Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Doktor Rob Vern (Robert Foxworth) vypracovává pro papírenskou továrnu dobrozdání ohledně vlivu na životní prostředí. Přitom dochází ke strašlivému zjištění: splašková voda z továrny způsobila nenadálé mutace mezi místním zvířectvem. Netrvá to dlouho a jedna z bestií zaútočí... Krvavý horor s ekologickým podtextem. (Pohrobek)

Recenze (46)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

John Frankenheimer natočil spoustu známých a dobrých filmů, které znáte snad všichni. Tentokrát se pustil do velmi žhavého tématu, které je velkým problémem i v dnešní době. A to znečišťování životního prostředí. V poslední době slýcháváme dost často o haváriích tankerů, vypouštění chemikálií do ovzduší, nedovolených skládkách v lesích a dalších závažných prohřešcích. Samo lidstvo ničí a devastuje tuto zemi a z toho plynou i důsledky. Vymírají živočišné druhy, rodí se postižené děti a vyskytují se čím dál víc různé smrtící choroby. Samozřejmě existují i různé organizace, které bojují proti znečišťování, ale je to houby platné. Hlavní doménou tohoto filmu, nejsou ani tak herci, kteří podali průměrné výkony, ani tak vzhled monstra, ale krajina a hlavně kamera. Všechny Frankenheimerovy filmy jsou velice dobře natočené, co se kamerových záběrů týče. Žádná roztřesená ruka, ale kvalitní záběry, které vám odhalují každý detail. Nádherné prostředí lesů a tajemná hudba nabudilo skvělou tajemnou atmosféru, kterou hodně podobných filmů postrádá. Zpracování monstra trochu pokulhává, protože se jedná spíše o rozleptaného medvěda a celého jsme ho mockrát neviděli. Spíše jen tlamu, zuby a občas i celou hlavu. To ovšem nemění nic na tom, že jeho řev mi naháněl husí kůži. Na celkové podobě monstra si mohli dát víc záležet. Filmaři nám tak trochu nasadili i brouka do hlavy tím, že když tohle je možné provést z medvědem tak co to udělá z člověkem? . Na scénu s třemi táborníky asi nikdy nezapomenu. Takový let ve spacáku je k nezaplacení. 70% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vydařený ekohorror s krásnou přírodou, slušivou kamerou a velmi dobrou hudbou. Část filmu je příjemným dokumentem o divoké přírodě s bonusovou exkurzí do papíren. Setkání s mutantem je drsné a krvavé (utržené hlavy) i vtipné (spacáková mumie s chlapcem se rozprskne o balvan, až peří lítá). A nasupený mýval je rovněž roztomilý...než vzplane v krbu. Možná by bývalo neškodilo vícero různých mutantů, ale mechanické efekty jsou náročné a někdy méně znamená více (dnes by tam nasekali hejno pixelových a bylo by to v háji). Na rozdíl od jiných diváků mi přišlo spojení linií - ekohorror + dokument + monstr horror fajn. ()

Reklama

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku je to film o konflikte Indiánov s drevárskou spoločnosťou, čo mňa veľmi nebaví, ale našťastie neskôr sa to prenesie do kvalitného hororu, takže ten čas sa oplatí vydržať. Monštrá a efekty celkovo sú na vysokej úrovni, škoda len, že niektoré idú mimo kameru. Aj útok mývala je veľmi dobre spravený, čo sa bez digitálnych efektov fakt ťažko robilo. Ale okrem gore a monštier má film aj svoju ekologickú myšlienku, čo ej veľkým plusom... 80%. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Genius loci. Vtáhlo mě to a užil jsem si to náramně. Uznávám, že je to spíš záležitost pro nostalgiky se slabostí pro charakteristickou atmosféru různých kinematografických období, která už jsou za námi (zasvěcení vědí). Ale to prostředí a solidní stísněná atmosféra přebíjí i slabší masky. Proč už se dneska nenajde někdo, kdo vyjede do pořádných lesů a bez CGI triků natočí něco podobně poctivého. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek bych chtěl říct, že horory sleduji zřídkakdy. Stačí mi realita. A navíc se málokdy dostanu k opravdové kvalitce. Takže si říkáte pročpak jsem vydržel do tří hodin do noci abych zhlédnul "krvavý horor s ekologickým podtextem." Upoutalo mě jméno režiséra - John Frankenheimer. V jeho filmografii jsou jak neskutečné kraviny (Čtvrtá válka - československý a americký pohraničník se škádlí tím, že si ostřelují hranice) tak naprosto strhující klasiky (thriller Černá neděle s úžasně gradujícím finále, pokračování Francouzské spojky, starosvětský akčňák Ronin). O politickém zákulisí Vietnamu jsem se nejvíc dozvěděl z jeho Cesty do války. A nebál se ani adaptace divadlení hry, ve které se čtyři hodiny nepohneme ze starého baru - The Iceman Cometh. Dokonce Michael Bay říká, že jde o jeho biologického otce a drží se toho zuby nehty už přes dvacet let. ___ To jsem odbočil, vrátím se k Proroctví. Jedná se o béčkový horůrek jak hrom, kde je hlavní monstrum kříženec mezi pětimetrovým medvědem a spáleným rosolem. Ale na druhou stranu jde o eko-horor. To jest příčinou mutace není žádný tajný vojenský projekt, vylité kyseliny nebo postup evoluce. To co způsobuje degeneraci je normální rtuť, kterou papírárna vypouští do řeky. Ovšem samotná stvůra vzbuzuje dojem, že se dívám na film z 50-tých let „Nestvůra z černé laguny vrací úder.“ Maník pochoduje jak opilý, máchá rukama a figurínám ukusuje hlavy. A je zabit jak jinak než indiánkým šípem v oku. Ale abych nekřivdil. Monstrum je to nezničitelné a navíc hrdinové nemají ani pušku. A scéna v tunelu, kam se všichni skryjí zatímco nad nimi TO zuřivě dupe je opravdu sugestivní a stisňující Ale ty děsivé scény. Pomýlený míval útočí na hlavní hrdiny, aby ho pak vzali za ocas a hodili do ohně. Hlavní stvůra (rosolovitý medvěd) se vyřítí zpoza stromu a převrátí několika tunový terénní vůz Hlavní zápletku obstarává hrdinova manželka čekající dítě. Ta snědla otrávenou rybu, a proto se řeší zda bude mít mutanta. Navíc chybí záporná postava z řad homo sapiens. Jinde je to zlý a prospěchářský ředitel továrny, který chce vše ututlat. Zde ředitele máme taktéž, ovšem tomu je opravdu líto co způsobil a obětuje se. Herci jsou velice průměrní. Navíc o všech slyším poprvé a žádného z nich jsem nikdy neviděl. Kromě Armanda – toho znám z komedie Nevěrně tvá. _ Není to vyloženě blbý film. Navíc John na nás posledním záběrem mrkne a pochopíme, že to byla vyloženě taková letní srandička v lese. Že to není tak vážně míněný film. Ale na to jsem ze scén jako uspávání zmutovaného mláďatka přišel sám. Musím pochválit výpravu lesní krajiny a vesměs ruční kameru – na tu byl John machr, to musím uznat. Pokud bych chtěl lesní horor a měl volit mezi Proroctvím (název jak pro satanskou tématiku) a Záhadou Blair Witch (na jiný si nevzpomenu) vybral bych si Proroctví. Ale je to jeden z těch Frankenheimerů, na kterých je vidět, že to dělal pro prachy a sám si uvědomoval, že se scénářem terno neudělal. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (1)

  • Postavu zmutovaného medvěda ztvárnil v některých scénách debutující Kevin Peter Hall, v jiných byla pužita maketa. (LION-MR.T)

Reklama

Reklama