Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vrcholné dílo němého filmu francouzské kinematografie. Monumentální historická freska francouzského režiséra Abela Ganceho o Napoleonově životě. Děj je složen z jednotlivých epizod vojevůdcova života, který se v konečné podobě skládal ze šesti dějství. Na začátku popisuje jeho dětství a studia na vojenské akademii. Následuje uvěznění na Korsice, odsouzení k smrti a útěk do Paříže. V dalším dějství dovede Napoleon francouzskou armádu k vítězství nad Angličany u Toulonu a stává se generálem. Poté je zatčen a setkává se s Josephine, kterou si později vezme za ženu. Poslední dějství končí italským tažením. (contrastic)

(více)

Recenze (24)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Nejlepší na tomhle filmu mi přijde poznámka studenta režie, který po promítání povídal: "Na co ukazovat ples v jedné minutě, když jde ukázat v patnácti minutách." A potom ještě dotaz studenta fotografie, který na promítání nebyl: "Jde vůbec pustit si ten film a strávit příjemné čtyři hodiny?" Asi se na mě projevuje deformace studentky scenáristiky, protože mám chuť popisovat vše opisem. Uf. Nejvíc mě asi zaujala Maratova vražda a potom poslední hodina, škoda ovšem, že se k ní člověk musí tak náročně prokousávat. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Velkolepý projekt, který na sklonku němé éry uvedl Abel Gance, je pozoruhodný hned z několika důvodů: Nejen že režisér během vražedných čtyř hodin podrobně převyprávěl důležité okamžiky ze života onoho malého velkého Korsičana, ale překvapil ohromně invenčním střihem, jenž dodal filmu švih a spád, a také zajímavým pokusem o širokoúhlý film, který v závěrečných minutách zobrazuje Napoleonovo vítězné italské tažení. Škoda, že se režisér spokojil s tímto závěrem a další osudy Napoleona a Francie ho už nezajímaly. Film jsem viděl se soundtrackem od Carmine Coppola, který sice nevynikal původností, ale se snímkem působil jako jeden celek. Představitelé Bonaparta, Dantona, Robespierra či Saint-Justa (kterého hrál sám Gance) ale i dalších byli v rámci možností přesvědčiví i když Antonin Artaud v roli Marata nebyl tak pohledný jako na obrazu Jaques-Louis Davida...:-) Nenechte se odradit délkou, tento film opravdu stojí za zhlédnutí! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Napoleon bol orol....možno, keby si to všetci tí vrabčiaci v jeho okolí uvedomili včas, vyhli by sa množstvu problémov. Napoleon je podobne, ako tie najslávnejšie nemé filmy, z dnešného pohľadu filmom niekoľkých legendárnych scén. Samozrejme je výborný aj v celku, ale určite vám uviazne v pamäti montážová sekvencia búrky na mori a zasadania v parlamente, bál s erotickým nádychom, Napoleonov pohľad po prvom veľkom víťazstve na padlých, príhovor duchov revolúcie a ich vnuknutie veľkej myšlienky, alebo pojedanie listov papiera s menami odsúdených pod gilotínu. No a to si ešte počkajte na monumentálny záver s tzv. polyvisionom, akýmsi predchodcom širokouhlého záberu, avšak zloženého z troch okienok, poprípade rozprávajúceho tri deje naraz. Napoleon bol vo svojej dobe obrovským megafilmom, kde je ale miesto aj na odľahčené situácie, lásku a humor. Ganse zobrazuje Napoleona od detstva a tak buduje medzi ním a divákom pevný vzťah, k čomu prispieva aj presvedčivý Albert Dieudonné v hlavnej úlohe. Emocionálne ma Gansovo Koleso zasiahlo omnoho viac, hodnotenie Napoleona je skôr objektívne, ako subjektívne, ale stráviť s ním tie štyri hodiny nie je ani zďaleka tak náročné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Extrémne dlhočizná biografia o slávnom Korzičanovi, ktorá je i napriek tejto skutočnosti, v mnohom priam povznášajúcou, a to najmä z hľadiska technických postupov, skladajúcich sa z inovatívnych pohybov kamery a predovšetkým dynamického strihu, čo je v konečnom dôsledku, vskutku neuveriteľne nadštandardným zážitkom, aký si môže divák dosýta vychutnať! / Azda najoslavovanejšou je záverečná dvadsaťminútová sekvencia, pri ktorej alternujú širokouhlé panoramatické zábery s mnohoobrazovými montážami premietanými naraz na tri plátna - proces nazývaný „polyvízia, hoci najobľúbenejšou sa stala mimoriadne pompézna „snehová bitka” z Napoleonových školských čias z roku 1783, ktorá nielenže nemá v histórii kinematografie absolútne žiadnej obdoby, čo sa teda týka samotného spracovania, aké som snáď ešte nikdy predtým nevidel, pričom zrovna toto obdobie vo filme - považujem za to najzaujímavejšie, keďže formovalo samotnú osobnosť Bonaparteho. \ V prvom rade sa treba poriadne obrniť čo najväčšou trpezlivosťou, pretože filmová stopáž predstavuje - abnormálnych 5 hodín a 30 minút (režisérsky zostrih), čo nie je vôbec žiadna sranda, a ak ste si už náhodou stihli povedať, že na to (asi) predsa máte náladu, tak nech sa páči... V podstate ani extra netuším, či absolvovanie tohto monumentálneho veľkofilmu na jeden záťah, je práve ten najlepší nápad? Záleží na voľnejšom čase a na podmienkach, ale mať chuť, je hádam to najviac najdôležitejšie, lebo to ostatné príde už samo. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Režie Abel Gance. Jeden z nejslavnějších a nejvýznamnějších filmů všech dob. Dodnes naprosto úžasný zážitek! Naprosto strhující kamera a montáž! Legendární zůstane pohyb kamery evokující houpání lodi, snímání sněhové bitvy malého Napoleona (nemá daleko k současnému střihovému pojetí velkých bitev, jako třeba v Pánovi prstenů), dvojexpozice Napoleon/dravý orel a unikátní použití tří různých záběrů na plátně vedle sebe. Jediné co lze filmu vytknout je přílišná délka a místy až uspávací rozvleklost. Děj sleduje Napoleona od dětství, přes nepokoje Velké francouzské revoluce až po jeho úspěšné italské tažení, kde definitivně prokázal své schopnosti. Je možná škoda, že o dalších událostech Napoleonova života už se z filmu nedozvíme. Také herectví "posledního z prokletých" básníků Antonina Artauda, který zde ztvárnil Marata se poněkud minulo dobou. To, co je v Dreyerově Utrpení panny orleánské součástí autorského plánu, je zde zastaralé a oproti ostatním hereckým projevům působí nepatřičně a přehnaně. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Technicky dokonalé nemé dielo. Perfektne rozpohybovaná kamera, vynikajúca výprava a obrovské masové scény. Jeden z tých najlepších príkladov nemého veľkofilmu. Aj keď je snímok dosť chudý na akciu a bojové sekvencie ( tá najstrhujúcejšia sa nám ponúkne už v úvode filmu - ide totižto o zimnú guľovačku odohrávajúcu sa ešte za Napoleonovho detstva ), aj napriek tomu je plný energie a života a toľkej dávky patriotizmu, že francúzske srdce musí pri tomto okázalom epose nadšene plesať od radosti. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film je zostavený z viacerých dejstiev. Prvá, nazval som ju "snehová" ukazuje ako mladučký Napoleon viedol vojny aj v mladosti, len ostré náboje boli zamenené za snehové gule a už vtedy to bol stratég. Tá bola točená v takej chaotickej forme, ale bol to jasný zámer a ciel. Napoleon mal veľké predpoklady už v detstve, že sa stane slávnym. Ambiciózny ľudia to nemajú ľahké a ani mladí Napoleon to nemal. Druhé dejstvo sa zameriava o 9 rokou neskor, nazval som ju " revolúcia". Tu už mladí Napoleon je revolucionárskom klube a v tej dobe aj keď bol chudobný mal tendenciu chytiť príležitosť a keď prišla, tak ju aj chytil. A jeho sila bola v argumentácii, práve tam si prikláňal veľa ľudí na svoju stranu. Nebudem spomínať všetky dejstvá, to by bolo na dlho. Z tohoto filmu vidieť, že Napoleon to nemal ľahké, ľudia ho milovali, ale aj nenávideli. Lebo bol veľkou prekážkou vtedajšej politickej scény. Konečne film o Napoleonovy, ktorý znázorňuje jeho život od základov. Páčili sa mi aj herecké prejavy, boli také autentické a herci, ktorý stvárnili Napoleona, mali silné charizmy. Jedinú chybu vidím v rozťahanosti v príbehu, niektoré sceny boli neskutočne zdĺhavé a to bolo zbytočné, ušetrilo by sa veľa minút. Bolo tu aj viacero vojenských konfliktov. Parádne zostrihaný život jedného z najväčších stratégov všetkých čias. Mal som 312 minútovú verziu a tak je to môj najdlhší film, aký sok kedy videl. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to velký film a ve své režisérské pětihodinové verzi ještě větší. Viděl jsem kratší, čtyřhodinovou, a nijak zásadně mě neoslovila po stránce vyprávění. Ten Napoleonův osud je celkem známý a zas tak vás asi nerozhodí. Natočeno je to dobře, se skvělou gradací v některých scénách, ale tady je prostě důležitější forma. Některé prolínačky jsou prostě výborné, stejně tak i použití barevných filtrů. Ten film je krásně natočený a některé záběry vyrazí dech. Jako milovník filmu jsem žasl, jako milovník příběhů jsem tak ohromený nebyl. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Prvá pachuť, ktorá po filme (i počas neho) ostáva, je jeho monštrózna stopáž, ktorá je dosť aj na koňa...čo koňa, rovno slona. Všetko ostatné je podružné. Je to ďaleko najdhší film, ako som kedy videl, a nedal sa zdolať na jeden, ani na dva, dokonca ani na 3 záťahy...mne sa to podarilo až na piatykrát, pretože ma spánok zakaždým premohol. Len dobytie Toulonu trvá vyše hodiny, plesová veselica polhodinu a takto by som mohol pokračovať. Takéto dĺžkové experimenty počas nemej éry si mohli tvorcovia určite odpustiť. Napoleon ako historická osobnosť je dosť rozporuplná, nie náhodou ju známy jasnovidec Nostradamus pomenoval ako prvého antikrista (druhým bol Hitler), ktorý voviedol Európu do skázonosných vojen. Ten film ho však predkladá veľmi idealisticky a s obrovským pátosom ako hrdinu Francúzska, ktorému mohli podľahnúť snáď iba nekritickí francúzski diváci v nemej ére kinematografie. Stačí povedať rozzúrenému davu 'nasledujte ma' a dáv v momente otáča voči neznášanému Napoleonovi svoj postoj o 180°. Konverzácia s duchmi umrelých vo francúzskom parlamente, ktorá má asi obhajovať neskoršie Napoleónové vojnové krviprelievanie v Európe, to len korunuje. Filmu nemožno uprieť punc veľkoleposti, pompéznosti a napr. aj schopné vojnové sekvencie, ale tieto dobré prvky vzápetí neguje svojimi neduhmi, veľkou naivitou a už spomínanou premrštenou monštróznou stopážou, za ktorú dávam automaticky hviezdu dolu. Nikdy viac. Film je určený fakt iba pre fajnšmektrov nemej éry, ktorý navyše nemajú ani ten najmenší problém s voľným časom. ()

