. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Paní Iva Janžurová je v roli královny Alžběty II. úžasná a má můj neskonalý obdiv za to, jakým způsobem se popasovala s tak těžkou úlohou.. Herecký ansámbl do jednoho výborný, nejvíce mne však zaujala Taťjana Medvecká jako Margaret Thatcherová a Igor Bareš (Harold Wilson).. Tuším, že vidět to naživo v divadle, byla by to plná palba, v tomto provedení mi malý kousek chybí a zřejmě na mne zapůsobila i délka záznamu.. Každopádně u mě spokojenost, stojí za to vidět.. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Akože fajn, len mne nejak ušla pointa toho všetkého. Chceli ukázať ako časom senilnie? Chceli ukázať, že aj premier je len človek? Či to len mala byť javisková rozlúčka Janžurovej? Tak či onak, realne v divadle by som to asi nedal. Dve a pol hodiny drístov bez potrebných reálií je útrapná cesta, po ktorej by som sa nechcel vydať. Herectvo však na vysokej úrovni. 3 z 5 ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Divadelní hra, kterou v našem prostředí ocení asi opravdu jenom ti, co se o Velkou Británii, resp. o anglickou královnu zajímají. O to větší respekt české produkci, že toto představení zařadilo do svého programu. Iva Janžurová si hru ukradla pro sebe přesně tím způsobem, jak se asi očekávalo a jak to má být. Ale ani zbytek ansáblu o moc nezaostává. Kulisy a hudba pak trefně doplňují toto nadprůměrně kvalitní divadelní představení. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Výtečně napsaná divadelní hra, kterou pod režijním vedením Alice Nellis zdobí skvělé herecké výkony prakticky všech zúčastněných. Mezi nimi ovšem jednoznačně vyniká Iva Janžurová, jež postavě královny Alžběty II. propůjčila tolik potřebný lidský rozměr a nebývalou přesvědčivost. Fascinuje mě, jaké množství postřehů a hlubokých myšlenek inscenace obsahuje, i kvůli tomu by určitě stálo za to si ji občas připomenout. Jen škoda, že se hrálo bez diváků, protože jejich reakce vždy příjemně dotvářejí účinek a celkovou atmosférou představení. (85%) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama