Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V první půli 70. let vznikaly i filmy nejen stěží uvěřitelné, ale navíc také toporné - tento s vážnou tváří tvrdí, že zapřísáhlý komunista nezmění své smýšlení ani ve vězení. Tam se ocitl vlastní vinou, když podnapilý usedl za volant a zavinil těžké zranění. Celou svou bytostí se pak upne k odčinění svého selhání, uvědoměle přijme trest vězení a srdnatě snáší i šikanu ze strany spoluvězňů, kteří zesměšňují jeho ideové jistoty... Režisér Zbyněk Brynych natočil krajně trapnou a nevěrohodnou výpověď dunící prázdnými frázemi a neživotnými zápletkami. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

po 40 letech zajímavý příběh komouše samozřejmě ho vyloučili ze strany to dělají partaje do dnes, po bumerangu a zdivočelé zemi, nebo Jen o rodinných věcech je tento film zajímavý už tím , pohled komunistického scénáristy Gariše na chod v lágru , dal jsem 3 přihazuji 4 za výkony všech herců, hrál tam i ten vrah malých dětí nevím jak se jmenuje Luděk Nešleha není to film špatný jak píšete, ale spíš k zamyšlení kam nás ti komouši chtěli dostat. Matyáš to zvládl a Zbyněk Brynych taky a mě to spíš dojalo deda :-)Lábus za tu roli blbce bud pochválit nebo nakopat prdel Garišovi to byl estébák:-)28.12.2019 ale komouš to byl kovanej :-)14.5.2o2o ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád vězeňská dramata a těch z předlistopadového období a z dob normalizace by se asi dalo napočítat na prstech jedné ruky. Matyáše mám celkem rád, je to herec sedmdesátkových filmů od těch různých dětských po detektivky a různá dramata. Objevil se tak v perfektní roli pilota Wellingtonu v Nebeských jezdcích i naprosto obskurní záležitosti jménem Hroch. A tak jsem se zájmem sledoval jím hraného hrdinu a jeho pád coby nadějného kádru v podstatě až na dno. Trochu úsměvné jsou tam ty tanečky kolem KSČ a ten až otcovský vztah mezi vězněným a vrchním bachařem, který správně poznal člověka co pochybil a je si toho vědom na rozdíl od kriminálníků a grázlů. Ti zůstanou stále stejným odpadem socialistické společnosti a nápravné zařízení s nimi nic neudělá. A když si komunista vezme k sobě mledého grázla který nikdy nepozanl správného soudruha, kdo ví zda z něj nakonec také neudělá slušného člověka a dokonce třeba časem i komunistu ! Dám tedy za 3 rabičky cigaret. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Takový průměrný Brynychův film. Celkem se divím, že něco takového šlo do kin, protože tvůrci ukázali, že kriminál je vlastně celkem fajn, bachaři se chovají jako milí tatíci a v cele si člověk určitě najde nového kamaráda. Ale jinak se jedná o slušnou moralitu, kterou skvěle herecky zvládl Matyáš. Lábus jako vždy příšerně přehrává, takže je jako obvykle trapný a nevěrohodný. Distributor, který se opět pokusil postavit rovnou do role kritika, se mýlí, když píše o neživotných zápletkách. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Namet sikany ve vezeni vubec nebyl spatny, ale ten priserny patos spojeny s ideologii byl az komicky. Zbynku Brynychovi se povedly dva filmy v 60. letech a v povedomi divaku je zapsan prave jimi, nicmene pokud clovek zkoukne neco navic, nestaci se divit, co to bylo za neumetela. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Této socialistické pohádce chybí postavy hodné uvěření, děj hodný záznamu a jakýkoli jiný než historický důvod ke sledování. 1) Film je vpravdě příšerný. Ale z jakéhosi zvrhlého masochistického důvodu jsem vydržel až do konce. Nechcete se uklidnit hrou v dámu? 2) Nejvíce mě dostalo, jak moudrému otcovskému kapitánovi chodí dopisy vděčných propuštěných. 3) Pěkně si zahrál 24letý Jiří Lábus (spoluvězeň Jan Tomáš). 4) A na závěr to nejlepší. Na Mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastianu v roce 1975 byl snímek nominován na Zlatou záchodovou mušli pro nejlepší film. To mě fakt podrž! ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Těžko to hodnotit, jako něco naprosto neznámého bych možná šel s hodnocením i výš. Ale po umělecké stránce je to hodně slabé. To že někdo spáchá zločin ( v opilosti nabourá není zločin v tom právém smyslu, ale následky bývají tragické a trest přijít musí) a přijme trest je správné. To že je to komunista a cpe to do hlav spoluvěznů je věc jiná. Nemá to tam jednoduché a dostává kapky, ale s tím si dokáže poradit a některé spoluvězně na svou stranu obrátit. S přátelí se s mladým zlodějem aut v podání Jirky Lábuse a s ním to zkouší pak i v civilu. Co mě ,ale vyloženě přišlo hloupé, bylo setkání a poměrně přátelské s tím chlápkem co ho srazil a šel za to do báně. Chlápek chodí o hůlce nebot mu to špatně srostlo a baví se jako by nic. To už bylo hodně přehnané. A závěrečný happy end se ještě nechal. No viděl bych to tak na 45% . Za zmínku stojí spoluvězni Zounar či Lackovič a jejich "koupelna" ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimavy namet o kumunistovi, ktery udela chybu. Pekna kamera, solidni atmosfera a dobre herecke vykony. Skoda nekterych zbytecnych scen a dialogu, za me ale dobry. ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Film mě příliš neoslnil a některé scény a dialogy mi přišly vyloženě směšné (ačkoliv chápu poplatnost době), ale herecké výkony pana Kryzánka, Lábuse i Matyáše na mě působily sympaticky. Konec filmu je vyloženě hloupý a trapný a působící dojmem, že režisér Brynych poslední natáčecí den vynechal prášky. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Situace která se nejspíš děje dnes a denně...ta stranickost v kriminále je trapná...mně by se líbila varianta kdyby ho ve vězení zkazili a po prouštění by třeba začal dělat kasy...🤭 ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Socialistický pokus o vězeňské drama. Debilní, tj. nejenže nereálný, ale i debilní scénář, neobratné dialogy (nedodržují ANI větnou stavbu), příšerné herecké výkony (byť třeba Merunková nehrála zrovna špatně), nenápaditá kamera, příšerný střih. Ale jestli jste stejně jako já úchylní přes socialistickou kinematografii, nemusí vás to zbytečně lákat - není to ani směšné, ani zajímavé, jenom trapné. Nezajímavě podprůměrný film, pokud se nechcete podívat na socialistickou reklamu na vězení (což jsem vlastně chtěl, čili má divácká očekávání byla naplněna :). ()

