Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V brzkých ranních hodinách 31. srpna 1888 je v uličce Buck’s Road v londýnském Whitechapelu objeveno zohavené tělo prostitutky Mary Ann Nicholsové. Vyšetřováním je pověřen inspektor Abberline ze Scotland Yardu, který od počátku čelí podezřelému tlaku, aby případ urychleně uzavřel. Zkušený policista dospěje k závěru, že není-li nijak významná oběť, důležitá bude patrně osoba vraha. A ne, že by měl o podezřelé nouzi. V okruhu vyšetřování se záhy ocitá například jasnovidec Lees, těšící se přízni samotné královny, americký herec Richard Mansfield či soudní lékař Llewellyn. Případ získává nový rozměr 8. září nalezením další zavražděné prostitutky Annie Chapmanové. Whitechapelem se šíří panika a strach, které nikdy nepřinesou nic dobrého... V uličkách londýnského Whitechapelu navzdory úsilí Scotland Yardu stále řádí bestiální vrah prostitutek, přezdívaný Jack Rozparovač. Po tzv. dvojité události z noci na 30. září 1888 buntuje George Lusk v čele samozvaného Výboru bdělosti lůzu do zbraně. Policie, jíž se vrah ve svých vzkazech otevřeně vysmívá, se ocitá pod stále větším tlakem. I za těchto okolností se však inspektor Abberline spolu se svým věrným seržantem Godleym dostává krůček po krůčku blíž k pravdě...  Neznámý pachatel, který vstoupil do dějin kriminalistiky pod přízviskem Jack Rozparovač, zavraždil mezi 31. srpnem a 9. listopadem 1888 v temných uličkách londýnské čtvrti Whitechapel celkem pět prostitutek. Mimořádná brutalita vražd vzbudila již ve své době nebývalou pozornost a případ, který nebyl nikdy vyřešen, nepřestává různé amatérské badatele i profesionální kriminalisty fascinovat dodnes. Dvoudílný britský televizní film Davida Wickese vznikl ke stému výročí proslulých zločinů a coby dramatická rekonstrukce jejich vyšetřování je jakýmsi shrnutím tehdy dostupných faktů, na jejichž základě tvůrci dospívají k vlastnímu závěru ohledně totožnosti pachatele. Hlavní roli inspektora Abberlina ztvárnil Michael Caine, oceněný za svůj výkon prestižním Zlatým glóbem. Seržanta Godleyho hraje Lewis Collins, u nás patrně nejznámější jako představitel drsňáka Bodieho v seriálu Profesionálové. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Lima 

všechny recenze uživatele

Na televizní produkci poměrně bohatá detailní výprava (snadno uvěřitelná iluze Londýna konce 19.století), umně napsaný a zrežírovaný příběh si po celé dva díly uchovává dramatický náboj, který nedovolí, aby se člověk za celé tři hodiny nudil. Jak známo, Jack Rozparovač nebyl nikdy odhalen, takž tvůrci filmu v rámci vyvarování se otevřeného konce lehce manipulují s fakty a na základě svýho přesvědčení (citovaného v závěrečných titulkách) odkrývají rádoby "skutečnou" identitu vraha. Kdo ví, třeba je jejich odhad správný, třeba se opravdu strefili, ale to už nikdy nikdo nezjistí :o) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavá rekonstrukce, která přichází z vlastní teorií o identitě JR. Po prvním díle jsem žádné nadprůměrné klady neviděl, díl druhý to ale všechno vyspravil - svou gradací a napětím. Vypadalo to trochu jako dva rozdílné filmy. 70%. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Víc než příjemný pozdrav britského televizního filmu, který je natočen zručně, atmosfericky a z detektivního hlediska dost zajímavě a promyšleně. Nepochválit nelze ani chytrou gradaci - i co se týče konce první části. Michael Caine hraje lépe než v mnoha svých "opravdových" filmech a ani další herci nejsou i zahození. I pro mě zprofanovanou Jane Seymour bych protentokrát překousnul. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo si čakal?“ – „Spravodlivosť.“ – „Tak si mi mal dovoliť zastreliť ho.“ To, čo spáchal Jack Rozparovač, je mimoriadne brutálne ešte i na dnešné pomery. Ak ste expertmi na tohto šialenca, určite poznáte "sprisahaneckú" teóriu Alana Moorea z majstrovského grafického (veľko)románu Z pekla, ktorá môže pôsobiť pritiahnuto za vlasy, ale ide o jednu z najrozšírenejších verzií. Prekvapivo s ňou pracuje aj tento film, stojaci predovšetkým na atmosfére temného, starého Londýna, na Michaelovi Caineovi (ktorého ale prebíja oveľa živelnejší a teda zábavnejší a zaujímavejší "Bodie" ako drsný parťák) a na príšerných zločinoch, ktoré sú samy osebe desivé a len ťažko opísateľné. Inak je to ale občas trocha nuda, ako fanúšika Z pekla ma to v podstate ničím výrazným neprekvapilo a Caine mi tu nepripadal najsympatickejší. Tiež to vyzerá relatívne televízne, čo môže byť spôsobené tým, že ide o televízny film. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Divím se vůbec, že tohle je původně určený jen do televize, protože ani v kině by to nezapadlo (samozřejmě po mírném prostříhání). Určitě ta nejlepší verze Jacka Rozparovače, co jsem viděl. úžasný Michael Caine i Lewis Collins a dobové reáliepovedené. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Lidé si nenechají fámy zkazit fakty." Moje řeč. Postava Jacka Rozparovače pro mne stále zůstává tajemnou, i když zde byla velkolepě odhalena. Přesto mě pátrání Abberlinea s Godley dost bavilo a jestli při repríze tohoto filmu oba dojdou ke stejnému závěru, tak snad uvěřím, že legendárním Jackem byl ... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z těch lepších verzí Jacka Rozparovače s výbornou atmosférou a skvělým Michaelem Cainem. Dobrý příklad, že pro budování napětí je třeba s odpudivými scénami rozumě nakládat a šetřit je. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dvoudílní televizní thriller o nejslavnějším kriminálním případu vyšetřovaném na území Velké Británie vznikl u příležitosti stého výročí série útoků tajuplného Jacka Rozparovače. Z dnešního pohledu, kdy ambiciózní projekty quality TV výpravou drží krok s filmovou tvorbou, to už tak nevynikne, ale v druhé polovině 80. let šlo o štědře financovaný projekt, který měl být důstojnou připomínkou této události. Je patrná snaha uchopit látku pokud možno seriózně a zároveň natočit atmosférickou žánrovku se sociálně kritickým podtextem. Ten, kdo se kdy kauzou londýnského sériového vraha zabýval, nebude volbou pachatele příliš překvapen, jeho jméno vždycky patřilo v kauze k těm diskutovaným a v literární podobě se jím zabývá např. úspěšný komiksový román Alana Mooreho Z pekla. Televizní film sice ani zdaleka není tak mnohavrstevný, není to dílo, které by se snažilo být celistvou výpovědí o společnosti viktoriánské Anglie, ale jako netradiční detektivka v historických kulisách s nekonformním hrdinou převyšujícím schopnostmi své okolí to obstojí víc než slušně - určitě i díky obsazení Michaela Caina v hlavní roli, protože ten hrát špatně ani neumí. Celkový dojem: 80 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„If the dead woman is a mystery, than the killer must be..“ K jubileu slavného případu, kdy se ve Whitechapelu lehkou rukou kuchaly lehké ženy a pachatel si ve Staru mohl číst o policejní neschopnosti, bezesporu důstojný počin. Trochu to brzdilo Abberlinovo tokání s ženou v kostýmu kvočny a buřičské aktivity pouličního výboru, ale jakmile se vyšetřuje a Caine s kolegou profesionálem překotně servírují dedukce, má ta whodunit atmosféra vyčarovaná hůlkou fabulace své kouzlo (občas i opepřené hororovými prvky viz. proměna herce Mansfielda na pana Hydea). Výprava s všemi těmi fiakry, temnými uličkami a slušivými klobouky perfektní, jen ten stav chrupu prostitutek jevil známky anachronismu.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vynikající ztvárnění i objasnění stoleté záhady viktoriánské Anglie. Výborné výkony v titulních rolích doplňuje skvělá výprava, nadprůměrný scénář a citlivá režie v zásadě dodržující žánr klasické detektivky. V podstatě tomuto dokumentně pojatému dílu není co vytknout. A to včetně antiiluzívního závěru. ()

