Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V brzkých ranních hodinách 31. srpna 1888 je v uličce Buck’s Road v londýnském Whitechapelu objeveno zohavené tělo prostitutky Mary Ann Nicholsové. Vyšetřováním je pověřen inspektor Abberline ze Scotland Yardu, který od počátku čelí podezřelému tlaku, aby případ urychleně uzavřel. Zkušený policista dospěje k závěru, že není-li nijak významná oběť, důležitá bude patrně osoba vraha. A ne, že by měl o podezřelé nouzi. V okruhu vyšetřování se záhy ocitá například jasnovidec Lees, těšící se přízni samotné královny, americký herec Richard Mansfield či soudní lékař Llewellyn. Případ získává nový rozměr 8. září nalezením další zavražděné prostitutky Annie Chapmanové. Whitechapelem se šíří panika a strach, které nikdy nepřinesou nic dobrého... V uličkách londýnského Whitechapelu navzdory úsilí Scotland Yardu stále řádí bestiální vrah prostitutek, přezdívaný Jack Rozparovač. Po tzv. dvojité události z noci na 30. září 1888 buntuje George Lusk v čele samozvaného Výboru bdělosti lůzu do zbraně. Policie, jíž se vrah ve svých vzkazech otevřeně vysmívá, se ocitá pod stále větším tlakem. I za těchto okolností se však inspektor Abberline spolu se svým věrným seržantem Godleym dostává krůček po krůčku blíž k pravdě...  Neznámý pachatel, který vstoupil do dějin kriminalistiky pod přízviskem Jack Rozparovač, zavraždil mezi 31. srpnem a 9. listopadem 1888 v temných uličkách londýnské čtvrti Whitechapel celkem pět prostitutek. Mimořádná brutalita vražd vzbudila již ve své době nebývalou pozornost a případ, který nebyl nikdy vyřešen, nepřestává různé amatérské badatele i profesionální kriminalisty fascinovat dodnes. Dvoudílný britský televizní film Davida Wickese vznikl ke stému výročí proslulých zločinů a coby dramatická rekonstrukce jejich vyšetřování je jakýmsi shrnutím tehdy dostupných faktů, na jejichž základě tvůrci dospívají k vlastnímu závěru ohledně totožnosti pachatele. Hlavní roli inspektora Abberlina ztvárnil Michael Caine, oceněný za svůj výkon prestižním Zlatým glóbem. Seržanta Godleyho hraje Lewis Collins, u nás patrně nejznámější jako představitel drsňáka Bodieho v seriálu Profesionálové. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

majo25 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie, ako sa dá aj v televíznych podmienkach urobiť kvalitné a zároveň napínavé historické krimi. Krimi, ktoré nie je postavené hlavne na vizuále a akcii, ale na poctivej filmárčine, s dôrazom na detaily a perfektným vyobrazením doby spred vyše 120 rokov. Kvalitným spracovaním napätia by dalo na frak aj niektoré krimi kinofilmy. Caine aj v pokročilejšom veku svoju rolu dobre zvláda, poteší obsadenie takých hercov ako Assante, Seymourová či Harry Andrews, byť len vedľajšou postavou. Nie som síce presvedšený, či záverečné šokujúce odhalenie je to to pravé, príliš sa to tlačilo na postupy ala "vrahom je záhradník". Radšej by som ponechal záverečnú záležitosť nedoriešenú, možno aj s niektorými znepokojivými otázkami plne otvorenú...tak ako ostali aj Jackove vraždy pre históriu. Čo ma prekvapilo bolo, že už v dobe vrážd pripadali ako podozriví do úvahy aj členovia kráľovskej rodiny, a že to nie je len výmysel dnešných dokumentov bažiacich po historickom bulvári. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pomalý a nezáživný začátek se postupně mění ve zběsilé vyšetřování, obviňování až nalezení pachatele. Hutný televizní snímek, který si za druhý díl zaslouží absolutorium. Napínavé, dobře zahrané, skvělý "Body" Lewis Collins, dobře kapitánský "kapitán Hastings" Huge Fraser a samozřejmě Michael Caine. Spokojenost. ()

