Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Recenze (196)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jiří Strach není neschopný režisér, rozhodně se ale už proměnil v rutinéra. A na scénáři je poznat, že ho píše bývalý polda s novinářem, který nemají naprosto žádný cit pro vyprávění. Tak ukrutná nuda se jen tak nevidí a neexistuje tu žádná snaha vykřesat z toho nějak tematicky nebo emocionálně soudržný příběh. Zaláskovanost to policejního aparátu je pak už na hraně strašidelnosti. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

POLICEJNÍ RODINA JE ZÁKLAD POLICEJNÍHO STÁTU. Nikdy jsem si nemyslel, že budu souhlasit s verbalem, rád bych taky poslal pár vzkazů, ale fakt to nechci takhle hrotit. Stačí totiž číst pár recenzí a člověk se nestačí divit - brněnská seriálová "festiválka" neopomene připomenout klišé dívky v košilce, prchající tmou lesem a není si schopná všimnout, že jsou to šaty. Mladý progresivista musí zmínit, že sérii napsali muži (kvůli jediné ženské postavě), ale jaksi mu vypadne, že zrovna Fousová si v mužském prostředí chce vybojovat své místo a taky se oprostit od svého dominantního otce. A že občas někdo řve? Proboha, je nám snad pět let? --- Nezastírám, že na Docenta jsem se jako fanda Mareše, potažmo Malindy velice těšil a Jirku Stracha si cením už roky, ale je na místě přiznat seriálu jeho kvality. Postupné, s metodami policie kongeniální budování atmosféry, stará verusu nová škola, teorie proti praxi. Režie tohle všechno ctí, nevyčnívá, poprvé se mi líbila (hlavně v minimalistických částech) Brzobohatého hudba. Alios Švehlík. Jemný humor, narážky na skutečné osoby v pořádku, jen bez toho Renče bych se obešel. Na druhou stranu pomalost vyprávění je trochu na škodu, ve třetím díle se totiž všechno propojí až moc rychle a není čas na nějaké větší finále - o to je ale realističtější. 90%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když se na Docenta podíváte optikou člověka, který má rád novinky na České televizi, tak se zákonitě musíte těšit. Herci v hlavní roli super, pod scénářem podepsaný Josef Mareš, režie Jirka Strach. Všechno je dobře, tedy až do momentu, než si pustíte první díl a scénáristi na Vás vytasí dvě chyby v systému, jak ostatně uvádí sama postava Ivana Trojana. Těmi chybami je právě postava docenta, kterou tu hraje Ivan Trojan, a který coby profesor přišel o práci na škole a tak ho uvrtali do vražd, a postava Terezy Ramba, která se k vraždám dostala taky hodně omylem a její postava by zasloužila spíš pár facek na srovnání. Nicméně Docent působí jako další příběh z Případů 1. oddělení, třeba Ondra Vetchý je tu na totožném fleku. Jen zde se jeho postava chová jak hovado, což je srovnatelné s rolí Terezy. Jejich postavy tu tak strašně kazí to dění, že mě první dva díly dost otrávily. Terezy hláška „pracky vzhůru“ musí rozesmát snad každého policajta ve službě. Naštěstí třetí díl ubral postavu Terezy, přidal solidní napětí a dotáhl příběh do výsledné tří hvězdičky. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Případy 1. oddělení z paralelního vesmíru...v jiné dimenzi to možná je skvělý kriminální seriál, v té naší je ale dějově až moc překombinovaný a režijně přespříliš rutinérský... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vemte paní ven. Přinesla nám něco hodně důležitýho, tak ať jí udělají bukální stěr a daktylky, když nám to tady tak pěkně vochmatala." Docent mě bavil svou znalostí policejního prostředí. Tam skutečně pravá ruka často netuší, co před ní skrývá levá, velký akce nejednou nevyjdou kvůli absurdním kravinám a ambiciózní slečny se na kriminálky většinou dostávají bočním vchodem. Kupodivu z nich jejich nadřízení potom nemají radost a ty holky to "trošku" štve. U toho všeho jsem svýho času byl a baví mě, když je vědoucí autor nařčen filmovými recenzenty z nevědomosti. On se tomu musí smát a já mu tu dobrou náladu přeju. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Decentní docent ozbrojený obouvací lžicí staven do kontrapunktu k uřvané kolegyni Fousové, která trpí permanentním premenstruačním syndromem. Je fajn, že si v posledním díle uvědomila své nedostatky a iniciativně je vyřešila kobercovkou. Ve věci rivality a jemného humoru pak tady máme Laurela a Hardyho pražské kriminální policie. Konkrétně Hádek, co hádám nevidí na SPZ odjíždějících vozidel a prostorově výrazný Taclík, kterého by ve fyzických testech udělal i penzionovaný noční vrátný z budovy útvaru. Že jim všem velí Vetchý, na kterého přichází to hrozné PMS v návalech, aby poté na konci zjihnul a hloupému divákovi vše dovysvětlil, už nemůže nikoho překvapit.. Já vám nevím, ale že odborník na profilování zločinců nakonec odhalí pachatele mravenčí prací v terénu nebylo potřeba roztahovat do třech epizod. Strach bez mysteriózna a dobrého scénáře ztrácí na zajímavosti a výsledkem je pak tohle kriminální preso s mlíčkem.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

DOCENT v mnohém připomíná MOST! Evidentní vývoj postav, brilantní výkony Trojanův a staršího Švehlíka a velmi dobré Voříškové-Ramba, Klimové a Vetchého spolu s velmi kvalitním scénářem otevírají prostor pro zajímavý detektivní příběh na pokračování. Na jednodušší povahy to může působit jako překombinovanost a rutina, ale v produkci České televize DOCENT působí jako dílo nadprůměrné a zralé. Nepochybně i zásluhou režie Jiřího Stracha. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nudně napsaná i natočená kriminálka, ve které v jednom kuse někdo na někoho řve. Celkem tři nedělní večery jsem doufal, že postava Ivana Trojana nespáchá sebevraždu a že až půjdu spát, nebude na mě ve snu křičet cholerický Ondřej Vetchý. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dobře natočená kriminálka s výborným mužským hereckým kvartetem policistů - Trojan, Vetchý, Hádek  Taclík doplněná docentovými rodinnými žolíky Švehlíkem a Vlasákovou.  Divokou kartou za ženské policistky je Voříšková Ramba. Je částečně ukázkou nové generace nejen policistů: cítí se nevyužití, úkolováni je nehodnými podřadnými úkoly, vždy mají pravdu, která je v hlasitosti jejich názorů a ne ve faktech, které odmítají.  Na druhou stranu občas tu pravdu mají a něco dokáží. Nakonec jim patří budoucnost. Navíc zestárnou a snad zmoudří. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Komediální kriminálka, kde vtip je spíš omyl, pátrání úsměvné a postavy černobílé jak televize za dob rady Vacátka. Jirka Strach z toho aj tak udělal celkem príma zábavu, ale já si říkám, jestli by si pan Mareš neměl vzít na chvíli dovolenou. Anebo si aspoň koupit jinou tužku, než s jakou psal První oddělení. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově poměrně unylá minisérie. Nevěřil bych tomu, ale scénář se nepovedl. Je totiž překombinovaný zápletkou hledání nepolapitelného vraha, ale přitom zapomněl na postavy. Tím nepočítám strašlivě protivnou Rambu s jejím dětinsky hloupým anarchismem. Atmosféra seriálu nebyla dobrá, hra se záběry, zajímavé audiovizuální nápady, nic takového tu není. Samotné pátrání je zdlouhavé, což není ani tak výtka tvůrcům, ale není ani zajímavé. Chápu, že nad příběhem se musely hlavy tvůrců zapotit, ale výsledek je pro mě osobně hrozně mdlý, plný vlastně úplně zbytečných slepých odboček nikam a s rozuzlením v podobě akce, která hraničí s parodií (vrah užuž chce další zářez na pažbě a on mu do toho zrovna zazvoní jeden akademickej teoretik). Další výtka směřuje k postavě Trojana - na začátku jsme viděli konflikt mezi ním jakožto specialistou na psychologickou profilaci sériových vrahů a přízemním znalcem krabicových vín a salámů Vetchým. Jenže Trojan svůj obor vůbec neobhájil a psychologické profilování v příběhu nehraje vlastně žádnou důležitou roli. Nakonec stačilo najít zlotřilé rekvizitáře, co tu a tam čórnou ze skladu nějakou cetku a prodají ji v hospodě. Achjo, už končím, čím víc nad seriálem dumám, tím véc mě napadají samá negativa.... :-( a přitom to celé vypadalo tak nadějně! Nejlepší část série - cameo Filipa Renče, pobavilo :-). Tak ještě přece: k čemu se v seriálu omílá, že je Fousová dcerou mocného politika? Nemá to žádný dopad na děj, jen že navštíví být své ne-dcery. To je vše? A jestli mě iritovalo, jak kapitánka naprosto zásadně porušuje veškerá pravidla policejní práce, tak skutečnost, že to byla právě ona, kdo mohl za dopadení pachatele, mě dorazila. Čili takto se řeší kriminální případy? Anarchií k úspěchům? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Táto miniséria dostala odo mňa tri hviezdičky, rovnako ako Prípady 1. oddelenia. Samozrejme, že sú to neporovnateľné diela, ale 5-hviezdičková stupnica mi neumožňuje jemnejšie hodnotenie, ktoré by sa v 10-hviezdičkovej stupnici rozčlenilo na 5 a 7 hviezdičiek. V Prípadoch mi prekážal iba Sršeň, ktorého povýšili na kapitána polície za lepenie modelov lietadiel a nosenie pošty. V tejto minisérii mi prekážal spomalený docent, vzorne konzumujúci tabletky, popíjajúci čaj z termosky a útočiaci na podozrivého obuvákom. Tiež ramboidná Tereza, ktorá bola tak hyperaktívna, nezávislá a nezodpovedná až si vyslúžila pivničné väzenie. A nakoniec policajt Taclík, ktorý svojim metrákom živej váhy nedokázal bez pomoci prekonať pomerne nenáročný kopček. Dalo by sa pokračovať chaotickým scenárom, množstvom zbytočných odbočiek a hluchých miest, ale nemám chuť. Ide podľa mňa o priemerný, nie príliš vydarený seriál a dočítal som sa, že sa chystá druhá séria. Tak neviem. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vývoj mého hodnocení dostatečně okomentován u jednotlivých epizod, nakonec vcelku vratká trojka. Očekávání velká, pachuť z jejich nenaplnění větší. Lehká naděje plynoucí z podařené prostřední části nakonec pohřbena tou poslední, jež mi  opět nepříjemně připomenula karikatury kriminálních seriálů, jaké neustále chrlí další české televize bez velkého "č". ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Scenáristicky odbytá minisérie. Vypadá, jakoby byla založena na postavách, ale obě hlavní jsou definovány pouze vztahem se svými otci, jinak se o nich nedozvíme nic. A v zaměstnání? Při vyšetřování dělají všichni takové chyby, že tam jako profesionál nevypadá nikdo. A pokud mě v prvních dvou dílech bavila prořízlá pusa Terezy Ramby, tak jsem po cliffhangeru druhého dílu ani neměl chuť si ten poslední pouštět. (50%) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na začiatku seriál skôr dával tušiť, že ide o nejakú paródiu alebo