Master19 odpad!

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, jak úspěšný a spokojený komunista přijímá svou vinu na dopravní nehodě, nastupuje do vězení a tam neztrácí ideály o socialistickém světě, a to ani potom, co ho strana za spáchaný čin vyloučí ze svých řad. Napravená ovečka Lábus působí hodně trapně a závěr je opravdu jen poslední hřebíček... ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

K tomuto dielu som pristupoval s veľkými obavami, pretože som sa na viacerých miestach dočítal, že je to dosť zlý film. O to viac som bol príjemne prekvapený. Príbeh je zaujímavý, aj herecké výkony sú dobré od Svatopluka Matyáša, cez Zdeňka Kryzánka až po Jiřího Lábusa. Jediný, ktorý mi tu nesedel bol Miroslav Zounar, ktorému na rozdiel od Lackoviča, takého grázla nikdy neuverím. ()

waits 

všechny recenze uživatele

První půlhodinka , ve které uvědomělý komunista ve vězení, ze kterého vychází se stí a silnější než dřív se bohužel při vší své slabosti (absolutně nevěrohodné vězenské obsazení Zounarem a spol) ukáže být ještě tou lepší půlkou. Závěr s veselým Lábusem, hodným kulhajícím odborářem a setkáním v dlouhé chodbě je totální průser. Pro ujeté zájemce o popdprůměrné normalizační slátaniny vhodné na jedno podívání. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

30% — Na filmu mě zaujalo především to, že hlavní hrdina porazil člověka a asi za 14 dnů byl soud a hned šel sedět. Ne jako dneska až třeba po roce nebo ještě delším čase. Jinak ta linka s tím, jak zůstal uvědomělým komunistou i v kriminále a po vyloučení ze strany a jak si dokázal naklonit i některé spoluvězně, byla dost umělá. A závěr byl už úplně z říše sci-fi. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

O něco méně uvědomělé, než by člověk čekal. Řemeslně zvládnuté s dobrou kamerou (řada close-ups a pohledů z první osoby, vyvolávajících pocity stísněnosti nápravného zařízení). Jeden z muklů obhajuje své členství ve straně slovy: "Akorát sem u nich byl, jestli tomu rozumíš." A takovejch "muklů" se nám tu od sametu toulá... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Normalizační pokus o vězeňské drama, které je (jak jinak) zcela poplatné době. Uvědomělý komunista autem přejede člověka a dostane 16 měsíců vězení. Svým postojům je i tam přes veškeré trable věrný. Ve své době to možná ušlo, dnes svým námětem a zpracováním pokulhává nad svou naivností. Život mezi vězni je snad podchycen dobře, ale u bachařů je to už opravdu na pováženou. Taková věznice by byla spíše jako pochvala, než trest. Zakončení příběhu jako obvykle jakoby vyšumělo do ztracena. No jednodušší konec už byt asi nemohl. Při dnešním pohledu se nejeví snímkem jako úplně nejhorší, jen se nesmí moc polemizovat nad nelogičnostmi. ()

Reklama

Reklama