Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ocitáme se uprostřed americké občanské války. Vojáci Konfederace během unionistické blokády ztroskotali a nyní se musí spolehnout na jedinou věc, supertajnou zbraň - první ponorku - nazvanou podle svého vynálezce Hunley. Na žádné velké experimentování není čas, velení se musí ujmout mladý a statečný nadporučík, který zavelí přímo k útoku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

RHK 

všechny recenze uživatele

Průměrný film s technickým bonusem prvního útoku ponorky a to ve válce Severu proti Jihu, s několika emotivními scénami. Výborná je scéna s ponorkou na dně s nefunkčním čerpadlem, nebo třeba bombardování divadla a společné písně Jižanů. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Raději bych se nechal zavřít do výběhu měsíc hladovějícího tygra, začal se před ním cpát nedosmaženými karbanátky a házel po něm hrsti štěrku, než abych vlezl do takové klaustrofobické rakve, jakou jsem viděl tady. Film se mi nicméně líbil, je to vyvážená směsice patriotismu a odstrašující podívané, postavy jsou dobře zahrané, triky (na poměry televizního filmu) na úrovni a moc se mi líbila hudba Randyho Edelmana. Snesl bych přinejmenším o půlhodinu delší stopáž, protože takhle mi závěr připadal příliš uspěchaný (a přitom mohl být tak silný jako ten v Petersenově Ponorce). Tři a půl. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Príbeh, odohrávajúci sa počas občianskej vojny v Amerike pri meste Charleston. Toto mesto je v ťažkom obkľúčení vojsk Federácie. Bezvýchodiskovú situáciu sa snažia vyriešiť stavbou ponorného člnu - predchodcu ponorky. Ak chcete vidieť ponorku maličkú ako hrášok, na ručný pohon, kde sa čurá do kotlíka a čas sa meria horením sviečky - toto je film pre vás. Hereckými výkonmi tu určite D.Sutherland nevyniká a A.Assante aspoň vystupuje zo svojho priemeru. Miestami patetické, miestami naivné, ale pozerateľné. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Tá ponorka je nebezpečnejšia pre nás ako pre nepriateľa..." Príbeh o prvej ponorke, predchodcu ponoriek ako ich poznáme dnes ma ihneď zaujal a českú stanicu Fanda a vysielací čas som mal už týždeň vopred poznačený a netrpezlivo som film očakával. Oplatilo sa. Napriek nálepke "tv film" ma prekvapili veľmi slušné a veľkorysé bombardovacie scény v úvode. Atmosféra filmu je výborná, to nebezpečenstvo, dusno, pot a drina, ktorá poháňa ponorku na ručný pohon! , to všetko je u mňa viac ako priemerný film. D. Sutherland i s malou postavou dokáže robiť zázraky a kapitán ponorky A. Assante bol zvolený veľmi dobre. Je to sympaťák, nesklamal, rovnako ako celá jeho posádka, ktorú všetci podceňovali a vopred odpisovali. Drsný a tragický záver sa dal čakať a myslím, že nejaký happyend by tu ani nesedel. Všeobecne veľmi málo známy film, ktorý rozhodne stojí za to vidieť. 80%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Videl som to pred rokmi na HBO a dosť ma to sklamalo. Taká malá zaprdená ponorka. Ja mám rád poriadnych mackov a nie takéto hovienka. Príbeh okolo ponorky ma tiež dvakrát nestrhol. Ten film je napínavý asi ako prvé automobilové závody v ktorých nešlo o rýchlosť, ale o to či vôbec autá dôjdu do cieľa. A to ma teda nevzrušuje tak ako rýchlosť a u ponoriek zase poriadna klaustrofobická atmosféra praskajúcich plechov atď. Tu nič z toho nebolo. 4/10. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Pocta statečným občanům Konfederace, jež se snažili odolávat řetězu námořních blokád svými technickými zázraky. Ponorka Hunley nebo slavný Merrimack (CSS Virginia) jsou kultovní bojové stroje, které jsem obdivoval už od mládí. Zpracování je sice trochu prosté, ale atmosféru a napětí tento film určitě nepostrádá. ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Něco tak fantastického, jako se stát průkopníkem vědy a techniky a přitom tak hrozného, v čem spočívá nedílná součást experimentu v podobě prvého využití primitivní ponorky pro vojenský účel, být ani nemůže. Mladí vojáci, uprostřed neosvětlené, nepohodlné ponorky, která je krom bomby nesoucí v útrobách neozbrojena s rostoucí hloubkou odhaluje svojí zranitelnost. Jejich cíl je jasný, zneškodnit loď Unie. 94 minut je na válečný film přece jen málo, některé křečovité pasáže a špatná kamera jasně dokazovaly, že jde o low budget film. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

První úspěšně nasazený ponorka v přímém boji, HL Hunley v roce 1863-64. Je to TV-film, ale pokud vás zajímá ten příběh, jak to bylo, tak umí zaujmout. Spíše tady sedí žánr drama. 3,5/5 ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

O takovéto supertajné zbrani jsem snad nikdy nic neslyšel. Alespoň ne do podrobností jako je třeba pohon, vztlak atd. Takže mi vše kolem té železnou roury přišlo hodně zajímavé. Slušně pojaté byly i hlavní postavy (s výjimkou obarveného Sutherlanda). Takže akce, technologie, hlavní postavy, všechno ok, jenže pouze ok. No a do toho ještě tuna keců o životě, manželkách a všechno to děsně šustilo papírem. ()

lukano 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný televizní film, který má hlavu i patu. Je zajímavé, že se o této ponorce se mnoho nevědělo až do její nalezení v sedmdesátých létech. Vyzvednuta však byla až v roce 2001 i se svojí mrtvou posádkou. Další zajímavou věcí je, že se posádka zřejmě měla možnost zachránit, jenže ten okamžik, kdy to bylo možné propásli. ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět - Sever proti Jihu ještě není filmařsky vyčerpaný, a už vůbec ne z pohledu Konfederace. Úplné terno je pak námět první pořádné ponorky, a těžká práce její posádky. Škoda jen, že je to celé tak ošklivě patetické, přehnané, a poslední scéna s posádkou je vyloženě za hranou. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh o použití ponorky ve válce Severu proti jihu. Plavidlo na ruční pohon plný odvážných mužů. Válečný snímek sleduje osudy těchto vojáků. Dramatizace by vcelku ušla, jen mi vadí ty neustálé vzpomínkové flashbacky kapitána ponorky. Je to dosti rušivé a zbytečně zpřetrhává tempo dějství. Atmosféra je ale vskutku temná a výprava honosná. Možná by to mohlo být i krapet dramatičtější a napínavější, ale jelikož se jedná o skutečné události, těžko říci, jestli by to bylo ještě historicky věrné. A tak vznikl průměrný film, který něco přiblíží, ale asi zaujme málo diváků. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Technický zázrak Hunley by si zaslúžil lepší snímok. Žiaľ tv produkcia priniesla svoju obeť, patetické a nudné. Mne osobne najviac chýbala atmosféra doby. ()

Zupan_ 

všechny recenze uživatele

Na televíznu produkciu sa jedná o jasný nadpriemer naozaj veľmi dobre zvládnuté či už hudobne,herecky alebo technicky.No a dej samotný je veľmi zaujímavý oboznámi vás z nie moc známou časťou histórie americkej civilnej vojny. ()

Reklama

Reklama