Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V brzkých ranních hodinách 31. srpna 1888 je v uličce Buck’s Road v londýnském Whitechapelu objeveno zohavené tělo prostitutky Mary Ann Nicholsové. Vyšetřováním je pověřen inspektor Abberline ze Scotland Yardu, který od počátku čelí podezřelému tlaku, aby případ urychleně uzavřel. Zkušený policista dospěje k závěru, že není-li nijak významná oběť, důležitá bude patrně osoba vraha. A ne, že by měl o podezřelé nouzi. V okruhu vyšetřování se záhy ocitá například jasnovidec Lees, těšící se přízni samotné královny, americký herec Richard Mansfield či soudní lékař Llewellyn. Případ získává nový rozměr 8. září nalezením další zavražděné prostitutky Annie Chapmanové. Whitechapelem se šíří panika a strach, které nikdy nepřinesou nic dobrého... V uličkách londýnského Whitechapelu navzdory úsilí Scotland Yardu stále řádí bestiální vrah prostitutek, přezdívaný Jack Rozparovač. Po tzv. dvojité události z noci na 30. září 1888 buntuje George Lusk v čele samozvaného Výboru bdělosti lůzu do zbraně. Policie, jíž se vrah ve svých vzkazech otevřeně vysmívá, se ocitá pod stále větším tlakem. I za těchto okolností se však inspektor Abberline spolu se svým věrným seržantem Godleym dostává krůček po krůčku blíž k pravdě...  Neznámý pachatel, který vstoupil do dějin kriminalistiky pod přízviskem Jack Rozparovač, zavraždil mezi 31. srpnem a 9. listopadem 1888 v temných uličkách londýnské čtvrti Whitechapel celkem pět prostitutek. Mimořádná brutalita vražd vzbudila již ve své době nebývalou pozornost a případ, který nebyl nikdy vyřešen, nepřestává různé amatérské badatele i profesionální kriminalisty fascinovat dodnes. Dvoudílný britský televizní film Davida Wickese vznikl ke stému výročí proslulých zločinů a coby dramatická rekonstrukce jejich vyšetřování je jakýmsi shrnutím tehdy dostupných faktů, na jejichž základě tvůrci dospívají k vlastnímu závěru ohledně totožnosti pachatele. Hlavní roli inspektora Abberlina ztvárnil Michael Caine, oceněný za svůj výkon prestižním Zlatým glóbem. Seržanta Godleyho hraje Lewis Collins, u nás patrně nejznámější jako představitel drsňáka Bodieho v seriálu Profesionálové. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Satan 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře propracované drama. Ta atmosféra ulic Londýna v 19.století, no nádhera. Známý Jack Rozparovač byl ohromný a jednalo se o nejlepší zápletku, kterou jsem kdy viděl. Pochvalu také zaslouží vynikající hudba. To, že se tento snímek rozděluje na 2 poloviny, je tu pár míst, ve kterých se tak trošku nudí, ale to plně vyhrazují ty další. Je jasné, že první díl je trochu slabší, všechno se rozevírá a příběh i podezřelí se pomalu začínají ukazovat. Ve druhém díle je více napětí a je tam také více té husté atmosféry, kdy prostitutka jde pomalu temnými ulicemi Whitechapelu a za rohem číhá Jack... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na televízny film síce veľmi slušné, ale nepodarilo sa, čo sa týka temnej atmosféry dosiahnuť maximum. Stále je to pochopiteľne z hľadiska výpravy niekde inde, ako dnešné české/slovenské historické filmy určené pre kiná. Obom dielom dominujú Caine a Assante, z londýnskeho panoptika prostitútok potom Lysette Anthony. Chcelo to trochu viac tajomnosti, možno viac krvi, viac scén v nočných londýnskych uliciach a celkovo to mohlo tiahnuť viac do hororovej detektívky. Kriminalisti prichádzajú na veci, ktoré sú viac menej už dlhšie pochopiteľné akosi neskoro a bohvie prečo záverečný krok k dopadnutiu páchateľa neurobili skôr. 70% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Výborně zahraný a odvyprávěný příběh o Jackovi Rozparovači, filmů jsem viděl požehnaně a aní jeden mě nijak extra neuspokojil ale tentokrát můžu říct že jsem jakž takž spokojen, je pravda že je to celkem dost roztahaný ale zatraceně dobře se na to kouká a caine je sympaťák. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Snímek vzniklý ke 100. výročí Jackova řádění patří spolu s "Vraždou na úrovni" k tomu nejlepšímu a především nejatmosféričtějšímu, co kdy bylo o tomto případu natočeno. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný TV snímek, zpracovávající legendární příběh, pátrání po masovém vrahu Jacku Rozparovači. Teď si popravdě nevzpomínám na moc filmů, vyprávějící tuto legendu, ale tento rozhodně patří k těm nejlepším a TV zpracování je až překvapivě výpravné a profesionální. ()