Fox Mulder 

všechny recenze uživatele

Na televizní film dost slušný, akorát v některých pasážích herecký výkon Michael Caine byl dosti slabší a někdy to vypadalo, že se ani o nějaký ten herecký výkon nesnaží. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tak vážení, tohle mě odrovnalo. Jack the Ripper je bez debat nejlepší film jaký byl na toto téma kdy natočen (kam se hrabe Z pekla) a těch tří hodin, co jsem u toho seděl, vůbec nelituji. Natočeno je to fakt precizně - co si budeme povídt, čekáte snad od Britů něco jiného? - a atmosféra by se dala krájet. Londýn 19.století je zachycen vážně dokonale. Michael Caine podává jeden ze svých nejlepších výkonů a všichni ostatní, i v těch nejmenších rolích mu zdárně sekundují a diky hercům vynikne opravdu každá postava, a to se nestává často. Povedl se i dabing, Karel Heřmánek mě mile překvapil. Ale teď k ději - několik málo scén lehce nudilo, ale jinak je to bez chyby. První, seznamovací část, trošku rozjíždí děj, seznamuje nás s postavami a podezřelými a navrch se přihodí nějaká ta vražda. Tady musím hlavně ocenit závěrečnou scénu prvního dílu a jeden z nejlepších předělů, jaké jsem kdy viděl - druhá část už od začátku úžasně graduje a uzavírá pátrání, vražda Mary Kelly je natočena opravdu bravurně, vraždící stín, zapadlé uličky, bezva.... A pak to jede, poslední stopy a důkazy, rozdělení osobnosti, přibližování se k pravdě a odhalení vraha.... Stupňování napětí se tvůrcům opravdu povedlo, i když ten kočí byl jasnej. A co potom ten potitulkový závěr (mimochodem, bezvadná hudba) - "o svých závěrech jsme přesvědčeni" to mě dostalo. No, klidně to tak být mohlo - rozdělená osobnost, vrah a jeho kočí - ano, je to možné, třeba to tvůrci vyřešili a nejslavnějšího vraha známe už od roku 1988, ale.... A to je na tom nejkrásnější. Spoustu věcí tomu nasvědčuje, ale je tam nejistota. A postavy? Ten herec byl super´, ten děsnej jasnovidec nezapomenutelný a celá ta adaptace mi vyrazila dech. A pokud náhodou chcete detektivku, tak tohle je geniální, oobyčejná detektivka - atmosférická, chytrá a propracovaná. Mě ten film vážně moc potěšil, úžasná záležitost. 100%, no! ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Ďáblovým skalpelem. Ďábelský řez nejtajemnějšího fantoma do tepny kriminalistiky. Nejzadřenější, nevytažená tříska. Nezodpovězená otázka - kdo krutý preparátor, krvavý zabiják - znovu ožívá. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

