Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílná televizní minisérie režiséra Andreie Konchalovského vychází z dávného Homérova eposu o muži, který musel překonat mnoho životních překážek na své strastiplné cestě, aby se po dvacetiletém odloučení vrátil ke své milované Penelopé. (oficiální text distributora)

Recenze (56)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V rámci "dvojdielnych televíznych fantasy hallmarkovského typu" absolútna jednotka. Verné Homérovi, výpravné, so slušnými trikmi, výbornými hercami (ak neveríte, že by ste ešte mohli vidieť Erica Robertsa v dobrej úlohe, skúste toto) a skvostným vyvrcholením, pri ktorom na hrotoch šípov vytrhávaných z mŕtvol zostávajú kusy mäsa. Pre mňa osobne je Odyseus Assanteho životnou úlohou. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Sice jsem to viděl už dávno, ale vím jistě, že mě tento výpravný film bavil. Řecké báje a pověsti mám rád, četl jsem i knihu a Odysseovo putování je zde ztvárněno velmi poutavě. 75% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jistě z nejpovedenějších adaptací řeckých bájí. Nešetřilo se na ničem, přičemž se dost věrně respektoval Homér, moc jsem by spokojený. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Mytologický road movie s parádní přehlídkou mulletů a vygradovaným finále, jak se na správný drama sluší a patří. Triky i na tu dobu slabší, ale jinak hodně pěkná práce. Mimo zmíněných kadeřnických střihů oku lahodí ještě pohled na krásnou Vanessu Williams. Z tý by si měly tenisový Williamsky vzít příklad, obzvlášť ta mladší obluda. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dosti dobré zpracování, věrné Homérově předloze. Není to naštěstí tak akční a přetrikované jako Souboj titanů, ale přesto bych dal přednost obyčejně televizní inscenaci (na úrovni nedělní pohádky pro děti) s důrazem na mluvené slovo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Typická televizní rozcapenost, která je však v tomto případě překvapivě zábavná a na TV produkci i dost velkolepá. Triky jsou mizerné ale vyprávění je zábavné a má v sobě tolik zajímavého, že na celé tři hodiny dokáže slušně zaujmout. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedené televizní zpracování Homérova eposu. Dokonce velká část filmu se drží velmi věrohodně předlohy. Počítačové efekty nejsou špatné, když bereme v potaz, že se jedná o televizní zpracování z roku 1997. Herci byli dobře vybráni do svých rolí. Sice Armand Assante hraje dobře, ale raději bych viděl jako Odyssea Seana Beana. Silné 4. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Na televizní film je to úžasně povedené, každý kdo tomu dal pod tři je rozmazlenec a neznaboh. Ještě před nástupem puberty jsem byla do tohoto eposu tak bezhlavě zamilovaná, že jsem ho byla schopná přelouskat v daktylském hexametru. Čili mě příjemně překvapilo, že se film prakticky neodklání od předlohy. Zahrané s nasazením, na rok 97 je to pecka, kdyby to dneska někdo hodil do tři dé a trochu vytunil, tak mám v kině ruku v kalhotkách natotata! ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Na Odysseovi se celkem dost viditelně podepsal zub času. Když jsem byl mladší, přišlo mi Odysseovo dobrodružství více napínavé než nyní s odstupem času. Na první pohled je vidět, že jde o TV film, což ale nemusí být na škodu - viz Merlin - nicméně v tomto případě mi přišla většina hereckých výkonů příliš strnulá a z technického hlediska nešlo též o bůhvíjaký skvost. Z postav mě rozhodně nejvíce zaujala Athéna v podání Isabelly Rossellini a nejzajímavější částí byl Odysseův návrat, ke kterému se ale musel člověk prokousat skrze dvě a půl hodiny děje. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zatím asi to nejlepší zpracování malého kousku řecké mytologie, jaké jsem viděl. Sice v televizní formě, s levnými triky a s nepříliš působivou výpravou, ale vcelku věrně se držící originálu, zároveň dostatečně moderní a přitom bez otravných hollywoodismů. Nemůžu si pomoct, ale ve srovnání s tématicky obdobnou tvorbou je tahle Končalovského práce vítězem. Kakojannisovy filmy jsou příliš suchopárné, upjaté a... narovinu zastaralé, béčka typu Clash of the Titans k smíchu a moderní paskvily a la Troy ke zvracení. Samozřejmě úletům jako Immortals nebo 300 solím plné počty, ale tam už to není o mytologii, ale o comicsově filmové popkultuře. A mimochodem nejlepší verze převyprávěných Starořeckých bájí jakou v češtině znám (a kterou hltám od dětství), je překlad z ruského originálu od N. A. Kuna, takže mám dojem, že Rusové duchu i duši staré Hellady rozumějí mnohem líp, než Evropani nebo Američani. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ono točit řecké báje a pověsti je o ústa. Buď musí mít tvůrci k dispozici obří rozpočet a nejšpičkovější triky, anebo legendy pojmout jako televizní inscenace. Bohužel těch "mezi" filmů je nejvíc a v drtivé většině stojí za starou bačkoru. Odysseus se ovšem přeci jen trochu vymyká. I když z něho na míle tryská ona televiznost, na kterou jsem u podobných filmů alergický, přeci jen mě dokázal upoutat slušným tempem, hereckými představiteli a snahou filmařů porvat se s nízkým rozpočtem. A docela se jim to podařilo. Z herců samozřejmě zaujmul Armand Assante, naopak šlápnutím vedle byla Greta Scacchi jako Penelopé. Celkově lehký nadprůměr. 60% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Jedna z najvydarenejších televíznych produkcií. Majstrovské triky a dobrá výprava. Snímok, ktorému by určite viac sedelo filmové plátno, no aj na TV pomery to predstavuje vysoký nadpriemer. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné spracovanie Homérovho eposu a taktiež jedno z najlepších hallmarkovských spracovaní antických mýtov, pričom porovnanie s Iáson a argonautami a Herculom je až žalostné. Trikovo možno film nie je až na takej vysokej úrovni, rozhodne však nijako neurazí. Hlavne potom treba vyzdvihnúť plavbu v jaskyni, kde sídlia príšery Skylla a Charybda, táto scéna má až hororový ráz. Ďalším príjemným spestrením je okrem skvelého výkonu Armanda Assante (pamatäm si ho hlavne ako Odysea a z 1492) aj účasť viac či menej známych hviezd ako Isabella Rossellini či Christopher Lee alebo Nicholas Clay (Lancelot z Excaliburu). Film má však aj niekoľko nudnejších pasáži, preto som zvažoval či dám 3* alebo 4*, avšak už dlhšie som to nevidel takže zatiaľ musím prihoršiť, aby som to náhodou nejak neprehnal. S ocenení spomeniem 2 ceny Emmy za najlepšiu réžiu a vizuálne efekty a 2 nominácie na Zlatý glóbus. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Mizerná televízna adaptácia starogréckeho eposu, ktorej jediným výrazne pozitívnym znakom je slušná vernosť Homérovej predlohe. Okrem toho a hŕstky zaujímavých vedľajších postáv je Odysseus číre televízne zlo. Dopozerať túto príšernú trojhodinovú báchorku s mdlou výpravou, smiešnymi trikmi, nezáživne prerozprávaným dejom a patetickými dialógmi v podaní prehrávajúcich hercov znamenalo urputný boj aj pre takého milovníka fantasy dobrodružstiev akým som ja. (4/10) ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Staré řecké báje a pověsti jsou jednou z nejlepších knih vůbec a Odyssea je její nejlepší část. Tohle zpracování ale trpělo dvěma velkými vadami, které nakonec srazily hodnocení dolů. Bylo to kupodivu docela nudné a strašně na tom byl vidět malý rozpočet. Dovedu si to představit na nějakých pět hodin s pořádnými penězi, to by byla paráda. 70% ()

danecek24

všechny recenze uživatele

55. Zlatý Glóbus za rok 1997 - nominace (2) - Nejlepší minisérie / TV film, Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Armand Assante ()

Reklama

Reklama