RockChick 

všechny recenze uživatele

Tento skoro šestihodinový snímek (až teď se dozvídám, že jsem si nechtěně stáhla director's cut, haha) jsem sledovala cca čtyři měsíce... Aneb když napoleonským komplexem trpí pan režisér. Za poslední třetinu to ale nakonec stálo. A řemeslně je to na dobu vzniku celé více než dobré, kam se na to hrabe nějakej Griffith. Původně jsem chtěla dát dvě hvězdy plus třetí za filmového Napoleona, který se mi z nepochopitelných důvodů líbil, lol! Jsem ale jenom obyčejný filmový nadšenec a ten konec s triptychem si získal i mě. Normálně se mi po tom filmu teď asi bude i stýskat. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Opravdu rozmáchlé zpracování života jednoho vojenského velikána. Sice jsem viděl "pouze" 270minutovou verzi, ale i tak musím konstatovat, že až na pár natahovaných pasáží šlo o nezapomenutelný počin. Pro mě rozhodně stravitelnější než Kolo života, starší film Abela Gance. ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

4-hodinový francúzsky nemý opus o začiatku kariéry Napoleona Bonaparteho, zobrazujúci jeho školské dni, francúzsku revolúciu, útek jeho rodiny z Korziky a nasledujúci kariérny vzostup v armáde začínajúci obliehaním Toulonu, načas prerušený jakobínskou diktatúrou a opäť pokračujúci a vrcholiaci jeho ťažením do Talianska - všetko pochopiteľne podané s neskrývaným obdivom. Herci sú výborní, kostýmy a kulisy sú kvalitné, dej je vcelku historicky presný (obohatený o niekoľko zaujímavých skutočných príbehov ľudí z čias francúzskej revolúcie) a kamera je perfektná. Bojové scény a monumentálnosť filmu sú na veľmi vysokej úrovni (vzhľadom na dobu vzniku filmu), avšak táto monumentálnosť, naivita, nehorázne idealizovanie a nekritický pohľad na Napoleona ako na osvieteného "vodcu" vyvoleného pokračovať v ideáloch revolúcie (a rozšíriť ju ďalej do Európy a tým ju zjednotiť) spojené so zbytočne vyčerpávajúcou dĺžkou filmu a nekonečným záverom (síce geniálne natočeným) ho ale držia od plného hodnotenia. Určite je to významný film z hľadiska filmových technológií a estetiky, ale inak je to klasický zidealizovaný portrét národného hrdinu štátu. A tiež prehnane dlhý. A to som ešte nevidel kompletnú 5 a pol hodinovú verziu... (UPDATE 11. 5. 2021). ()

Auvajs 

všechny recenze uživatele

Svým rozsahem i významem opravdu "grandiózní", vůči Napoléonovi zcela nekritický a výhradně oslavný, tím pádem nacionalistický až k vystupňování na samém konci, kdy film mluví doslova obrazně a metaforicky. Hutná strava pro filmové archeology a fanoušky největšího Francouze všech dob. (Jen škoda, že verze, co sem viděl, ač měla 1.4 GB, nebyla zrovna obrazově moc kvalitní). (Po velmi dlouhé době komentář, ale tentokrát mi to bez něj nedalo :))) ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Megalomanský počin Abela Gance o pěti hodinách obsahuje jen několik epizod z Napoleonova života ještě předtím, než se stal císařem. A tyto epizody jsou poměrně dlouhé, ale nikdy rozvláčné. Gance používá podobný styl montáže jako sovětští režiséři, takže neustále mění tempo. Snímek je slavný pro scénu, kdy je děj promítán na tři plátna najednou. Jaké bylo moje překvapení, že tato scéna je až na konci a není moc dlouhá. Tři plátna nebyla tedy moc potřeba. Přesto si snad u žádné části člověk neodpočine. Představitel Napoleona i jeho mladší verze jsou oba úžasní, pouze s minimem životnosti, stejně tak jako ostatní postavy. Jakoby bylo divákovi řečeno, že tady kráčí dějiny, a proto herectví není tolik potřeba. Ale tady to nevadí, připomíná to Davidovy obrazy. Obrovské přes celou zeď, probrané do detailu a maximálně realistické, ale bez emocí. ()

Reklama

Reklama