classic 

všechny recenze uživatele

1/2 recenzie : “V duchu Dr. Jekylla a Mr. Hydea” . _ Na 100. výročie si Briti dovolili vzdať „poctu” slávnemu Jackovi Rozparovačovi, keď v roku 1988 nakrúcajú pozoruhodný, dvoj-dielny, televízny film s charizmatickým Michaelom Cainom v úlohe vyšetrovateľa, Inšpektora Fredericka Abberlinea (taktiež vynikajúci bol i jeho kolega Seržant George Godley, alias Bodie z Profesionálov, čiže automaticky už teraz Lewis Collins), ktorí sú na stope jednému alebo viacerým vrahom, čo nesmierne rád/radi a s veľkou obľubou rozpárava/rozpáravajú samé prostitútky (údajne ich bolo iba päť ?) v londýnskej štvrti Whitechapel na prelome mesiacov augusta a novembra roku 1888... _2 Zatiaľ som veľmo spokojný, od zaujímavých hercov (zhliadol som : Bondove dievča, jasnovidca i herca Mansfielda...), scenára, ktorý ponúka viacero alternatívnych možností, cez postupne typický, špinavý Londýn na konci 19. storočia, až po samotné centrum záujmu ohľadom tejto rúškom zahalenej postavy/postáv, ktorá/ktoré sa už navždy zapísali do histórie, až mi to dosť pripomína Zodiaca, že ani jeho nikdy nečapli ! 2/2 recenzie : A síce... Nebudem zbyt. spoilerovať, ale v pokračovaní išlo vskutku do tuhého, keď „záhada” sa schyľovala do zdarného konca chytenia jedinca so zvrátenou osobnosťou, čo sa chová, ako píšem v samom úvode... Tento troj-hodinový TV. film pôsobí občas chaoticky, ale i napínavo, a tak si myslím, že tých 60 % je zaslúžených, ako nikdy predtým ! PS : A či sa tvorcovia navlas priblížili pravde, nechám na zvážení, no som si viac, než istý, že nie sú príliš ďaleko od reality... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jdu do plných, ačkoli se jedná o záležitost televizní, s levnou produkcí, také s maličko přepálenou stopáží a ano, jedná se o záležitost mírně zastaralou, nicméně atmosféra a skvělé herecké výkony zajisté dokáží potěšit diváka, který čas od času nepohrdne tradiční anglickou detektivkou. Dílko jako takové mi mimořádně dobře padlo v den, kdy o třeskutých Hromnicích v krbu hořel oheň, z hrnku s pečeným čajem se linula vůně ovoce se skořicí, k tomu se podával poctivý švestkový koláč a z obrazovky na nás dýchla temná rozlada bezradného Londýna, strach a napínavé vyšetřování... Michael Cain mě baví! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Trochu už zaprášené tv drama s někdy legračními úhly pohledu a střihem, který se snaží o dramatičnost, připomíná však spíše ročníkovou práci na střihačské škole. Nejvíc mi však vadilo hrubé osočení údajného pachatele, konkrétní historické osoby, který však ve skutečnosti žádné vraždy nespáchal – viz nedávné odhalení na základě DNA. OK, to v roce 88, kdy film natáčeli, vědět nemohli, ale stejně, tahle záležitost už patří do archivu nebo kabinetu kuriozit. Pozitivum vidím ve zobrazení vyburcovaného a nemyslícího davu, který chce najít viníka okamžitě a bez jakýchkoli důkazů ho nejlépe oběsit na první lucerně. Jo, tak v tomhle se nic nezměnilo. Stejně jako postoj bulvárního tisku, kterému jde o senzaci a zvýšení prodeje, bez ohledu na to, jaký dopad budou mít vylhané články na vyděšené a tudíž ke všemu ochotné obyvatelstvo. SHRNUTÍ: Kterak vyšetřit vraždu, když jste mezi mlýnskými kameny a na krk vám dýchá rozlícený dav v ulici i nedotknutelná královna v paláci. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Film Jack the Ripper je jasným důkazem toho, že i bez většího množství krve a brutálních scén se dá natočit parádní snímek o sériovém vrahovi, který navíc měl sloužit jen pro televizní účely. Pro mě osobně je to nejlepší zpracování jaké jsem viděl a vůbec nelituji těch tří hodin co jsem u něj strávil. Navíc když film ovládli výborné herecké výkony a tajemná atmosféra, která nejvíce gradovala zhruba uprostřed filmu jsem nad míru spokojený. Škoda jen, že Jane Seymour nedostala větší prostor, ale ženskou část tady docela slušně zastoupila Lysette Anthony. Jen ten konec se mi moc nelíbil. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá dvoudílná verze o historii brutálních záhadných vražd v Londýně roku 1888. Výborné zpracování tématu, výborné herecké výkony (včetně Lewise Collinse, nám všeobecně známého z TV seriálu "Profesionálové") staví tento film na špičku TV tvorby Velké Británie. Zajímavostí je, že přestože identita osoby, tzv. Jacka Rozparovače", není dodnes jednoznačně odhalena či zveřejněna, tento snímek nám nabízí v závěru jasné a neoddiskutovatelné odhalení vraha a případné možné indície, které by mohly vést k onomu dlouhodobému zahalování jeho skutečné identity. Vedly opravdu stopy vyšetřování až do nejvyšších míst královské rodiny? Pravděpodobně ano. Existuje totiž teorie, spojující s těmito vraždami osobu prince Alberta Viktora, syna