Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V první půli 70. let vznikaly i filmy nejen stěží uvěřitelné, ale navíc také toporné - tento s vážnou tváří tvrdí, že zapřísáhlý komunista nezmění své smýšlení ani ve vězení. Tam se ocitl vlastní vinou, když podnapilý usedl za volant a zavinil těžké zranění. Celou svou bytostí se pak upne k odčinění svého selhání, uvědoměle přijme trest vězení a srdnatě snáší i šikanu ze strany spoluvězňů, kteří zesměšňují jeho ideové jistoty... Režisér Zbyněk Brynych natočil krajně trapnou a nevěrohodnou výpověď dunící prázdnými frázemi a neživotnými zápletkami. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Že se za komunistů točilo o komunistech asi není zase extra překvápko. Komunista "klaďas" se díky svojí nepozornosti ocitne v kriminále a sklízí pošklebky a občas facku, za to že je "rudoch". Sekunduje mu,zde příšerný Lábus, který pořád nemá tabák. Hodně vtipné je vedení věznice, které se chová "otcovsky" až je to totálně mimo. Pohádka pro "dospělé komunisty", ale i my mladí nestranící si v tom dnešní šílené době najdeme svoje, jelikož filmy z dob minulých i když je to blábol jako zde, měly svoje kouzlo. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Nepříjemní herci hlavně v rolích bachařů a esembáků. Jiní herci tady zase hrají dost nesympatické a krajně nevěrohodné postavy. Jediný Lábus ujde. Jinak je to bída. ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Těžko uvěřitelný film o cherubínovi v rudých barvách. Akční bitka jako ze Studia kamarád tomu dala korunu. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Trochu srandovní na vězeňské „drama“, které se jaksi nekonalo. Přesto je to zábavička jako malovaná. Hlavně když hrdinu vyhodili ze strany, to muselo být strašné. No, prostě, mohu doporučit. Když škrábete brambory, tak se to k tomu dá. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Autoři se tentokrát pokusili naroubovat politickou agitku na vězeňské drama, ale neuspěli. Film působí hodně křečovitě a vykonstruovaně. Nějak nemůžu uvěřit tomu, že v 70. letech vězni terorizovali spoluvězně jen proto, že byl ve straně. Kdyby to byla podobná situace jako v Bočanově Bumerangu, pak prosím, ale takhle to působí dost násilně, chtěně a tezovitě. K smíchu je i to, jak zásadový hrdina politicky působí na své spoluvězně - z Lábusova hrdiny se díky tomu stane slušný člověk a drsný brigadýr Zdeňka Kryzánka dokonce i slzu uroní. Jednotlivé postavy se autorům vůbec moc nepovedly, za všechny zmíním protivně otcovského náčelníka a vychovatele v podání Mixy a Švorce. Taky herecké obsazení bylo špatně vybrané, představitelům věznů jsem jejich role vůbec nevěřil (Lábus, Zounar, Klem). Zkrátka a dobře, nepřesvědčivý a nevěrohodný film. ()

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

Docela vkusně natočená sonda ze socialistického kriminálu. Je to taková pohádka o komunistovi, co udělal chybu a tak musí hrdě přijmout trest a jen tak mimochodem ještě napraví jednoho spoluvězně... Mezitím mu chce kurva převlečená za kamaráda přefiknout manželku a ta... co myslíte odolá nebo ne??? Koukněte na to a uvidíte... ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Zdaleka ne tak spatny film, jak popisuje Vaclav Brezina v Lexikonu ceskeho filmu. Tam dostal film nulu a ze pry je to propaganda jako noha. Jo, bylo to zkraje osmdesatych let, komousi tam jsou citit na kazdym zaberu. Presto je to film, ktery vas zajima, dej bavi a zadni soudruzi, partaj a KSC se tam na vyjimky, neobjevi. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Politicky výchovný film z vězeňského prostředí. Neskutečné, chvílemi až k smíchu směšné a zidealizované. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Žiaľ naozaj príbeh je vcelku povrchný. Ono by to chcelo naozaj silnú drámu z väzenského prostredia a ostatné ideologické veci by sa s tým možno zviezli. Filmárom sa však podarila iba chabá výpoveď o jednom trestancovi, o jeden cele... ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Celkem slušně rozehrané drama s vesměs kvalitními hereckými výkony je po propuštění hlavního hrdiny z vězení důsledně pohřbíváno nesmysly, Lábusovou kokotsky napsanou postavou, no a korunu tomu dal ten naprostý závěr, jak tu někdo vtipně poznamenal na úkor režiséra. Napadá mě že Svatopluk Matyáš byla vlastně smutná persóna ČS kinematografie druhé poloviny 20.století, zahrál si mnoho rolí, ale většinou ve špatných filmech, zaškatulkován jako uvědomělý soudruh, přitom jeho kvality a rysy ve tváři ho předurčovaly, dle mého soudu, k tomu stát se československým "Agentem 007". Jiří Lábus zde je hrozná tlama a držka a ukazuje se že ta jeho komika nebyla léty získaná ale hluboko zakořeněná, a já bych mu moc přál ještě nějakou velikou charakterní roli ve stylu Káry Vladimíra Menšíka. Jak to podtrhnout a sečíst? Pokud se budu držet Brynychovy filmografie tak někde mezi Hněvem a Oázou. Slaboučké dvě**. ()

Peabody odpad!

všechny recenze uživatele

Brynych v tu dobu dost točil v Německu a tak musel pravděpodobně udělat taky něco zásadového, aby ho zase nechali vycestovat za devizami. Film je to hroznej, nikoli řemeslně, protože ZB rutinu uměl, herce zvládal do značné míry taky (nikoli jako Trapl apod.), ale absolutní vylhaností. Námět a scénář je Ivana Gariše (místy je na Internetu chybně uveden jen ZB), tedy Antonína Prchala, 1963 odsouzeného za činnost v STB v 50. letech na 6 let. Nicméně to nevadilo a uvědomělé špinážky a kriminálky jako Akce v Istanbulu, Případ pro zvláštní skupinu, Cesty mužů atd jsou jeho dílem. ZB je připsán jako spoluator scénáře, obvyklá praxe jak se podělit o peníze. Je to jeden z čistých projevů normalizace, všichni vědí, že to tak není, ale všichni dělají, že to tak je. Do kin ale přišlo jenom těsně nad 80 000 lidí, což při nedostatku dramatických a krimi temat té doby ukazuje, že diváci tak blbí nebyli. Průměr je pod 30 diváky na představení, to Tobě hrana zvonit nebude měla cca 40. ()

huspenina33 

všechny recenze uživatele

Ty bachaři byli vcelku sympatičtí a hodní strejdové :-) největší trest bylo vyloučení ze strany, to se divím, že si hlavní hrdina nehodil smyčku, nějak jsem nepochopil, proč nešel za manželkou když ho pustili, když se s ní pak objímal na konci. ()

Reklama

Reklama