Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hvězda Johna Gottiho, mladého ambiciózního a sebevědomého mafiána, stoupala rychle vzhůru. V sedmadvaceti letech už patřil na špičku v rodové hierarchii Cosa Nostry v New Yorku. Pak ale přišel pád. Gotti zpackal svou první vraždu a šel na tři roky do vězení. Vrátil se s touhou stát se kmotrem - prvním mužem mafie. I když ztratil jediného syna a vyteklo hodně krve, nakonec se mu to podařilo. Policie mu říkala „Teflonový Don", protože mu nemohla prokázat žádný z jeho zločinů, teď však má konečně šanci - pokud promluví Gottiho blízký přítel... Titulní postavu v dramatu z produkce HBO, které režíroval Robert Harmon, ztělesnil Armand Assante a za svůj herecký výkon získal prestižní televizní cenu Emmy®. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

in4mator 

všechny recenze uživatele

Konverzační film, odehrávající se povětšinou v interiérech, nepotěší dost často nezáživnými rozhovory. Taky mi v něm chybělo VÍC zajímavých scén a VÍC napětí, které mohlo obstarat třeba sledování ze strany zákona, kdyby dostalo VÍC prostoru. A tak film stojí hlavně na skvělém hereckém výkonu hlavního protagonisty. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Když na samém počátku devadesátých let vtrhl do kin snímek ´Mafiáni´ (1990), sklidil kupodivu nebývalý divácký úspěch. A jak už to bývá, vlivem toho se začaly rodit mafiánské filmy jako houby po dešti. A tento, pojednávající etudu skutečné postavy Johna Gottiho, je jeden z nich. A nevypráví nic jiného, než jeho vzestup a strmý pád, takže v podstatě osud jako u významnějšího Al Caponeho. Jedná se ryze o televizní produkci, ale na škodu to není. Sice pouhé drama, takže lecjakých gangsterských divokých přestřelek se nelze dočkat, avšak nedá se tvrdit, že by to bylo nezajímavé. O scénář se postaral novinář a specialista na italsko-americkou mafii Jerry Capeci, který je mimo jiné také správcem webu ganglandnews.com, který se stále aktualizuje a doplňuje do dnešních dnů. O Johnu Gottiovi se tam ledasco můžeme samozřejmě dočíst také a když to uděláme, zjistíme, že je příběh tohoto snímku takřka věrný skutečným událostem. Takřka proto, že v rámci dramatizace a logiky ve filmovém vyprávění se, jako obvykle, musely udělat drobné kosmetické úpravy. Snímek z oblasti mafie představuje vše, co už z mafiánských filmů známe, takže nic nového či objevného. Avšak svoji žánrovou uhrančivostí v rámci bojů o moc a nejrůznějších intrik si diváka najít umí. Armand Assante v hlavní roli dal postavě živost, energii i vážnost. A to pro pouhou dramatizaci, dle dobře odvedeného scénáře, bohatě stačí. ()

Reklama

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Autenticky zpracovaný život pravděpodobně posledního pořádného mafiánského bosse. Film ovšem není jenom životopisný příběh Johna Gottiho, jako je to spíš náhled do pomalého pádu rodiny Gambino. Hudbou a hereckými výkony se vyrovná i té totální špičce mezi mafiánkami. Což bych rozhodně od filmu, který ani nešel do kin, nečekal. Armand Assante jako Gotti a William Forsythe jako Sammy Gravano naprosto excelují. Chybělo málo a mohlo se jednat o jednu z kultovních mafiánek. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Gotti, Witness to the Mob, Boss of Bosses. Moja oblubena mafianska trilogia o najznamejsom mafianovi za posledne roky. Kazdy z tychto filmov sa venuje jednej z troch dôlezitych postav tohto mafianskeho klanu. Gotti - samotnemu Gottimu, Witness to the Mob - Gottimu zastupcovi, ktory ho nakoniec potopi a Boss of Bosses - staremu bossovi, ktoreho Gotti nasilu nahradi. Jednotlive filmy su tak za 7/10, ale spolu tvoria skvelu mozaiku za 8/10. Uplne nesedi vo vsetkych detailoch, ale ani rozdielny pohlad tvorcov jednotlivych filmov by som nepovazoval za zapor, ale zaujimavy klad. O to viac vynikne snaha urobit z hlavnej postavy v kazdom jeho vlastnom filme charizmatickeho a z urciteho pohladu relativne kladneho mafiana, pricom je jasne, ze vsetci boli obycajni zmrdi, ktori si svoj osud zasluzili. Tak ako vsetci mafiani. Napriek tomu je stale fascinujuce sledovat ich osudy. Jednotlive filmy odporucam sledovat v poradi v akom som uviedol na zaciatku. ()

jondoe 

všechny recenze uživatele

Pred nedavnom som mal moznost pozriet film Svedok Proti Mafii, ktory je tiez o '' nepriestrelnom '' Johnovo Gottim, a jeho pravej ruky Salvatore Gravanovi, z ktoreho sa nakoniec vyklula ta najvacsia krysa v historie americko-talianskej mafie. Tento film sa pacil o malinko viac. Aj ked sa v podstate jedna o ten isty pribeh tento je ovela lepsie podany a ma o trosku lepsich hercov. Armand Assante podava priam oscarovy vykon. Veril som mu kazde jedno slovo ci gesto. Svoju malu, ale velmi zaujimavu si tu strihol aj vyborny Anthony Quinn, ktory sa podobnych filmov velmi hodil. Film Gotti je vybornym televiznym pocinom, ktory sice zdaleka nekonkuruje slavnejsim filmom Scorseseho, Copoolu ci de Palmu, ale milovnikov zanry urcite potesi. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Kolem Johna Gottiho koluje řada legend, ale ve skutečnosti to prý byl řadový pouliční grázl, který neuměl vydělat peníze ani nikdy osobně nezabil člověka. Vynikal především svou ambiciózností a egem. Sammy Gravano o něm v roce 2019 řekl: „Od prvního momentu, kdy jsem ho poznal, mi bylo jasné, že se buďto stane bossem nebo zemře, když se o to bude snažit.“ (Sealteam6)
  • John Gotti je ve filmu vyobrazen jako „muž cti“, téměř bez záporných vlastností a Sammy Gravano naopak jako prospěchář a zrádce. Ve skutečnosti dle mnohých svědectví byl John Gotti neuvěřitelně arogantní pokrytec, který neuměl skoro nic kromě vedení lidí. Naopak Sammy Gravano byl mozek a finance rodiny Gambino. Svou prostořekostí mu John Gotti nedal na vybranou, když musel zradit mafii a spolupracovat s FBI. Bývalý vymahač rodiny Gambino John Alite se nechal slyšet, že kdyby Sammy měl na výběr, místo spolupráce s FBI by Gottiho radši zabil. (Sealteam6)
  • Film je inspirován životním příběhem známého mafiánského bossa Johna Gottiho, zvaného také The Dapper Don. (Sufferer)

Reklama

Reklama