sud 

všechny recenze uživatele

V první řadě je mi velice sympatické, že se tvůrci vyvarovali hororového zpracování a příběh pojali jako detektivku. Zároveň se vyhli jakýmkoli gore scénám a dali přednost decentním, ale i tak velice účinným, náznakům. Atmosféra viktoriánské Anglie je dokonalá - pouliční shon s kameloty na nárožích, špinavé putyky či strašidelné temné uličky. Michael Caine se role charismatického inspektora Aberlinea zhostil na výbornou (jedna z jeho nej rolí) a Lewis Collins mu zdatně sekunduje (je zajímavé jej vidět také někde jinde než v Profesionálech). Navíc jsem nezaznamenal jediné hluché místo a díky bezchybné kameramanské a režisérské práci jsem po celou dobu z obrazovky nespustil oči (pokaždé, když kočí otevřel vrata, přeběhl mi mráz po hřbetě). Nemám co bych vytkl. 100%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V druhej polovici roku 1888 bolo v londýnskej štvrti Whitechapel brutálne zavraždených niekoľko prostitútok. Dodnes tieto zočiny neboli vyšetrené. Páchateľ týchto ohavných činov je všeobecne známy ako tajomný "Jack rozparovač". Jeho príbeh sa stal vďačným námetov pre filmárov. Bolo o ňom natočených viacero snímkov. Ja osobne som si hodne obľúbil dvojdielny anglický televízny film "Jack the Ripper" z roku 1988. Je to interesantná starosvetská kriminálka. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dámy a pánové, děvčátka a chlapci, tohle je nejlepší film o podivínovi, který si říkal Jack Rozparovač. Neměl toho moc na práci, a tak se coural starým, ponurým Londýnem a po vzoru řezníka, který má krámek možná i ve vaší ulici, mordoval prostitutky. A kdo že to byl? Těžko říct - možná nám to ale poví inspektor Fred Abberline, ten, co vypadá jako Michael Caine, chlastá jako duha, přemýšlí jako superpočítač z NASA a v českém znění mluví jako (skvělý) Karel Heřmánek. Nemá to snadné, tenhle Abberline, ale do případu se pustí s vervou a jde jako buldok. Díky Caineovi nám navíc neustále ukazuje, že je člověkem plným nejrůznějších emocí, které dává najevo, kdykoliv se mu to (ne)hodí, a ne žádným supermanem. Jack Rozparovač je na televizní poměry nečekaně skvělý film a snese porovnání s plnohodnotnými bratříčky ze stříbrného plátna. Atmosféra je hustá jako kýbl dehtu, herci nehrají, ale do postav se přímo převtělují, děj neustále graduje až ke konci, který je... A víte co? Podívejte se na něj raději sami. Zklamáni rozhodně nebudete.__P.S. Že je film Z pekla oproti tomuhle jen málo vylouhovaný čajíček, to snad ani říkat nemusím. Pět absolutních hvězd. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Televizní zpracování podle tehdejších teorií. Podle současných poznatků šlo o námořníka, který byl v Americe přichycen u podobného činu. Atmosféra filmu je tu dobrá, působí přirozeněji a temněji než třeba u detektiva Murdocha. Zajímavé bylo sledovat tehdejší policejní postupy často mařené nátlakem médií a veřejným mínění (umývání místa činu), k tomu politické pletichy a přítomnost věštců. Napínavá detektivka, i když divák přede ví, jak to dopadne. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od mého oblíbeného zpracování téhle legendy ve filmu Z pekla mi tohle tv zpracování nikdy moc nesedělo. Tenhle film pracuje s úplně stejnou verzí a finálním odhalením, ale celé je to takové natahované, unylé a nemá to šťávu a ani charizmatická dvojice vyšetřovatelů v podání dua Caine a Collins to nezachrání.40% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Dvojice moc fajn televizních filmů, které by možná (respektive zcela určitě) byli lepší, pokud by se netvářili jako rekonstrukce, což je, alespoň pro mě, dost otravné, protože to má k realitě identity vraha daleko asi stejně, jako císař Hirohito k nobelově ceně za mír. Mimochodem, film pracuje s velmi podobnou zápletkou, jako V Pekle s Johnnym Deppem, ale má Michaela Caina, což je skvělá volba a narozdíl od Deppa nehulí opium, což je možná škoda, ale zase chlastá, což je taky fajn a přestože tu je mnohem víc světla, než V pekle (ve filmu, v pekle je jinyk světla hodně, voheň, co vohřejvá kotle se škvířícíma se nehodnejma hříšníkama svítí dost, že ano, jsou tu scény, kdy Jack vyráží na své spanilé, rozparovačské rajzy vyloženě horrorové. A jaké to vlastně je? No, dobré, myslím, teda. Asi.. Howgh. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Výborná televizní záležitost. Zajímavé je, že autoři ohledně totožnosti londýnského Otce novodobých sériových vrahů dospěli jinými cestičkami ke stejnému jménu jako Alan Moore v ultimátním monstru From Hell (myslím comics!). No, a Collins potvrdil, že mu sluší i jiné role než übercool polda z CI5. ()

Reklama

Reklama