tehdejšího následníka trůnu, pozdějšího krále Eduarda VII. Tato domněnka, vyjmutá z článku o Jacku Rozparovači na stránkách otevřené encyklopedie zvané Wikipedie, je ostatně nadnesena i v tomto filmovém dramatu. Na tuto otázku však vyšetřující inspektor Fred Abberline (Michael Caine) při pátrání po vrahovi jasně odpovídá. Jakoby tím chtěl už pro vždycky a navěky uzavřít tento pro královskou rodinu pravděpodobně dodnes nepříjemný okamžik a veškeré stíny pochyb o čistotě královské rodiny z povrchu zemského vymazat. Tomuto filmovému snímku nemám co vytknout. Nejedná se totiž o dokument snažící se ukázat skutečnost tak jak byla, nýbrž jen a jen o napínavé filmové drama, které čerpá informace z dobových spisů a poznámek policie a vyšetřovatelů. A nebojte se, není to pouhý slaboduchý krvavý horor. Je to natočené opravdu vkusně, přestože tuzemský obal tomu nenasvědčuje. :-) ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Všetko, čo viem o Jackovi Rozparovačovi, som sa naučil od Alana Moorea v jeho grafickom románe Z pekla, inšpirovanom v prvom rade štúdiou "Jack the Ripper: The Final Solution" od Stephena Knighta. Jedná sa prosím pekne o krajne spoľahlivý zdroj a pokiaľ sa mi teraz niekto bude chcieť vysmiať, že komiks, postavený na konšpiračnej teórii, považujem za seriózny, tak je kultúrny ignorant. Ja podobnými predsudkami netrpím, vďaka čomu môžem zodpovedne prehlásiť, že tvorcovia tohto TV zázraku sa verne držali všetkého, v čom máme o whitechapelských vraždách jasno a s neznámym (zahmleným) naložili šikovne. Pozerá sa to aj preto veľmi príjemne; je zábavné sledovať, ako známe postavy a postavičky postupne zapĺňajú javisko, povedomé situácie sú natočené akoby vypadli priamo zo spomienok, fabulácie zapadajú do celkového obrazu, ako je tu maľovaný. Má to skrátka svoj tvar, štýl a šmrnc. A aj keď vo finále ostávajú tvorcovia oddaní kráľovskej rodine (možné prepojenie na ňu vynechávajú), je ich odhalenie, čo do motívu vrážd, nemenej vzrušujúce a presvedčivé, pre niekoho možno triezvejšie a prijateľnejšie (pre mňa nie), než anarchistický kopanec od vyššie spomenutého komiksového guru (nevadí, vôbec nevadí, na televíziu je to celé beztak odvážne že až). Fakt chutný príspevok do témy. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tři hodiny a ani zdaleka tak nenudilo jako něktré dvou hodinové verse. Tohle je prostě velice podařené. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Všichni už jsme slyšeli o Jacku Rozparovači, který měl na svědomí brutální vraždy několika londýnských prostitutek a nikdy nebyl dopaden. Takže se kolem jeho postavy vytvořil prostor pro nejrůznější legendy a dohady. Nebudu se tedy o něm rozepisovat. Bylo by to zbytečné a zdlouhavé. Přejdu rovnou k filmu. Film ze začátku působí jako obyčejná dobova detektivka. Tvůrci divákovi předkládají všechno postupně a dost detailně. Vlastně jsem si mohla udělat dokonalý obrázek o tehdejším Londýně. Michael Caine je hodně charismatický herec a svou roli zahrál s grácií. Nesl celý film na svých bedrech. ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Film inspirovaný skutečnými událostmi o řádění nejznámějšího masového vraha všech dob. A také pravděpodobně prvního vraha svého druhu v dějinách. Na to že se jedná o TV film je dobová Anglie vyobrazena skutečně skvěle. Postavy mají svůj vývoj a brzy budete podezírat skutečně téměř každého. Že právě on je bestiální Jack Rozparovač. Jehož totožnost ve skutečnosti nebyla dodnes odhalena. Skvěle gradované napětí a herecké obsazení v čele s výborným Michaelem Cainem (Temný rytíř). Kdo má rád temné thrillery, tak tento film by jistě neměl vynechat. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Levnější televizní inscenace, která ale skvěle funguje jako kriminálka, ač jde svým způsobem o adaptaci skutečného slavného případu Jacka Rozparovače. Bál jsem se, že tvůrci nakonec nebudou chtít dát odpověď na to, kdo je vlastně vrah. Ovšem závěr mě mile překvapil. Za to zvedám jednu hvězdu. Michael Caine je výborný detektiv a o to více mě zamrzí, že Londýn druhé poloviny 19. století působí tak lacině. Šlapky zde jsou pomalu vážené občanky nepěkného vzhledu, ale čisté jako slovo Boží. Že by zde provozovali sex je stejně pravděpodobné, jakože slunce vyjde na západě. Žádná špína, vulgarity, ani nebezpečí na každém rohu. Některé davové scény nefungují, neb neměli tvůrci dostatečný kompars (tedy peníze). Vraždy nejsou nijak brutální, pouze je o nich brutálně popisováno, ovšem to bych nebral za negativum. Naopak plusem beru skutečně detailní analýzu celého případu, který byl zde do děje zakomponován. Suma sumárum tedy zdařilá minisérie, která si pozornost určitě zaslouží, i když nikdy nebude hodnocena plným počtem hvězd. 75% ()

