Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílná televizní minisérie režiséra Andreie Konchalovského vychází z dávného Homérova eposu o muži, který musel překonat mnoho životních překážek na své strastiplné cestě, aby se po dvacetiletém odloučení vrátil ke své milované Penelopé. (oficiální text distributora)

Recenze (56)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ono točit řecké báje a pověsti je o ústa. Buď musí mít tvůrci k dispozici obří rozpočet a nejšpičkovější triky, anebo legendy pojmout jako televizní inscenace. Bohužel těch "mezi" filmů je nejvíc a v drtivé většině stojí za starou bačkoru. Odysseus se ovšem přeci jen trochu vymyká. I když z něho na míle tryská ona televiznost, na kterou jsem u podobných filmů alergický, přeci jen mě dokázal upoutat slušným tempem, hereckými představiteli a snahou filmařů porvat se s nízkým rozpočtem. A docela se jim to podařilo. Z herců samozřejmě zaujmul Armand Assante, naopak šlápnutím vedle byla Greta Scacchi jako Penelopé. Celkově lehký nadprůměr. 60% ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Laciné - ale někdy méně je více. Armand Assante rozhodně hraje dobře. Nudné to opravdu není, i když stopáž vypadá vražedně. Triky nejsou žádná hrůza. A bylo moc dobře, jak do děje zahrnuli i samotné bohy. To bylo dobré. (To úplně chybí v moderní a rozpočtově znýčkané "Troji"). Konec je fakt brutus. Překvapil mě. Učebnicová ukázka manželské oddanosti. (Já osobně bych zůstal u Kalypsó). ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Na Odysseovi se celkem dost viditelně podepsal zub času. Když jsem byl mladší, přišlo mi Odysseovo dobrodružství více napínavé než nyní s odstupem času. Na první pohled je vidět, že jde o TV film, což ale nemusí být na škodu - viz Merlin - nicméně v tomto případě mi přišla většina hereckých výkonů příliš strnulá a z technického hlediska nešlo též o bůhvíjaký skvost. Z postav mě rozhodně nejvíce zaujala Athéna v podání Isabelly Rossellini a nejzajímavější částí byl Odysseův návrat, ke kterému se ale musel člověk prokousat skrze dvě a půl hodiny děje. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Na televizní film poměrně neuvěřitelné, velmi obstojná a minimálně stejně kvalitní konkurence parádního Merlina se Samem Neillem. Homérův originál jsem samozřejmě nečetl, ale příběh je to parádní a já jsem rád, že se povedl natočit takhle kvalitně. Armand Assante je v té roli luxusní a tříhodinová délka ničemu nevadí, protože se tam pořád něco děje, je to napínavé a je to ta poctivá, skvělá starověká fantasy, která je správně výpravná, skvěle obsazená a s naprosto neuvěřitelnými efekty (ani ne tak s ohledem na dobu vzniku, ale že je to televizní). Látku naplnili tvůrci na výbornou, a já si tenhle snímek určitě jednou za čas zase rád připomenu - a udivuje mně, že jsem ho letos viděl poprvé, tohle jsem měl mít stokrát nakoukáno už v pěti. Každopádně rozhodně doporučuju, mimořádně povedená fantasy, která z předlohy čerpá absolutní maximum a naprosto výborně. 80%. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

absolutní špička hallmarkovských filmů. Jeho jedinou větší chybou je právě ten hallmarkovský vzhled, triky, střih a režie. I přesto ale musím dát všech pět hvězd. Právě proto, že po všech lepších řeckobájných filmech (souboj titánů) a těch horších (prakticky všechny ostatní) je tu film, který se téměř do puntíku drží originálního znění báje. Navíc Armand Assante je jako Odysseus vynikající a vůbec i přes kopance v režii se musí režiséru Andreji Končalovskému vzdát pocta, za přesné obsazení všech herců a hlavně za závěrečnou pasáž vyvraždění nápadníků na Ithace. Tleskám ve stoje ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Když se narodí Telemachos, je ihned po porodu ukázán v rukou Odyssea (Armand Assante) a je krásně čistý, což je nesmysl, jelikož dítě po porodu má na sobě vždy nějaké nečistoty, např. krev atd. (Dvorik)
  • V záběru, kdy se Polites (Roger Ashton-Griffiths) přeměňuje z vepře na člověka a padá na zem, má na sobě jakési spodní prádlo, avšak v dalším záběru, kdy v hvěvu začne nahánět své kumpány a zepředu se zakrývá pláštěm, tak je zezadu vidět, že na sobě jinak nemá nic. (Nick321)
  • Nakrúcanie prebehlo na Malte a v Turecku. (Sunwheel)

Reklama

Reklama