Reklama

Reklama

Živí a mrtví

  • Sovětský svaz Živyje i mjortvyje (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Léto roku 1941. Sovětský svaz je napaden fašistickým Německem. Na frontu odjíždí Ivan Petrovič Sincov, komunista. První dny války jsou otřesné. Sovětská letadla jsou jako kachny sestřelovány s oblohy německými stíhači, fronta je prolomena a Sincov zůstává s hrstkou vojáků v německém týlu. Starší politruk Sincov poprvé vidí účinky sovětské moci na vlastní oči. Ztrácí svou stranickou legitimaci. Jeho osud je zpečetěn. Tuto potupu může smýt pouze vlastní krví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Černobílý válečný dvoudílný film ze Sovětské země tehdá možná měl co nabídnout, ale s Americkou oldskůlovou produkcí se to hodně těžko srovná. Nemůžu si pomoct, ale ta černobílá mě hrozně uspává. Není to zas tak špatné, to všecko. Jen je to hrozně dlouhé, hrozně dlouho se tahající za ničím. Ta léta jsou na to znát, ale fakt je, že v této době i v Americe vznikalo plno válečných filmů, úspěšných válečných filmů, které na to měli ale jinou techniku, jiné stroje. Rusové prostě ostrouhali. Tyhle jejich filmy jsou naprosto o ničem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden ze zásadních sovětských válečných filmů 60. let, u kterého je velmi důležitá doba jeho vzniku. Psal se rok 1964 a vrcholila doba chruščovovského tání. Jen několik let předtím a krátce po dokončení filmu by už podobný snímek nebylo možné natočit. Ve filmu je zobrazen počáteční půlrok Velké vlastenecké války, období těžkých ústupových bojů a velké deziluze. Na druhou stranu se ani tady tvůrci neodvážili ani zdaleka napsat pravdu o této válce a snímek zůstává v mnoha ohledech poplatný oficiální linii. Příznačné je, že mnohé se sice ve filmu naznačuje, ale ani v nejvypjatějších momentech a nejintimnějších výpovědích jednotlivých postav se věci a události nenazývají pravými jmény. Vysoký vojenský velitel, který přežil čistky v důstojnickém sboru, jen velmi mlhavě líčí, že ztratil určitou dobu svého života, a paranoia doby je vykreslena jen řadou náznaků. Skutečnost byla neporovnatelně horší. Filmaři pracovali s omezeným rozpočtem a tohle válečné drama není zdaleka tak výpravné, jako např. Ozerovovy válečné velkofilmy. Skutečná bitva se ve snímku objeví vlastně jen jednou a je natočená značně schématicky. Většinu času táhnou film kupředu dialogy, v nejednom případě patetické a silně poznamenané ideologickými frázemi. Vojáci obklíčené jednotky, kteří se řadu dní bez odpočinku probíjejí zpátky ke frontě, potkají velitele a rozzáří se jako sluníčko po dešti. Někteří velitelé či vojáci do kamery zvučným hlasem provolávají hesla jako na přehlídce. Propagandistický charakter filmu, tak příznačný pro sovětskou filmovou tvorbu, se přes některé pozitivní změny jednoduše nedá přehlédnout. Celkový dojem: 45 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V ruské filmové produkci sovětské éry lze nalézt poměrně dost zdařilejších děl. Časté citace z literární Simonovovy předlohy děj výrazně retardují, spíše zeslabují než zesilují hrané části a zdá se mi rovněž, že také v těchto úsecích je dost scén a výstupů, které bylo možno buď přepsat, nebo raději vůbec do filmu nevkládat. Spíše než film připomínají NAZÍ divadelní inscenaci. Ale ani o ní nelze říci, že byla špičková. A tak jediné, co upoutává a relativně přesvědčuje, je tehdy ještě krátká doba, která od války uplynula a skutečnost, že výkony všech protagonistů jsou touto životní zkušeností viitelně prostoupeny. Za zmínku stojí i to, že ve filmu vystupují dvě budoucí hvězdy ruské kinematografie druhé poloviny minulého století - Oleg Tabakov a zejména Michail Uljanov. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

První část je o začátku války, kdy Rusové, netypicky pro ruské válečné filmy, prohrávají. Zajímavé jsou náznaky jiných příběhů, velitele Fjodora Fjodoroviče a jeho ztracených let, komunisty Barana, který spálil komplet doklady včetně stranické průkazky, když mu hrozilo zajetí (za takových okolností bych doklady spálila taky a kdo rozumný ne?) a počátek průšvihu politruka Sincova, když o své doklady přijde. V několika záběrech vidíme dokumenty jiných postav a hlouběji se zavrtáme pod oblíbenou deku s šálkem čaje v ruce s příjemným pocitem, že pro obyčejný, olezlý a nechutně působící cár papíru snad nejen náš osobní status, ale ani samotná existence nejsou nijak ohroženy. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm v podstatě rozdělitelný na dvě části. První se odehrává během německé invaze na východ, kterou líčí bez příkras, a druhá se točí okolo ztracené stranické legitimace hlavního hrdiny. Právě toto rozdělení, kdy po válečných scénách zachycujících prohry sovětských vojsk v počátku invaze přijde část zachycující snahu Sincova získat zpět svůj ztracený společenský status. Tento snímek ukazuje oproti mnohým dalším filmům tohoto žánru trochu kritický pohled na chování některých vojáků a nesnaží se již o jejich bezmeznou glorifikaci. Postavy rudoarmějců jsou zde vykresleny jako lidé, mající dobré i špatné vlastnosti. A právě na interakci mezi vojáky a hlavním hrdinou Sincovem se již krom zmíněných dvou bodů zakládá děj filmu. Sincovova ztracená stranická legitimace působí jako katalyzátor uvolňující v Sincovových spolubojovnících cynismus a byrokratickou zatvrzelost v názoru, že papír je důležitejší než člověk. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další nudná ruská válečná sra*ka, která je tentokrát natažená na více jak tři hodiny. Větší utrpení než prožívali skuteční vojáci za války. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film se skládá ze dvou dílů. První díl, ve kterém se ukazuje nepřipravenost Sovět.svazu na válku a současně útok Němců na tuto zem se vší razantností a bez slitování, vám nahání po těle hůsí kůži. Je dobře, že se réžie odhodlala ukázat i tuto nepříjemnou pravdu, která byla po celá desetiletí umlčována. Sovětský národ si vytrpěl tolik, že jenom málokdo si tohle dovede představit. Ruská povaha je zvláštní,vyplývá z obrovské lásky ke své zemi. Nutno před nimi smeknout. Druhý díl řeší, co se stane s člověkem, který ztratil (nikoliv svou vinou stranickou legitimaci). Jistě to tak bylo, ale zde se již objevuje první kritika, zda je to správné dávat přednost papíru před člověkem. Už je zde míň bojů, naznačuje se již postup Rudé Armády a zbrklý ústup Němců. Je se nad čím zamyslet. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Dvoudílný snínek sledujicí osudy politruka Sincova za Velké vlastenecké - jako válečný zpravodaj se vydává do předních linií, aby měl co nejlepší materiál pro vojenské noviny. Na svém putování po forntové linii potkává celou řadu rychle se sřídajících (většinou umírajících) lidských charakterů - dobrých i podvratných a vypravěč většinou dokončí jejich osud na předělu k jinému příběhu. Díky německému blitzkrigu jsou celé prapory odříznuty a musejí se za cenu obrovských ztrát (vypravěč tvrdí, že se vrátil jen každý 4.) probíjet zpátky ke svým. Neválčí se od stolu, ale umírají konkrétní lidé.Druhá část filmu je o jeho ztracené komunistické legtimaci a o probémech, které ten kus papíru způsobuje - bez něj není člověk nic - byrokratická bumažka zkrátka má větší cenu než samotný člověk. A dokončí se příběh důstojíka postiženého stalinskou čistkou. Dobré scény: Sestřelený letec otočí zbraň proti svým ruským zachráncům a poslední náboj si nechá pro sebe. Konfrontace generála se zbabělým plukovníkem a následně s jeho vdovou. Zajímavá pidirole pro mladého uřvaného Tabakova. Zajímvost: drsný představitel genrála Serpilina namluvil vlka z Jen počkej! ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Velká vlastenecká válka v alternativním náhledu, bez samoúčelného heroismu, zato s přirozeným, krystalicky čistým patosem. Pár obsahově odvážných momentů (které prošly cenzurou díky politicky příznivé době), neustálé připomínání, že všechno je vlastně úplně jinak, a především ukázka, jakou cenu má papír ve srovnání s člověkem, jsou jasné klady, které bohužel zastiňuje obrovská stopáž a naprosto zbytečný voice over. Avšak ve srovnání s nekoukatelným Ozerovem vychází Stolper jako jasný vítěz. 65% ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Uf, no to bylo, propaganda, patos, minimum válčení a jen prázdné dialogy. Tohle může mít úspěch jen u vojáků na frontě a to ještě musí být praví sověti. Podobným filmům se z daleka vyhnout! ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Dvoudílná válečná freska z doby napadení Sovětského svazu se jako obvykle točí kolem ohromného vlastenectví a velké věrnosti straně. Příběh komunisty Ivana Petroviče Sincova je prezentován takřka bez nadsázky a překvapivě i vcelku věrně. Bojovat za Sovětský svaz je otázka cti, ale pokud dotyčný ztratí stranickou legitimaci, náhle se i z něho stane nepřítel bez ohledu na jeho dosavadní zásluhy. A to se stane Sincovi, jenž na základě tohoto faktu okamžitě okusí sovětskou moc. Černobílý snímek tradičně daleko více vyznívá na autentičnosti, ale nic naplat, absence honosných válečných scén, jakými jsou sovětské válečné snímky proslulé, vytváří naprosto nudnou záležitost. Něco málo se tu sice objeví, ale to spíše aby se neřeklo. Tento filmový počin je tedy především konverzačním dílem, kde bohužel převládá mnoho hluchých a velice unavujících scén. Myšlenku to sice má, ale velmi ostré střihačské nůžky by si to jistojistě zasloužilo. A tak to může sloužit leda tak jako doplněk sovětské tvorby o 2. světové válce a nic víc. ()

Michalov22 

všechny recenze uživatele

Zajímavé sovětské válečné drama, které je ale dost nevyvážené. Po shlédnutí 1. dílu jsem uvažoval o ****, ale 2. díl je mnohem slabší - zdlouhavé dialogy o ničem a strašně zdlouhavý. Tento film patří k prvním sovětským filmům, kde je kritizován sovětský režim a jeho nepřipravenost na válku. ()

Reklama

Reklama