Reklama

Reklama

Osm hor

  • Itálie Le otto montagne (více)
Trailer 1

Pietro je chlapec z rušného italského města, Bruno je kluk ze zapomenuté alpské vesnice. Jeden se každé léto vrací do hor s rodiči, druhý kopce nikdy neopouští. Sdílí lásku k majestátním vrcholům, složitý vztah k vlastním otcům a časem i husté plnovousy. Tak jako příroda roste, usychá a znovu vzkvétá, mění se i jejich přátelství. Ztráta v Pietrově životě ho po mnoha letech zavede zpět na venkov a opětovné setkání s Brunem změní jeho pohled na svět. Za adaptaci stejnojmenné knihy Paola Cognettiho o přerodu chlapců v muže, hodnotě přátelství a hledání smyslu života v tichu spektakulárních Alp či Himálaje, získali režiséři Felix van GroeningenCharlotte Vandermeersch Cenu poroty na festivalu v Cannes. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (54)

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Ohromně silný příběh, kde mě celou dobu trápil fakt, že jsem věděl o stratistiplném konci. Musím se přiznat, že oddání se divokosti přírody, kdy jde člověk bezhlavě do extrému až za hranu, je moje a už zítra začíná moje putování, kdy budu říjen-listopad stanovat na západním pobřeží deštivého a už asi i chladného Irska. Stopáž je tady zcela adekvátní, perfektně představila pouta mezi oběma horaly, jejich vztah k horám, lidem, i celoživotní snaze se přiblížit člověku, kterým chtějí být. Záběry z Alp jsou nadpozemské, značení tras jsem zažíval i já, kdy nás můj táta vzal poprvé do Fatry a ta představa pietně vzdát hold postavením horské chaty je prostě noblesní a hrozně inspirující. V Tatrách člověka v horkých chatách hned napadá jaké to asi je žít v oblacích, odpověď, zcela omračující, ale daň se platí s přirážkou. Každopádně lidi jsou různí, co je pro jednoho bláznovina, je pro druhého modla a žít a zemřít pro to, co milujete, v co věříte, v čem jste jako ryby ve vodě, kde na sobě necítíte tlak, to za to mnohdy stojí. Pietrova evoluce byla taková moje, no a z Bruna mám v sobě maličko taky - každopádně na rozdíl od něj mám tu rodinu, které mě drží daleko od myšlenek na strávení zimy někde mimo civilizaci. Však to byla má sestra, kdo mně film ukázal, bravo, kandidát na film roku jak vyšitý. ()

PanTumnus 

všechny recenze uživatele

Myslím že popisek, Zkrocená hora ale bez sexu, není úplně přesný. Náznaky homosexuality v něm nejsou. Osm hor je film o přátelství. Konkrétně o přátelství, kdy jeden stojí celý život na místě, zatímco ten druhý to odmítá. Formát 4:3 všemu dodává melancholický punc. Což je příhodné, neboť příběh implikuje, že jde o vzpomínku. Vše sráží délka a občasná prázdnost scén. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Úvodná fáza, kde boli Pietro a Bruno ešte malí chlapci, bola skvelá! Avšak po tom ako skočil dej vpred, keď sa z chlapcov stali muži, tak moje nadšenie upadlo. Dej sa dostal to akejsi slepej uličky a zo svižného filmu a stala tak trochu nuda. Jediné, čo udržiavalo moju pozornosť, boli majestátne scenérie Alp a bavila ma aj atmosféra Himalájí, ktorá aspoň trochu vytiahla zaujímavosť deju. Ale inak sa to dosť vlieklo. Už som len čakal, ako sa to medzi Pietrom a Brunom vyvinie - ale našťastie zostalo len pri priateľstve (prekvapivo). 3* ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Snímek blížící se legendám Útěku do divočiny či Zkrocené hoře. Sice tu není tak akcentovaná kritika světa a vůbec se tu nevyskytuje homosexualita, tenhle příběh přátelství v Alpách a Himálajích má hodně co sdělovat i ukazovat. Divácky vděčná artovka s úžasnou hudbou - třeba tato scéna. Má to hloubku. A na konci vše viděné dává smysl. Nádherný příběh o životě zobrazující dlouhou trasu... 80 % ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Komorne ladený príbeh dvoch mužov a ich priateľstva, ktoré sa tiahne celým životom na pozadí nádhernej alpskej prírody, ktorá je tak podmanivá, že som z nej nevedel spustiť oči. Škoda len, že príroda bolo to maximum, čo tento snímok dokázal ponúknuť, nakoľko príbehovo a scenáristicky to bola dosť nuda a veľa sa tam toho po pravde neudialo. Dialógy celkom fajn, ale niečo tomu proste chýbalo. 60 % ()

Galerie (72)

Zajímavosti (3)

  • Film sa natáčal v talianskych Alpách, Turíne a Nepále počas siedmich mesiacov od leta 2021. (Arsenal83)

Související novinky

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

V Cannes byly uděleny Zlaté palmy

V Cannes byly uděleny Zlaté palmy

28.05.2022

75. ročník prestižního Mezinárodního filmového festivalu v Cannes se uchýlil ke svému konci a dnes večer proběhl zakončovací ceremoniál celé letošní filmové akce, kde byli mimo jiné oznámeni vítězové… (více)

Reklama

Reklama