pokračovanie slovenských Profesionálov. Trojan tam najprv za 15 minút asi 5x skoro odpadne - každý ho ma na háku, aj veliteľ, aj doktor pitevník, veď keď chcípne, aspoň mám robotu, pomyslel si. Zvláštne, že potom mu už po celý zvyšok seriálu už nič nie je. Potom tu vidíme policajtov, ktorí strkajú kľúč do dverí bez zámku. Zažili sme situácie, že keď vypočúvaný povie diskrétne, tak policajti mu začnú šepkať do uška. Máme tu uškriekanú, arogantnú a večne ziapajúcu Rambu, ale v ziapaní ju ľahko prekonáva Vetchý, ktorý jednať pomaly inak ani nevie. Máme tu celý kolektív fízlov, ktorí sa správajú k ľuďom ako k odpadu, no hrubí sú aj na hosťujúceho kolegu a ak tak funguje policajný zbor, potom sa nedivme vtipom o policajtom. Zázrakom však na policajnom ústredí majú zavesené české a nie ukrajinské vlajky, to pozitívne prekvapilo. S riešením prípadu sa ale tá parodickosť akosi ustáli, hoci ostanú tie prvky ako hrubosť a ukričanosť, ale aspoň sa venujú prípadu do hĺbky a keď jednej postave konečne zapchali hubu, tak sa to dalo zniesť. Každopádne ostáva hnusná pachuť a potvrdený pocit zelených gúm, že na tej polícii to fakt pracuje samý magor. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak je to s tím mistrem tesařem? Osvědčené a oblíbené tváře v řadách tvůrců neznamenají, že se výsledek jejich, dobře míněné, práce do mě automaticky trefí. Pojetí docenta mě neoslovilo, dávat vysoké známky, protože minisérii točil můj oblíbený pan režisér, není můj styl. Třeba příště. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Někde jsem se dočetl, že by snad měl Docent někdy pokračovat druhou sérií, ale pro jistotu to za sebe vyřeším z jedné vody načisto. Jak mě mohl zklamat velmi kvalitní režisér a mé oblíbené scénáristické duo, a to i přes skvělé herecké obsazení, to mi hlava jaksi nebere. Herecké výkony byly podle mého názoru sice kvalitní, ale ztvárňované postavy byly ve většině případů bídné až příšerné. Práce kriminalistů tady byla popsána natolik odlišně od toho, co stejné dynamické duo napsalo pro Případy 1. oddělení, až jsem pojal podezření, že někdo z policejní branže utrousil o panu Marešovi něco nelichotivého a on zvolal: "Má je pomsta!", a spáchal Docenta. Ne, ne, celá série byla tak přitažená za pomyslné vlasy, až jí lezly pomyslné oči z pomyslných důlků, a u mě tak těžce neuspěla. Celá záležitost se postupně zhoršovala až do opravdu hloupého závěru a já jsem z ní byl smutný, protože potenciál tady byl. / Poučení: K úspěchu nepotřebuješ inteligenci, můžeš být klidně hloupý, jen musíš být nařvaný. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Ta by na tu hubu měla mít zbroják." Pane Strachu umíte lépe. Přesto mě Docent vlastně bavil od začátku do konce. Původně jsem si myslel, že tenhle mini seriál bude mít tři případy v každém jednotlivém díle. Nakonec se jedná o jedno vyšetřování. I tak jsem nebyl zklamaný. Jistě, hodně za to může vaše skvělá režie. Dále rozhodně fantastický Trojan, ještě snad lepší Vetchý a samozřejmě úžasná Terezka Ramba. Ale pro všechny tři já mám velkou slabost. Takže díky, že jste je nahnal do jedné scény. Vaše detektivky mají vždy spád, atmosféru a hlavně tu dávku napětí. Toho si já cením nejvíce. Ale jak už jsem zmiňoval na začátku, tak umíte lépe, vaše přechozí mini série s Trojanem a Dvořákem byly znamenité. Anebo Labyrint s Langmajerem. I tak mi epizody utekly jako voda a přál bych si více takovýchto seriálu. (65 %) ()

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama