Reklama

Reklama

Nitram

Trailer 2

Obsahy(1)

V polovině 90. let žije Nitram se svou matkou a otcem na předměstí v Austrálii. V izolaci a frustrovaný z toho, že není schopen nikam zapadnout. Dokud nečekaně nenalezne blízkou přítelkyni v samotářské dědičce Heleně. Když však tento vztah narazí na tragický konec a Nitramova osamělost a vztek rostou, začíná pomalý sestup, který vede ke katastrofě. (Film Europe)

(více)

Recenze (41)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nemôžem povedať, že by ma Kurtzelov pohľad na udalosti predchádzajúce veľkému masakru presvedčili o tom, prečo vrah konal ako konal, ale možno aj to bol jeden z jeho zámerov, nepreniknuteľnosť do duše človeka, ktorý je nám na plátne prezentovaný tak, aby sme si mysleli, že sa do jeho mysle časom naplno ponoríme, samozrejme nie v zmysle, že s ním budeme súhlasiť. Nitram v podstate ničím neprekvapí, ide o tradične nakrútený festivalový film, ale skrátka rýchlo ubieha, Landry Jones je maximálne presvedčivý a tento príbeh sledovať na území Tasmánie je skrátka príťažlivejšie, ako na niektorom dobre filmársky známom prostredí. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nový psychologický Drama/Thriller dle skutečných událostí z Australie o duševně chorém jedinci, který způsobil jeden z největších Masakrů v Australii, kde zastřelil 35 lidí. Nitram žije osamocený život v izolaci a plný frustrace, že nemůže nikam zapadnout a to se trochu změní když pozná bohatou starší ženu, ale i tenhle vztah povede k tragédii. Jeho samota a hněv sílí a to povede k jednomu z největších masakrů, který se odehrál v Tasmánii v roce 1996. Film je pomalejší, soustřeďuje se na psychologický vývoj hlavního hrdiny a docela zamrzí, že k očekávanému masakru na konci vůbec nedojde, takže 22 July a Místnost sebevrahů:Hater je pro mne o dvě třídy výše. Kdo má rád tyhle žánrovky dle pravdivých událostí, tak film za zhlédnutí stojí, ale v mých očích je málo šokující. Příběh 4/5, Akce 0/5, Humor 0/5, Násilí 1/5, Zábavnost 3/5 Hudba 3/5, Vizuál 3/5, Atmosféra 3/5, Napětí 2/5, Emoce 3/5, Herci 3/5. 6/10. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Při nutkání podebatovat o lukostřelci Kevinovi to zlo celou dobu bublalo pod povrchem. Tady je uloženo hlouběji a nenaplněné sny, systém zacházení s duševně nemocnými, nekontrolovaný prodej zbraní a rodičovská láska a chlad, co nejsou schopny vnímat varovná znamení, jsou postupně praskající pukliny, ze kterých nakonec vyjde zničující výtrysk. Kurzelovo „preludium of shooting spree“ je silné jak uchopením svých slabošských postav (hledající se syn Jones a nehledající matka Davis), tak připomínkou toho, jak zlo umí povstat z všednosti. To nezobrazení sóla na AR-15 byl stejně dobrý tah jako rozklížení divácké mysli nepříjemnými zvuky běžného života (rojení včel, sekačka zpovzdálí, na prázdno hrající gramofon). A po skladbě přichází už jen bolest.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Začátek 90. let a jeden alarmující příběh. Pozitivního toho tady příliš není. Nitram (ale raději mu tak neříkejte) se jen tak poflakuje nebo si zkouší vydělávat coby zahradník, vrstevníky nezajímá nebo jim je pro smích, prášky zobe nepravidelně, instituce jsou netečné, rodiče se snaží, ač je inteligenční kvocient sakra nízký. Je utrápený, plný frustrace, v lepší příští moc nevěří. A pak pozná Helen, postarší, ale hlavně zatraceně bohatou dámu. Jenže ústřední hrdina měl mimo jiných známý „zvyk“ vrhat se po volantu… záhy je z něj jediný příjemce Heleniny závěti, jeho samota a hněv sílí, a když k tomu přidáme, jak liknavě se přistupuje k prodeji jakýchkoliv střelných zbraní… Je to pomalé, komorní, soustředěné. Tvůrci se otřou o děravý systém zacházení s duševně nemocnými i o zmiňovaný nekontrolovaný prodej zbraní. Caleb Landry Jones výrazný a přesvědčivý. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, jehož objev byl pro mě velmi příjemným překvapením. A díky tomu, že jsem o něm nic předem nevěděl - což je nejlepší výchozí situace pro to, aby si to člověk nejvíc "užil" (a každému to vřele doporučuji, a pokud jste to ještě neviděli, tak dál nic nečtěte a prostě si to pusťte) - pro mě bylo sledování mnohem zajímavější, než kdybych předem věděl, kam to celé vede - takto jsem mohl celou dobu uvažovat, jak to s Nitramem (a jeho rodiči, zvláště matkou!) asi dopadne, a mohl jsem v klidu rozmýšlet, zda mi jeho podivnost je či není sympatická (a vlastně jsem se nedokázal zcela rozhodnout až do konce - jasně, že jeho závěrečný čin je děsivý a čistě jen kvůli němu si nezaslouží nic než nenávist až za hrob, ale člověk se stále nemůže ubránit pochybnostem, nakolik se takovému konci dalo zabránit a jaký svůj viny na tom má společnost, resp. její nepřátelské nastavení vůči komukoli, kdo nějak nezapadá, a především pak snadná dostupnost střelných zbraní - scény, v nichž se Nitram bez jakýchkoli potřebných dokladů hravě vybaví zásobou pušek, mi z celého filmu přišly nejvíc šokující; za zmínku též stojí znepokojivý copycat effect v důsledku mediálního zviditelnění podobných událostí, který vede k úvaze, zda je správné tyto zločiny medializovat). Myslím, že jsem až doteď o masakru v Port Arthuru nikdy neslyšel, ale tento film - který rekonstruuje, co mu předcházelo - mě velmi zasáhl, a utvrdil mě v mém odvěkém názoru, že mám ze střelných zbraní hrůzu a jejich snadná dostupnost mi přijde nebezpečná. Btw. samozřejmě se nabízí srovnání s tematicky podobným starším filmem Musíme si promluvit o Kevinovi, který mi osobně přišel jako ještě větší depka. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Caleb Landry Jones...  Nikdy som ho nemal rád, ale tu dokazuje svoje mega herecké kvality! Samotný film je veľmi ťažká depka! Judie Davies by mohla byť jeho babkou! Jeho foter mi zase pripomínal Billa Pullmana s extra kilami naviac. Tento film rozhodne nyvylepší psychickú pohodu. Už len ten názov ,prečítaný odzadu, neveští nič dobré. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Kurzel nám zase priniesol od protinožcov skutočný príbeh (síce trochu pozmenený) a zase z toho smrdí depresia a nad hlavami visí tragédia. Caleb a Essie ... tak na tých dvoch som sa nevedela vynadívať a pani Davis hrala tiež fantasticky. Nepríjemná vec, v skutočnosti ešte komplikovanejšia a drsnejšia. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hodně těžké, depresivní a táhlé. Nepříjemná podívaná, která velice pozvolna graduje do zdrcujícího finále, které mě ale nechalo dost chladným. Ale Caleb Landry Jones byl vynikající a trochu prázdný film, zdařile utáhl. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Jak očistný je po všech těch motivačních, redukovaných, aktualizovaných bio-sračkách mít možnost spolehnout se opět na Kurzela a jeho popis ohavného špinavého světa, kde není nic správně a nic není fér. Film Nitram nestraní svému tasmánskému Forrestu Gumpovi, nicméně ani jeho prostředí není ochotný vykreslit tak, aby mu nabídlo jakékoli východisko z jeho situace (navzdory tomu, že je to boháč, co svobodně cestuje po světě) a proto se vyústění filmu nakonec opírá o obhajobu gun-control, protože nás prostě chce přesvědčit, že podmínky pro vytváření osamělých střelců tu budou vždycky a proto jediná cesta jak je redukovat je redukovat počet zbraní ve společnosti. Tohle východisko ovšem trochu kulhá s komickou scénou ilegálního nákupu automatických zbraní. Já si ale stejně myslím, že onen dovětek byl až dodatečným a Kurzel s Grantem se jim museli zaštítit, aby si zajistili prachy do další inspekce nenávratně poškozené mysli. Vědomí, že někdy mezi Snowtownem a Nitramem přesvědčil Kurzel foxáky, že dokáže zahájit crowd-pleasing frančížu podle úspěšné počítačové hry mě baví jako máloco. Snad na to už velký hlavy zapomenou a další Star Wars budou dělat třeba Safdie bráchové. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Divákům je důkladně představen další zajímavý pošuk, tentokrát až z australské Tasmánie (i když se natáčelo kousek od Melbourne). Pošuka sledujeme v závěrečné fázi jeho transformace v masového vraha, vidíme jaké zážitky a okolnosti ho formují a zjišťujeme, že někteří lidé jsou zkrátka k pošuctví nevyhnutelně předurčeni, protože s jejich nevratně pošukanou psychikou se bez násilné hospitalizace bohužel nedá nic dělat. Perfektně zvolený týpek pro hlavní roli, dobře vykreslená ospalá atmosféra australského venkova, ale velkým zklamáním bylo pro mě zcenzurování finální masové zabijačky, kvůli které jsem se na film díval a na kterou jsem se z celého filmu nejvíc těšil (jsem totiž taky pošuk). A neodpustil jsem si samozřejmě hledat si příslušné informace na síti, takže se ještě musím podělit o zajímavou skutečnost: zatímco ve filmu je Martin za ošklivého oteklého humusáka a jeho komická kosmická družka Helen je vcelku pěkná ženská (Essie Davis z Babadooka), tak v reálu tomu bylo úplně naopak, Martin byl totiž za mlada docela hezoun a skutečná Helen... No můžete se na netu podívat sami. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Psychologická studie vyšinutého jedince, jehož chorá mysl dovede až k masové vraždě. U všech podobných filmů mi připadá, že i přes snahu jít do hloubky zůstávají na povrchu, protože prostě a jednoduše za tím vším nic složitého není. prakticky vždy je to ne ta úplně ideální dětství a neschopnost zapadnout. Tady je snad jediný rozdíl v tom, že si hlavní hrdina svoji jinakost v některých momentech uvědomuje. Nebo alespoň mě to tak připadalo. Každopádně buď jak buď ta snaha o přpečlivou sondu je tady kontraproduktivní a film nezřídka nudí. Co se povedlo na jedničku je casting. Caleb Landry Jones je možná nesympatický ksicht, ale tady zahrál fantasticky a nějaké to ocenění by bylo na místě. Jen je škoda, že ho neukázali během vražedného běsnění, na které jsem, a nejen já, sadisticky těšil. To mohlo celkový dojem vytánou výš než na průměr. 50% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