TV film s nadštandardne uveritelnými kulisami starého Londýna. Tempo miestami rozvláčne, herecky zaujal iba Caine a miesto dvoch častí by som prijal radšej jednu, dajme tomu, dvoj hodinovú. Keď ste videli Z pekla, informačne vás nečaká nič nové, no nejde ani o nič podpriemerné. Iné televízne produkty pôsobia určite lacnejšie. Atmosféra je občas krásne ponurá pri tmavých scénach a koniec sa podaril. Nejaké výrazne gradovanie príbehu predtým ale nečakajte. Scenár funguje ako fajn detektívka, no chýba hmatatelný strach a možno aj pár krvavejších scén. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rád si občas pozriem klasickú staromódnu kriminálku a táto by mohla byť jej etalónom. Síce je trochu dlhá, ale ani chvíľu sa nevlečie, a pomohlo mi aj to, že som, neviem prečo, doteraz žiadnu adaptáciu Rozparovača nevidel. Alebo sa nepamätám, čo je v krimi žánri výhoda pre diváka. Vyšetrovanie samotné by bolo krátke, takže film je pekne doplnený odbočkami do politiky, spodiny z ulice a pokusmi o socialistickú revolúciu. Záver, keď sledujeme kroky piatich potenciálnych vrahov, je perfektný a rovnako aj absolútne vyvrcholenie. –––– Věděl, kde najít orgány. Ale to z něj nedělá doktora. To ví i každý řezník. –––– Velká moc tisku spočívá v možnosti... ohrozit. I královskou rodinu. Tak ať se bojí! –––– Fakta?! Lidé si nenechají fámy zkazit fakty. –––– Ať žije náš... Karel Marx. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Velmi spatne natoceno. Uz rozdeleni na dva dily pokladam za zbytecne a prilis prodluzujici stopaz, ale obecne mi prijde, ze britske detektivni TV filmy do pocatku 90. let stoji za starou belu. Videl jsem napr. ruzna zpracovani Agathy Christie a dokud se toho neujal Suchet jako Poirot, stalo to opravdu zaprd. A tohle je stejny pripad. Prilis konzervativni a televizni - malo mysteriozni a hororove - vpodstate nula gore zaberu. Herci pouze pouli ocima a delaji, ze videli neco hrozneho. Cely detektivni postup mi prisel strasne halabala. Chvili nekoho vyslychaji, aby pozdeji (hlavne v druhe casti) se k temto podezrelym opet prapodivne (tedy bez logiky) vraceli. Neni v tom citit zadna systematika scenare (mozna je na vine spatny strih) natoz detektivni prace. Naopak to (ovsem zrejme neumyslne) evokuje tu bezradnost policie a neschopnost se neceho chytnout. Kdyz pak nahodou na neco prijdou, pusobi to az smesne, ze jim takova blbost tak dlouho trvala. Holt Abberline (Caine) ocividne neni Sherlock nebo Poirot. Asi jsem temito dvema slavnymi detektivy moc zhyckan, ale zkratka kdyz uz to neumi zpracovat poradne detektivne, maji to udelat zahadne, jak se to podarilo komiksovemu zpracovani "Z pekla" (2001) s Deppem v hl. roli. Plusem je jenom to, ze vraha az do konce opravdu neodhadnete, jelikoz tvurci zde michaji spoustu podezrelych od divadelnich hercu, vestcu, lekaru az po anglicke marxisty. Nejhorsi na teto verzi s Cainem jsou ale dialogy a bohuzel ma na tom asi lvi podil priserny cesky preklad nebo idiotsti daberi. Snad nekdy uvidim verzi v originale, ale ta z Ceske televize je neco udesneho. Je to ten typ dabingu, kdy (hl. v prvni casti) jsou repliky, ktere absolutne nedavaji smysl. Tezko rict, kdo za to muze, ale postavy pronaseji obcas vety zcela nesouvisejici s kontextem a danou situaci. Nekdy uz ale ocividne v originale byly tyto dialogy takto spatne napsany a herci se snazi o nepochopitelne emoce nehodici se k dane scene (napr. uplny konec po odhaleni vraha). Vrcholem je pak par radoby vtipu, ktere smrdi suchym humorem na kilometry. Caine se sice snazi (i kdyz ho nemam moc rad a na detektiva se nehodi) a "Bodie" taky, ale spatne napsany scenar nezachrani. ()

Lefty86 

všechny recenze uživatele

Film je podobně jako snímek Zpekla ( 2001 ) inspirován teorií o královském spiknutí ,ale je to méně patrné, vraždí královský lékař, je i dopaden, ale je to ututláno. Film se mi líbil více než ten s Johnny Deppem , podle komentu na začátku se drží faktických událostí, ale kdo po 120 letech to může tvrdit. škodí že dlouhá stopáž chvílemi nudí , ale na druhou stranu je mezi vraždami vidět vyšetřování ,není to změť vražd a zmatek. ()

Macik 

všechny recenze uživatele

jedno pro mě z nejlepších zpracování Jacka Rozparovače, Michael Caine byl vynikající i Lewis Collins překvapil... ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpřesnějších a pro mě nejlepší film o Jackovi. Má dva díly a děje je tudíž hodně a veskrze se drží faktů (kromě finále). Michael Caine je jako vždy skvělý i Lewis Collins mu zdatně sekunduje. Příběh umně graduje a navzdory určité míře zprofanovanosti ohledně Jacka Rozparovače si na nic nehraje, na rozdíl od jiných filmů s Jackem. ()

