Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílná televizní minisérie režiséra Andreie Konchalovského vychází z dávného Homérova eposu o muži, který musel překonat mnoho životních překážek na své strastiplné cestě, aby se po dvacetiletém odloučení vrátil ke své milované Penelopé. (oficiální text distributora)

Recenze (56)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V rámci "dvojdielnych televíznych fantasy hallmarkovského typu" absolútna jednotka. Verné Homérovi, výpravné, so slušnými trikmi, výbornými hercami (ak neveríte, že by ste ešte mohli vidieť Erica Robertsa v dobrej úlohe, skúste toto) a skvostným vyvrcholením, pri ktorom na hrotoch šípov vytrhávaných z mŕtvol zostávajú kusy mäsa. Pre mňa osobne je Odyseus Assanteho životnou úlohou. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Staré řecké báje a pověsti jsou jednou z nejlepších knih vůbec a Odyssea je její nejlepší část. Tohle zpracování ale trpělo dvěma velkými vadami, které nakonec srazily hodnocení dolů. Bylo to kupodivu docela nudné a strašně na tom byl vidět malý rozpočet. Dovedu si to představit na nějakých pět hodin s pořádnými penězi, to by byla paráda. 70% ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné spracovanie Homérovho eposu a taktiež jedno z najlepších hallmarkovských spracovaní antických mýtov, pričom porovnanie s Iáson a argonautami a Herculom je až žalostné. Trikovo možno film nie je až na takej vysokej úrovni, rozhodne však nijako neurazí. Hlavne potom treba vyzdvihnúť plavbu v jaskyni, kde sídlia príšery Skylla a Charybda, táto scéna má až hororový ráz. Ďalším príjemným spestrením je okrem skvelého výkonu Armanda Assante (pamatäm si ho hlavne ako Odysea a z 1492) aj účasť viac či menej známych hviezd ako Isabella Rossellini či Christopher Lee alebo Nicholas Clay (Lancelot z Excaliburu). Film má však aj niekoľko nudnejších pasáži, preto som zvažoval či dám 3* alebo 4*, avšak už dlhšie som to nevidel takže zatiaľ musím prihoršiť, aby som to náhodou nejak neprehnal. S ocenení spomeniem 2 ceny Emmy za najlepšiu réžiu a vizuálne efekty a 2 nominácie na Zlatý glóbus. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Na Odysseovi se celkem dost viditelně podepsal zub času. Když jsem byl mladší, přišlo mi Odysseovo dobrodružství více napínavé než nyní s odstupem času. Na první pohled je vidět, že jde o TV film, což ale nemusí být na škodu - viz Merlin - nicméně v tomto případě mi přišla většina hereckých výkonů příliš strnulá a z technického hlediska nešlo též o bůhvíjaký skvost. Z postav mě rozhodně nejvíce zaujala Athéna v podání Isabelly Rossellini a nejzajímavější částí byl Odysseův návrat, ke kterému se ale musel člověk prokousat skrze dvě a půl hodiny děje. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Mytologický road movie s parádní přehlídkou mulletů a vygradovaným finále, jak se na správný drama sluší a patří. Triky i na tu dobu slabší, ale jinak hodně pěkná práce. Mimo zmíněných kadeřnických střihů oku lahodí ještě pohled na krásnou Vanessu Williams. Z tý by si měly tenisový Williamsky vzít příklad, obzvlášť ta mladší obluda. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Když se narodí Telemachos, je ihned po porodu ukázán v rukou Odyssea (Armand Assante) a je krásně čistý, což je nesmysl, jelikož dítě po porodu má na sobě vždy nějaké nečistoty, např. krev atd. (Dvorik)
  • V záběru, kdy se Polites (Roger Ashton-Griffiths) přeměňuje z vepře na člověka a padá na zem, má na sobě jakési spodní prádlo, avšak v dalším záběru, kdy v hvěvu začne nahánět své kumpány a zepředu se zakrývá pláštěm, tak je zezadu vidět, že na sobě jinak nemá nic. (Nick321)
  • Nakrúcanie prebehlo na Malte a v Turecku. (Sunwheel)

Reklama

Reklama