To je tak, když se dvěma pitomcům narodí totální retardér. Film podle skutečnosti je plnej takovýho toho pnutí, kdy ten píčus vybouchne. Navíc Caleb zahrál svůj part naprosto famózně. Natočeno opravdu na slušný úrovni. Jen je opravdu na ty události málo šokantní. Což je podle mě škoda. Chtělo to trochu zatlačit na pilu. Ale shlédnutí nelituju. 70%. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Kvitujem, že nejde o rekonštrukciu udalostí á la Utøya, 22. júla, ale o charakterovú štúdiu o znevýhodnenom násilnom jedincovi a jeho hľadaní svojho miesta v spoločnosti. Zároveň ide o mrazivo dôležitý príspevok k spoločenskej diskusii o zákonnej regulácii držby strelných zbraní. K mnohovrstvovému scenáru si prirátajte bravúrnych, uhrančivých hercov (životný výkon Caleba Landryho Jonesa) a precíznu, citlivú réžiu, a máte poctivú festivalovú drámu, ktorá sa nekončí záverečnými titulkami. RECENZIA. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Psychologická sonda do nestabilního života a nitra člověka, který byl kvůli svému ztrápenému životu schopný zabít desítky lidí. Těžko si z této obrazové analýzy představit pádný důvod, proč ho něco k takovému činu přivedlo, avšak z brilantního hereckého výkonu Caleba, který si za roli odnesl Zlatou palmu, lze vidět, že porozumění pokřivené psychice je velmi těžká disciplína a tuto událost nelze vysvětlit racionálně. Drama je to dobře natočené, kamera i obraz napomáhá tento film definovat jako nezávislou festivalovku, která nebude pro každého. Byla to celkem těžká látka na strávení, všechny postavy tu jsou bezmocně zoufalé a zdeptané životem a celá stopáž se nese v těžkém a vážném duchu. Těžko říct, zda by ten film byl tak kvalitní právě bez výkonu Caleba, který splnil úkol přivedení diváka do pocitu rozpaků, znechucenosti a obav, co bude dál na jedničku a je v podstatě ústředním tahounem. Mnoho lidí jeho výkon nebude mít rádo, protože jeho antipatie jsou cítit na kilometry daleko. Tohle je ale právě jeho styl hraní, kdy se snaží schválně být divákovi odpudivý jak zvenčí tak zevnitř. Proto byl víc než vhodným kandidátem na roli bezcitného zabijáka. Po filmu jsem si udělala malý research a byla jsem až překvapená, jak moc se film držel reálií a snažil se autenticky zachytit komplexnost životního období Martina Bryanta. Zamrazilo, ale ještě uvidím, jestli zvýším, něco mi tam k těm čtyřem hvězdám chybělo. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Jde o poměrně syrovou sondu do života jednoho sociálně neadaptabilního muže. Hned od úvodních minut je jasně patrné, že Nitram nebude tím hrdinou, kterému byste chtěli fandit. Přestože příběh plyne spíše poklidným tempem a žádných potoků krve ani emočního tlačení na pilu se nedočkáte, tak si troufám tvrdit, že celkově film vyznívá mnohem razantněji a úderněji, než kdyby tomu bylo naopak. Caleb Landry Jones si plně zaslouží uznání a ocenění za naprosto dokonalé ztvárnění titulní role. (80%) ()