Teardown 

všechny recenze uživatele

Na TV produkci opravdový zázrak. Atmosferická detektivka, jež si po několika minutách diváka absolutně podmaní. Skvělé po všech stránkách. A že to ve skutečnosti takhle nebylo? Kdo ví? Vždyť lež pro ochranu království nebo státu kdekoli ve světě, nebyla nikdy lží, nýbrž priorita a povinost číslo jedna. Nevidím důvod, proč nedat plný počet. ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Mám rád temné, špinavé uličky Londýna v 19. století a záhadu Jacka Rozparovače. Kdyby to ale zkrátili do jednoho filmu, hodnotil bych lépe. Ani pan herec Michael Caine to nevytáhl. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Slušný televizní počin s překvapivě bohatou výpravou a slušným obsazením. Byť mi z historického hlediska přijde postava Jacka Rozparovače krajně nezajímavá, v té době se v oné čtvrti vraždilo prakticky denně a 5 mrtvých prostitutek je v podstatě "žabařina", to téma skýtá hodně potenciálu pro až ghotik film. To zůstalo tentokráte nenaplněno, snémek nepřekročil svůj televizní stín. I tak dobré a příjemná změna vidět Lewise v jiné roli. Za mne 60%. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Sherlockovský Londýn předminulého století, kde si díky inspektoru Abberlinovi (M.Caine) a Sgt. Godleymu (L.Collins, ani jsem nepoznal, že to byl někdejší profesionál z CI-5 :)) nevšimnete, že se tam sám slavný Sherlock Holmes ani neobjeví. Přesto je to stejně silný příběh, jakoby byl jeho autorem také sir A.C.Doyle (ale dosud se nepotvrdilo, že by to byl další z jeho mistrovských fakeů matoucích obec vědeckou). ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkné zpracování slavného případu. Už je na něm poněkud podepsal čas, ale dodnes je film poutavý. Dobře zahrané i režírované. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Z filmů o Jacku Rozparovači asi top. Je to mnohem přízemnější a inteligentnější než Z pekla a nemá to přehnaně umělecké ambice jako Vražda na úrovni (které je to ale v pár věcech dost blízko), odhaluje to vraha, ale zároveň to dobře pracuje s historickým kontextem a faktem, že dodnes nevíme, kdo to doopravdy byl, a vůbec je to prostě skvěle natočená a zahraná (scény inspektorů reagujících na brutální výjevy – které nám mimochodem film buď vůbec neukáže, a nebo jen v rychlých střizích či zprostředkovaně na rozmazané fotografii – jsou úžasně emotivní a mrazivé) a velmi uspokojivá procedurálka v atraktivních kulisách. Můj jediný problém je, že jako podkres hraje pořád dokola ten samý, na takhle temný film nevhodně pozitivní song. Ale zase – když to pak při napínavých scénách přepne na opravdu napínavou hudbu, žánrově se to posune skoro do hororu. Takže to tomu asi odpustím. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Britský dvojdílný film popisující tragické události, které se odehrály v Londýně v září 1888, kdy v chudé čtvrti Whitechapel řádil sadistický vrah pojmenovaný Jack Rozparovač, který si za své oběti vybíral mladé prostitutky. Vraždy tohoto psychopata se vyznačovaly brutálností a nevídanou destrukcí těl mladých žen. Scotland Yard pověřil vyšetřováním inspektora Fredericka Abberlina (M. Caine) a seržanta George Godleyho (L. Collins). Ústřední dvojice sympatických Angličanů notně přispěla k úspěchu tohoto snímku, který se vyznačuje kromě toho i propracovaným dějem s překvapivým odhalením pachatele. Ve filmu je kromě kriminalistické části zobrazena i tehdejší společenská situace, v níž po sérii bestiálních vražd vznikala panika a této situace se snažili zneužít jedinci pro vytváření nepokojů a násilí. Na vzniklé situaci se snažili profitovat senzacechtiví novináři. Mezi hlavní podezřelé patřili také londýnský divadelní herec s úžasnou proměnou osobnosti prováděnou přímo na jevišti či jasnovidec neboli médium poskytující své služby samotné královně. V malé roli umělkyně a dřívější Abberlinovy přítelkyně se objevila i známá J. Seymourová. Film D. Wickese a jeho zpracování příběhu o legendárním londýnském vrahovi mě zaujal a nevidím důvod neudělit nadprůměrné hodnocení. ()

Reklama

Reklama