danecek24

všechny recenze uživatele

46. Zlatý Glóbus za rok 1988 - cena (1) - *Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Michael Caine + nominace (2) - Nejlepší minisérie / TV film, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Armand Assante ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Zajímavá dramatizace případu Jacka Rozparovače nabízí kromě starého Londýna také skvělé herecké výkony, jímž vévodí nejen Michael Caine, ale i Lewis Collins. Bylo radost je nejen sledovat, ale také poslouchat...britská angličtina pro mě má velké kouzlo. Lewis Collins má navíc opravdu příjemný hlas; byť je na hony vzdálený Petrovi Olivovi, který ho (skvěle) daboval v Profících. Tvůrci si s příběhem pohráli a do poslední chvíle nechali diváka tápat, kdo by mohl za vraždami stát. Po dlouhé době jsem byl závěrem překvapený, ale přičítám to mé počínající demenci a také ochotě nechat se velmi dobrým scénářem i režií vést. Mám totiž rád chytré a smysldávající dialogy, takže stačilo sledovat jak si sympatické postavy detektivů počínají a nebyl důvod předjímat. Není moc co vytknout, délka byla úměrná obsahu...žádná zbytečná vata na efekt a navíc tvůrci (rozumně) rozdělili film na dvě části. K plnému hodnocení ale chybí nějaký wow moment. I tak velmi slušných 80% ()

Reklama

Reklama