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

“nitram” z austrálie, se seznámí s babkou a z ní se vyklube bohatá dědička. po tragické nehodě, při které babča zemře, týpeček zdědí půl mega a místo toho, aby začal žít naplno a svobodně, se uzavře do sebe. má deprese a možná je to autista a neví, co dělat sám se sebou. teda až do chvíle, kdy si obstará “pár” střelných zbraní… 𝐦𝐚𝐬𝐚𝐤𝐫 𝐯 𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐚𝐫𝐭𝐡𝐮𝐫𝐮 byla masová vražda, při které zemřelo 35 lidí. pachatelem byl 𝘮𝘢𝘳𝘵𝘪𝘯 𝘣𝘳𝘺𝘢𝘯𝘵, mladý, psychicky nevyrovnaný muž z tasmánie. tento psychologický film zachycuje jeho život před již zmíněným masakrem. i když byl snímek znepokojující, tak musím pochválit nádhernou estetiku a barvičky. ☻ ()

Související novinky

Zlatá palma festivalu v Cannes zná vítěze

Zlatá palma festivalu v Cannes zná vítěze

17.07.2021

Prestižní filmový festival ve francouzském Cannes se dnes v rámci ambiciózního post-covidového ročníku 2021 uchýlil ke svému poslednímu večeru a rozhodně nebyla nouze o překvapení. O jedno z nich se… (více)

Reklama

Reklama